Windsor (dinastija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bedž kuće Windsor.

Windsor [ˈwɪnzə], vladajuća dinastija u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i u svakom od kraljevstava koje formiraju Krunske zemlje Commonwealtha.

Kako se Viktorija udala za Alberta od Sachsencoburga i Gothe, i njihovi potomci bili članovi Dinastije Sachsen-Coburg-Gotha, koja je pripadala Dinastiji Wettin. Viktorijin sin, Edward VII, te unuk, George V., vladali su Britanijom kao članovi te dinastije.

Zbog naraslog anti-njemačkog raspoloženja u narodu tokom Prvog svjetskog rata, britanska vlada a i sama kraljevska porodica, kojoj je tad bio na čelu George V., bila je prisiljena odreći se svih dotadašnjih njemačkih plemićkih titula. Zajedno sa titulama, moralo se promijeniti i njemačko ime njihove dinastije - u ime koje zvuči više engleski. Zbog tog je 17. jula 1917. godine, izdat kraljevski dekret Georga V., kojim je izmjenjeno ime Dinastije Sachsen-Coburg-Gotha u Windsor. Svi potomci kraljice Viktorije u muškoj liniji su tako postali članovi dinastije Windsor, a njihove njemačke plemićke titule su preko noći zamijenjene starim engleskim grofovskim i vojvodskim titulama. Za novo ime dinastije izabrano je Windsor zbog tradicionalne povezanosti engleskog plemstva i naroda sa tim imenom, kojeg nose grad Windsor i popularni zamak Windsor.

Kraljica Elizabeta II., trenutna glava kuće Windsor, je objavila da želi da njena djeca budu članovi dinastije Windsor, što je u suprotnosti sa patrijarhalnim običajem prema kojem su njena djeca trebala biti članovi dinastije njihovog oca. [1] Međutim, također je objavila da će njeni potomci u muškoj liniji koji ne budu imali titulu nositi prezime Mountbatten-Windsor.[2] Britanski monarh i članovi kraljevske obitelji zakonski nemaju prezime, ali u slučaju da trebaju prezime koriste Mountbatten-Windsor. Bilo koji budući monarh bi mogao promijeniti ime dinastije po želji.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Royal Styles and Titles
  2. Royal Styles and Titles; "Mountbatten" je prezime koje je princ Philip, kraljičin suprug, uzeo nakon što je dobio britansko državljanstvo. Ono je zapravo anglicizirana inačica imena "Battenberg", imena obitelji njegove majke.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]