Pomoć:Referenciranje za početnike

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:Referenciranje za početnike)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Reference na Vikipediji su važne za proveru podataka i za informisanje čitalaca. Svaki urednik može da ukloni nereferencirani materijal; članci sa nepotkrepljenim materijalom mogu biti obrisani, tako da je, ako se nešto dodaje u članak, veoma preporučljivo da se uključe reference, da bi se znalo odakle podatak potiče. Referenciranje može početniku da izgleda zastrašujuće, ali to je ipak lako da se uradi. Ovo je uputstvo kako da počnete.

Dobre reference[uredi | uredi kod]

Referenca mora biti tačna, tj. mora dokazivati tvrđenje u tekstu. Za proveru „Petar Petrović se popeo na Avalu“, nije dobro referenciranje na stranu o Avali, ako se tamo ne pominje Petar Petrović, kao ni na stranu o Petru Petroviću, ako tamo nije pomenuto da se popeo na Avalu. Treba da stavite link prema izvoru koji dokazuje da je tačan podatak o njegovom poduhvatu. Morate da koristite pouzdane izvore, kao što su objavljene knjige, zvanična štampa i autorizovana mrežna mesta. Tekstovi sa blogova, Majspejs, Jutjub i obožavateljskih mrežnih mesta obično nisu prihvatljivi. Takođe, nisu prihvatljivi izvori kao što su originalno istraživanje (na primer, vaš esej ili istraživanje koje nije objavljeno, ili je objavljeno u ličnom izdanju), ili drugi članak na Wikipediji.

Ubacivanje referenci[uredi | uredi kod]

Prva stvar, koju treba da uradite, je da napravite odeljak „Napomene i reference“ (ako već ne postoji). Odeljak treba da se nađe na kraju, ispod odeljka „Vidi još“, a iznad odeljka „Spoljašnje veze“. Unesite sledeći kod:

==Napomene i reference==
{{reflist}}

Sledeći korak je da u tekst unesete reference. Sledi kod koji to radi. Stavlja se na kraju odgovarajućeg pojma, izraza, rečenice ili paragrafa na koji se odnosi, a posle znaka interpunkcije (tačke), bez razmaka (da bi se sprečilo odvajanje prilokom prebacivanja u novi red):

<ref>             </ref>

Tekst koji stavite između tagova će se pojaviti u odeljku „Napomene i reference“.

Testiranje[uredi | uredi kod]

Otvorite polje za uređenje na vašoj strani za razgovor, kopirajte sledeći tekst (ubacite vaš tekst gde je naznačeno), ubacite ga na dno strane i snimite stranu:

==Test reference==
Ovo je tekst koji ćete objasniti referencom.<ref>Ovde dolaze detalji reference</ref>
==Napomene i reference==
{{reflist}}

(Kraj teksta koji ćete kopirati.)

To bi trebalo da se prikaže ovako:

Test reference
Ovo je tekst koji ćete objasniti referencom.[1]
Napomene i reference
  1. Ovde dolaze detalji reference

Koje podatke uključiti[uredi | uredi kod]

Treba da navedete podatke koji omogućavaju čitaocu da nađe vaš izvor. Za onlajn izvor iz novina ili časopisa, to bi moglo da izgleda ovako:

<ref>[http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Srbiji-nudjen-samo-Juzni-tok.sr.html „Srbiji nuđen samo južni tok“], Jasna Petrović, ''[[Politika (novine)|Politika]]'', [[7. decembar]] [[2008]]. Pristupljeno [[6. februar]]a [[2009]].</ref>

To se prikazuje kao:

„Srbiji nuđen samo južni tok“, Jasna Petrović, Politika, 7. decembar 2008. Pristupljeno 6. februara 2009.

Obratite pažnju na jednostruke uglaste zagrade oko URL i naslova članka. Format je:

[http://URL „Naslov članka“]

Pazite na razmak između URL i naslova. Rezultat ovog koda je da se URL sakriva, a naslov se prikazuje kao link. Koristite navodnike za naslov članka (to je citirani tekst), a dva apostrofa s obe strane imena lista (da se generiše kurziv). Dvostruke uglaste zagrade oko imena lista generišu unutrašnju vezu (vikivezu) prema odgovarajućem članku na Vikipediji. Apostrofi se stavljaju izvan zagrada.

