William R. King

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice William Rufus King)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vilijam R. King
William R. King

Biografija
Datum rođenja (1786-04-07)7. 4. 1786.
Mesto rođenja Okrug Sampson (SAD)
Datum smrti 18. 4. 1853. (dob: 67)
Mesto smrti Selma (SAD)
Politička partija Demokratska stranka
Diploma sa University of North Carolina at Chapel Hill

Vilijam Rufus Devejn King (engl. William Rufus DeVane King; Okrug Sampson, 7. april 1786Selma, 18. april 1853) je bio američki političar koji je služio kao 13. potpredsednik Sjedinjenih Država tokom oko šest nedelja (1853), a pre kao član član Predstavničkog doma iz Severne Karoline, ambasador Sjedinjenih Država u Francuskoj, i senator iz Alabame. Bio je unionista, a po mišljenju savremenika je imao umerene stavove po pitanju regionalizma, robovlasništva i širenja na zapad (pitanja koja su na kraju dovela do Građanskog rata). Pomogao je u pisanju nacrta Kompromisa iz 1850.[1] Vilijam R. King je jedini izvršni zvaničnik Sjedinjenih Država koji je zakletvu položio na stranom tlu, a umro je od tuberkuloze samo 45 dana nakon preuzimanja dužnosti. Uz izuzetak Džona Tajlera i Endrua Džonsona – koji su preuzeli poziciju predsednika – Vilijam R. King je potpredsednik SAD koji je najkraće bio na dužnosti.

Potpredsednički mandat i smrt[uredi | uredi kod]

King je izabran za potpredsednika ispred Demokratske stranke, na listiću sa predsedničkim kandidatom Frenklinom Pirsom 1852. a zakletvu je položio 24. marta 1853. na Kubi, dvadeset dana nakon što je postao potpredsednik. Bio je otputovao na plantažu u Matanzasu, u vlasništvu Džona Čartranda usled lošeg zdravlja. Ova neobična inauguracija se odigrala zato što se verovalo da King, koji je bio neizlečivo bolestan od tuberkuloze neće još dugo živeti. Privilegija da zakletvu položi na stranom tlu mu je data specijalnom odlukom Kongresa, za njegovu dugu i istaknutu službu vladi Sjedinjenih Država. Iako je zakletvu položio 20 dana nakon dana inauguracije, svejedno je bio potpredsednik i tokom te tri nedelje.[1]

Ubrzo potom, King se vratio na svoju plantažu, Čestnat Hil, gde je umro u roku od dva dana.

Nakon Kingove smrti, mesto potpredsednika je ostalo upražnjeno sve do 4. marta 1857. kada je Džon K. Brekinridž inaugurisan.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Daniel Fate Brooks (2003). „The Faces of William R. King”. Alabama Heritage (University of Alabama, University of Alabama at Birmingham, Alabama Department of Archives and History) 69 (Summer): 14–23. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-21. Pristupljeno 2016-11-19. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]