Wikipedija:Opće odricanje odgovornosti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

WIKIPEDIJA NE JAMČI VALJANOST

Wikipedija je internetska enciklopedija otvorenog sadržaja koja funkcionira na temelju volonterske suradnje pojedinaca i skupina pojedinaca, s zajedničkim ciljem stvaranja izvora ljudskog znanja. Ustrojstvo projekta omogućava svakoj osobi s vezom na Internet i preglednikom World Wide Weba mijenjanje sadržaja enciklopedije. Molimo shvatite da nijedan podatak koji ovdje pronađete nije nužno provjeren od strane profesionalaca, niti ovdjeprisutni mogu osigurati potpunu, točnu ili pouzdanu informaciju.

To ne znači da u Wikipediji nećete pribaviti vrijednu i točnu informaciju, naprotiv, najčešće hoćete. Međutim, Wikipedija ne može jamčiti valjanost pronađenih informacija. Sadržaj članaka može u svakom trenutku biti izmijenjen, vandaliziran ili preinačen od strane pojedinca čije mišljenje nije odraz znanja iz tog područja.

Nema formalnog recenziranja sadržaja

[uredi | uredi kod]

Trenutno radimo na načinima odabiranja i isticanja pouzdanih inačica članaka. Naša aktivna zajednica urednika pri praćenju i mijenjanju sadržaja koristi alate poput pohrane nedavnih promjena i novih stranica. No Wikipedija se ne pregledava ujednačeno, a čitatelji se, iako mogu ispravljati greške, ne nalaze pod pravnom obvezom, pa informacije koje ovdje pročitate nemaju naznačeno jamstvo ispravnosti za bilo kakvo korištenje. Čak i ravnopravno i nepristrano vrednovani ili izabrani članci zadržavaju vjerojatnost naknadnog neprikladnog uređivanja.

Nijedan autor, suradnik, pokrovitelj, administrator, ili bilo koja osoba povezana s Wikipedijom ni na koji način ne može biti odgovorna za pojavu netočne ili pogrdne informacije, ili za štetu koju ste vi prouzročili korištenjem sadržaja ili internetske poveznice na tu informaciju.

Nema ugovora, licenca je ograničena

[uredi | uredi kod]

Molimo, shvatite da doprinose u vidu informacija dajete slobodno, i pritom ne dolazi ni do kakavog sporazuma između vas i vlasnika ili korisnika stranica, vlasnika poslužitelja na kojima su postavljene, pojedinih suradnika Wikipedije, administratora projekta, "sysopa" ili ikoga tko je na bilo koji način povezan s ovim ili nekim od sestrinskih projekata. Ta ista osoba ne može izravno odgovarati na vaše optužbe. Dodijeljena vam je ograničena licenca s pravom kopiranja cjelokupnog sadržaja ovih stranica, no ona ne podrazumijeva niti dovodi do ugovorne ili izvanugovorne odgovornosti Wikipedije ili njenih agenata, članova, organizatora ili drugih korisnika.

Jedini pravni sporazum između vas i Wikipedije u svezi s korištenjem ili mijenjanjem ovdje prisutnih podataka je GNU licenca za slobodnu dokumentaciju (GFDL); nijedan član Wikipedije nije odgovoran za promjene, preinake, modifikacije ili brisanje podataka koje ste dodali Wikipediji ili ijednom drugom povezanom projektu.

Zaštitni znaci

[uredi | uredi kod]

Zaštitni znakovi, zbirni i znakovi službe, patentna prava, prava identiteta ili slična spomenuta, korištena ili u Wikipedijinim člancima navedena prava, su imovina svojih vlasnika. Njihova pojavnost na ovim stranicama ne znači da ih možete koristiti za svrhu drugačiju od iste ili slične informacijske namjene, a u skladu s namjerom autora enciklopedijskih članaka u skladu s GFDL dozvolom. Osim ako nije drugačije navedeno, siteovi Wikipedia i Wikimedia ne podržavaju niti su ni na koji način povezani s nositeljima tih prava, pa kao takva Wikipedija ne jamči pravo na korištenje inače zaštićene građe. Takvo ili slično nematerijalno vlasništvo koristite na vlastiti rizik.

Sudska nadležnost i propisnost sadržaja

[uredi | uredi kod]

Podaci objavljeni u Wikipediji možda krše zakone države iz koje pregledate te podatke. Wikipedijina baza podataka nalazi se na poslužitelju u saveznoj državi Florida u Sjedinjenim Američkim Državama, te se održava u skladu s uputama o čuvanju koje pružaju mjesni i federalni zakoni. Zakonska regulativa u vašoj zemlji možda ne štiti ili ne dopušta istu slobodu govora ili kopiranja. Wikipedija ne potiče kršenje zakona, niti se može smatrati odgovornom za zlodjela koja proizlaze iz vašeg povezivanja na ovu domenu, korištenja, reprodukcije ili objavljivanja informacija koje ovdje pronađete.

Savjet od neprofesionalaca

[uredi | uredi kod]

Ako trebate savjet u nekom području (medicina, pravo, financije, ili vezano uz određeni rizik), molimo potražite stručnjaka koji je licenciran, poznat ili prihvaćen u svom području. Za posebna odricanja pogledajte Wikipedia:Korištenje na vlastiti rizik, Wikipedia:Wikipedija ne daje medicinske savjete i Wikipedia:Wikipedija ne daje pravne savjete.

Zahvaljujemo na vremenu koje ste utrošili na čitanje ove stranice; nastavite uživati u blagodatima Wikipedije!