Wilhelm von Freytag

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Heinrich Wilhelm von Freytag (Estorf, 17. februar 1720 – Hannover, 2. januar 1798) bio je njemački oficir, najpoznatiji kao vrhovni zapovjednik hanoveranske vojske na početku Francuskih revolucionarnih ratova.

Rodom iz Vestfalije, karijeru je započeo kao kadet u Oldbenburgu 1737. godine. Sudjelovao je u Ratu za austrijsko nasljedstvo, uključujući bitku kod Fontenoya. Za vrijeme Sedmogodišnjeg rata je zapovijedao lakom konjicom i postao specijalist za tzv. "mali rat", a sudjelovao je u bitci kod Mindena.

Kao jedan od najistaknutijih hanoveranskih zapovjednika, često je putovao u Britaniju, koja je tada sa Hanoverom bila u personalnoj uniji. Godine 1792. je, nedugo pred izbijanje Rata Prve koalicije, imenovan feldmrašalom i vrhovnim zapovjednikom. Na čelu hanoveranske vojske je sa kontingentom od oko 15.000 ljudi došao u Belgiju, gdje se stavio pod komandu britanskog vojvode od Yorka. Sudjelovao je u operacijama protiv francuskih snaga, uključujući opsadu Dunkerquea, kada su njegove snage kao tzv. "opservacijski korpus" blokirale prilaz gradu sa juga. 6. septmebra 1793. su te snage napadnute od francuske vojske pod generalom Houchardom, a što je dovelo do bitke kod Hondschootea; tada je Freytag bio ranjen i nakratko zarobljen. Iako je sljedeći dan oslobođen, njegovu je dužnost preuzeo grof Wallmoden. Ostarjeli Freytag, koga su njegovi britanski saveznici kasnije često krivili za svoj prvi značajniji poraz u ratu, se vratio u Hanover gdje je nekoliko godina kasnije umro.