Wikipedija:Budite ljubazni prema novim korisnicima

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:GRIC)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Wikipedija se ne usavršava samo kroz marljivi rad posvećenih urednika, već i kroz česte doprinose anonimnih i znatiželjnih „novajlija“. Svi smo mi u jednom delu boravka na Wikipediji bili novajlije, čak i oni koji su bili dovoljno oprezni i srećni da izbegnu česte greške, a mnogi sami sebe smatraju novajlijama čak i nakon višemesečnog (ili višegodišnjeg!) uređivanja Wikipedije.

Novi urednici su mogućno naši budući „urednici“ i zbog toga naš najcenjeniji resurs. Prema novajlijama se moramo odnositi sa ljubaznošću i strpljenjem –— ništa ne plaši nove potencijalno vredne pridošlice brže od agresivnosti, suparništva i elitizma. Dok brojne novajlije vrlo brzo pronađu svoje mesto u Wikipedijanskoj zajednici, ostalima je potrebna pomoć da upoznaju i shvate jedinstveni način na koji Wikipedijina zajednica „diše“.

Molimo NE ujedajte novajlije[uredi | uredi kod]

  • Shvatite da su nam novajlije i vredne, i dobrodošle, i nužne. Osnaživanjem novajlija, upotpunjujemo i usavršavamo raznolikost znanja, mišljenja i ideala na Wikipediji, obogaćujemo njenu vrednost i održavamo njenu neutralnost i celovitost kao izvora znanja.
  • Zapamtite, naš moto –– kao i pozivnica novajlijama –– jeste budite odvažni. Imamo skup pravila, standarda i tradicija, ali oni ne moraju biti primenjeni na način koji bi ometao novajlije koji ovu pozivnicu primaju u potpunosti. Sasvim je moguće da novajlija na ovaj projekat sa sobom donese bogatstvo iskustva sa ostalih mesta, zajedno sa brojnim idejama i kreativnom energijom koje, bez obzira na trenutna pravila i standarde, mogu nadalje usavršiti našu zajednicu, kao i samu Wikipediju. Štaviše, moguće je da je trenutnim pravilima Wikipedije potrebno proširivanje i ispravljanje; nešto što novajlija u početku čini naizgled „pogrešno“ zapravo može poboljšati Wikipediju. Posmatrajte neko vrijeme, a zatim, ako je potrebno, upitajte novajliju šta zapravo pokušava da postigne, pre nego što zaključite da čini nešto „pogrešno“ ili „ispodstandardno“.
  • Ako shvatite, ili iskreno verujete da je novajlija napravio grešku, recimo ako je zaboravio da napiše nazive književnih dela ili imena brodova u kurzivu, ili je postavio potpuno krive i nepotrebne poveznice, pokušajte da sami ispravite grešku. Ne napadajte novajliju jer, zapamtite, ovo je mesto gde bilo ko može uređivati gotovo bilo koji članak te je, u veoma stvarnom smislu, odgovornost svake osobe da uređuje, a ne da kritikuje ili nadgleda ostale ili im zamera.
  • Zapamtite da novajlije često ne shvataju da se sve stare izmene datog članka čuvaju. Stoga će često, nakon što se njihovo uređivanje obriše ili poništi, paničiti, započeti uređivački rat ili napustiti Wikipediju zbog pogrešne pretpostavke da je njihov višesatni trud zauvek izbrisan. Ljubazno objasnite novajlijama da njihovi doprinosi nisu izgubljeni i kako ih se uvek može izvući iz istorije izmena nekog članka. Poučite ih kako o tome mogu da raspravljaju na stranicama za razgovor samog članka i da se, ako ništa drugo ne uspe, uvek mogu vratiti nekoliko meseci kasnije kako bi razgovarali s novim skupom urednika istog članka.
  • Ako osećate da zaista morate nešto reći novajliji o njegovoj grešci, učinite to na konstruktivan način. Započnite tako što ćete novajliju pozdraviti i predstaviti se na njegovoj stranici za razgovor, kako bi se osećao dobrodošlim, i predstavite svoje ispravke na smireni način sa uređivačkog gledišta, po mogućnosti ističući neke od stvari koje su učinili, a da su se vama svidele. Ako to ne možete reći, onda je bolje da ne govorite ništa.
  • Druge novajlije će nekada oklevati pri uređivanju, pogotovo onom većem, poput dovođenja članka u red sa stanovišta neutralne tačke gledišta ili premeštanja, iz straha da bi mogli naštetiti Wikipediji (ili uvrediti druge Wikipedijance). Objasnite im da trebaju da budu odvažni, i ne dajte da vas iznervira njihova „sramežljivost“.
  • Iako je ljubazno preporučiti novom korisniku, koji je načinio grešku, važnija pravila i smernice Wikipedije, nerazumno je i potpuno neprijateljski preporučiti mu da prestane da učestvuje u glasanjima, raspravama o brisanju članaka itd. „dok ne steknu više iskustva“. Ovo istovremeno obeshrabruje nove urednike i može lišiti Wikipediju mnogih potrebnih saznanja.
  • Pri davanju saveta novajliji, dajte mu do znanja da je dobrodošao i da se tako oseća — a ne da im je potrebna vaša dozvola za ulazak u članstvo ekskluzivnog kluba. Bilo koja nova oblast koncentrisane, svrsishodne ljudske aktivnosti poseduje sopstvene posebne strogosti i strukture, za čije je učenje potrebno neko vreme, i koje se mogu unapređivati povremenim preispitivanjem i ispravkama.
  • Ne nazivajte novajlije omalovažavajućim imenima poput čarapića. Ako se veliki broj novopridošlih urednika pojavi na istoj strani i glasa, poželite im dobrodošlicu i objasnite im pritom kako bi se njihovi glasovi možda neće uzeti u obzir. Svako neprimereno prozivanje ovakvih korisnika u potpunosti je nepotrebno.
  • Ponekad saradnici zaborave da upotrebe četiri tilde nakon ostavljanja komentara na korisničkim stranama ili na Trgu. Podsetite ih (na ljubazan način, naravno) da se nakon svojih komentara potpišu, a u međuvremenu kod nepotpisanog komentara postavite šablon {{bez potpisa}}.
  • Pretpostavite najbolju nameru kod novajlija. Vrlo je verovatno kako oni samo žele da pomognu u rastu Wikipedije. Dajte im šansu!
  • Setite sa „Hanlonove britve“, koja kaže:

Nikada ne pripisuj zlobi ono što se može adekvatno objasniti glupošću.

