Wikipedija:Discord

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Discord black textlogo (2021).svgOOjs UI icon add.svgWikipedia-logo-v2.svg

Discord je besplatna aplikacija za ćaskanje dostupna za računare i mobilne platforme. Server na Diskordu sadrži tekstualne i govorne kanale koji se koriste za razgovore u realnom vremenu i deljenje drugih oblika medijuma između članova istog.

U maju 2019. godine napravljen je nezvanični server Srpskohrvatske Wikipedije za urednike koji koriste Diskord i žele da tamo razgovaraju. Originalni tvorac je Kolega2357. Na njemu se od korisnika očekuje da slede IRC pravila ponašanja. Server traži da nalog ima potvrđenu adresu e-pošte kako bi se moglo razgovarati. Zahtevi za otvaranje novih kanala su uvek dobrodošli. Postoji i nekoliko kanala za opšte teme.

Serveru se može pristupiti preko veze za pozivanje, klikom na dugme ispod.

Svrha

Ovo nije zvanični server Srpskohrvatske Wikipedije, već projekat koji vode sami dobrovoljci. Napravili su ga korisnici Vikipedije kao mesto za vikipedijance koji više vole da koriste Diskord od IRC-a za ćaskanje i deljenje informacija. Oni su neobavezni, ali korisnici bi trebalo biti svesni da razgovori koji se vode u Diskordu mogu pročitati svi koji se pridruže njemu. Imajte na umu da se na Diskordu ne nalazi cela zajednica, tako da važnije rasprave treba voditi na odgovarajućim stranicama na Vikipediji; na Diskordu se samo možete posavetovati i raspitati o temi i pokretanju iste.

Upotreba

Diskord se može besplatno preuzeti na Majkrosoft vindousu, Mak OS-u, Linuksu, iOS-u i Androidu, a može se i koristiti i preko mnogih veb-pregledača bez preuzimanja. Na server se pridružuje korišćenjem veze za pozivanje iznad. Kada se jednom pridruži, korisnik može jednostavno da se vrati na sajt Diskorda ili otvori klijent po svom izboru.

Tekstualno ćaskanje

Diskord pruža tekstualne kanale koje korisnici mogu koristiti za komunikaciju preko kucanja. Ovi kanali podržavaju različite oblike označavanja i ugrađivanja, kao što su prikazivanje sličica (minijatura) za slike, isticanje sintakse fragmenata koda ili jednostavno prikazivanje emocija. Većina ovih funkcija, poput ugrađivanja, može biti onemogućena u korisničkim podešavanjima.

Ključna razlika između Diskorda i IRC-a je u tome što ovaj pruža povratnu evidenciju ćaskanja. Ovo može biti korisno za prelaz na razgovore u toku, ali isto tako znači da je sve što je rečeno zabeleženo u istorijatu. Korisnik bi trebalo biti svestan da samo nekoliko korisnika u određenom trenutku na mreži, ne znači da korisnici koji se kasnije prijave neće videti poruku. Međutim, za razliku od IRC-a, korisnici mogu postavljati pitanja u kanalu i dobiti odgovor nakon nekoliko sati ili dana od drugog korisnika.

Za razliku od IRC-a, Diskord ne prikazuje IP adresu ili ime hosta korisnika dok se pridružuju serverima i kanalima. Kao takav, ne postoji maskiranje hosta ili maskiranje koje treba postaviti.

Glasovno ćaskanje

Dostupni su i glasovni kanali koji omogućavaju korisnicima direktnu komunikaciju putem glasa. Korisnici se mogu osloniti na voki-toki (gde moraju pritisnuti dugme dok govore) ili otkrivanje glasa (koje će se automatski emitovati kada korisnik govori). Korisnici bi trebalo biti svesni da će ih svako u istom kanalu čuti. Glasovni kanali nemaju posebno dodeljene teme (osim kanala #muzika), za razliku od tekstualnih kanala. Korisnici koji nisu prisutni 1 čas automatski se prebacuju na UoT (AFK) kanal i utišavaju.

Glasovni kanali nisu aktivni osim ako se korisnik posebno ne pridruži. Oni su čisto neobavezni i nemaju uticaja na mogućnost upotrebe tekstualnih kanala.

Pravila ponašanja

Rasprave na kanalima kojima je jasno definisana svrha treba da se drže teme. Podržava se sloboda govora, ali neke izjave mogu biti remetilačke i neprikladne na kanalima na Diskordu.

Nemojte da:

 • vređate druge korisnike;
 • preterano psujete;
 • povisujete ton;
 • agitujete — za glasove na stranicama ZzA, ČzB itd.;
 • „otkrivate” druge objavljivanjem njihovih ličnih informacija;
 • tražite ili promovišete seksualnost, nasilje ili droge niti da pišete/postavljate nešto o njima;
 • šaljete nepoželjne veze niti da ponavljate iste fraze više puta na kanal (bilo u jednoj poruci ili u više njih).

Ako dođe do kršenja gorenavedenih pravila, vlasnik servera treba da reaguje zdravorazumski. U većini slučajeva, prvo treba upozoriti korisnika, pa tek onda ga izbaciti ili/pa mu zabraniti pristup.

Kanali

Trenutno postoje kanali za sledeće teme:

 • #dobrodošlica — kanal samo za čitanje na kojem se automatski (botom) šalje poruka o osnovnim pravilima novopridošlim korisnicima;
 • #glavni-čet — kanal za opšte razgovore koji su u vezi sa Vikipedijom;
 • #opšti-čet — kanal za razgovore koji nisu u vezi sa Vikipedijom;
 • #evidencija-muzike — kanal samo za čitanje za obaveštenja o reproduktovanju muzike (botom);
 • #ideje, #oglasna-tabla — kanali koji predstavljaju pijacu sa Vikipedije;

Grupna obaveštenja

Postoje metode obaveštavanja za upozoravanje određenih korisničkih grupa da postoji važno pitanje na vikiju kom treba pomoć. Ove oznake treba koristiti samo za slučajeve kojima je potrebna hitna pažnja. Uključite oznaku u svoju poruku da biste izazvali obaveštavanje.

 • @birokrate — ovo pominjanje izazvaće obaveštavanje birokrata
 • @administratori — ovo pominjanje izazvaće obaveštavanje administratora
 • @patroleri — ovo pominjanje izazvaće obaveštavanje patrolera
 • @everyone — ovo pominjanje izazvaće obaveštavanje svih korisnika na serveru koji su prijavljeni da primaju upozorenja
 • @here — ovo pominjanje izazvaće obaveštavanje svih aktivnih korisnika na serveru koji su prijavljeni da primaju upozorenja

Vidi još