Willi Ninja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Willi Ninja (Vili Nindža; 12. april, 19612. septembar, 2006) bio je američki igrač i koreograf, široj publici poznat po svom pojavljivanju u dokumentarnom filmu Paris is Burning.

Ninja, koji je bio gej, bio je povezan sa balskom kulturom u Harlemu, gde se razvijao jedinstveni način plesa i pokreta, koji je inspiraciju nalazio u Fred Astairu i svetu visoke mode. Privukao je pažnju rediteljke filma Paris is Burning, Jennie Livinston, koja ga je istakla u filmu. Film, koji je imao uspeha kod kritike i kod publike, poslužio je kao odskočna daska za Ninju. Počeo je da se pojavljuje u nastupima sa drugim grupama. Njegov stil je poslužio kao inspiracija Madonni[1], koja ga je ovekovečila u pesmi i spotu "Vogue." On se pojavljuje u spotu Malcolm McLarena, Deeo In Vogue, koji je objavljen pre Madonninog.[2].

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen kao William Roscoe Leake u Queensu[3], New York, Willi je bio samouk igrač i usavršio je svoj stil vogue do svojih dvadesetih. Jennie Livinston je prvi put čula za njega od njegovih prijatelja, takođe voguera, u Washington Square Parku. Premda nije stvorio ovaj način plesa, on ga je usavršio, dovodeći ga do čistog, snažnog pokreta. Inspiraciju je tražio u Fred Astairu, gimnastičarima i azijskoj kulturi.

Karijera[uredi | uredi kod]

Učestvovao je u harlemskoj drag balskoj kulturi sa "decom" iz Kuće Ninja. Kao i druge balske "kuće", Kuća Ninja (House of Ninja) bila je kombinacija proširene socijalne porodice i plesne trupe sa Willijem kao njihovom Majkom. Willi je nastupao u mnogim muzičkim spotovima, uključujući "Deep In Vogue" Malcolma McLarena i "I Can't Get No Sleep" tima Masters At Work i pevačice India. Godine 1994. objavio je svoj singl "Hot" (u produkciji Masters At Work) za Nervous Records. Willijeva kasnija karijera uključivala je pojavljivanje na pisti na revijama Jean Paul Gaultiera i Thierry Muglera, nastupe sa plesnim trupama postmodernih koreografa i koreografkinja, kao što su Doug Elkins, David Neuman i Karole Armitage[3] i rad sa Paris Hilton, koju je trenirao da pravilno hoda, kao i sa mnogim manekenkama, među kojima je i Naomi Campbell[3]. Kasnije je otvorio manekensku agenciju, Elements of Ninja, 2004. godine, i pojavio se na talk showu, The Jimmy Kimmel Show. Willi je učestvovao i u snimanju fokumentarnog filma How Do I Look, Wolfganga Buscha.

Ninja je umro zbog prestanka rada srca usled AIDS-a u New Yorku, 2. septrembra, 2006. u svojoj 45. godini.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Madonna's 'Vogue' Inspiration Dies”. People. 6.9.2006. Pristupljeno 2.9.2010. 
  2. „WILLIE NINJA”. Arhivirano iz originala na datum 2011-10-08. Pristupljeno 2.9.2010. 
  3. 3,0 3,1 3,2 „Willi Ninja, 45, Self-Created Star Who Made Vogueing Into an Art, Dies”. New York Times. 6.9.2006. Pristupljeno 2.9.2010.