Ponašanje koje iskusnijim vikipedijancima deluje kao zlonamerno verovatno je posledica nepoznavanja naših očekivanja i pravila. Čak i ako ste 100% sigurni kako je neko bezvredan, nevaljao, internet trol, vandal, ili nešto gore, ponašajte se kao da nisu. Ako ste smireni, zainteresovani i uljudni, vaše dostojanstvo samo raste, a istovremeno unapređujete ceo projekat.
  • Ne zaboravite da ste jednom i sami bili novajlija. Odnosite se prema ostalima (ako je moguće, i bolje od toga) onako kako biste i sami želeli da se prema vama ostali odnose da ste tek stigli na Wikipediju.


Kako izbeći „ujedanje“ novih saradnika[uredi | uredi kod]

Uopšteno govoreći, pojedinac može izbeći optužbu da „ujeda“ novajlije sledećim akcijama:

  1. Izbegavanjem snažnih reči u komentarima (kakve su grozno, glupo, zaglupljujuće, loše itd., kao i uskličnici).
  2. Prilagođavanjem svog pristupa i izražavanja.
  3. Težnji da odgovori na odmeren način.
  4. Ljubaznim prihvatanjem radnji druge osobe u datoj situaciji ili kontekstu.
  5. Konstatovanjem da postoje različiti principi uz volju da se postigne konsenzus.
  6. Otvaranjem sebe prema preuzimanju odgovornosti za rešavanje sukoba.
  7. Uzvraćanjem gde je potrebno.
  8. Aktivnim slušanjem.
  9. Izbegavanjem vikiadvokatisanja. Kada povezujete na pravila i smernice, uvek povezujte na puna imena, ne na skraćenice.
  10. Izbegavanjem blokiranja kao prvog sredstva. Razmotrite mogućnost da razgovarate sa korisnikom pre no što ga blokirate.

Pokušajte da koristite standardne poruke dobrodošlice/upozorenja, koje su srdačne i istovremeno ispravljaju.

Svesno odaberite čvrsto tlo. Težite tomu da budete odgovoran Wikipedijanac. Podstičući dobru volju, nećete provocirati niti ćete se dati lako isprovocirati, i dozvolićete novim saradnicima Wikipedije da posvete svoje slobodno vreme i izvore gradnji enciklopedije koju svako može poboljšati.

Česte greške novajlija[uredi | uredi kod]

Jedna od češćih greški novajlija jeste pisanje članaka o njima samima ili, recimo, o muzičkom sastavu u kojem se nalaze. Jedan od nežnijih načina da se to reši jeste obeležavanje članka odgovarajućim šablonom, uz objašnjenje na stranici za razgovor.

Ignorantia juris non excusat[uredi | uredi kod]

Princip „Ignorantia juris non excusat“ („Neznanje zakona ne opravdava“) je nespojiv s pravilima pretpostavljanja najbolje namere i neujedanja novajlija. Ako tužite i osuđujete ljude zbog toga što ne znaju naša pravila i smernice, vi zapravo kršite naša pravila i smernice!

Umesto toga, pokušajte da pratite gore navedena načela kako biste oslobodili novajlije iz okova neznanja. Imajte na umu da ovo nije način na koji funkcionišu mnoge ostale stvari, pa čak i iskusniji urednici s vremena na vreme omanu u praćenju naših pravila i smernica.

Smisao neujedanja novajlija jeste u privlačenju urednika na Wikipediju, umesto da ih se maltretiranjem otera, čak i ako su to možda zaslužili.

Što da učinite ako se osećate „ujedenim“[uredi | uredi kod]

Ako vas je neko „ujeo“, ili se osećate „ujedenim“, postoji više stvari koje morate imati na umu:

  1. Aktivno odaberite da naučite nešto iz čitavog incidenta.
  2. Razmotrite neke od drugih mogućnosti koje je osoba koja vas je „ujela“ mogla koristiti kako bi dala odgovor koji bi vama bio poželjniji, i ako naiđete na sličnu situaciju u budućnosti, ponašajte se na prethodno spomenut način ako to situacija bude opravdavala.
  3. Dozvolite sebi da se osećate ohrabrenim jer je neko odvojio vreme da konstatuje i obradi vaše radnje.
  4. Uzmite u obzir da su incidenti negativnog „ujedanja“ prolazni — ne treba osećati potrebu da se sopstvena dejstva primire zbog nekonstruktivnog komentara. Izdvojite mudrost koja je možda nenamerno prikrivena, i odaberite da nju ponesete kao vrijedno iskustvo.
  5. Izaberite da na razuman način skrenete pažnju na nanesenu uvredu, i naučite da prepoznate kada poruka ne može biti primljena. Onaj kojem pišete možda nije u stanju ili neće da prihvati krivicu, i možda je bolje naprosto preći na druge stvari nego lamentirati nad „ujedom“.