Wilfrid Voynich

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Michael Wilfried Voynich

Michał Wojnicz o. 1885
Rođen/a Michał Habdank-Wojnicz
31. oktobar 1865. (1865-10-31)
Umro/la 19. mart 1930. (dob: 64)
New York
Nacionalnost Poljak
Zanimanje revolucionar, antikvar, trgovac knjigama
Poznat/a po otkriću Voynichevog rukopisa
Suprug/a/zi/ge

Michał Habdank-Wojnicz, poznatiji kao Michael Wilfried Voynich, (31. oktobar 1865[1] – 19. mart 1930), bio je poljski revolucionar, bibliofil, antikvar i historičar, najpoznatiji po otkriću znamenitog Voynichevog rukopisa.

Rodio se u Telšiaiju, mjestu koje je tada bilo dio Kovenske gubernije u Ruskom Carstvu. Roditelji su mu bili pripadnici nižeg poljskog plemstva. Nakon školovanja u Varšavi i Sankt Peterburgu je diplomirao kemiju i stekao dozvolu za rad kao apotekar. Godine 1886. se priključio marksističkoj organizaciji I Proletariat i sudjelovao u neuspjelom pokušaju da se nekoliko poljskih revolucionara osuđenih na smrt izbave iz Varšavske citadele. Uhvaćen je i osuđen je na zatvor, te poslan u kažnjeničko naselje Tunka u Sibiru. Odatle je uspio pobjeći 1890. te stigao u London. Tamo je neko vrijeme sudjelovao u revolucionarnoj aktivnosti zajedno sa prijateljem Sergejem Stepnjakom Kravčinskim i uzeo nadimak Wilfrid. Također je upoznao Ethel Lilian Boole za koju se 1902. oženio. Nakon Stepnjakove smrti 1895. je prestao s revolucionarnom aktivnošću te se posvetio prikupljanju i izučavanju starih knjiga. Godine 1898. je otvorio prvu prodavaonicu knjiga, a potom 1914. u New Yorku gdje je i umro.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Деятели революционного движения в России: Био-библиографический словарь: От предшественников декабристов до падения царизма: [В 5 т.]. - М.: Изд-во Всесоюзного общества политических каторжан и ссыльно-поселенцев, 1927-1934. Entry on Voynich

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]