Wikipedija:Vraćanje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Vraćanje izmjena ili revertanje znači uklanjanje promjena uzrokovanih jednim uređivanjem ili većim brojem uređivanja, a koji obično rezultiraju time da se stranica vrati na stariju inačicu. U širem smislu, revertanje se može odnositi i na bilo koji postupak kojim se djelomično ili u potpunosti uklanjaju promjene drugih suradnika.

Ova stranica sadrži tehničke podatke o vraćanju izmjena. Međutim, treba imati na umu da se uklanjanje dobronamjernih izmjena drugih suradnka (za razliku od vandalizama) smatra ometanjem kad se u njemu pretjera te može dovesti do blokiranja.

Ručno uklanjanje[uredi | uredi kod]

U nekim slučajevima (npr. ako je vandal dodao ili uklonio tekst, a kasnije su napravljena nepovezana konstruktivna uređivanja), najlakši je način za uklanjanje izmjena jednostavno uređivanje trenutačne stranice, brisanje pogrešnog teksta ili vraćanje pogrešno obrisanog teksta (koji se može kopirati iz prijašnje inačice i zalijepiti na odgovarajuće mjesto). Međutim, ponekad se može pokazati da je postavljanje neke od prijašnjih inačica na mjesto trenutačne bolji izbor. Kako biste to učinili:

  • kliknite na karticu "stare izmjene" na vrhu stranice kako bi vidjeli povijest izmjena,
  • kliknite na datum i vrijeme ranije inačice na koju želite vratiti stranicu. Na vrhu ćete vidjeti nešto slično sljedećem tekstu: "Inačica od 19:00, 30. kolovoza 2008. koju je unio *** (Razgovor | doprinosi)".
    • Važno: u slučaju vandalizma, nemojte žuriti s vraćanjem izmjene, nego provjerite vraćate li zaista stranicu na posljednju inačicu bez vandalizama; može se dogoditi da je stanicu vandalizirana nekoliko puta za redom.
  • Kliknite na karticu "uredi" kao i kod svakog drugog uređivanja stranice. (Iznad okvira za uređivanje vidjet ćete upozorenje "Uređujete stariju inačicu ove stranice. Ako je sačuvate, sve će promjene učinjene nakon ove inačice biti izgubljene.")
  • Napišite objašnjenje u sažetak izmjene - dovoljno je napisati "revert", "vraćanje izmjene" ili "vandalizam".
  • Sačuvajte stranicu.
  • Ako su konstruktivne izmjene napravljene nakon onih koje ste željeli ukloniti, vratite se na povijest izmjena i pronađite ta uređivanja te ih ručno vratite ako je to moguće.

Ako uklanjate vandalizam, provjerite doprinose suradnika koji je vandalizirao članak. Ako je suradnik vandalizirao mnogo članaka, prijavite ga administratorima.

"Ukloni ovu izmjenu"[uredi | uredi kod]

MediaWiki softver dopušta suradnicima da jednostavno uklone jednu izmjenu iz povijesti izmjena, bez da istovremeno uklone sve konstruktivne promjene koje su od tada napravljene. Kako biste do učinili, pogledajte povijest izmjena ili diff, odnosno razl(iku) uređivanja, zatim kliknite na "ukloni ovu izmjenu" kraj tog uređivanja. Softver će pokušati napraviti stranicu za uređivanje s inačicom članka iz koje je uklonjeno neželjeno uređivanje, ali sve kasnije promjene ostaju sačuvane. Postoji unaprijed zadan sažetak, ali on se može promijeniti prije nego što sačuvate stranicu.

"Ukloni"[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Wikipedija:Patroleri

Administratori i suradnici kojima su dodijeljeni patrolerski alati imaju dodatne poveznice koje:

  • pojavljuju se samo kod uređivanja na vrhu povijesti izmjena
  • uklanjaju sve promjene koje je napravio posljednji suradnik koji je uređivao stranicu
  • djeluju trenutačno, bez potvrđivanja i spremanja stranice
  • automatski dodaju sažetak "Uklonjena promjena suradnika X, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Y" te se izmjena označava kao manja

Poveznice za vraćanje izmjena pojavljuju se na stranici doprinosa, popisu praćenih stranica, povijestima izmjena i usporedbama inačica.

Botovsko vraćanje izmjena[uredi | uredi kod]

U slučajevima velikog broja vandalizama koji preplavljuju nedavne izmjene, administratori mogu koristiti „botovsko vraćanje“ izmjena. Dodajte &bot=1 na kraj URL adrese korištene za pristup popisu doprinosa korisnika. Na primjer, http://hr.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Posebno:Contributions&target=Vandal&bot=1.

Kada se poveznica za vraćanje izmjena zatim klikne na popisu doprinosa, vraćena, i originalna izmjena koju vraćate će biti skrivene sa nedavnih promjena. Cilj ove funkcije je, s relativno malo truda, smanjiti faktor živciranja vandalom koji preplavljuje nedavne promjene. Ovo se ne bi trebalo koristiti za uklanjanje promjene koja vam se ne sviđa, nego samo za bujicu jednostavnih vandalizama.

Vraćanje izmjena na slikama[uredi | uredi kod]

Kako biste vratili izmjenu na slici na prije postavljenu inačicu, morate otići na stranicu s opisom slike i to na podnaslov "Povijest datoteke". Odjeljak Povijest datoteke prikazuje sve inačice datoteke koje su postavljene, uključujući i smanjenu sliku svake inačice. Prijavljeni suradnici imaju kraj svake inačice osim trenutačne poveznicu "vrati" kojom mogu vratiti datoteku na odabranu inačicu.