Wikipedija:CEE Proljeće 2023.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Oh, proljeće bez kraja i bez limita – bez kraja i bez limita san!

Opće informacije

CEE SPRING/CEE Proljeće 2023 (engl. Central and Eastern Europe, sh. Srednja i Istočna Europa) ime je međunarodnog Wikimedijinog projekta koji se održava u proljeće, tj. preciznije 21.03.-31.05.2023. Budući da na SH Wikipediji nema natjecateljski karakter, moguće je nastaviti sa tematskim editiranjem do 21.6. kao i na HBS Wikivodiču što uključuje dodjelu poklona zahvale za sve koji urade/dovrše bar 10 novih stranica.

Cilj je poboljšati suradnje između Wikipedija Srednje i Istočne Europe, te poboljšanje pokrivenosti pojedinih tema na Wikipediji (i drugim Wikimedija projektima, najčešće Wikivoyage) na različitim jezicima i opće širenje znanja.

Organizatori CEE Spring projekta su lokalni i regionalni Wikipedisti i Wikimedijalci sa koordinatorima okupljenim oko Wikimedia Community CEE Spring korisničke grupe.
Sudionici su suradnici iz Wikipedia Srednje i Istočne Europe, ali i šire. U pojedinim državama sudjeluju različite kulturne ustanove i škole. Projekt je nadahnut tjednom suradnje između Wikipedije na ukrajinskom jeziku i Wikipedije na estonskom jeziku, a prvi put je započeo 2015. godine. Za više detalja pogledajte kratki ili dugi video i pročitajte FAQ! Ovo je treća godina da je projekt aktivan i na ovoj Wikipediji.

#1 CEE Spring MT Wikipedia:pros/cons

Ciljevi

Opći ciljevi projekta u skladu su s ciljevima Wikimedije općenito, a odnose se na količinu i kvalitetu Wikimedijina sadržaja, kao i održivost suradnje:

  • Povećati količinu i kvalitetu Wikimedijina sadržaja na brojnim projektima i jezicima.
  • Povećati učešće na lokalnoj razini na atraktivnim međunarodnim projektima.
  • Dati podršku budućoj suradnji u Srednjoj i Istočnoj Europi.
  • Povećati broj članaka o ženama.
#FemWikiRAINBOW #checkInEditON

Predloženi članci

Predloženi članci za pisanje podijeljeni po državama i regijama nalaze se ovdje: Wikimedia CEE Proljeće 2023./Popis članaka, te uključuju dodatnu listu za Esperanto i listu za Rome. Također posebno obratite pažnju na listu za Austriju jer ona sadrži i predložene međunarodne članke. Predloženi članci za žene i ljudska prava se nalaze i u zasebnoj stranici za natjecanje u pisanju članaka o ženama i ljudskim pravima.

Pravila za SH Wikipediu nalaze se na popisu zajedničkih i lokalnih pravila.


Fokusi i planovi

Za 2023. kao drugu godinu na SH fokus će biti na kvaliteti, te na povećanju broja novih članaka o ženama, manjinama, ljudskim pravima i poticanju suradnji sa CEE regijom, SEE diasporom i općenitije sa drugim Wikimedija projektima, kampanjama i događajima. Provizorna lista:

Promocija

Facebook Twitter https://w.wiki/_yJxG (kratki URL za ovaj page)

Statistika, rezultati i nagrade

Na ovoj poveznici će se moći vidjeti statistički podaci o ukupnome broju članaka i o broju članaka po državama i Wikipedijinim inačicama uključenima u ovaj projekt.


Napisani članci

Broj Članak Članak na drugom jeziku Država Doprinos
1. Jakov Milatović sr:Jakov Milatović  Crna Gora MirkoS18
2. Noćni marš hr:Noćni marš  Hrvatska Zblace
3. ?
4. ?
5. ?