Wikipedija:Wikimedia2030

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pozdrav iz 2030. godine

Ova stranica je namjenjena informiranju i inspiriranju Wikimedijalaca zainteresiranih za strateški rad i djelovanje prema Wikimedia 2030 strateškim ciljevima koje je razvijala i razvija globalna zajednica.

U specifičnom web kontekstu SH Wikipedije, te širem kontekstu Wikimedija projekata i aktivnosti na njenim jezicima i jezičnim standardima, te kontekstima regije nakon raspada Jugoslavije, te umrežavanja Srednje i Istočne Europe, jedan od glavnih ciljeva je stvaranje (pred)uvijeta, korištenje potencijala i resursa za struktuirano i koordinirano strateško djelovanje.

Povijest[uredi | uredi kod]

Početak ovog procesa bio je 2016. godine brojnim diskusijama oko toga kako će Wikimedija izgledati 2030.

Inspirativni video: Znanje pripada svima nama - 2030.wikimedia.org

Prvi cilj je bio identificirati zajednički strateški smjer koji će objediniti i inpsirirati ljude kroz cijelinu pokreta. Zajednička vizija na tragu “svijet u kojemu svaki čovjek može slobodno djeliti u svo znanje.” (slobodni prijevod: “a world in which every single human being can freely share in the sum of all knowledge.”)

Razvoj[uredi | uredi kod]

Informativni video: Proces oko globalnih razgovora o strategiji

Tijekom protekle dvije godine proces je napredovao i Strategija pokreta Wikimedija je u fazi implementacije. Prethodne diskusije oko strategije dovele su do stvaranja Strateškog smjera, Preporuka i Prioritetnih inicijativa, koje pomažu pripremi implementacije.

Strateški smjer opsluživanja znanjem kao uslugom po egalitarijanskim principima naslovljen je tekstom: Do 2030. godine, Wikimedija će postati esencijalna infrastruktura ekosustava slobodnog znanja, a bilotko ko dijeli našu viziju će nam se moći pridružiti.

Dodatno: WM2030 intervju Marc Miquel + tekst

Preporuke (nastale 2018-2020.) su razvrstane u 10 okvirnih grupa:

Preporuke strategije (jednostranična grafika)
  1. Povećavanje održivosti 
  2. Unaprijeđenje iskustva korisnika 
  3. Osigurati sigurnost i uključivost 
  4. Osigurati jednakost u donošenju odluka 
  5. Koordiniranje svih dionika 
  6. Ulaganje u razvoj vještina i vodstva 
  7. Upravljanje (unutarnjim) znanjima 
  8. Identificiranje tema od većeg utjecaja
  9. Inoviranje u slobodnom znanju 
  10. Evaluiranje, ponavljanje i adaptiranje

Kao dio napora oko globalnog usaglašavanja oko modaliteta rada razvijeni su i Principi.

Status[uredi | uredi kod]

Inicijative koje su popisane krajem 2020. se počinju prioretizirati odabirom u 2021. godini kao Prioritetne inicijative te ovisno o različitim kontekstima poprimaju i različite oblike i imaju različite dinamike.

Pregled Preporuka i nekih od inicijative zima 2020-2021.

WMF tim strategije pokreta trenutno organizira globalne diskusije za dvije inicijative, Movement Charter tj. Povelju pokreta i Hubove (regionalne i tematske). U međuvremenu su zajednice, filijale i pojedinci pozvani da započnu razgovore i o drugim inicijativama.

Među inicijativama su za kontekst možda urgentnije inicijative i rasprave poput: CEE Hub ili Capacity Exchange (radni naziv).