Wikipedia:Pijaca-Пијаца/20

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Sadržaj/Садржај

Pomoć

Korisnik:Edgar Allan Poe me napada bez razloga, nikoga nisam uvredio svojim komentarom, samo izneo svoj stav [1], koji se njemu ne sviđa. Zbog njega se ovde neprekidno sprovodi cenzura, tražim pomoć da se zaustave takvi napadi koji samo štete sh.wikipediji. Apelovao bih da se prestane sa napadima na mene. Normalno radim, iznesem svoj stav po nekom pitanju i nikoga ne vređam. Zbog ovakvog ponašanja i progona neistomišljenika korisniku bi se moralo oduzeti administratorska prava. Molim za pomoć dok nije kasno za ostale korisnike, jedino što želim je da radim u miru i slobodno, a on to ne dozvoljava!--Soundwaweserb (razgovor) 22:56, 15 mart-ожујак 2015 (CET)

Koliko ja znam, ti si napisao javno da si napustio projekt pa mi sada nije jasno o kakvom "radu u miru i slobodno" na projektu kojeg si napustio i kojeg si nazvao nepopravljivim i beznadnim ti govoriš? :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:59, 15 mart-ожујак 2015 (CET)

Još jednom bih apelovao na svest i razum, reagujte, jer ovo je napad bez razloga i ničim izazvano. Nisam se ni obratio tom administratoru, a on me vređao i preti da će me blokirati. Ne dozvolite ovakvo ponašanje jednog pojedinca, to niko nije zaslužio!--Soundwaweserb (razgovor) 23:02, 15 mart-ожујак 2015 (CET)

Znam da nije uobičajeno ovdje, ali nisam mogao, a da se ne suzdržim koliko je smiješno :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:04, 15 mart-ожујак 2015 (CET)
Hahahaahahaha! --Munjanes (razgovor) 23:06, 15 mart-ожујак 2015 (CET)
Hm, što se šale tiče - batina ima dvije strane. Tko se smije tuđoj "preosjetljivosti", i sam bi možda trebao biti manje osjetljiv na riječi koje su upotrijebljene u kritici članka ("pamflet" i sl.). GregorB (razgovor) 16:29, 16 mart-ожујак 2015 (CET)
Moje skromno mišljenje o ovoj nepotrebnoj buri u čaši vode. Munjanes je pri predlaganju izabranog članka malo trčao pred rudo i nije bio najspretniji po pitanju procedure (o tome koliko je taj članak, primjeren da bude izabrani možemo govoriti drugi put). Soundwawserb se neke od primjedbi na članak iznio na način koji, najblaže rečeno, ne odaje neke naročite diplomatske sposobnosti niti može konstruktivno doprinijeti raspravi. Edgar Allan Poe je, nastojeći spriječiti da ovo postane prepucavanje na nekim za ovu Wikipediju najmanje željenim osnovama, reagirao sa ne baš prevelikim količinama takta. --OC Ripper (razgovor) 21:42, 16 mart-ожујак 2015 (CET)
I dok ću spremno priznati nedostatak takta, morat ću se osvrnuti da sam u barem 5-10 ranijih situacija reagirao krajnje taktički prema korisniku, molio ga da prestane s time i da bi svaki puta bilo isto. Napao bi mene, napao bi Wiki, prozvao me tiraninom i onda bi se to izignoriralo jer se nemam namjeru prepucavati i onda bi on ponovo ponovio način koji "ne odaje neke naročite diplomatske sposobnosti niti može konstruktivno doprinijeti raspravi" i tako ciklički, unedogled. Mislim da zajednica ovdje ne vidi big picture nego ovo gleda kao izolirani slučaj. Da je u pitanju potonje, ja sam u svakom slučaju pogijrešio i priznao bih svoju pogrešku koja bi u takvom spletu okolnosti bila ishitrena, ali kako je ovo već ciklički ovako i kako se unatoč molbama i upozorenjima ponavlja svaki puta, ja nisam vidio smisla u tome da ga ponovo upozoravam i molim da s tim prestane kad znam da neće tako uraditi. Kako kaže V, svatko može slučajno pogriješiti jednom, ali kada opetovano ponavlja istu grešku onda se meni čini da to čini namjerno (parafraza). Stojim iza svoje opaske i spreman sam ju, ako je doista potrebno, argumentirati Soundwaveovim ranijim replikama i njihovom učestalošću tako da situacija ovdje bude potpuno jasna --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:53, 16 mart-ожујак 2015 (CET)
Da se i ja nadovežem što se tiče, nečeg drugog što je zamereno kolegi Soundwaweserb: komentari na stranicama za razgovor su i ranije blankirani, pa nije nikom ništa _naglas_ zamerano. Čak su i čitave razgovor i korisničke stranice brisane administratorskim alatima, pa nije nikom ništa *naglas* zamerano. Neću poimence da pominjem korisnike koji su to radili ili kojima je činjen taj ustupak, ali prepoznaće se neki od sagovornika u ovoj diskusiji. Ako je kolega sa nedostatkom takta to ranije znao, bilo bi dobro da objasni kako se nekim korisnicima toleriše blankiranje i/ili brisanje korisničkih razgovor stranica, a nekima se to izričito zamera. A ako kolega to nije prethodno znao, samo bih se pridružio opaski da im takta katkad više nego manjka. Pa makar koliko puta mu se ponavljalo da je tiranin, ipak on drži batinu i kao takvog ga se neizbežno mora ponekad i videti. U svakom slučaju što se tiče blankiranja razgovor stranica, to se čak i na en.wp toleriše. Bar sam ja primetio i to baš na nekim high-traffic stranicama. A što se tiče brisanja (administratorskim alatima) razgovor stranica, korisničkih razgovor stranica ili korisničkih stranica, bilo bi mudro da od sad postavimo pravilo da se to zabranjuje. Sem možda u nekim retkim slučajevima - recimo da postoji vrlo dobar razlog i da je više od jednog administratora s time upoznato. --Biblbroks (razgovor) 22:09, 16 mart-ожујак 2015 (CET)
Ja ne znam dal' se to dogodilo i kome se to dogodilo. Sumnjam da sam to uradio ili dozvolio ja. Znam da sam otkako sam došao ovdje zalagao se za to da se sadržaji sa stranica za razgovor, osim ako nisu uvredljiv ili pretjerano nekorektan sadržaj, ne uklanjaju i da se baš nedavno oko toga potegla diskusija pa je kolega Igor postavio isto pitanje i rekao da je među pravilima našao da je to uredu. A ako se pak misli na ova recentna brisanja koja su se dogodila, radi se o korisnicima koji na ovoj Wiki nisu niti su ikad imali namjeru biti aktivni te, kako se meni čini, radi se o korisnicima čiji se računi brišu radi globalnog usklađivanja --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:32, 16 mart-ожујак 2015 (CET)
Nisam shvatio šta je nađeno među pravilima da je u redu. U redu je da se može brisati sa stranica za razgovor? Ili je u redu pa se ne sme brisati?
Nisi ti uradio brisanje niti je tebi to urađeno. --Biblbroks (razgovor) 23:19, 16 mart-ожујак 2015 (CET)
Koliko se sjećam, Igor je pronašao da se sadržaj stranica za razgovor ne smije ni uklanjati ni brisati (osim kod one iznimke) već samo arhivirati. Cjelokupna povijest određenih stranica ne smije se ni u kojem slučaju brisati i ako se to izvelo, volio bih vidjeti o čemu se točno radi. Ne vidim potrebu za skrivanjem informacija --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:46, 16 mart-ожујак 2015 (CET)
Vikipedijanac sa administratorskim ovlastima kada je to uradio, verujem da nije znao za ta pravila o uklanjanju i brisanju. Uostalom ako ćemo pravo, administrator koji je prozvan zbog cenzure je takođe uklanjao komentare, zar ne? Mislim, mogao je u nastavku dva sporna komentara sam prokomentarisati da je predlog nevažeći jer nije po proceduri ili već nešto slično, ili u krajnjoj liniji makar precrtati. Bar da bude po pravilima, ako ih već drugima, i to naknadno, naglašava. --Biblbroks (razgovor) 20:43, 18 mart-ожујак 2015 (CET)
Da ne bude zabune, nemam mnogo zamerki na postupke administratora u ovom slučaju, osim na ovih poslednjih nekoliko "pošalica". Zašto? Pa samo zato, što ne želim da se zaboravi da se onoga ko drži batinu može videti kao tiranina pogotovu ako se primeti da on u samom nošenju batine pronalazi bilokakvo zadovoljstvo. A ovaj put nisam to čak ni prvi primetio. --Biblbroks (razgovor) 20:51, 18 mart-ожујак 2015 (CET)
Ja nisam uklanjao komentare. Poanta nisu bili komentari. Ono je uklonjeno jer je bilo suprotno interno dogovorenim pravilima kojih se drže apsolutno svi. Ne znam gdje je ispalo da sam ja ono uklonio radi komentara, ali oni komentari nisu takve prirode da bi ih se uklanjalo. Što se mene tiče, sve se to može vratiti; ja sam samo poštivao proceduru po pitanju izbora, a sada, što je tko vidio, to je već izvan moje ingerencije --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:01, 18 mart-ожујак 2015 (CET)
Pa u suštini možda ta interno dogovorena pravila treba menjati. Meni ne da nisu jasna, nego nisu čak u potpunosti ni poznata. Jel` to znači da ja ne mogu da dajem predloge za izabrane članke nego samo ta neka 2 meseca unapred? Ili kako već? Inače, možda je kolega Soundwaweserb baš tako protumačio to blankiranje: zbog prirode komentara. Tako nešto se da naslutiti iz načina na koji je na to reagovao - ipak je to nazvao cenzurom. Mislim prilikom blankiranja, kada se admin pozvao na boga/Boga u "Oh bože... dakle, s razlogom nije otvoreno glasanje za lipanj jer se izbor provodi svaki mjesec za dva mjeseca unaprijed; takva je praksa i toga se budemo držali; 1.4. će se otvoriti glasovanje za lipanj i tada se mogu predlagati članci za taj mjesec " moglo je svašta da se pomisli. A koja je puna poruka, pošiljalac najbolje zna. --Biblbroks (razgovor) 21:46, 18 mart-ожујак 2015 (CET)
Kolega Soundwaveserb je svaku molbu, dobronamjernu kritiku i sugestiju dosad protumačio... tako da se iz načina na koji je reagirao da naslutiti kako. To, nažalost, nije moj problem. Samo u arhivi njegove stranice za razgovor stoje tri opomomene za zadnjih godinu i pol, u sklopu kojih nije niti 6 mjeseci u komadu bio aktivan, ako se dobro sjećam. Tri izazivanja konflikta u tako malo? A da ne govorim o opomenama na javnim mjestima? Kao što sam rekao i ranije, apsolutno stojim iza svog upozorenja izrečenog na stranici za razgovor i smatram da nisam pogriješio. Tip je već nekoliko puta vidio urotu protiv Srba ovdje, optuživao ljude da su nacionalisti, maltene ustaše, srbofobi i vidio povampirene belosvetske zavere... ako će to netko tolerirati, ja neću. Od toga sam pobjegao i nemam namjeru trpiti da netko tako uzurpira prostor ove Wikipedije za gluposti poput ove. Kao što sam rekao, ako netko to osporava, iskopat ću i po arhivi konkretne sitacije i primjere njegova neprimjerenog ponašanja, ali mislim da stvarno nema potrebe.
Što se izabranog članka tiče - svi oni koji su aktivno participirali u tome pristali su na to pravilo, makar ono ne bilo striktno napisano. Određeni red mora postojati i ja apsolutno ne vidim zašto bi mi, radi hireva, imali 1.8. izabrane članke za cijelu godinu. Sure, nije to nikakav problem, ali je nepravedno u odnosu na sve članke koji će nastat do 1.1.2016., koji bi možda bili tematski ili kalendarski prikladni... nekakav red mora postojati i valja ga se držati. Ako netko planira predložiti članak, može sačekati još 15 dana (i manje) - članak neće pobjeći. S druge strane, ako će se pravila mijenjati, za to postoji procedura. Dotad, smatram prikladnim da se vodimo praksom... ako sudovi u Britaniji i SAD-u mogu, zašto ne bi i jedna Wikipedija? Izabrane članke sam ja preuzeo od Rippera i mislim da posao oko njih, uz pomoć kolega, radim dobro. Ako ima netko tko će navedeni posao obavljati bolje, ažurnije i preciznije, ja ću biti presretan i predati tu štafetu dalje, ali inače - nema smisla. Ova Wiki inače jako sporo rješava neke bitne i tekuće stvari, a vrijeme i Orijentolog su pokazali kako se te situacije najbolje rješavaju djelovanjem i ustaljenom praksom, a ne vječnim raspravljanjem, s kojim sam gotov nakon ove replik jer sam, vjerujem, rekao sve što sam imao.
Što se mog usklika tiče, a moji usklici su ipak moji i ne vidim što bi se trebali ticati drugih, pogotovo ako su izrečeni negdje tamo u nekoj kutijici za sažetke/komentare, on je bio usmjeren prema Munjanesu, jer je bio samo jedan u nizu onih (a Soundwave je također jedan od njih i na moje tada dobronamjerno upozorenje da se drži dogovorene prakse i pravila, jer drugih normi, osim kaosa i anarhije, koja je neprihvatljiva, nemamo) koji je bilo zanemario pravila, bilo se nije informirao o njima pa je stvorio "problem" kojeg sam ja morao počistiti. Kažem, opet, kako to netko shvaća, a pogotovo ako taj netko ima tendenciju "preshvaćivanja" stvari, to, nasreću, nije moj problem. Moja ironična šala je možda u danom momentu bila neprimjerena i mogu se za nju ispričati, ali bila je psihološka reakcija na Soundwaveovo pretjerivanje. I opet, ako ja doista djelujem kao da uživam s tim žezlom koje mi je dano, postoji i za to procedura. To sam rekao uvijek, to govorim i sada, ali ovakve rasprave su krajnje besmislene i nepotrebne. Toliko od mene! --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:44, 18 mart-ожујак 2015 (CET)
Ako je kolega Soundwaweserb zaista izazivao konflikte, optuživao ljude da su srbofobi, uzurpirao prostor ove vikipedije i slično, verovatno nije bilo ni za očekivati da će dobiti drugačiji tretman od onog kakvog je dobio. To naravno ne znači da je taj tretman obavezno i ispravan. Ili koristan. Ali ko zna, može biti korisno to reći. U svakom slučaju, ako je i njegovo tumačenje svake molbe, dobronamerne kritike i sugestije uistinu problematično za ovu vikipediju, onda je verovatno da ne bi bilo zgoreg time se i pozabaviti. Zarad ove vikipedije same.
Što se pravila i procedura oko izabranih članaka tiče, to što su ljudi aktivno participirali u izboru ne garantuje da su bili u potpunosti upoznati sa navedenim pravilima i procedurama oko izbora. Koliko se ja sećam ona su i menjana u hodu - to se dešava ako pravila nisu striktno definisana, pogotovu ako nisu zapisana nego vođena praksom koju svako može da tumači po želji. A čini se da su ovde neka pravila koja su nazvana "interno dogovorena" ispala čak uklesana u kamen. Ne tvrdim da nisu dobra (mada mislim da su pojedini administratori davali takva ili slična mišljenja), ali možda bi ih valjalo barem negde vidno postaviti. Pomenutog reda radi... ako ni zbog čeg drugog. Doduše meni recimo dugo nije bio baš sasvim jasan ni rezon koji stoji iza nekih od tih pravila.
A u vezi samog usklika: on jeste da je ličan (barem u smislu da nosi svojevrstan lični pečat), ali nažalost i/ili nasreću ujedno je i javan (makar u smislu da je javno dostupan pregledom povesti izmena). To što je izrečen tamo gde je izrečen čini ga samo nešto manje javnim. Ako ne, a ono bar zbog toga što navodno nije pretraživ pomoću Gugla i ostalih search engine-a. I to što je kolega Munjanes stvorio "problem" kojeg se moralo počistiti, neki su more biti shvatili drugačije: da je problem to što se _moralo_ "počistiti". I neki su "preshvatili" poruke (u recimo usklicima) možda samo zbog toga što ih nisu u potpunosti ni shvatili, ako je poruka tamo uopšte i bilo. Koliko shvatam iz ove diskusije takvih koji su *dodatno shvatili* ovde ima i neutralnih, odnosno ne-aktera recentnih događaja. Inače, mora biti da bi bilo pametno imenovati te nerešene bitne i tekuće stvari koje su pomenute a koje ova Wiki sporo rešava. E, čisto da mislimo o tome (slično je išla i jedna reklama, pa mi se uklesala kao misao - izvinjavam se zbog digresije). Uglavnom verovatnije je, čini mi se, da ćemo tako jednom i doći do kakvog takvog rešenja. Naravno, ako je ono i potrebno. Svako dobro želim, --Biblbroks (razgovor) 15:23, 19 mart-ожујак 2015 (CET)

