Wikipedia:WikiProjekt

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

WikiProjekt (wikiprojekt) je izraz koje se koristi u Wikimedijima za oznaku projekta oko kojeg se više suradnika (sudionika wikiprojekta) udruže s ciljem zajedničkoga rada (na Wikipediji npr. kako bi pisali članke o određenoj temi, uredili sustav kategorizacije ili infokutija). Trenutačno postoji nekoliko wikiprojekata na SH Wikipediji te mnogo takvih projekata na drugim Wikipedijama i sestrinskim Wikimedija projektima (recimo Wikidata).

Suradnici koji su zainteresirani za neki od postojećih wikiprojekata, slobodno se mogu uključiti, također i oživiti wikiprojekte, koji su trenutačno neaktivni. Moguće je otvarati i nove wikiprojekte, ako ima dovoljno suradnika, koji su voljni raditi na njima. Za one fokusirane na pisanje preporučuju se teme općega značaja o kojima se može napisati mnoštvo novih članaka, radije nego uske specifične teme, osim ako ima dovoljno zainteresiranih suradnika koji bi pisali o njima. Težnja je, da se pojedini wikiprojekti ne preklapaju međusobno u temama ili područjima rada na wikipediji, pogotovo ne u potpunosti ili u velikoj mjeri.

Na glavnu stranicu i njene podstranice wikiprojekta stavljaju se popis sudionika, ciljevi, smjernice, predlošci, tablice i sl. Razgovorna stranica pojedinoga wikiprojekta može poslužiti za razmjenu mišljenja i ideja, prijedloga, za dogovore i sl. Preporučuje se izradba suradničkih okvira za sudionike određenoga wikiprojekta npr. {{predložak:SO/wikiprojekt glazba}}

Stranice wikiprojekata moraju slijediti ista pravila ponašanja kao i drugdje na wikipediji te biti u potpunosti u skladu s postojećim općim pravilima wikipedije.

WikiProject Council na Wikipediji na engleskom jeziku nastoji dati odgovore, upute i savjete po pitanju wikiprojekata[1].

Popis wikiprojekata[uredi kôd]

Aktivni wikiprojekti[uredi kôd]

Završeni ili neaktivni wikiprojekti[uredi kôd]

  1. „Wikipedia:Wikipedia Signpost/2011-04-18/WikiProject report” (en). Wikipedia. 2015-04-06. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Wikipedia_Signpost/2011-04-18/WikiProject_report&oldid=655197396. Pristupljeno 2021-01-26.