William, princ od Walesa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
William
vojvoda Cambridgea
Supruga Catherine, vojvotkinja Cambridgea
Djeca
George
Puno ime
William Arthur Philip Louis
Dinastija Windsor
Otac Charles, princ Walesa
Majka Diana Spencer
Rođen 21. lipnja 1982.
London
Vjera anglikanac

Princ William, vojvoda Cambridgea, punim imenom William Arthur Philip Louis (London, 21. lipnja 1982.), britanski kraljević, stariji sin princa prijestolonasljednika princa Charlesa i pokojne princeze Diane, te unuk kraljice Elizabete II. i princa Filipa, vojvode Edinburgha.

William je drugi u liniji nasljeđivanja britanskog kraljevskog prijestolja, odmah iza oca Charlesa, a ispred mlađeg brata Harryja.

Dana 16. studenoga 2010. godine objavljene su njegove zaruke s Catherine Middleton. Vjenčanje se održalo 29. travnja 2011. godine u Westminsterskoj opatiji. Otada nose titule vojvode i vojvotkinje Cambridgea.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rodio se 1982. u St Mary's Hospital u Londonu, a krstio ga je 4. kolovoza iste godine, dr. Robert Runcie, nadbiskup Canterburyja, u Buckinghamskoj palači.[1]

Nakon završetka Mrs. Mynors School, u razdoblju 1987.-1990. pohađao je Wetherby School u Londonu. Od 1990. do 1995. školovao se u Ludgrove School u Berkshireu, da bi zatim pohađao Eton College gdje je studirao geografiju, biologiju i povijest umjetnosti. Tu je upoznao i svoju suprugu Catherine.

Godine 1997. doživio je osobnu tragediju kada mu je majka poginula u automobilskoj nesreći u Parizu. Princ William, tada petnaestogodišnjak, i mlađi brat, princ Harry hodali su iza majčina lijesa na njenom pogrebu koji se održao 6. rujna 1997. godine u Westminsterskoj opatiji.[2]

Nakon godine odmora, tijekom koje je posjetio Čile, Belize i afričke zemlje, William je upisao St Andrews University u Škotskoj, gdje je 2005. diplomirao geografiju.[3]

Poslije godinu dana pristupio je Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst gdje je 2006. godine stekao čin drugog poručnika konjaništva. Iste godine, kraljica Elizabeta II. imenovala ga je zapovjednikom Kraljevske mornarice za Škotsku i zapovjednikom za podmornice.

Dana 20. travnja 2008., na dan sv. Jurja, primio je počasno priznanje Reda podvezice.

U siječnu 2010., završio je obuku za pilota spasilačke službe u kraljevskom ratnom zrakoplovstvu (RAF).[4]

Dana 22. srpnja 2013. vojvodi Williamu i vojvotkinji Catherine rodio se sin princ George, treći u redu nasljeđivanja britanskog prijestolja.[5] 2. svibnja 2015. mu se rodila kći Charlotte.

Titule[uredi | uredi kod]

Od rođenja do dana vjenčanja, William je bio poznat kao princ William Velški, a na dan vjenčanja dodijeljen mu je naslov vojvode od Cambridgea, grofa od Strathearna i baruna Carrickfergusa.[6]

Bilješke[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]