300.000 članaka

300.000 članaka

Svaka čast, ljudi, prešli smo 300,000 članaka. I idemo dalje, već smo na 319,000, čime smo prestigli sr wiki i opet postali vodeća Wikipedija na ovim prostorima. I idemo dalje, sa 319,000 članaka smo na 23. mjesto po broju Wikipedija. Majstor se izgleda opet uključio i dao nam ovaj poklon. Ako to nije razlog za slavlje, ne znam što jest.--Seiya (razgovor) 12:21, 22 mart-ожујак 2015 (CET)

A ja mislio raditi logotip za tristo hiljaditi članak. Face-surprise.svg Kako je Dcirovic udarnički krenuo, bilo bi bolje da pripremim onaj za pola milijuntni. Face-badtooth.svg Dcirovicu, svaka ti čast! Face-wink.svg
No da nas ne ponese previše trenutak, citirat ću nešto s one wikipedije koja se je zadavila silnim smjernicama, (...) taj se projekt urušava, gubi ljude. Nije više nešto što bi moglo biti primjerom ni uzorom. Nije ono što je nekad bio... Ne, nije ona na koju ste pomislili. Face-tongue.svg Pišem o engleskoj wikipediji. Face-wink.svg Dakle da citiram Dannyja koji u WP:100K piše:

Od dobivanja drugog milijuna članaka vjerujem da nam prije treba još 100.000 članaka istaknute kvalitete.

Čestitke svima još jednom! Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 13:34, 22. marta 2015. (CET)
P. S. Bilo bi dobro uskoro arhivirati pijacu. --Conquistador (razgovor) 13:37, 22. marta 2015. (CET)

Svaka cast za ovo sto smo presli 300.000 clanaka, docicemo i do brojke od 400.000 ako se nastavi istim tempom. Ne treba zameriti nikom na neaktivnost. I ja znam da budem neaktivam po nekoliko dana ili nedelja. Da bi neko uneo ovoliki broj clanaka treba dosta vremena da bi se fajl gde se nalazi svi clanci koji uneti na ovoj Wikipediji napravio. Svi mi mozemo da budemo Dcirovic i da unosimo clanke botovski kao on. Face-smile.svg --Kolega2357 (razgovor) 15:03, 22 mart-ожујак 2015 (CET)

300.000 članaka

Ako vam se sviđa ovaj logotip, slobodno možete zamijeniti na (tjedan?) dana onaj uobičajeni. Face-wink.svg Dcirovicu, malo si me natjerao da ubacim u 5 brzinu. Face-badtooth.svg --Conquistador (razgovor) 15:41, 22. marta 2015. (CET)

U MediaWiki:Common.css-u trebalo bi dopisati i tijekom tih dana stajati ovo ako se ne varam:

#p-logo a { background: url(//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/Wikipedia-logo-v2-sh-300k.svg/135px-Wikipedia-logo-v2-sh-300k.svg.png) 35% 50% no-repeat !important; }

A fotka bi mogla ići i na fejs. Face-smile.svg Eto, pa kako se već želi i odluči... --Conquistador (razgovor) 16:03, 22. marta 2015. (CET)

Slobodan da si da postavis sliku na Facebook sto se mene tice a ne vidim da ce ti iko zameriti za to. Face-smile.svg --Kolega2357 (razgovor) 20:11, 22 mart-ожујак 2015 (CET)
Već je postavljena koliko vidim. Botón Me gusta.svg --Conquistador (razgovor) 21:38, 22. marta 2015. (CET)

Sad sam se ulogirao i vidjeh ovo ugodno iznenađenje! Svaka čast Dcirovicu i čestitke svim suradnicima. Ajmo do pola milijuna!--Wolmar (razgovor) 21:21, 22 mart-ожујак 2015 (CET)

Kako stvari stoje mozda vec sutra budemo imali 400.000 clanaka. Face-smile.svg --Kolega2357 (razgovor) 22:17, 22 mart-ожујак 2015 (CET)
Da budem iskren, mene je već pomalo sram koliko puno članaka imamo. Ja bi iz samilosti barem par tisuća poklonio onoj manjoj susjednoj Wikipediji, tek tako da i oni nešto imaju.--Seiya (razgovor) 12:01, 23 mart-ожујак 2015 (CET)
Seiya, ne brini se za admine sa hr.wiki imaju oni jedni druge da se utješe. Evo, već su počeli pisati autobiografske članke jedni o drugima [2]. :)))--Wolmar (razgovor) 16:14, 23 mart-ожујак 2015 (CET)

OC Ripper trebalo bi skinuti totalnu zastitu sa [3] ove stranice jer nema smisla da bude zakljucana samo za administratore kada samo iskusni registrovani korisnici znaju da postave novi logo za sh wiki. Drugo napravljena je greska kod zamene koda u MediaWiki:Common.css-u treba staviti ovako:

#p-logo a { background: url(//upload.wikimedia.org/wikipedia/sh/b/bc/Wiki.png) 35% 50% no-repeat !important; }

Trece treba poslati novu verzija logoa sa [4] Wikimedia Commonsa [5] ovde na sh wiki. --Kolega2357 (razgovor) 13:06, 23 mart-ожујак 2015 (CET)

Kolego2357, dobro da si linkao ovdje ovu datoteku. Face-smile.svg Sada vidim da je bilo podosta jubilarnih logotipova koje bi bilo dobro prebaciti na Commons pod kategoriju koju sam izradio. Face-smile.svg
P. S. I dajte imajte milosti pa arhivirajte ovu trakavicu od pijace. Face-sad.svg --Conquistador (razgovor) 19:08, 23. marta 2015. (CET)
Conquistadore odlicna ideja samo mi treba malo vremena da prebacim to na Wikimedia Commons sto cu i uraditi. Imas li neke predloge kako da imenujemo te datoteke tamo? --Kolega2357 (razgovor) 20:14, 23 mart-ожујак 2015 (CET)
Kolego2357, možeš prepustiti to meni. Čim uhvatim malo vremena, uradit ću sve što treba. --Conquistador (razgovor) 20:39, 23. marta 2015. (CET)
Conquistadore tako mi spagetnog ajde da ne budem sebican prepustam ti to da uradis. Face-smile.svg --Kolega2357 (razgovor) 21:30, 23 mart-ожујак 2015 (CET)
Mora da te dotaknuo Svojim Nudlastim Privjeskom kada si pisao ovaj odgovor. ~;;o;°°;;o;~ Nego, vidim ja da ću trebati uskoro na svoju to-do listu staviti i detaljniju razradbu ovog poglavlja. Face-badtooth.svg --Conquistador (razgovor) 22:38, 23. marta 2015. (CET)

HE heee... već smo blizu 400 000. Brzo ispravite logo, sutra će već biti 400 000!--176.104.110.11 20:55, 23 mart-ожујак 2015 (CET)

Kolege čestitam na brojci od preko 300.000 članaka, zapravo 394.476, - stvarno izvrsno.

--Vitek (razgovor) 01:19, 24 mart-ожујак 2015 (CET)

Vidim da logotipovi neumoljivo zastarijevaju. Face-badtooth.svg Nije da mi je teško znamenku 3 promijeniti u 4, ali ako tko ima kakav drugi prijedlog za rješenje jubilarnog logotipa za četiristo hiljaditi članak, može svoju ideju skicirati i u paintu pa ću vidjeti što se može napraviti. Svaka je ideja dobrodošla! Varietas delectat iliti promjena godi. Face-wink.svg --Conquistador (razgovor) 02:28, 24. marta 2015. (CET)

Conquistadore ja sam za to da logotip za 400.000 clanaka izgleda malo drugacije drugacije. Ja sam vec [6] sugerisao OC Ripperu da se skine zastita sa [7] datoteke preko koje se menja logo sh wiki, ali sam izgleda naleteo na zid i nema dalje. Face-smile.svg --Kolega2357 (razgovor) 02:44, 24 mart-ожујак 2015 (CET)
Što se logoa tiče, moje je skromno mišljenje da je riječ o previše važnoj, odnosno osjetljivoj stvari da bi se moglo dozvoliti običnim korisnicima da prčkaju po njemu. S obzirom da je riječ o stvari koju bi u pravilu trebalo mijenjati rijetko, administratori bi trebali zadržati isključive ovlasti, odnosno predavati im pouzdanim korisnicima jedino u rijetkim prigodama, nalik na ovu. Ukoliko netko smatra da je ovakvo rješenje nezgrapno ili nefleksibilno, možemo pokrenuti raspravu. --OC Ripper (razgovor) 03:03, 24 mart-ожујак 2015 (CET)
OC Rippere slazem se da je da rec o vaznoj stvari, sta podrazumevamo pod obicnim korisnicima? One samo koje nisu clanovi nijedne grupe, ili clanove neke od korisnickih grupa a da nisu administratori ili da su clanovi odredjenih grupa i da nisu clanovi nijedne postoje grupe. Takodje se slazem da se logo menja retko sto ga mogu menjati i iskusni korisnici ali obicni nikako takodje se moze promeniti tehnickim putem nivo zasticivanja ovde na sh wiki moze promeniti. Face-smile.svg --Kolega2357 (razgovor) 03:12, 24 mart-ожујак 2015 (CET)
Podržavam Rippera u konkretnom slučaju, potpuno. Logotip je doista previše važna stvar da bi svatko mogao pričkati po njemu. Sve izmjene, ako su one i potrebne, uvijek može odraditi netko od admina na zahtjev korisnika tako da nema problema --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:28, 24 mart-ожујак 2015 (CET)
OC Ripperu, slažem se da logo ima veliku važnost zbog pojavljivanja na naslovnici, kao što to potvrđuje i Edgar Allan Poe, no smatram jednako važnim i ono što Kolega2357, doduše malo nezgrapno, piše. Naime, on uvodi argument prava korisničkih grupa kao dodatan aspekt ovog problema i to smatram također važnim. Pravo postavljanja nove verzije datoteke, (reupload), nemaju svi korisnici SHW-a (v. prava korisničkih grupa), a budući da to imaju one korisničke grupe čija je dinamika na ovom projektu prilično slabašna, onda ne vidim razloga da se ne prihvati Kolegin2357 argument. Ako kojim slučajem dođe do učestalih vandalizama, zaštita se može postaviti, a vandalizmi ukloniti. Tim više što je dobar dio naslovnice i sada za mnoge korisnike otključan i podložan vandalizmima kojih ne vidim. Dakle, dok na ovom projektu nema dinamike korisnika kakva postoji na nekim većim projektima, zaštitu ove datoteke smatram nepotrebnom. Bilo bi dobro da ovaj projekt što više cijeni i potiče otvorenost prema korisnicima jer samo tako može prosperirati. Nadam se da suprotne primjere projekata ne moram navoditi. Face-tongue.svg --Conquistador (razgovor) 14:55, 24. marta 2015. (CET)
400.000 članaka

Logo za četiristo hiljada članaka je spreman. Face-smile.svg U ponedjeljak će biti tjedan dana od postavljanja jubilarnog loga pa bi bilo dobro po isteku tog roka vratiti uobičajen logo. Ako prije toga Dcirovic ne nalije goriva i upali pilu, onda neka logo sa strane pričeka prelazak brojke od 400.000. Živjeli! --Conquistador (razgovor) 15:06, 27. marta 2015. (CET)

