Wikipedija:Pretpregled

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:Prikaži predpregled)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ispod okvira za uređivanje teksta se nalazi tipka "Pretpregled". Koristeći ovu tipku možete vidjeti kako će članak izgledati bez da ga zapravo spremite. To vam omogućuje da vidite kako će vam članak izgledati, te da provjerite postoje li greške. Također, koristeći ovu tipku ne morate učestalo spremati stranicu što otežava rad administratorima/patrolerima i zatrpava nedavne izmjene. Korisno je spremiti stranicu prije nego je premještate, razdvajate ili kombinirate dijelove članka. Razlika se ne prikazuje dobro kao kad se premještaju paragrafi te ne će dobro prikazati manje izmjene ako se dijelovi miču.

Spremanje izmjena samo jedamput je također način na koji se izbjegavaju istovremena uređivanja budući da suradnici ne će vidjeti članak na nedavnim promjenama te je stoga manja mogućnost da će ga odlučiti uređivati u isto vrijeme kad i vi.

Ako ste prijavljeni, možete namjestiti tako da vidite pregled prije prostora za uređivanje. Ako odaberete ovu opciju, pregled će biti iznad prostora za uređivanje kada pritisnete tipku "Pretpregled" prilikom uređivanja.

U slučaju automatske pretvorbe wikiteksta tipka "Pretpregled" automatski prikazuje rezultat, dok tipka za prikaz promjena prikazuje novi tekst.

Koristeći tipku "Pretpregled" također znači da vam ne će isteći prijava te će vaši doprinosi biti pripisani vašem suradničkom imenu. Redovito pritiskanje ove tipke ponovno pokreće brojilo vremena tako da tipkom uređivanja ostajete prijavljeni. Također, ako niste prijavljeni koristeći tipku bit će te obavješteni tako da se možete prijaviti i spremiti promjene. Ovo možete vidjeti ako se u gornjem desnom kutu pojavljuje vaše ime kada pritisnete "Prikaži". Ako niste prijavljeni, otvorite Posebno:Prijava u odvojenom prozoru. Prijavite se te se vratite uređivanju i ponovno pritisnite "Prikaži" kako bi bili sigurni da je sve uredu.

Kada koristite ovu mogućnost prilikom uređivanja velike količine teksta, savjetujemo vam da tekst prije toga kopirate u neki drugi uređivač teksta. Vrlo rijetko se zna dogoditi da Wikipedijini poslužitelji imaju problema te može doći do gubitka teksta.

Neprijavljenim korisnicima onemogućeno je sačuvati stranicu ukoliko nisu barem jednom pritisnuli tipku "Pretpregled". Naime, neprijavljenim suradnicima, nakon što pritisnu na karticu "uredi", ispod okvira za uređivanja umjesto tipke "sačuvaj stranicu" stoji siva tipka "sačuvaj stranicu (pritisnite Prikaži)", koja nije funkcionalna. Nakon što neprijavljeni suradik barem jednom pritisne tipku "Pretpregled" ili "prikaži promjene", tipka "sačuvaj stranicu" postaje funkcionalna, te neprijavljeni suradnik može sačuvati svoju izmjenu na stranici.

Poveznice[uredi | uredi kod]