William Hulbert

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
William Hulbert

William Ambrose Hulbert (23.10. 1832 - 10.4. 1882.) bio je američki poduzetnik i sportski funkcionar poznat po tome što je osnovao National League, profesionalnu [[bejzbol] ligu koja danas činio Major League Baseball, te bio predsjednik kako NL tako i kluba Chicago White Stockings.

Hulbert je rođen u Burlington Flatsu u državi New York, a u dobi od dvije godine se s porodicom doselio u Chicago. Nakon što se poslije 1847. vratio sa školovanja u Beloit Collegeu, oženio za kći bogatog trgovca povrćem, a kasnije posao proširio na trgovinu ugljenom.

Međutim, Hulbertu je daleko više pažnje uzimao lokalni bejzbol klub Chicago White Stockings, gdje je postao jedan od glavnih financijera 1871. godine. Klub se natjecao u prvoj profesionalnoj ligi National Association, ali je zbog velikog požara u Chicagu dvije sezone bio van natjecanja.

Hulbert je godine 1874. postao jednim od direktora kluba i vrlo brzo postao svjestan ozbiljnih nedostataka NA - niskih kriterija za sudjelovanje klubova, nejasno zacrtanih pravila kao i ležernom odnosu prema njihovom kršenju, pogotovo kada su u pitanju bili transferi igrača iz kluba u klub. Ovo posljednje je Hulberta posebno tangiralo nakon što je Davy Force 1874. potpisao ugovor za Chicago White Stockings, a na kraju ipak prešao u Philadelphiju, što je vodstvo NA na kraju odobrilo. Hulbert je postao uvjeren kako je NA pod prevelikim utjecajem klubova s Istočne obale, a što se odrazilo i na neravnopravan položaj klubova na Srednjem Zapadu i pretjeranu dominaciju bostonskih Red Stockingsa koji su rutinski osvojili četiri od pet prvenstava NA.

Hulbert je odlučio klubove s Istočne obale tući njihovim vlastitim oružjem, u čemu mu je pomogao Bostonov pitcher Al Spalding, rodom iz Illinoisa. On je za vrijeme sezone 1875. ne samo potpisao tajni sporazum o prijelazu u Chicago godinu dana kasnije, nego je na isto nagovorio druge Bostonove zvijezde kao što su Cal McVey, Deacon White i Ross Barnes, dok su se iz Philadelphije sporazumu priključili Cap Anson i Ezra Sutton, mada će se Sutton kasnije povući iz sporazuma. Kada je sporazum otkriven novinama, javnost u Bostonu i Philadelphiji je bila zgrožena, ali je Hulbert - sada već predsjednik kluba - preduhitrio disciplinsku akciju povlačenjem iz NA i najavom formiranja nove lige kojoj su se obvezali priključiti i drugi zapadni klubovi - iz St. Louisa, Cincinnatija i Louisvillea.

Odlaskom zapadnih klubova je NA praktički prestala postojati, pa je Hulbert otišao u New York, gdje se s predstavnicima vodećih istočnih klubova 2.2. 1876. sastao u hotelu Grand Central. Tamo je inzistirao na stvaranju nove lige koja će se temeljiti na strožim pravilima i kriterijima za članstvo. Samo klubovi iz gradova od 75.000 stanovnika naviše su mogli sudjelovati u budućoj Ligi, a sama Liga je dobila pravo određivanja rasporeda utakmica. Istočni klubovi, zabrinuti za svoju budućnost, su prihvatili Hulbertove argumente i osnovali NL, čiji je prvi predsjednik ždrijebom postao Morgan Bulkeley.

Bulkeley, međutim, nije pokazao previše interesa za vođenje NL, pa je taj zadatak preuzeo sam Hulbert od godine 1877. Odmah se iskazao kao autoritarni predsjednik, izbacivši New York i Philadephiju iz Lige zbog neodigravanja svih zakazanih utakmica. Iste je godine doživotno izbacio igrače uhvaćene u pokušaju namještanja utakmica. Njegov posljednji čin bilo je izbacivanje Cincinnatija zbog igranja u nedjelju i točenja piva na utakmicama, što je Cincinnati natjeralo da pred sezonu 1882. osnuje suparničku ligu American Association. Hulbert je nedugo prije početka te sezone umro od srčanog udara.

Hulbert je 1965. ušao u bejzbolsku Halu slavnih.

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Prethodi:
Morgan G. Bulkeley
Predsjednik National Leaguea
1877–1882
Slijedi:
Arthur Soden