Logotipovi na Commonsu

Kao što sam prethodno napisao, sve jubilarne i standardne logove prebacio sam odavde na Commons (v. ovdje i ovdje). Molim da se izvorni postavljači ovih datoteka očituju o upisanim parametrima koji se tiču autorstva, izvora i sličnih stvari. Volio bih da se ove datoteke postavljaju na Commons da budu dostupne svim wikiprojektima. Face-wink.svg A evo i historijata svih logotipova kronološkim redom:

Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 23:59, 27. marta 2015. (CET)

Sve logoe s brojevima (osim onih za za 150.000. i 300.000. članak) sam, ako me sjećanje ne vara, uradio ja. --OC Ripper (razgovor) 14:56, 28 mart-ожујак 2015 (CET)
OC Ripperu, slobodno postavi na Commons verzije slika u većoj rezoluciji ili u vektorskoj grafici ako ih imaš negdje sačuvane. Isto tako te molim da provjeriš izvore slika ako si ih radio prema nekom uzoru, šabloni ili čemu sličnom. To bi bilo dobro navesti pod parametrom |Source = (usp. ovdje). --Conquistador (razgovor) 22:51, 28. marta 2015. (CET)
OC Ripperu, evo primjera toga što sam prethodno pisao. Danas sam slučajno nabasao na ovaj logo na Commonsu. Pretpostavljam da si po njemu izradio logo za desetu obljetnicu. Ako nisi, ispravi unesenu izmjenu. Isto bi trebalo učiniti i za ostale logove ako su načinjeni nalik nekoj prethodno postojećoj datoteci. Face-wink.svg --Conquistador (razgovor) 23:10, 29. ožujka 2015. (CET)

Globalne korisničke stranice

Budući da su odnedavno uvedene globalne korisničke stranice, molim suradnike koji su vješti s botom da upregnu mašinu Face-badtooth.svg i da pobrišu ili postave za brisanje sve korisničke stranice koje izgledaju ovako. Za predloškom {{sznk}} zaista nema potrebe! Štoviše, samo smeta implementaciji globalnih korisničkih stranica ovdje na projektu. Sadržaj u nepotrebnom predlošku (kako izraditi korisničku stranicu) trebalo bi obuhvatiti u dobrodošlicu koja se lijepi na SZR-u. Onim korisnicima koji ne žele imati nikakvu korisničku stranicu, treba to i omogućiti. Face-wink.svg --Conquistador (razgovor) 18:38, 24. marta 2015. (CET)

Ne postoji valjan razlog za uklanjanje tog šablona. Na ovom projektu postoji relativno mali brij korisnika, tako da globalna integracija nije problem. Oni koji ne žele da imaju korisničku stranu mogu je jednostavno preusmeriti na svoju stranu za razgovor. --Dcirovic (razgovor) 11:29, 27 mart-ожујак 2015 (CET)
Sablon ne treba brisati ali na zahtev korisnika sa drugih projekata korisnicke stranice na ovom projektu treba brisati a ne preusmeravati na sopstvenu stranicu za razgovor. --Kolega2357 (razgovor) 14:26, 28 mart-ожујак 2015 (CET)
Dcirovicu, ne slažem se da se predložak ne briše jer će se vjerojatno naći inojezičnih korisnika koji će na Meti postaviti stranicu radi globalnog prikaza svojeg KS-a, ali neće znati da imaju na SHW-u predložak koji im priječi da se globalni prikaz implementira na ovoj wikipediji. Isto tako ovi plavi linkovi djeluju zavodljivo jer se očekuje da se pod njima može pronaći neki info, a kada ondje – hladan tuš. Face-sad.svg S crvenim linkom odmah znaš na čemu si. --Conquistador (razgovor) 22:59, 28. marta 2015. (CET)
Što se tiče prvog argumenta, onog o globalnim korisničkim stranicama, dovoljno je usporediti stranice kakve imaju Hilarmont, Krenair, Mbch331, Metrophil44 ili Ruud Koot i stranice kakve imaju korisnici izlistani ovdje. Predložak {{sznk}} trebalo bi izbrisati ili promijeniti mu funkciju. Dcirovicu, molim te kao admina i posjednika bota da izbrišeš korisničke stranice u koje je dodan ovaj predložak i na kojima je predložak jedini sadržaj da bi se omogućilo da se informacije o korisnicima vuku nesmetano s Mete. Uputu korisnicima o mogućnosti uređenja vlastite stranice treba riješiti na drugi način, na primjer kroz dobrodošlicu na SZR-u. Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 15:51, 26. maja 2015. (CEST)
{{sznk}} još uvijek ima smisla za korisnike koji nemaju globalni račun... GregorB (razgovor) 18:31, 27 maj-свибањ 2015 (CEST)

Portali

Pozivam sve korisnike da potvrde ovdje svoj status održavatelja portala tako što će riječ nema zamijeniti svojim korisničkim imenom. Naravno, pozivaju se isključivo oni korisnici koji se doista misle baviti održavanjem portala i bavljenjem temama s portala. Ako sam koji portal previdio dodati u tablicu, slobodno mi skrenite pažnju na neuvršteni portal. Face-wink.svg Budući da ima korisnika koji su izrazili želju za otvorenje novih portala, a i sâm dijelim to mišljenje, onda sam se odlučio pozabaviti i ovom problematikom. Portale zamišljam kao svojevrsne hubove odnosno okupljališta korisnika koji dijele slična područja interesa. Na taj bi se način više korisnika moglo lakše uzajamno koordinirati. Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 19:23, 24. marta 2015. (CET)

Prvo ja sam za to da se napravi spisak portala za napraviti pa onda da krenemo u akciju. --Kolega2357 (razgovor) 21:18, 24 mart-ожујак 2015 (CET)
Samo polako da ne izgoriš prerano. Face-wink.svg Za početak možeš srediti Astronomski portal koji si otvorio. Face-tongue.svg --Conquistador (razgovor) 21:53, 24. marta 2015. (CET)
[8] Ne boj se ja necu izgoreti ali videh ovako nesto na sr wiki pa bi mogli i mi da imamo tim za nesto. Face-smile.svg --Kolega2357 (razgovor) 22:04, 24 mart-ожујак 2015 (CET)
Zanimljiv link. Moram malo proučiti taj aspekt Wikipedije. Usput rečeno, vidim da im ne preslovljava wikipedijski imenski prostor na latinicu. Face-badtooth.svg --Conquistador (razgovor) 22:34, 24. marta 2015. (CET)
Odlično je da si pokrenuo ovu inicijativu na moju sugestiju. Ja sam zainteresiran za održavanje portala, ali iskreno niti jedna tema s postojećih portala me previše ne zanima. Ako bi se pokrenuo portal "Biologija", "Medicina" i eventualno "Biografije" i "Ateizam", rado bi se prijavio kao održavatelj.--Wolmar (razgovor) 22:55, 24 mart-ожујак 2015 (CET)
Wolmare ja sam tog misljenja da se prvo pocne od prirodnih nauka kao sto je Biologija pa tek onda da idemo na ateizam. --Kolega2357 (razgovor) 22:58, 24 mart-ожујак 2015 (CET)
Slažem se. Da li bi netko pokrenuo otvaranje novih portala iz prirodnih nauka? Mislim da bi i portal "Biografije" trebao biti jedan od osnovnih.--Wolmar (razgovor) 23:02, 24 mart-ожујак 2015 (CET)
Wolmare najbolje bi bilo preuzeti portal sa neke srodne Wikipedije gde postoji pa posle doradjivati ono sto fali. Face-smile.svg --Kolega2357 (razgovor) 23:05, 24 mart-ожујак 2015 (CET)
Wolmare, od svih navedenih portala prvo će ići biografski portal. O ostalima sam također razmišljao i imam ih u vidu, no hajmo prvo vidjeti kako će ići s biografijom, a onda možemo vidjeti na kakve ćemo probleme nailaziti kod sljedećih portala, odn. društva, geografije, historije, matematike, nauke, tehnike, umjetnosti, pa i onih užih opsega poput biologije, medicine, ateizma itd. itd. Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 23:10, 24. marta 2015. (CET)
Dopuna. Vidim da postoje i regionalnogeografski portali (BiH, CG i SRB), a kada smo kod njih, razmišljao sam o dvama portalima, Hrvatskoj i Istri. Možda se čine jako sužena opsega, ali moram napomenuti da oba ova područja već imaju svoje enciklopedije, HE i IE! Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 23:16, 24. marta 2015. (CET)

[9], [10], [11], [12], [13] Ovo su samo neki od trazenih portala koji nedostaju pa predlazem da se prvo pocne od njih to jest da se oni prvi naprave pa tek onda ostali. Face-smile.svg --Kolega2357 (razgovor) 14:21, 28 mart-ожујак 2015 (CET)

Kolego2357, medicinski i kemijski portal apsolutno dolaze u obzir, ali u drugom koraku. Hrvatsku sam rekao da ću izraditi. Beograd i Njemačku prepuštam nekomu drugom. Face-wink.svg No prije svih pobrojenih valja srediti postojeće. --Conquistador (razgovor) 23:03, 28. marta 2015. (CET)
Koji su portali za sada sredjivanje? Ja samo znam za astronomiju koji sam stvorio. --Kolega2357 (razgovor) 23:25, 28 mart-ожујак 2015 (CET)
Hajde ti sredi tu astronomiju kako si zamislio pa ćemo onda lako dalje o ostalom. Face-wink.svg --Conquistador (razgovor) 01:13, 29. marta 2015. (CET)

Špagetnog mi... dosta smo aktivni u poslednje vreme. Za ovo dobijate palac Botón Me gusta.svg!--176.104.110.11 00:08, 31 mart-ожујак 2015 (CEST)

Bit će da je Njegov Nudlasti Privjesak odlučio dotaknuti ne samo Srpskohrvatsku Wikipediju nego i tebe da ovo napišeš. Do sljedećeg čitanja neka ti ne uzmanjka ni pašte ni sosa, dragi pastafarijanče! FSM Logo.svg --Conquistador (razgovor) 00:23, 31. ožujka 2015. (CET)
LOL... sve nas je dotakao Njegov Nudlasti Privezak!Face-wink.svg --176.104.110.11 10:30, 1 april-травањ 2015 (CEST)

Content Translation - Beta feature will be available on 31 March 2015

Hello, Content Translation will be enabled as a beta-feature in the Serbo-Croatian Wikipedia on 31 March, 2015. This is in preparation of the Wikimedia CEE Spring editing event. It is currently available on http://en.wikipedia.beta.wmflabs.org/wiki/Special:ContentTranslation for testing translations into Serbo-Croatian. You can translate from any article in the available source languages. Please let us know your comments and feedback through the Content Translation talk page or Phabricator. My apologies for writing this announcement only in English. Please feel free to translate this message for wider distribution. Thank you. --Runab WMF (razgovor) 10:18, 30 mart-ожујак 2015 (CEST)

You need to create a new account for http://en.wikipedia.beta.wmflabs.org/wiki/Special:ContentTranslation as it is currently not covered by the central authentication system. Once logged in please enable the beta-feature to see the tool. Sorry for the omission earlier.--Runab WMF (razgovor) 10:49, 30 mart-ожујак 2015 (CEST)

Prijevod

Pozdrav, Prijevod sadržaja će biti aktiviran kao beta opcija na Srpskohrvatskoj Wikipediji 31. marta 2015. Ovo je priprema za Wikimedijin CEE proljetni uređivački događaj. Trenutno je dostupan na http://en.wikipedia.beta.wmflabs.org/wiki/Special:ContentTranslation za testiranje prijevoda na srpskohrvatski. Možete prevesti sa bilo kog članka na dostupnim jezicima izvornika. Molimo da nas upoznate sa vađim komentarima i primjedbama kroz stranicu za razgovor Prijevoda sadržaja ili Phabricatora. Hvala. --OC Ripper (razgovor) 10:28, 30 mart-ожујак 2015 (CEST)

Morate stvoriti novi račun http://en.wikipedia.beta.wmflabs.org/wiki/Special:ContentTranslation jer ga trenutno ne pokriva sistem centralne autentifikacije. Jednom kada se logirate, molimo da omogućite beta opciju kako biste mogli vidjeti alat. --OC Ripper (razgovor) 11:00, 30 mart-ожујак 2015 (CEST)

Content Translation beta-feature is now available

Hello, Content Translation has now been enabled as a beta feature on the Serbo-Croatian Wikipedia. To start translating, enable the beta feature and go to Posebno:ContentTranslation or to your contributions page and create a new translation by selecting the source language, the article name and target language. If the article already exists then a warning will be displayed. After you translate the article, you can publish it directly as a new page on the Serbo-Croatian Wikipedia. In case the article gets created in the Serbo-Croatian Wikipedia by another user while you were translating, you will see an option to save the newly published translation under your user namespace. The number of published pages can be seen on the Content Translation stats page.

Since, this is the first time we have installed the tool on this Wikipedia, there are chances that there may be some problems or service disruptions which we are not yet aware of. We will be monitoring the usage to check for any failures or issues, but please do let us know on the Content Translation talk page or through Phabricator if you spot any problems that prevent you from using the tool. For more information, please read the release announcement and our blog post. You can also view a short screencast on how to use Content Translation. My apologies for writing this announcement only in English. Please feel free to translate this message for wider distribution. Thank you.--Runab WMF (razgovor) 19:16, 31 mart-ожујак 2015 (CEST)

Beta-osobina prijevod sadržaja od sada je dostupna

Zdravo, od sada je na Srpskohrvatskoj Wikipediji omogućen prijevod sadržaja kao beta-osobina. Da bi počeo prevoditi, omogući beta-osobinu i idi na Posebno:ContentTranslation ili na svoju stranicu s doprinosima i stvori nov prijevod odabirom izvornog jezika, natuknice i ciljnog jezika. Ako članak već postoji, prikazat će se upozorenje. Nakon što prevedeš članak, možeš ga objaviti izravno kao novu stranicu na Srpskohrvatskoj Wikipediji. U slučaju da je drugi korisnik stvorio na Srpskohrvatskoj Wikipediji isti članak dok si prevodio, vidjet ćeš opciju da spremiš novoobjavljen prijevod pod svojim korisničkim imenskim prostorom. Broj objavljenih stranica može se vidjeti na stranici sa statistikom prijevoda sadržaja.

