Wikipedija:Slobodna enciklopedija (Walesova izjava)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Izjava Jimmyja (Jimba) Walesa, suosnivača Wikipedije.

Slobodna enciklopedija, poput ostalih oblika slobodnog znanja, može se slobodno čitati, bez traženja dozvole od bilo koga. Slobodno znanje može se slobodno dijeliti s drugima. Slobodno znanje može se adaptirati za vlastite potrebe. I vaše adaptirane verzije mogu se slobodno dijeliti s drugima.

Wikipedija producira masivan website ispunjen zapanjujućim varijetetom znanja. Da se ovaj website producira upotrebom vlasničkog softvera, potencijalno nesavladive prepreke bile bi postavljene pred one koji bi htjeli uzeti naše znanje i učiniti istu stvar koju mi radimo. Ako od prodavača vlasničkog softvera trebate tražiti dozvolu da biste stvorilu vlastitu kopiju naših radova, onda niste zaista slobodni.

Za slučaj vlasničkih formata datoteke situacija je još gora. Moglo bi se raspravljati o tome da sve dok se wikimedijski sadržaj može prilično lako učitati na neki postojeći slobodni softver, njegova interna upotreba vlasničkog softvera nije tako loša. Nuđenje informacija u vlasničkom ili patentom opterećenu formatu narušava predanost slobodi i prisiljava ostale koji žele upotrebljavati »slobodno znanje« da sami upotrebljavaju vlasnički softver, što ograničava njihovu slobodu.

Wikimedijska zajednica cilja na to da bude avangarda revolucije znanja koja će transformirati svijet. Oni su vodeći britki inovatori i vođe onoga što postaje globalan pokret za oslobođenje znanja od vlasničkih ograničenja. Stotinu godina od sada ideja vlasničkog udžbenika ili enciklopedije zvučat će jednako starinski i daleko kao što danas mislimo o upotrebi pijavica u medicinskoj znanosti.

Kroz taj će rad svaka pojedina osoba na planetu imati lagan niskobudžetski pristup slobodnom znanju koje će je osposobiti da radi što god želi raditi. Wikipedija (zajedno sa svojim bratskim projektima) postala je jedan od najvećih websiteova u svijetu upotrebljavajući model ljubavi i kooperacije koji je širem svijetu još uvijek skoro sasvim nepoznat. No on postaje poznat, i po svojim principima i po dostignućima – zato što su principi ti koji dostignuća čine mogućima.

To je razlog zašto Wikimedia Foundation uvijek upotrebljava slobodni softver na svim računalima koje posjeduje, i da uvijek ističe svoje najbolje nastojanje da osigura da slobodno znanje zaista jest slobodno, zato da ljudi ne bi bili prisiljeni upotrebljavati vlasnički softver da bi čitali, modificirali i redistribuirali znanje onako kako sami smatraju prikladnim.

Vidi još[uredi | uredi kod]