Wikipedija:TV serija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Napomena: Ovdje je iznesen radni prijedlog pravila rada Wikipedije koji će naknadno biti usvojen kao dio pravila i smjernica srpskohrvatske Wikipedije.

Ovdje iznesena pravila i smjernice se tiču tzv. tipskih članaka koje za temu imaju televizijske serije ili emisije koje se redovno emitirao kao dio televizijskih programa. Na sve te članke se odnose i šira pravila i smjernice, odnosno pravila o značaju, biografijama živih ličnosti i sl. kao i shemama članaka.

Naslov članka[uredi | uredi kod]

  1. Kod TV-serija koje originalno nisu nastale na srpskohrvatskom govornom području (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora) originalni naslov ima prednost pred prijevodom, a originalni ispis ima prednost pred fonetskim (npr. Ally McBeal ima prednost pred Ali Mekbil).
  2. Ukoliko TV-serija ili emisija ima isti naslov kao i neki drugi pojam, ličnost, toponim i sl kao naslov se koristi njen naslov sa riječima (TV serija) u zagradama (primjer: Vuk Karadžić (TV serija); izuzetak mogu predstavljati slučaj kada je neka serija pod nekim naslovom daleko poznatija nego svi ostali pojmovi, ličnosti i toponimi (npr. Bonanza, koja je daleko poznatija od pojmova navedenih u Bonanza (razvrstavanje)).
  3. Ukoliko više TV-serija ili emisija ima jedan te isti naslov, one se označavaju tako da se iza naslova u zagradama doda glavna specifičnost po kojima se razlikuju - zemlja u kojoj je producirana, kompanija koja ju je producirala, godina početka emitiranja i sl. Kao primjeri mogu poslužiti Naša mala klinika (Hrvatska) i Naša mala klinika (Srbija).

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Sugestije za shemu članka prema odjeljcima:

  • Infokutija {{Infokutija TV}}
  • Uvodni dio - odlomak u kome se navodi naslov te najosnovnije informacije, koje se tiču zemlje porijekla, žanra, kanala/mreže i vremenskog perioda u kome je serija originalno emitirana, okvirnog zapleta, premise ili karakteristike; ovisno o kontekstu mogu se navesti prednastavci, spin-offovi, nastavci ili remakeovi serije (u tome se treba biti ekonomičan ako je riječ o TV-seriji temeljenoj na popularnoj franšizi ili prodavanoj po licenci u različitim zemljama kao što je npr. kolumbijska Yo soy Betty, la fea
  • Zaplet/premisa - nešto detaljniji opis osnovne ideje/premise emisije, odnosno zapleta i radnje ako je riječ o igranoj TV-seriji; tu se, ovisno o kontekstu, mogu primijeniti pravila o spoilerima, a količina detalja će također ovisiti o specifičnom kontekstu, odnosno toga da li u seriji postoje specifične i za to pogodnije cjeline u obliku pojedinačnih sezona ili epizoda.
  • Glumačka postava/stalni sudionici - posebna sekcija, u kojoj se također treba biti ekonomičan, odnosno navesti samo glumce ili izvođače (voditelji i sl.) koji predstavljaju dio stalne postave; čak i tada se treba biti ekonomičan ako je riječ o dugovječnoj seriji sa velikim brojem različitih likova odnosno sudionika (npr. britanska sapunica Coronation Street), te se takve informacije mogu dati u obliku posebnog članka.
  • Tehnička ekipa - informacije o najvažnijim članovima tehničke ekipe, prije svega o producentima, scenaristima, režiserima, autorima muzike i sl. I ovdje treba biti ekonomičan, odnosno navoditi samo najvažnije ličnosti, odnosno one koje su predstavljali ključni faktor serije.
  • Lista epizoda - Kod epizoda treba navesti njihov originalni naslov, datum prikazivanja, te eventualno podatke koji se tiču režisera, scenarista ili važnih gostujućih glumaca, uz rečenicu-dvije posvećenu radnji; i ovdje treba biti ekonomičan, odnosno lista epizoda se u svojoj potpunosti navodi tek ako se serija sastoji od maksimalno jedne sezone sa maksimalno 25 epizoda; u slučaju da je taj broj premašen, liste se mogu navesti ili u posebnom članku ili u posebnim člancima o sezonama,
  • Gledanost/reakcije/kritike - U ovoj se sekciji navode najosnovnije informacije o premijernom prikazivanju serije, odnosno njenoj gledanosti, kritikama i eventualnim kontroverzamama vezanim uz njen sadržaj; ukoliko je potrebno, može se navesti i slični podaci vezani uz prikazivanje u drugim zemljama; u slučaju da je serija bila prikazana na srpskohrvatskom govornom području, mora se navesti zemlje, kanali i naslovi, odnosno vremenski periodi kada se to dogodilo; sekcija također može sadržavati podatke i o važnijim nagradama koje je osvojila.
  • Srodna djela - U ovoj se sekciji, ovisno o karakteru serije, navode najosnovniji podaci o izvedenim djelima, bilo da je riječ o remakeovima (u istoj zemlji ili u različitim zemljama napravljenim po licenci), prednastavcima, nastavcima ili spin-offovima, uključujući također obrade u obliku stripova, novelizacija, cjelovečernjih filmova ili video-igara.
  • Vanjske veze - Ovdje se treba biti ekonomičan, odnosno navoditi samo službene web-stranice, odnosno IMDb linkove, uz eventualne izuzetke ako je riječ o izuzetno popularnim ili uticajnim web-stranicama vezanim uz TV-seriju
  • Navigacijski šabloni - Ovdje se stavljaju navigacijski šabloni vezani uz samu seriju, njene autore, produkcijske kuće ili nagrade koje je osvojila.

Kategorizacija[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Wikipedia:Kategorije

Svaki od članaka o TV-serijama mora biti pravilo kategoriziran, a što uključuje godinu početka i godinu kraja emitiranja, zemlju porijekla, format ili žanr TV-emisije.

Kategoriziranje članka po godinama je najlakše sprovesti koristeći šablon {{TVSvijek}} i to tako da se godina (bez točke na kraju) ubacuje u prvi parametar za početak, odnosno drugi parametar za kraj emitiranja npr. {{TVSvijek|2011|2016}}; u slučaju da se serija ili emisija još uvijek snima ili redovno emitira, u drugi parametar se ubacuju oznaka TRAJE pr. {{TVSvijek|2011|TRAJE}}.

Izuzetak od ovog pravila predstavljaju miniserije za koje se pretpostavlja da će biti emitirane u jednoj sezoni/godini, pa se umjesto toga koristi specifična kategorija vezana uz godine npr. Kategorija:Miniserije 1985..