Budući da je ovo prvi put da instaliramo ovaj alat na ovoj wikipediji, postoji mogućnost da se naiđe na probleme ili prekide u usluzi za koje nismo još svjesni da postoje. Pratit ćemo upotrebu alata radi provjere bilo kakvih kvarova ili problema, no molimo te da nas o tome obavijestiš na stranici za razgovor prijevoda sadržaja ili putem Phabricatora ako uočiš bilo kakav problem koji te sprečava da upotrebljavaš alat. Za više informacija molim te da pročitaš priopćenje za javnost i post na našem blogu. Također možeš vidjeti kratak videouradak o tome kako upotrebljavati prijevod sadržaja. Ispričavam se što pišem ovo priopćenje samo na engleskom. Molim vas slobodno prevedite ovu poruku radi šire distribucije. Hvala vam. Poruku potpisao: Runab WMF (razgovor) 19:16, 31 mart-ожујак 2015 (CEST). Poruku preveo: Conquistador (razgovor) 20:22, 31. marta 2015. (CET)

Preuzeti podaci za galaksije IC 2690 iz od IC 2689

Poštovane kolege. Na bosanskoj i njemačkoj vikipediji su podaci za IC 2690 (uključujući i sliku) bili preuzeti od IC 2689. Primijetili smo da se je i vama isto desilo. Neke smo stvari popravili. Prava slika za IC 2690 ima ovdje.Lijep pozdrav --Zagor Te Nej 2013 (razgovor) 18:09, 3 april-травањ 2015 (CEST)

Ako primetis negde bilo koju gresku slobodno ispravi. A sto se tice slika ima tu dosta toga da se uploaduje. Face-smile.svg --Kolega2357 (razgovor) 11:30, 4 april-травањ 2015 (CEST)
Zagor Te Nej 2013, može li diff na izvršene izmjene? U povijesti izmjena ovih članaka nema ničega o čemu pišeš. Ni na Njemačkoj Wikipediji nema ničega. Jedino si na Bosanskoj Wikipediji napravio izmjene. Slobodno ispravi svaku netočnost na koju naiđeš ovdje na SHW-u. --Conquistador (razgovor) 13:54, 4. aprila 2015. (CET)

(bez naslova)

Pozdrav. Ja ne znam kako ovo funkcioniše, jer sam novi. Pa molim nekoga od urednika da mi ostavi email da im pošaljem jedan članak zanimljiv, pa mi je potrebna pomoć. Pozdrav. Prethodni nepotpisani komentar napisao je Mileur (razgovordoprinosi) 11:45, 4. aprila 2015.‎

Stewards confirmation rules

Hello, I made a proposal on Meta to change the rules for the steward confirmations. Currently consensus to remove is required for a steward to lose his status, however I think it's fairer to the community if every steward needed the consensus to keep. As this is an issue that affects all WMF wikis, I'm sending this notification to let people know & be able to participate. Best regards, --MF-W 18:12, 10 april-травањ 2015 (CEST)

MF-W šta je ovo? --Kolega2357 (razgovor) 20:57, 10 april-травањ 2015 (CEST)

VisualEditor News #2—2015

21:48, 10 april-травањ 2015 (CEST)

Nacionalizam na wikipedijama

Svi znamo da je nacionalizam jedan od vodećih problema balkanskih wikipedija. Bilo bi dobro kada bi se stvorila neka grupa patrolera te vrste. Mnoge wikipedije su popustile(sr, hr, en...), ne bih volio da i sh wiki postane žrtva nacionalizma. :) --Sunđer Razgovaj 21:15, 18 april-травањ 2015 (CEST)

Mada uvijek postoji opasnost od pojave pristranosti, mislim da je vjerojatnost pojave nacionalizma na ovom projektu smanjena. Na kraju krajeva, većina suradnika sh.wikipedije je "prebjegla" ovamo upravo zato što im je nacionalizam na drugim lokalnim projektima bio odbojan. Za takvu zadaću suzbijanja nacionalističke pristranosti na sh.wikipediji dovoljni su postojeći patroleri i administratori. --Wolmar (razgovor) 23:41, 18 april-травањ 2015 (CEST)
Sunđeru, budući da je nacionalizama bilo, jest i bit će, onda bi na to svakako trebalo pripaziti i pri uređenju sadržaja i pri ophođenju s korisnicima. Usput, nacionalizama ima zaista mnogo i oni nisu ograničeni samo na sadašnje nacije. S druge strane, wikipedije su jezični projekti, a ne nacionalni i to bi uvijek trebalo imati prvo na umu. Poseban odred patrolera za suzbijanje nacionalističkih interpretacija ili postupanja ne treba sagledavati izolirano, već tek kao još jednu vrstu pristranosti protiv koje se treba boriti baš kao i protiv svake druge. U tom pogledu nisu potrebni neki posebni patroleri za tu zadaću jer to je u opisu posla svakog korisnika, svakog wikipedista. Pridržavanje wikipedijskih principa, pravila i smjernica jest condicio sine qua non za sve, ne samo za neke. :) --Conquistador (razgovor) 14:06, 19. aprila 2015. (CET)
Kako mogu sada prijaviti nekoga za nacionalizam na wikipediji? --Sunđer Razgovaj 18:45, 28 jun-липањ 2015 (CEST)
O čemu se radi? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:48, 28 jun-липањ 2015 (CEST)
Ovako, znači mi u Crnoj Gori imamo odavno probleme na wikipedijama. Na primjer imamo kontraverzne biografije naših vladara. U sr.wiki njihovi korisnici pišu nacionalističke velikosrpske tekstove, dok imate na hr.wiki da pišu ultra-crnogorske atisrpske tekstove. Naravno ja sam protiv obe wikipedije po tom pitanju i zato sam prešao ovamo. Bojao sam se da će ovakvi korisnici ulaziti i u ovu wikipediju(s obzirom da su već i na it.wiki, en.wiki...) i upravo su ušla dva korisnika sa sr.wiki koja prave slične tekstove. Na primjer jedan od spornijih je Jelena Savojska. Naime trudio sam se održati neutralnost članka. Na hr.wiki kažu da je govorila hrvatskim na sr.wiki srpskim jezikom itd. Mislim da se ove izjave stvarno mogu izuzeti sa wikipedija kada su sporne. Zašto bi sada neka osoba u želji da se informiše o nekoj osobi čitala prepucavanje primitivnih desničara koji liječe komplekse na wikipedijama. --Sunđer Razgovaj 11:03, 29 jun-липањ 2015 (CEST)
Sve sporne izmjene mogu se ili označiti kao takve ili revertati. Osim tog jezika, ja nisam dovoljno upućen u temu da bih nešto konkretnije rekao, međutim, svaka sporna izjava trebala bi biti potvrđena od strane nezavisnih i nepristranih izvora i to je to. Ne bih nužno rekao da je pisanje pristranih i netočnih podataka nacionalizam - da šteti enciklopediji i da treba hitno korigirati, apsolutno, ali da se baš radi o nacionalizmu... više bih rekao da je to ona klasična balkanska politika :) Svakako, slobodno ti to označi, te sporne izjave, pa ćemo vidjeti :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:46, 29 jun-липањ 2015 (CEST)
Kakav je to problem nacionalističke prirode sa izmenama u navedenom članku? Koliko shvatam potkrepljene su izvorima, nisu ni pristrasno sročene koliko zapažam, a anonimni korisnik uredno sam pokreće raspravu na razgovor-strani članka Jelena Savojska. Takođe ne vidim da na odgovarajućoj strani na sr.wiki stoji da je govorila srpskim. Gde se to nalazi? Jedino što u našem članku ne stoji ništa o tome da je govorila (i) crnogorski pa bi možda eventualno to bilo nacionalistički, ali nisam siguran jer ne znam od kad se koristi taj termin "crnogorski jezik". Nego, možda bi se mogli dodati navodi o tome da je zborila crnogorskim jezikom pa nekako to uklopiti sa ostatkom umesto da se brišu navodi o tome da je zborila (i) srpskim. Tako bi bilo još neutralnije čini mi se. --Biblbroks (razgovor) 10:39, 30 jun-липањ 2015 (CEST)
Neutralnost se ruši zato što je to jedna od tema oko kojih se potežu u ovoj državi kojoj živim razne rasprave koje su mi dozlogrdile. Inače izvor je relevantan koliko i onaj sa hr.wiki da je pričala hrvatskim jezikom. Imao sam još jednu verziju koju ne mogu trenutno da nađem(a i ne traži mi se) u kojoj se navodi da je rekla srpskom ministru vanjskih poslova da priča crnogorskim jezikom. To je potpuno nebitan podatak i moglo bi se staviti i da je pričala srpskohrvatskim(najbolje rješenje). Inače kako da prijavim korisnika? Svoj vandalizam je proširio i na pisanja tipa da je Milo Đukanović "slavenski političar" i nekih banalnih stvari oko kojih ni u Crnoj Gori se ne svađamo, na primjer, problem je jesu li brđanska plemena crnogorska. Face-grin.svg Ako ne bude blokiran, pustiću ga, jer ne mogu da trošim energiju na primitivce. --Sunđer Razgovaj 22:27, 30 jun-липањ 2015 (CEST)

Pitanje vezano za korisnička imena

Da li je dozvoljeno imati korisničkom imenu imati reči poput četnik i ustaša? --93.87.136.94 14:28, 19 april-травањ 2015 (CEST)

Nije... pobogu... --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:50, 19 april-травањ 2015 (CEST)
Da li to znači da ako se ja prezivam Četnik ili Ustaša odmah treba da dobijem administratorskom palicom blok? --93.87.136.94 18:42, 19 april-травањ 2015 (CEST)
Ako se kozmos doista tako posložio da tvoje prezime glasi Četnik ili Ustaša (iako nisam siguran da do postoji kao prezime, al' hajde, svega ima xD) i da si ti voljan doprinositi Wikipediji i da baš želiš iskoristiti svoje osobno ime s osobne karte kao korisničko ime... ako se doista sve tako poklopi, onda te neće naši opasni administratori blokirati... ali ona Povampirena pekinška patka bi mogla :P --Biljezim se sa štovanjem,Poe 18:52, 19 april-травањ 2015 (CEST)
EAP, nije toliko nevjerojatno, vidi ovdje (prezime... vuče podrijetlo iz okolice Vrlike), mada ima i kozmički boljih slagalica. Npr. osobni mi je vrh naoružana trojka Kalašnikov-Šmajser-Bombaš. Face-badtooth.svg --Conquistador (razgovor) 19:19, 19. aprila 2015. (CET)
Kako je rekao jednom u Numb3rs, nije nemoguće, ali je izrazito malo vjerojatno, toliko da ne računamo s tim u praksi :D Kažem, ako se doista slagalica posloži tako da izvjesni "Hrvoje Ustaša" ili "Milorad Četnik" budu sa svojim ličnim imenima htjeli doprinositi na Wiki, onda ćemo učiniti iznimku :P --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:28, 19 april-травањ 2015 (CEST)
Conquistadore, interesantno kako različiti detalji ostave dojam na različite ljude. Tebi su osobni vrh naoružana trojka s popisa, a meni je odmah zapela za oko jedna gospođa...devetnaesta na popisu od gore Face-badtooth.svg. Vjerojatno se oko nje ne bi digla tolika polemika...ili možda bi?--Wolmar (razgovor) 22:20, 20 april-травањ 2015 (CEST)
Wolmare, ne znam, ali situacija u kojoj netko poziva Juricu Bombaša izgleda mi previše montipajtonovski. Eh, ti Jurice... Face-badtooth.svg --Conquistador (razgovor) 00:25, 21. travnja 2015. (CET)
Načelno se slažem sa Edgarom, iako mislim da treba voditi računa o nekim rijetkim slučajevima vezanim za ličnosti koje takva imena i prezimena imaju u stvarnom životu. Kao i vjerojatno češćim slučajevima kada je riječ o korisnicima iz zemalja gdje takve riječi ili slične kombinacije slova znače nešto što nema veze s ovdašnjim značenjem. --OC Ripper (razgovor) 15:43, 19 april-травањ 2015 (CEST)
Istina, Poljaci imaju maštovita imena naselja: Ustaszewo, Cetniewo... --Orijentolog (razgovor) 17:27, 19 april-травањ 2015 (CEST)
Remetilačka i uvredljiva korisnička imena nisu dopuštena (usp. Wikipedia: Username policy § Disruptive or offensive usernames). No ne treba palicom odmah po novaku – je l' – početniku, Face-badtooth.svg već se u skladu s temeljnim principom o pretpostavljanju dobre vjere treba pažljivo postupati s neprikladnim korisničkim imenima (v. Dealing with inappropriate usernames). Svakako pritom treba imati na umu OC Ripperovu i Orijentologovu opasku. I četnik i ustaša mogu imati druga značenja koja su prilično zasjenjena svojim običnim, najčešćim značenjem. --Conquistador (razgovor) 17:50, 19. aprila 2015. (CET)
Edgar Allan Poe, tebi ne gine prisilno preimenovanje u Korisnik:Početnik kad-tad, pa ga onda razdvajaj na korisničku i razgovor po volji; Počet-nick, Po-četnik... --Orijentolog (razgovor) 20:48, 19 april-травањ 2015 (CEST)

Prevođenje pomoću Apertiuma

Gospodo, jeste li iskušali automatsko prevođenje pomoću Apertiuma? Kakvi su vam dojmovi? Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 15:15, 19 april-травањ 2015 (CEST)

Nominations are being accepted for 2015 Wikimedia Foundation elections

This is a message from the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee. Translations are available.

Wikimedia Foundation logo - vertical (2012-2016).svg

Greetings,

I am pleased to announce that nominations are now being accepted for the 2015 Wikimedia Foundation Elections. This year the Board and the FDC Staff are looking for a diverse set of candidates from regions and projects that are traditionally under-represented on the board and in the movement as well as candidates with experience in technology, product or finance. To this end they have published letters describing what they think is needed and, recognizing that those who know the community the best are the community themselves, the election committee is accepting nominations for community members you think should run and will reach out to those nominated to provide them with information about the job and the election process.

This year, elections are being held for the following roles:

Board of Trustees
The Board of Trustees is the decision-making body that is ultimately responsible for the long term sustainability of the Foundation, so we value wide input into its selection. There are three positions being filled. More information about this role can be found at the board elections page.

Funds Dissemination Committee (FDC)
The Funds Dissemination Committee (FDC) makes recommendations about how to allocate Wikimedia movement funds to eligible entities. There are five positions being filled. More information about this role can be found at the FDC elections page.