Datum iza Politika je datum objavljivanja u novinama ili na mrežnom mestu, a datum iza „Pristupljeno“ je datum kad ste vi pristupili članku — što je korisno za pretraživanje Veb arhive u slučaju da veza nekada kasnije više ne bude aktivna.

Podaci koji nisu onlajn[uredi | uredi kod]

Možete da koristite izvore koji nisu onlajn, već ste ih našli u biblioteci ili na drugom mestu — u tom slučaju izostavite podatke koji su irelevantni. Gornji primer sa novinama bi mogao ovako da se formatizuje:

<ref>„Srbiji nuđen samo južni tok“, Jasna Petrović, ''[[Politika (novine)|Politika]]'', [[7. decembar]] [[2008]].</ref>

To se prikazuje kao:

„Srbiji nuđen samo južni tok“, Jasna Petrović, Politika, 7. decembar 2008.

Ovde je jedan primer za knjigu:

<ref>{{en}}Charmley, John: ''The Princess and the Politicians''. (Čarmli, Džon: ''Princeza i političari''). str. 60. Penguin Books Ltd., London, 2006. {{ISBN|0140289712}}.</ref>

To se prikazuje kao:

(en)Charmley, John: The Princess and the Politicians. (Čarmli, Džon: Princeza i političari). str. 60. Penguin Books Ltd., London, 2006. ISBN 0140289712.

I ovde stavljate dva apostrofa oko naslova (da se prikaže kurzivom), umesto navodnika. Obratite pažnju na šablon {{en}} koji dodajemo da čitaocu skrenemo pažnju da je referenca na nekom drugom jeziku osim srpskog, kao i na oznake za sprečavanje transliteracije ... koje koristimo da bi tekst na stranom jeziku, koji postavimo između ovih oznaka, ostao u latiničnom pismu i kada čitalac izabere da Vikipediju čita na ćirilici. Unošenje ISBN broja je izuzetno korisno čitaocu za pronalaženje knjige u biblioteci, knjižari ili onlajn izvoru. Obratite pažnju da prilikom pozivanja na knjige ili druga duža dela treba navesti tačnu stranu ili deo dela na koji se pozivate.

Format datuma[uredi | uredi kod]

Datume treba uvek navoditi u sledećem formatu

[[27. januar]] [[2009]].

Ukoliko navodite datum u padežnom obliku, koristite produžene ili ucevljene veze, na primer

Pristupljeno [[27. januar]]a [[2009]].,

ili

Pristupljeno [[27. decembar|27. decembra]] [[2009]].

Šabloni citata[uredi | uredi kod]

Možda vam više odgovara da koristite šablone za objedinjavanje detalja izvora. Šablon se umeće između ref tagova, a popunjavate samo polja koja želite. Spisak šablona se može naći na strani "Sve strane" (dovoljno je da unesete početak reči za pretraživanje, npr. cit ili cit u imenskom prostoru Šablon, izaberite iz padajućeg menija).

Višestruko korišćenje iste reference[uredi | uredi kod]

Kad se referenca pojavljuje prvi put u tekstu, možete joj dodati jedinstveno ime u <ref> kodu:

<ref name="veza1">Detalji reference</ref>

Kad istu referencu koristite na drugom mestu u članku, dovoljno je samo da napravite prečicu umsto kucanja cele reference:

<ref name="veza1" />

Zatim koristite tu prečicu koliko god puta želite. Ne zaboravite da stavite /, ili će ostatak članka postati nevidljiv! Logično je da se puna imenovana referenca nalazi u prvom pojavljivanju, ali je moguće i da se nađe bilo gde u tekstu, a prečica može da se pojavi pre ili posle pune reference. Neki simboli ne mogu da se koriste u imenu reference, videćete koji, ako pokušate da ih koristite.

Primer korišćenja višestrukih referenci možete da vidite na stranama Pomoć:Fusnote i Wikipedia:Fusnote.

Alternativni sistem[uredi | uredi kod]

Gornji metod je jednostavan i kombinuje reference i napomene u jedan odeljak. Poboljšanje je da se detalji referenci stave u svoj poseban odeljak „Reference“, a napomene koje se na njih odnose u poseban odeljak pod naslovom „Napomene“. Napomene mogu u glavni tekst članka da se unesu skraćenom obliku, kao što je urađeno u članku Harriet Arbuthnot, ili u punom obliku, kao u Brown Dog affair.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Dodatne informacije možete naći u: