William Adelin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
William Adelin
vojvoda Normandije

Suprug/a Matilda od Anjoua
Kuća Normanska dinastija
Otac Henry I Beauclerc
Majka Matilda od Škotske
Rođen/a (1103-08-05)5. 8. 1103.
Winchester, Hampshire, Engleska
Umro/la 25. 11. 1120. (dob: 17)
kraj Barfleura, Normandija

William (5. august 1103 – 25. novembar 1120), s nadimkom ili titulom Adelin (Adelinus, Adelingus, A(u)delin, što predstavlja latinizaciju ili normansko-francusku verziju anglosaksonske titule Ætheling[1]), bio je sin engleskog kralja Henryja I i njegoev supruge Matilde od Škotske, odnosno prijestonasljednik Engleske. Njegova smrt u brodolomu Bijelog broda je kasnije izazvala sukob oko nasljedstva koji će eskalirati u dugogodišnji građanski rat poznat kao Anarhija.

Godinu dana pred smrt se oženio za Matildu od Anjoua, kćer grofa Fulka V. Iste je godine sudjelovao u borbama koje je njegov otac vodio s francuskim kraljem Louisem VI oko Normandije. Kada je dogovoreno da će Henry kao vojvoda Normandije, u skladu s tradicijom, službeno priznati Louisa kao svog sizerena, titulu je prepustio sinu držeći da bi za jednog kralja to bilo poniženje.

Kroničari navode da se za vrijeme brodoloma mogao spasiti, s obzirom da je s broda spušten čamac za spašavanje. Međutim, želja da spasi vlastitu nezakonitu polusestru Matildu, groficu Perchea, ga je nagnala da se vrati prema brodu; tada je čamac potonuo zajedno s prevelikim teretom brodolomnika.

Preci

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. "Adelin" dolazi od germanske riječi Adel, što znači "plemić", i predstavlja ekvivalent staroengleske riječi Æthel, "plemić". Adelinus je stoga ekvivalent titule "Ætheling" korištene za engleske prinčeve prije normanskog osvajanja. Latinski izraz za "plemića", Clito, se ponekad koristio kao alternativa, kao u slučaju Williamovog rođaka Williama Clitoa. See Miller, S., "Ætheling" in The Blackwell Encyclopaedia of Anglo-Saxon England, ed. M. Lapidge, J. Blair, S. Keynes and D. Scragg. Oxford: Blackwell, 2003. ISBN 0-631-22492-0

Literatura

[uredi | uredi kod]
William Adelin
Rođen/a: ? 1103 Umro/la: 25. novembar 1120
Kraljevske titule
Prethodi:
Henry I
vojvoda Normandije
1120 – 25. novembar 1120
Slijedi:
Henry I