Funds Dissemination Committee (FDC) Ombud
The FDC Ombud receives complaints and feedback about the FDC process, investigates complaints at the request of the Board of Trustees, and summarizes the investigations and feedback for the Board of Trustees on an annual basis. One position is being filled. More information about this role can be found at the FDC Ombudsperson elections page.

The candidacy submission phase lasts from 00:00 UTC April 20 to 23:59 UTC May 5 for the Board and from 00:00 UTCApril 20 to 23:59 UTC April 30 for the FDC and FDC Ombudsperson. This year, we are accepting both self-nominations and nominations of others. More information on this election and the nomination process can be found on the 2015 Wikimedia elections page on Meta-Wiki.

Please feel free to post a note about the election on your project's village pump. Any questions related to the election can be posted on the talk page on Meta, or sent to the election committee's mailing list, board-elections -at- wikimedia.org

On behalf of the Elections Committee,
-Gregory Varnum (User:Varnent)
Coordinator, 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee

Posted by the MediaWiki message delivery on behalf of the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee, 05:03, 21 April 2015 (UTC) • TranslateGet help

(bez naslova)

Kako da ubacim sliku iz kompijutera na stranicu koju trenutno radim? Prethodni nepotpisani komentar napisao je Truestory123456 (razgovordoprinosi) 15:30, 21. aprila 2015.‎

Truestory123456, ne znam u koji bi članak htio ubaciti sliku i o kojoj je slici riječ, ali o postavljanju slika možeš pročitati ovdje. Face-smile.svg P. S. Postovi se inače potpisuju s pomoću tildi, tj. kôda --~~~~. Face-wink.svg --Conquistador (razgovor) 17:08, 21. aprila 2015. (CET)

Please test VisualEditor in your language!

VisualEditor-logo.svg

It is very important to us at the Editing Department that VisualEditor works in every language, for every user.

VisualEditor's editing environment is a browser ContentEditable element. This means that your input method editor (IME) should already know how to work with it. However, to make VisualEditor correctly edit wiki pages, we have to stop browsers in lots of ways from breaking the page.

Sometimes this can interfere with IMEs. To make sure we work in your IME, we need your help: please see wikimedia.github.io/VisualEditor/demos/ve/desktop-dist.html#!pages/simple.html. This is the core system inside VisualEditor which lets you write and edit. It is different from the full editor, and some of the tools you are used to will be missing.

We're interested in particular in whether you can write text at all, what happens when you select different candidate texts, and how VisualEditor behaves in general.

More details, and some early test results, are provided here: mediawiki.org/wiki/VisualEditor/IME_Testing#What_to_test.

We would love to hear from every language, and especially languages which use IMEs, like Japanese, Korean, Indic languages, Arabic and others. Thank you for your help.

Yours,

James Forrester (talk) 09:41, 22 april-травањ 2015 (CEST)

Prijevod

VisualEditor-logo.svg

Nama u Odjelu za uređivanje je vrlo važno da VisualEditor radi na svakom jeziku za svakog korisnika.

VisualEditorova uređivačka okolina je ContentEditable element preglednika (browsera). To znači da bi vaša metoda unosa u uređivač (IME) već trebala znati kako da radi sa njim. Međutim, da bi mogla omogućiti VisualEditoru da ispravno uređuje wiki stranice, na mnogo načina moramo zaustaviti preglednike (browsere) da razlamaju stranice.

To ponekad može uticati na IME-ove. Da bi bili sigurni da koristimo vašem IME-u, trebamo vašu pomoć: molimo pogledajte wikimedia.github.io/VisualEditor/demos/ve/desktop-dist.html#!pages/simple.html. Ovo je jezgra sistema unutar VisualEditora koja vam omogućava pisati i uređivati. Različita je od cjelokupnog editora, i neki od alata na koji ste naviknuti će nedostajati.

Posebno nas zanima možete li uopće pisati tekst, i što se događa kada odaberete različite kandidate za tekst, i kako se VisualEditor opće ponaša.

Više detalja, i neki rani rezultati testova, su dostupni ovdje: mediawiki.org/wiki/VisualEditor/IME_Testing#What_to_test.

Voljeli bi čuti od svakog jezika, a posebno od jezika koji koriste IMEs-jeve, kao japanski, korejski, indijski jezici, arapski i dr. Hvala na pomoći.

Vaš,

James Forrester (talk) 09:41, 22 april-травањ 2015 (CEST)

Wikipedija:Prioriteti

Srpskohrvatska Wikipedija maloprije je dobila svoj prvi esej, onaj o prioritetima dakako. Face-smile.svg Svoje mišljenje i primjedbe o njemu možete ostaviti ovdje na pijaci ili na razgovoru o eseju. Esej je inače preveden s EW-a. --Conquistador (razgovor) 16:30, 22. aprila 2015. (CET)

Vrlo prikladan odabir za prvi esej - zaista se radi o temeljnim principima! GregorB (razgovor) 13:22, 24 april-травањ 2015 (CEST)
GregoreB, upravo sam naletio na još jedan esej, pa moram ispraviti svoju tvrdnju da je WP:WHP prvi esej na SHW-u. Prvi esej na SHW-u je zapravo tvoj, onaj o vješalici. Face-smile.svg Prenio ga je ovamo OC Ripper 6. travnja 2014.‎ u 12.46 sati (v. diff, usp. diff na HW-u). Esej o istoj temi objavio je i BokicaK na Srpskoj Wikipediji (v. diff). Face-wink.svg A naknadno sam vidio i da je prijevod WP:WHP s EW-a već pokušao Argo Navis na HW-u (v. diff). Sve u svemu, WP:WHP je prvi esej koji je izvorno nastao na SHW-u, a da nije preuzet s neke susjedne wikipedije. No od ove faktografije o prvenstvu ipak je važnije ono što se u eseju donosi, kako u onom o prioritetima, tako u onom o vješalici. Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 15:03, 26. aprila 2015. (CET)
Nisam primijetio - lijepo, u svakom slučaju. Ali prioriteti su svakako prvi po prioritetu. :-)
Ovo me podsjetilo da sam imao ideju napisati esej pod naslovom "Provjerljivost, ne istina", gdje bih nastojao argumentirati da su temelj wikipedije izvori, i da oni uvijek imaju prednost nad "istinom". Naravno da ovo ne znači da je istina nebitna, a pogotovo ne da ćemo - samo zato što neki izvor tako kaže - svjesno ugraditi nešto za što vjerujemo da nije točno. Međutim, da bismo uopće počeli razgovarati o "istini", moramo imati izvore; svaka "istina" bez izvora - ako nije očita apsolutno svakome - može se pisati samo pod navodnicima, i zato je tako i pišem. Ni naslov ni tema nisu originalni: to je WP:TRUTH.
Drugi esej koji sam imao u planu je "Zaboravite sve što znate o temi članka". To je WP:FORGET. Osobno iskustvo mi potvrđuje da sam neke od najsolidnijih članaka napisao o temama o kojim prije početka rada nisam znao praktički ništa. (Ovdje naravno postoje određene zamke o kojima isto treba nešto reći.)
Možda bih mogao probati napisati ih prvo na HW, već vidim da je to posebno plodno tlo za ovakve ideje... :-) GregorB (razgovor) 22:45, 26 april-травањ 2015 (CEST)
GregoreB, imao sam WP:TRUTH na umu nedavno pri pisanju ovog komentara (opaska o istini). Face-smile.svg Iako sam jučer letimično prolistao WP:ESSAYSEARCH, onaj drugi, WP:FORGET, ipak mi nije privukao pažnju. Ima zaista veoma zanimljivih stvari, no i politikama* i smjernicama također bi se trebalo baviti jer su ipak hijerarhijski važnije od eseja. Slatke brige kako god okreneš! Face-smile.svg
* Stranica o pravilima i smjernicama zapravo je loše prevedena u naslovu (i pozivnim stranicama) jer bi policies and guidelines bilo točnije prevesti s politike i smjernice. Naime, politika može imati više značenja, a značenje riječi policy (5) odgovara upravo politici (4). HE također definicijom obuhvaća i to značenje politike (politika... svi postupci upravljanja koji se očituju u organiziranim oblicima društvenoga djelovanja i društvenim institucijama putem kojih ljudi teže ostvarivanju svojih društvenih interesa i reguliranju općih poslova zajednice). Politike nasuprot pravilima odnose se jednako kao policies vs. rules. No o tom potom. Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 02:33, 27. aprila 2015. (CET)
Hm, "politika" u tom značenju nije uobičajeno i moglo bi djelovati zbunjujuće, osobno mi se čini da su "pravila i smjernice" OK. Tu čak nema sumnje ni oko hijerarhije (pravila su iznad smjernica), a to je zapravo jedina stvar koja je bitna.
Suradnicima treba stalno naglašavati da borba za "istinu" nije dobrodošla ovdje: zanimaju nas samo provjerljive činjenice.
Što se pravila (ili "politika"?) tiče, baš jučer sam razmišljao o problemu plagiranja teksta i određenim zabludama koje suradnici imaju u tom pogledu (čak i oni iskusni, kao npr. jedan administrator s HW). V. npr. Razgovor:Nepokoreni grad: pogrešno bi bilo tvrditi "ali ako navedem izvor, s citiranjem u tekstu, onda je to primjerena atribucija, pa se ne može raditi o plagijatu". (Naravno da se magisteriji, doktorati, knjige, stručni članci ne mogu pisati pritiskanjem copy i paste, ma koliko se čovjek potrudio da navede izvore, a slično vrijedi i za wiki.) HW ima dosta ružnu situaciju u tom pogledu, ne bih volio da slične pojave budu prisutne i ovdje (Fizika čvrstog stanja?). GregorB (razgovor) 10:14, 27 april-травањ 2015 (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── GregoreB, politiku treba shvatiti kao okvir u kojem egzistiraju pravila (hijerarhijski viša razina) i smjernice (hijerarhijski niža razina). Stoga i postoje posebna pravila unutar politike sadržaja, politike brisanja, pravne politike, proceduralne politike... Kao što u HJP-u piše da je politika opće usmjerenje, planiranje i način upravljanja, odn. u HE-u da su to svi postupci upravljanja (...) putem kojih ljudi teže (...) reguliranju općih poslova zajednice, tako bi i trebalo pojasniti u predmetnim wikipedijskim člancima što sve politika jest i kakvo je njezino puno, ne parcijalno značenje (usp. politics i policy; mogu se oba obuhvatiti samo pod natuknicu politika ili se mogu razdvojiti na natuknice politika i politika (upravljanje)). Filipović u svojem Englesko-hrvatskom ili srpskom rječniku kao jedini prijevod policy donosi upravo politiku, nikakva pravila. Face-wink.svg I da izvučem iz dubine ono što se provlači kroz moje pisanje o ovom problemu. SHW bi trebao graditi vlastitu wikiterminologiju, a ne nekritički preuzimati onu sa susjednih projekata. Face-smile.svg Štoviše, potonje smatram dugoročno neodrživim i štetnim za ovaj projekt.

Istina i verifikabilnost (usp. verifikacija). Svakako se slažem s tobom. Što se ne može verificirati, tj. potvrditi, nije dobrodošlo. Borce za istinu svakako bi trebalo uputiti (i) na WP:TRUE.

Plagiranje i zablude. Kakvo je stanje na HW-u stvar je dotičnog wikimedijskog projekta, no nakon što sam napisao da SHW mora graditi svoju terminologiju nezavisno od svojih kćeri, sada ću isto to proširiti i što se tiče sadržaja. Nekritičko preuzimanje sadržaja od wikikćeri dugoročno je neodrživo i štetno za ovaj projekt. Ponekad si razmišljam o tome da je bolje nemati neki članak nego preuzeti ga nekvalitetna s neke susjedne wikipedije (usp. t. 3. WP:WHP-a). --Conquistador (razgovor) 13:00, 27. aprila 2015. (CET)

Ne sporim značenje riječi "politika", samo primjećujem da ona u množini ("politike") može izazvati zabunu. Shvaćam i da je to vjerojatno precizniji prijevod ("pravilo" ima zaista malo preusko značenje), ali u suštini dobar prijevod prevodi koncepte (makar i ugrubo, konotativno), a ne same riječi.
"Bolje nemati neki članak nego preuzeti ga nekvalitetna s neke susjedne wikipedije". Apsolutno se slažem! To se posebno odnosi na članke bez izvora ili s minimalnim izvorima: svatko tko je ikad probao naći izvore za gomilu teksta koju je netko istovario na wiki zna da čišćenje ovakvih članaka zahtijeva jako puno vremena, uz neizvjestan krajnji ishod. Čak i EW, wiki s ogromnim resursima, grca u čišćenju zaostataka koji se vuku 5, 6 i više godina - SHW će se, ako bagerom dovuče gomile lošeg sadržaja, dovesti u situaciju da ih ne može popraviti doslovno desetljećima, a cijelo to vrijeme čitateljima će ostavljati lošiji dojam nego što je poželjno. GregorB (razgovor) 13:53, 27 april-травањ 2015 (CEST)
Eh, GregoreB, što se tiče dobra prijevoda, znaš kako ide stara francuska: Prijevod je kao žena; ako je lijep, nije vjeran, a ako je vjeran, nije lijep. (La traduction est comme une femme; si elle est belle, elle n'est pas fidèle, si elle est fidèle, elle n'est pas belle.). Face-smile.svg Konotativno bi trebalo objasniti natuknicu politika u njezinu potpunu značenju pa je onda dalje lako. Pri prevođenju nastojim uzeti u obzir i denotativno i konotativno značenje teksta. Oboje mi je jednako važno. Nekad je to jednostavno, a nekad treba prevoditeljskog umijeća i dovitljivosti.
Drugi paragraf trebalo bi uokviriti jer govori o potrebi za dugoročnim gledanjem vlastita rada s obzirom na mogućnosti ove wikipedije. Face-smile.svg No za loš sadržaj dobro posluže predlošci jer čitatelja sile na oprez prema pročitanom, a suradnika sile da ukloni nedostatke. --Conquistador (razgovor) 17:57, 27. aprila 2015. (CET)
Na jednoj wikipediji, nećemo reći kojoj, :-) izrazito ne vole predloške jer da nagrđuju članak, a da se njima ništa ne postiže. Ni jedno ni drugo nisu dobri argumenti, i to upravo iz razloga koje navodiš, a ja bih dodao da na wikipediji nema rokova (WP:DEADLINE!), a ako ih i ima, u praksi se mjere godinama - nešto što će pomoći nakon godinu, dvije ili tri, ipak će pomoći. Prema tome, wikipedija koja drži do sadržaja i do wiki procesa neće odbacivati predloške za održavanje, upravo suprotno. Ne znam dovoljno o praksi na SHW u tom pogledu, ali nadam se da će ovakvo gledište prevladati. GregorB (razgovor) 11:47, 28 april-травањ 2015 (CEST)

Isključenje/poravnanje teksta u sredinu

Ne znam jeste li primijetili, ali oglasni tekst pod zaglavljem stranice zbog gumba sakrij nije centriran, već je pomaknut ulijevo za širinu navedenog gumba. Pokušavao sam doskočiti tom problemu u svojem sandboxu (usp. prvi i posljednji redak, odn. sadašnje i željeno stanje) pa ako netko pronađe rješenje prije mene, samo neka mi javi. A vjerojatno će za implementaciju trebati i pomoć ovlaštenih korisnika jer će trebati napraviti zahvat u zaštićene stranice. --Conquistador (razgovor) 02:47, 27. aprila 2015. (CET)

Prevođenje pomoću Apertiuma, opet

Ponovit ću pitanje: je li netko iskušao automatsko prevođenje pomoću Apertiuma u sklopu nove bete za facilitirano prevođenje između wikipedija na raznim jezicima? Kakvi su vam dojmovi?

Prebacivanje/prevođenje linkova je zbilja zgodno, ali sam Apertium mi je razočaranje: prevod s engleskoga na SH krcat je neprevedenih riječi označenih s @, tako da je veća muka brisati ih nego prevesti ručno.

Nadam se da će jednog dana ugraditi i "diktatora". Barem meni je najlakše prevoditi tako da diktiram u "Dragon Dictationu". Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 11:18, 27 april-травањ 2015 (CEST)

Maria Sieglinda von Nudeldorf, prevođenje je toliko očajno da nisam htio ni prvi put komentirati tvoju poruku. Face-tongue.svg Radije se uzdam u se i u svoje kljuse. Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 13:08, 27. travnja 2015. (CET)
Conquistador, slažem se s tobom. Automatsko prevođenje članaka, barem na ovakvoj razini kvalitete, traži više vremena, strpljenja i živaca nego kada se isti posao obavlja "ručno". --OC Ripper (razgovor) 13:30, 27 april-травањ 2015 (CEST)

Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee elections 2015

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

This is a message from the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee. Translations are available.

Voting has begun for eligible voters in the 2015 elections for the Funds Dissemination Committee (FDC) and FDC Ombudsperson. Questions and discussion with the candidates for the Funds Dissemination Committee (FDC) and FDC Ombudsperson will continue during the voting. Nominations for the Board of Trustees will be accepted until 23:59 UTC May 5.

The Funds Dissemination Committee (FDC) makes recommendations about how to allocate Wikimedia movement funds to eligible entities. There are five positions on the committee being filled.

The FDC Ombudsperson receives complaints and feedback about the FDC process, investigates complaints at the request of the Board of Trustees, and summarizes the investigations and feedback for the Board of Trustees on an annual basis. One position is being filled.

The voting phase lasts from 00:00 UTC May 3 to 23:59 UTC May 10. Click here to vote. Questions and discussion with the candidates will continue during that time. Click here to ask the FDC candidates a question. Click here to ask the FDC Ombudsperson candidates a question. More information on the candidates and the elections can be found on the 2015 FDC election page, the 2015 FDC Ombudsperson election page, and the 2015 Board election page on Meta-Wiki.

On behalf of the Elections Committee,
-Gregory Varnum (User:Varnent)
Volunteer Coordinator, 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee

Posted by the MediaWiki message delivery 03:45, 4 May 2015 (UTC) • TranslateGet help

New Wikipedia Library Accounts Available Now (May 2015)

Apologies for writing in English, please help translate this into your local language. Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

Today The Wikipedia Library announces signups for more free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

 • MIT Press Journals — scholarly journals in the humanities, sciences, and social sciences (200 accounts)
 • Loeb Classical Library — Harvard University Press versions of Classical Greek and Latin literature with commentary and annotation (25 accounts)
 • RIPM — music periodicals published between 1760 and 1966 (20 accounts)
 • Sage Stats — social science data for geographies within the United States (10 accounts)
 • HeinOnline — an extensive legal research database, including 2000 law-related journals as well as international legal history materials (25 accounts)

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including Project MUSE, JSTOR, DeGruyter, Newspapers.com and British Newspaper Archive. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 00:12, 5 maj-свибањ 2015 (CEST)

We need your help! Help coordinate Wikipedia Library's account distribution and global development! Please join our team at Global our new coordinator signup.
This message was delivered via the Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List

Format brojeva

Pri pisanju eseja WP:ČITATELJ uočio sam da nam je separator hiljadica zarez, a ne tačka. Decimalni separator je pak tačka umjesto zareza. Sve ovo trebalo bi biti obratno ako ćemo vjerovati trenutačno aktualnim pravopisima. Naime, bez obzira na to koja se službena kodifikacija konzultira (bosanskohercegovačka, hrvatska ili srpska; crnogorska o ovome ne kazuje ništa), sve su o ovom pitanju suglasne, uostalom kao i o mnogočemu drugome. Trebalo bi to uskladiti sa stručnim djelima naših marnih pravopisaca. Face-wink.svg

P. S. Referencirajući neke podatke u eseju, uočio sam da naslovnica Srpskohrvatske Wikipedije bilježi sve veći broj posjeta posljednjih mjeseci. Dobra vijest, zar ne? Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 21:06, 7. maja 2015. (CET)

Ja samo znam, a to je jedini konstruktivni doprinost koji mogu dati ovoj raspravi, da su mene na matematici u osnovnoj školi učili da je decimalna točka, a ne decimalni zarez. Kako je matematika ipak znanost o brojevima, ja sam skloniji tome nego zakonodavnom definiranju. Uostalom, s prosto logičkog stajališta - točka označava završetak nečega (rečenice, fraze, cijelog broja), a zarez stanku nakon koje se očekuje nastavak. Sada, kako su dični jezikoslovci i normotvorci došli do obrnute stvari, ja ne znam, ali znam kako je mene učilo u školi :)
Što se drugog podatka tiče - izvrsno! ^^ --Biljezim se sa štovanjem,Poe 21:10, 7 maj-свибањ 2015 (CEST)
decimalni znakovi
  točka
  zarez
  istočnoarapske brojke
  podaci nedostupni
Ne znam kako su ti u osnovnoj školi objasnili zašto se upotrebljava decimalna točka, a ne decimalni zarez, ali vrlo vjerojatno je riječ tek o nastavnikovu nekritičkom preuzimanju angloameričkih znakova kojima smo u informacijskoj eri ionako preplavljeni putem raznih proizvoda. Zdesna je slika s upotrebom decimalnog separatora u svijetu (točka nasuprot zarezu). Slika je doduše nereferencirana. A vidim sada i da je Hrvatska na slici plavo ostrvce u nepreglednu evropskom zelenilu što govori o tome da bi sliku ipak trebalo uzeti s rezervom. Međunarodni sistem mjernih jedinica (SI) dopušta upotrebu i zareza i točke kao decimalnog separatora (engl. "the symbol for the decimal marker shall be either the point on the line or the comma on the line"; izvor: [14]). Što se tiče zakonodavne snage pravopisâ, čini mi se da bi to moglo vrijediti samo za crnogorsku kodifikaciju, a ona o ovom pitanju ne kazuje ništa. No i da govori, opet ističem da pravopise valja konzultirati, ne bespogovorno slijediti. Što se separatora hiljadica tiče, obično prevladava pisanje bjelina, a točke su dopuštene. Ima i treći način kada se hiljadice odvajaju točkama, a hiljadu hiljadica zarezom, no to je neka austrijsko-njemačka priča koja se u nas nije odveć uhvatila. --Conquistador (razgovor) 22:24, 7. maja 2015. (CET)
Uh, teško da je moj profesor, s obzirom na dob, mogao biti prozapadno indoktriniran :D Svakako, čak si u udžbenici koristilu decimalnu tošku kod objašnjavanja. Istina, za odvajanje tisućica i ostaloga su se koristile praznine, ali meni ljepše izgleda odvojeno zarezom nego s prazninom :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:58, 7 maj-свибањ 2015 (CEST)
Vidi ovdje natuknicu akumulator u Tehničkoj enciklopediji JLZ-a. Decimalni zarez dosljedno se upotrebljava. Primjere s hiljadicama nažalost ne nalazim, ali ako me sjećanje ne vara, upotrebljavale su se bjeline, barem što se tiče Enciklopedije Leksikografskog zavoda, 2. izd. Vidim da je isto i u Hrvatskoj enciklopediji LZMK-a. Na Slovenskoj Wikipediji glasali su o tome prije cca. 3 godine (v. ovdje). Dakle, decimalni separator je zarez, a separator hiljadica bjelina ili točka. Ako je bjelina prelamajuća, a ne neprelamajuća (usp. nbsp), onda je bolje odlučiti se za točku da ne bi pola broja završilo u jednom retku, a druga polovica u drugom retku. Stilsko oblikovanje sadržaja trebalo bi biti važno svakoj enciklopediji, pa tako i SHW-u. Face-wink.svg --Conquistador (razgovor) 02:09, 9. maja 2015. (CEST)
Od bjeline bolji je  , a još je bolji narrow no-break space ( ). Dakle, 100 tisuća bi se ispisivalo kao 100 000, što izgleda mrvicu bolje od 100 000 (100 000), a još uvijek nema prelamanja. Wikikod je relativno ružan, istina; tu vrstu formatiranja mogli bi raditi predlošci. GregorB (razgovor) 10:51, 10 maj-свибањ 2015 (CEST)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Drago mi je da si napisao ovo za malu spaciju ili usku spaciju (engl. thin space). Face-smile.svg Nažalost, iako je njezina primjena šira od pukog separatora hiljadica, teško da bi se ona mogla primijeniti svugdje gdje treba (upotrebljava se još pri odvajanju brojevnih vrijednosti od mjernih jedinica, zatim u pisanju nekih matematičkih izraza itd.) upravo zbog onoga što pišeš o wiki markupu. Face-sad.svg No kada je riječ o separatoru hiljadica, onda bi se nešto ipak moglo učiniti na tragu slovenskog prijedloga (usp. ovo i ovo). Predlošci bi svakako mogli pomoći u tome. --Conquistador (razgovor) 20:55, 11. maja 2015. (CEST)

sh.wiki као референца

Прошле године је објављен зборник радова Сто година од почетка Првог светског рата. У њему се између осталог могу наћи радови српских правника. Има нешто и радова страних научника (углавном италијанских). Др Јован Ћирић (из Института за упоредно право) у чланку Срби и Први светски рат - између ревизије историје и идентитета нације цитира чланак са сх.вики Otto von Habsbug (759 стр.). Занимљиво је да се ср.вики не цитира.--Владимир Нимчевић (razgovor) 22:14, 16 maj-свибањ 2015 (CEST)

Možda je stvar u tome što Srpska vikipedija i nema članak o Otonu Habsburškom (usp. Karl I od Austrije i Oto od Austrije). U svakom slučaju odlično je pročitati da se sh.wiki citira kao bibliografska jedinica premda bi članak o nadvojvodi Otonu Austrijskom trebalo poprilično urediti. --Conquistador (razgovor) 22:33, 16. maja 2015. (CEST)
Можда. Али, као што кажеш, у сваком случају је лепо видети да неко цитира сх.вики. Један плус за њу. Ево и те странице. Не знам да ли негде бележите помене сх.вики. На ср.вики имамо посебну страницу посвећену поменима ср.вики.--Владимир Нимчевић (razgovor) 23:57, 16 maj-свибањ 2015 (CEST)
Hvala ti na linku! Face-smile.svg Još uvijek istražujem SHW pa ne znam da li postoji lista spomena SHW-a u stručnoj literaturi. Mislim da ipak nema potrebe za tim. Tko želi, neka referencira; tko ne želi, neka to ne čini. Ipak moram primijetiti da je referencija u aparaturi rada pomalo manjkava glede navedenog članka sa SHW-a. Umjesto "http://sh.wikipedia.org/wiki/Otto_von_Habsburg" referenciju je trebalo oblikovati na jedan od ovih načina. Bit će da su recenzenti žmirili malo na neke stvari. Face-tongue.svg --Conquistador (razgovor) 01:48, 17. maja 2015. (CEST)

-{ i }-

Ima li kakav bot/alatka za brzo brisanje oznaka za latinske izraze, tj. -{ i }- ? Na ruke je to užasna gnjavaža. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 12:50, 17 maj-свибањ 2015 (CEST)

Imaš li neki primjer članka gdje je to mijenjano? Mislim da bi se mogla napraviti alatka... GregorB (razgovor) 13:37, 17 maj-свибањ 2015 (CEST)
Mogu ja to, samo treba mi bot status za Korisnik:Munja-robot. --Munja-x86 (razgovor) 13:56, 17 maj-свибањ 2015 (CEST)
Munjo, podnesi zahtjev na WP:BOTOVI § Zahtjevi i pričekaj da ti odgovori/odobri netko od aktualnih birokrata. Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 21:07, 17. maja 2015. (CEST)

Ovdje, na primjer, zaostalo je mnogo takvih vitičastih zagrada: Sistematika roda Plantago. 89.164.127.158 09:19, 19 maj-свибањ 2015 (CEST)

I samo ih treba izbrisati? Mogu napraviti alatku (pojavljivala bi se lijevo pod "Alatke-Алатке") koja bi to rješavala u jednom kliku, ali opet je to nekakav ljudski rad - bot bi bio bolji ako bi ga netko bio voljan napraviti. GregorB (razgovor) 18:26, 20 maj-свибањ 2015 (CEST)
Ja sam te oznake svojevremeno namerno ostavljao pa potom brisao sve misleći možda zatrebaju kasnije. Na sr se ponegde još uvek koriste ako se ne varam. Ako vredi, evo primera dve moje izmene gde sam izbacivao oznake (doduše na ćiriličnoj verziji) članku Age of Empires III: [15] i [16]. --Biblbroks (razgovor) 21:46, 20 maj-свибањ 2015 (CEST)

Wikimedia Foundation Board of Trustees elections 2015

Wikimedia Foundation logo - vertical (2012-2016).svg

This is a message from the 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee. Translations are available.

Voting has begun for eligible voters in the 2015 elections for the Wikimedia Foundation Board of Trustees. Questions and discussion with the candidates for the Board will continue during the voting.

The Wikimedia Foundation Board of Trustees is the ultimate governing authority of the Wikimedia Foundation, a 501(c)(3) non-profit organization registered in the United States. The Wikimedia Foundation manages many diverse projects such as Wikipedia and Commons.

The voting phase lasts from 00:00 UTC May 17 to 23:59 UTC May 31. Click here to vote. More information on the candidates and the elections can be found on the 2015 Board election page on Meta-Wiki.

On behalf of the Elections Committee,
-Gregory Varnum (User:Varnent)
Volunteer Coordinator, 2015 Wikimedia Foundation Elections Committee

Posted by the MediaWiki message delivery 17:20, 17 May 2015 (UTC) • TranslateGet help

Zašto interwiki jezici nestaju prilikom klika na "sačuvaj"?

Nakon što se bilo klikne sačuvaj u bilo kojem članku, interwiki jezici jednostavno – nestanu. Nije stvar do ikakvih postavki jer isto se događa na različitim preglednicima, i to samo na našem projektu. --Orijentolog (razgovor) 01:51, 19 maj-свибањ 2015 (CEST)

Primjer, da isprobam i to... Je li to kod svih članaka? --Munja-x86 (razgovor) 01:56, 19 maj-свибањ 2015 (CEST)
Meni da, tebi? --Orijentolog (razgovor) 01:57, 19 maj-свибањ 2015 (CEST)
Ista stvar. Linkovi samo nestanu, ali ne brišu se sa Wikidate. Vjerovatno privremena greška. --Munja-x86 (razgovor) 02:00, 19 maj-свибањ 2015 (CEST)
Greske je do samog softvera mozda ga azuriraju. --Kolega2357 (razgovor) 23:11, 22 maj-свибањ 2015 (CEST)

Poziv na glasanje

Pozivam urednike koji imaju pravo glasa da se izjasne povodom mog predloga za brisanje ovih 1, 2 članaka.--Nik Oldy (razgovor) 02:51, 28 maj-свибањ 2015 (CEST)

Foto-konkurs u Republici Srpskoj

Zdravo svima! Vikimedijanci iz Republike Srpske rade na organizaciji foto-konkursa ovog leta. Tema konkursa biće prirodna i kulturna dobra Republike Srpske. Trenutno razrađujemo detaljan plan i uskoro će sve informacije biti dostupne. Ukoliko ste zainteresovni da pomognete u organizaciji i promociji, ili oko tehničkih poslova (šablona i sl.) na Vikipediji i/ili Komonsu, biće nam drago da sarađujemo. Pišite nam na korisničkoj stranici ili na wmsrpske@googlegroups.com. --Bojana Wiki PG (razgovor) 22:26, 29 maj-свибањ 2015 (CEST)

Gotova kategorizacija!

Svima na znanje i ravnanje, nakon višesedmičnog teškog rada i desetaka hiljada izmjena, gotova je velika čistka i broj traženih kategorija sveden je na NULU. Prije samo godinu dana ovaj broj je kotirao oko 15.000 po čemu smo predstavljali jednu od najlošije organiziranih Wikipedija. Sada smo u tome najbolji, zajedno sa Švabama, Švedima i Norvežanima. Usto, na nuli smo i sa nekategoriziranim kategorijama, dok će ovih par desetaka nekategoriziranih stranica bili svedene na nulu još večeras. Vjerujem da je napravljen velik korak ne samo za organizaciju projekta nego i za čitanost jer tražilice nerijetko u vrh izbacuju upravo kategorije. Za ubuduće apeliram na uvažene kolege da se okane loše prakse lupanja nepostojećih kategorija i da članke svrstavaju u postojeće. Ovom prilikom sebe jednostrano proglašavam visokim komesarom za kategorizaciju i obećavam da ću po SZR daviti svakog tko se ne bude pridržavao toga. Sutra se vraćam na pisanje članaka, napokon. :) --Orijentolog (razgovor) 23:52, 29 maj-свибањ 2015 (CEST)

Čestitke visokom komesaru na izvršenom zadatku i samoprozvanoj ali i zasluženoj tituli. Sretan je narod koji ima ovakve kategorije.--DobarSkroz (razgovor) 00:11, 30 maj-свибањ 2015 (CEST)

Sređene su i sve nekategorizirane stranice, dakle projekt je u tom pogledu 100%-tno riješen. :) --Orijentolog (razgovor) 06:50, 30 maj-свибањ 2015 (CEST)

Sledeći korak je ovo Posebno:DisambiguationPageLinks --BokicaK (razgovor) 07:37, 30 maj-свибањ 2015 (CEST)
Priključujem se čestitkama. --OC Ripper (razgovor) 09:21, 30 maj-свибањ 2015 (CEST)
Meh... neš ti posla kategorije sređivat... :/ Ne znam čemu hajka; ovo me sve podsjeća na neke moderne poretke u kojem se besmisleni i krajnje apsurdni poslovi prikazuju velebnima, a onda se jadni narod hvata na to kao muhe na žarulju, a oni koji uviđaju pravo stanje se dogledno eliminiraju pred povampirenim masama uz puške i pse... :/
No, šalu na stranu - doista, iskrena čestitka što se ovoga tiče, ovo je enorman i hvalevrijedan posao za ovu Wiki i mislim da smo napravili jedan jako veliki korak prema naprijed, puno veći nego što smo uradili s naglim povećanjem članaka i da je ovo svakako bravurozan potez. Ja se nadam, iskreno, da bi do kraja ove godine, ili negdje u prvoj polovici 2016., mogli doseći razinu najkvalitetnije i najpouzdanije Wiki s ovih područja i da bi mogli početi privlačiti članove u puno većoj mjeri nego dosad.
Apelirao bih još, zajedno s Orijentologom, da se poštuje aktualna kategorizacija ove Wikipedije i da korisnici koji (masovno ili ne) prebacuju članke s drugih Wikipedija ne čine to stihijski i lijeno, nego da urade posao kako treba.
Sve u svemu, još jednom, velika čestitka! :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:59, 30 maj-свибањ 2015 (CEST)
Žabaru, ako nisi razumeo tekst može i audio (Gde je Edgar?!). :) --Orijentolog (razgovor) 17:25, 31 maj-свибањ 2015 (CEST)
Priključujem se i ja čestitkama. --Biblbroks (razgovor) 17:46, 30 maj-свибањ 2015 (CEST)
Drago mi je da je i to rešeno, zaslužio si Barnstar za kategorizaciju (samo što kod nas nema?) --Alekol (razgovor) 18:46, 30 maj-свибањ 2015 (CEST)
Ma dobija je već orden i dva spomenika
Nagrada "J. V. Staljin"

Nagrada "J. V. Staljin"
za veliku čistku kategorija

Dodijelio:
DobarSkroz
Veliki komesar... pih!
Sapienti sat
Dodelio:
Edgar Allan Poe
--DobarSkroz (razgovor) 22:46, 30 maj-свибањ 2015 (CEST)
Čestitke, Orijentolože, ovime je napravljen velik korak u ispravljanju kaosa s jedne strane, i postavljanju reda, preciznosti i pedantnosti na sh wiki s druge.--Seiya (razgovor) 12:40, 31 maj-свибањ 2015 (CEST)
Čestitam i ja, bravo kolega - red među zvijezdama, red u glavi...--Vitek (razgovor) 02:20, 2 jun-липањ 2015 (CEST)
Orijentolože – ovaj mislim – samoprozvani »veliki komesaru za kategorizaciju«, Face-badtooth.svg čestitke na trudu i ustrajnosti u uređenju kategorizacije. Face-smile.svg Alekole, kako nema barnstarova? Eno jednog prigodnog! Face-wink.svg
P. S. »Veliki komesaru«, zaslužio si zbog svega i nekoliko darova, a jedan od njih sigurno će se ticati i uvlačenja (usp. WP:INDENT). Face-tongue.svg --Conquistador (razgovor) 02:04, 3. juna 2015. (CEST)
Hvala svima. --Orijentolog (razgovor) 17:25, 31 maj-свибањ 2015 (CEST)
Pridružujem se čestitkama, kategorije su važna stvar! Moram dodati još samo ovo: iako mi današnji dan nije bio osobito veseo, Nagrada "J.V. Staljin" me nasmijala... :-) GregorB (razgovor) 20:42, 3 jun-липањ 2015 (CEST)

Priznanje za rad urednicima

Zlatna jugoslovenska medalja
Zlatna jugoslovenska medalja
Dodelio: Red Comrade

Prethodni nepotpisani komentar napisao je Red Comrade (razgovordoprinosi) 01:31, 3. juna 2015.

Pywikibot compat will no longer be supported - Please migrate to pywikibot core

Sorry for English, I hope someone translates this.
Pywikibot (then "Pywikipediabot") was started back in 2002. In 2007 a new branch (formerly known as "rewrite", now called "core") was started from scratch using the MediaWiki API. The developers of Pywikibot have decided to stop supporting the compat version of Pywikibot due to bad performance and architectural errors that make it hard to update, compared to core. If you are using pywikibot compat it is likely your code will break due to upcoming MediaWiki API changes (e.g. T101524). It is highly recommended you migrate to the core framework. There is a migration guide, and please contact us if you have any problem.

There is an upcoming MediaWiki API breaking change that compat will not be updated for. If your bot's name is in this list, your bot will most likely break.

Thank you,
The Pywikibot development team, 19:30, 5 June 2015 (UTC)

VisualEditor News #3—2015

12:44, 13 jun-липањ 2015 (CEST)

VisualEditor News #3—2015

15:36, 13 jun-липањ 2015 (CEST)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (June 2015)

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

Today The Wikipedia Library announces signups for more free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

 • Taylor & Francis — academic publisher of journals. The pilot includes two subject collections: Arts & Humanities and Biological, Environment & Earth Sciences. (30 accounts)
 • World Bank eLibrary — digital platform containing all books, working papers, and journal articles published by the World Bank from the 1990s to the present. (100 accounts)
 • AAAS — general interest science publisher, who publishes the journal Science among other sources (50 accounts)

New French-Language Branch!

 • Érudit (en Francais) — Érudit is a French-Canadian scholarly aggregator primarily, humanities and social sciences, and contains sources in both English and French. Signups on both English and French Wikipedia (50 accounts).
 • Cairn.info (en Francais) — Cairn.info is a Switzerland based online web portal of scholarly materials in the humanities and social sciences. Most sources are in French, but some also in English. Signups on both English and French Wikipedia (100 accounts).
 • L'Harmattan — French language publisher across a wide range of non-fiction and fiction, with a strong selection of francophone African materials (1000 accounts).

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including an expansion of accounts for Royal Society journals and remaining accounts on Project MUSE, JSTOR, DeGruyter, Highbeam Newspapers.com and British Newspaper Archive. If you have suggestions for journals or databases we should seek access to make a request! Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 22:08, 15 June 2015 (UTC)

We need your help! Help coordinate Wikipedia Library's account distribution and global development! Please join our team at our new coordinator signup.
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List

HTTPS

00:00, 20 jun-липањ 2015 (CEST)

400.000

400.000 članaka! 400.000 članaka!
400.000 članaka!

Imamo li prigodnu sličicu? Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 19:41, 20 jun-липањ 2015 (CEST)

M. S. von N., vidi ovo. Ima tomu već tri mjeseca (‎300.000 članaka). Face-wink.svg Sada samo treba netko od ovlaštenika da izmijeni logotip sa strane kao što je to napravljeno za 300k članaka. OC Ripper? Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 00:52, 21. juna 2015. (CEST)
Pridružujem se čestitkama. Ovo je još jedna pozitivna i odlična obavijest!--Seiya (razgovor) 20:36, 21 jun-липањ 2015 (CEST)
Čestitam i ja, a izgleda da nas je vrlo brzo nakon 300 000 ponovo dodirnuo Njegov Nudlasti Privezak!--176.104.110.11 11:07, 22 jun-липањ 2015 (CEST)
P.S. Izgleda da se majstor opet aktivirao te ga je baš nagario! Još malo i pola miliona! Dcirovicbot zaslužuje članak, kao što je jedan takav dobio LSMbot, glavni uređivač raznih wiki na filipinskim jezicima.--176.104.110.11 11:12, 22 jun-липањ 2015 (CEST) comment edited by user:biblbroks
Privjesak (ijek.) ili privesak (ek.), dragi pastafarijanče. Privezak bi bio nešto drugo (usp. vješati vs. vezati). Face-wink.svg FSM Logo.svg I kako da ti zahvalim za izmjenu ili da te spomenem u svojim uređenjima kada si neprijavljen? Face-sad.svg Hajde, sredi to! Neka te Njegov Nudlasti Privjesak dotakne i na to potakne. Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 09:50, 25. juna 2015. (CEST)
Ako želiš, mogu umjesto već predloženog logotipa (slika desno) prirediti i onaj koji si ti predložio (slika lijevo), s Vukovom, ne ruskom ćirilicom naravno. No za postaviti logo potrebne su ovlasti, a taj dio mora onda netko drugi odraditi. Face-wink.svg --Conquistador (razgovor) 18:34, 23. juna 2015. (CEST)
Pridružujem se i ja čestitkama. --Biblbroks (razgovor) 19:30, 24 jun-липањ 2015 (CEST)

Čestitke! ;-)--SadarMoritz 19:49, 24 jun-липањ 2015 (CEST)

Naslovi, naslovi...

Dragi prijatelji, htio bi vam iznijeti nelogičnosti u, recimo to tako, nepisanim pravilima naslovljavanja članaka o umjetničkim djelima na koje sam naišao samo ih površno pregledavajući. Koliko sam shvatio, na ovom je projektu praksa da se naslovi filmova uvijek strogo pišu u izvornom jeziku i to se gotovo u potpunosti poštuje. Kod naslova pisanih djela (romana, novela, poezije...) naišao sam na sve i svašta. Ovisno o suradniku imamo i naslove na izvornom jeziku ili prijevode. Ako pak pogledamo naslove članaka o remek djelima likovne umjetnosti, oni su svi prevedeni, ja nisam naišao ni na jednog s izvornim naslovom. Mislim da sam čak prvog ja napisao [17]. Naravno da sada ovaj moj članak "strši" u čitavoj kategoriji.

Pošto sam nov na ovom projektu, bi li mi netko mogao objasniti po kojem bi se pravilu trebali naslovljavati članci umjetničkih djela? Ako pravilo ne postoji, bi li mogli pokrenuti diskusiju i eventualno doći do kosenzusa oko toga? Situacija kakva je sada zaista je kaotična i po mom mišljenju to je jednako velik problem kao što su bile kategorije prije Orijentologovog čišćenja.--Wolmar (razgovor) 00:48, 27 jun-липањ 2015 (CEST)

Sadašnja praksa neprevođenja naslova umjetničkih djela, uglavnom književnih i filmskih, loša je i dugoročno štetna za projekt. Naravno, trebao bih pružiti i argumente zašto ovako pišem, no nemam vremena i morat ćete mi (zasad) vjerovati na riječ. Face-tongue.svg S tim u skladu, Friedrichovu sliku Lutalica iznad mora magle (Der Wanderer über dem Nebelmeer, 1818.) trebalo bi premjestiti na prevedeni naslov, tj. obrnuti uputnicu iz Lutalica iznad mora magleDer Wanderer über dem Nebelmeer u Der Wanderer über dem NebelmeerLutalica iznad mora magle. Usput, da preduhitrim potencijalne ćorsokake u eventualnoj diskusiji, različiti naslovi koji zavise od varijetetâ srpskohrvatskog jezika posve su nebitni za cijelu priču. Em su procentualno minorni, em su rješivi na druge načine. Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 01:34, 27. juna 2015. (CEST)
Da, moram priznati da u tom segmentu vlada jedan priličan kaos koji, složit ću se s Conquistadorom, dugoročno čini projektu štetu, no mislim da smo svi mi koji smo to pravilo implementirali svjesni da se radi o prijelaznom rješenju dok se netko s tim ne uhvati u koštac. Što se filmova tiče, usvojeno je pravilo da se piše, mahom, izvornik osim kod nekakvih unisonih prijevoda ili "egzotičnih" jezika. Slično, ako ne i isto, pravilo vrijedi i za knjige. Što se pjesma i albuma tiče, tu se držimo toga da se to prosto ne prevodi, mada to isto ne vrijedi i za opete i klasične kompozicije. Oko istih nismo uopće raspravljali pa tu vlada kaos, mada sam vidio da je praksa takva da se naslovi prevode. Isto je i s umjetničkim djelima - o tome se ranije nije nikada raspravljalo, ja sam osobno naslove prevodio, a vidio sam i da je takva praksa generalno pa bih rekao da tu vlada upravo to pravilo. Dakako, s obzirom da ništa nije formalizirano, a rasprave oko filmova i knjiga su mahom, kao i većina njih ovdje, dolazile do zastoja, dozvoljeno je preispitivati praksu.
Naravno da to nije dobro samo po sebi i tu bi trebalo postići jasan konsenzus - hoćemo li prevoditi ili ne. Ako hoćemo, koju varijantu koristiti (dobro, za djela prevedena i objavljena za vrijeme SFRJ može ići ondašnja inačica, ali postavlja se pitanje što sa djelima nakon 90-ih), a ako nećemo - da se onda to poštuje u svakom segmentu, bez iznimki. Dok se tu ne postigne konsezus, ja sam za pravilo izvornika, međutim praksa je tu toliko slabo definirana da nema osnove za preimenovanje članaka ukoliko su oni prevedeni, ili ako pak nisu. Sve u svemu, Wolmare, suvislog objašnjenja nema i dok se ne postigne konsenzus, ili barem ustaljena ili nepisana praksa koja bi se primjenjivala na sve kategorije umjetničkih djela (film, knjićevnost, likovna umjetnost, muzika, ...), ili imenuj po svom izboru ili se drži pravila većine (dakle, koji sustav dominira u kategoriji, taj i primjenjuj). Jednom kada se dogovorimo, a navijam da to bude uskoro, onda ćemo se baciti na posao usklađivanja :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 02:23, 27 jun-липањ 2015 (CEST)
EAP, s prvim odlomkom ne mogu se ne složiti. Što se spomenutih pjesama i albuma tiče, moram priznati da nisam prolistao previše muzičkih enciklopedija iz serbokroatofonskih zemalja (a i drugih neanglofonskih zemalja) da bih o tom aspektu mogao ovdje nešto više napisati, no naslove umjetničkih djela trebalo bi u načelu prevoditi. Vrijedi istaknuti i to da je primjenu ovog načela nemoguće postići u potpunosti. Štoviše, bilo bi i štetno to činiti da se ne bi kojim slučajem zapalo u raskorak sa stvarnošću. Enciklopedija opisuje, a ne propisuje stvarnost. Pogotovo je ne nastoji izvitoperiti. No mislim da na ovom projektu postoji svijest o tome i bez da ovo posebno pišem.
Neko pravilo koje će se voditi kronološkom podjelom na stanje prije 90-ih i poslije 90-ih posve je nepotrebno za cijelu priču. Nisam za to da se u nas prevedeni naslovi koriste kao neupitni autoriteti za određivanje naslova članaka jer, ruku na srce, neki su loše prevedeni. S druge strane, djela prevedena u nas potrebno je navesti makar u bilješci. Naročito to vrijedi za ona djela koja su objavljena u više izdanja pri čemu su prijevodi naslova varirali. Koji će se naslov odabrati, na uredniku je da odluči. Isto kao što je na uredniku breme uređenja da lemu prikaže u svojoj punini. --Conquistador (razgovor) 10:14, 27. juna 2015. (CEST)
Ako se sjećam svojih ranijih argumenata, a dozvoljavam da me se u tom segmentu ispravi, ja nisam bio protiv toga da se naslovi prevode, međutim postavio sam, ako se ne varam, nekoliko pitanja na koja nikada nisam dobio konkretan odgovor od zagovornika prijevoda pa sam se, kao privremeno rješenje, odlučio za izvornik. Ta pitanja su: što ako su prijevodi različiti? (dakle, ako srpska, hrvatska i bosanska varijanta naziva sve izgledaju drugačije - ako uzmemo da je "tko prvi", onda kako ćemo mi objasniti nekome zašto smo koristili Ubistvo u Mesopotamiji, a ne Ubojstvo u Mezopotamiji, ili Ubojstvo u Orient-Expressu, a ne Ubistvo u Orijent-ekspresu kad se čovjek zapita i krene to rješavati); što ako prijevoda nema? (recimo, neka knjiga ili serija nikada nije prevedena ili distribuirana ovdje i službenog prijevoda nema); što ako je original naprosto prepoznatljiviji ili relevantniji? (primjerice, padaju mi napamet Pakleni šund, odnosno njegov izvornik Pulp Fiction koji je puno poznatiji u među generacijama i koji je više postao popkulturna referenca nego prijevod, odnosno American Beauty, kojeg su naši u Hrvatskoj preveli kao Vrtlog života /ne znam za Srbiju i BiH/, što je potpuno apsurdan prijevod prema kojem će jako malo mladih danas naći taj film). Kada dobijem suvisle odgovore na ta tri pitanja, onda mogu zaključiti da prijevodi kao takvi imaju više smisla, odnosno mogu donijeti manje problema od originala :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 10:50, 27 jun-липањ 2015 (CEST)
Ja sam za praksu da se za engleske naslove koriste originali (American Beauty a ne Vrtlog života, koji mi je uvijek išao na živce kao grozan prijevod nekog naslova), osim za one koji su identično prevedeni i u Hrvatskoj i Srbiji (npr. Bliski susreti treće vrste, Otimači izgubljenog kovčega, Kum itd.). A što se tiče naslova filmova, serija, romana i slika iz drugih jezika, mislim da je, ako nije identično prevedeno, poželjnije koristiti engleski naslov nego prijevod sa tog jezika koji je nerazumljiv (npr. lakše ćemo prepoznati neke iranske, kineske ili japanske filmove po njihovim engleskim naslovima nego po Tam-e Guilas ili Dì liù líng yī ge diàn hùa). Ako ste za, možemo to odmah riješiti sada jednom za svagda.--Seiya (razgovor) 11:28, 27 jun-липањ 2015 (CEST)
Ovo mi zvuči kao nekakvo ekskluzivno pravo za engleski jezik, a podsjetit ću da smo na SHW-u. Zar nije sistematskije da se odluči da politika naslovljavanja bude prevođenje bez obzira na kojem jeziku bio izvorni naslov umjetničkog djela? Zašto bi engleski imao prednost i za neengleska strana djela? Drugim riječima, ako odlučimo ne prevoditi izvorne naslove, hoćemo li to dopustiti za sve strane jezike ili samo za neke (za jedan?)? --Conquistador (razgovor) 12:32, 27. juna 2015. (CEST)
A ja ću samo posjetiti da imamo dva, pa katkad čak i tri prijevoda naslova za neki film u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Zato je engleski najbolje rješenje jer je univerzalan i svi ga razumiju, dok samo određen broj ljudi razumije npr. arapski, mandarinski, japanski, turski ili bengalski jezik koji bi se preveo u naslovu.--Seiya (razgovor) 12:38, 27 jun-липањ 2015 (CEST)
Seiya, što se tiče favoriziranja engleskog prijevoda u odnosu na izvorni, s tim se nikako ne slažem, osim uz izuzetak animea koji u principu imaju u sebi engleske nazive, ali u japanskoj transliteraciji izgledaju nezgrapno (sjećaš se Digimon Adventure i Dejimon Adobencha - oboje znače isto, ali je poželjnije koristiti englesko pisanje jer je prepoznatljivije i jasnije, a i Japanci su koristili taj naziv; za neke druge, tipa Umineko no nako koro ni, gdje je cijeli naziv na japanskom, suludo je koristiti When the Seagulls Cry). --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:46, 27 jun-липањ 2015 (CEST)
Seiya, složio bih se s tim da je engleski univerzalan, ali ne i s tim da ga svi razumiju. To mi je pomalo pretenciozna tvrdnja. O višestrukim prijevodima naslova već sam pisao (vide infra). I da naglasim, ne samo da se naslovi ponekad razlikuju od jedne do druge serbokroatofone zemlje, već se i unutar pojedine zemlje zna naći istih djela koja su u naslovu različito prevedena. U ovoj diskusiji ipak bi trebali više diskutirati o principima, ne o iznimkama. --Conquistador (razgovor) 13:10, 27. juna 2015. (CEST)
Napisao sam da su varijeteti nebitni za ovaj problem, no odgovorit ću ti na postavljena pitanja. Naslov članka bit će onaj koji odgovara ostatku tijela članka, tj. bit će s njim usklađen. Ako je to crnogorski varijetet, koji si uzgred rečeno zaboravio navesti, Face-badtooth.svg onda će to biti crnogorski varijetet, mada su te razlike među varijetetima smiješno malene i, kao što sam već napisao, procentualno minorne u ukupnom fondu naslova umjetničkih djela. Gdje su tu ostali naslovi? Pa na uputnicama koje vode na lemu, u bilješkama koje stoje pri dnu članka, u ostalim člancima koji spominju umjetničko djelo, a napisani su na drugom varijetetu srpskohrvatskog itd. Gdje je tu izvorni naslov? U samoj definiciji članka, npr. Lutalica iznad mora magle (njem. Der Wanderer über dem Nebelmeer), slika Caspara Davida Friedricha... Što ako prijevoda nema? To sam već indirektno odgovorio kada sam pisao da u nas prevedeni naslovi ne smiju biti neupitni autoriteti. Na uredniku je da prevede naslov umjetničkog djela bez obzira na to da li pronašao naslov u literaturi ili ne. Prepoznatljivost ili relevancija originala? Ovo mi je presubjektivna kategorija da bi se uzela u obzir. Primjer Paklenog šunda (Pulp Fiction, 1994.) dâ se riješiti na više načina. Koji god to bio, urednik bi trebao objasniti makar u tijelu članka na što se naslov filma referira, a to je umjetnički žanr pulp (od engl. pulp: pulpa, materijal koji se dobiva od drveta i koji (je) služi(o) kao nosivi medij za bulevarske magazine.) Dakle, naslove umjetničkih djela treba u načelu prevoditi. Iznimaka će naravno biti, no one ne bi trebale stvarati problem, a pogotovo ih ne bi trebalo prezentirati kao velik problem. Face-wink.svg --Conquistador (razgovor) 12:01, 27. juna 2015. (CEST)
Conquistador, načelno me "imaš", da tako kažemo, međutim imam jedno još pitanje vezano za ovaj tvoj argument "korpusa članka" kao osnovice. Što ćemo s izrazito kratkim člancima? Recimo, iskopao sam ovaj i vidio da tu ima jako malo teksta. Dakle, nije tu problem to, međutim, problem je što nitko tu ništa nije objasnio (sad, na stranu što je ovo prevedeno u i Srbiji i u Hrvatskoj i u Bosni isto, ima sigurno i suprotnih primjera, ali da sad ne kopam) i što nedostaje ta ključna poveznica na sve prijevode. Isto je i s člancima koji su prebacivani s drugih wiki - korisnici načelno ne unose srpske ili bosanske prijevode. Onda bismo došli do situacije da piše ono Ubistvo u Mesopotamiji, a da nigdje ne piše ni kako ni zašto ni gdje pa onda opet imamo dobronamjernika koji se brine da je njegov jezik ovdje zapostavljen i da smo mi ili srbofilni ili kroatofilni, ovisno o tome odakle nas se gleda. Članaka o djelima je previše da bi sada svakog od njih mehanički pregledavali i dodavali te podatke, mada mi je sada palo napamet da bismo, u slučaju korištenja izvornika kao pravila, mogli napraviti jedan maleni tablični šablon u kojem bismo ubacili prijevode konkretnog djela na srpskom, hrvatskom, crnogorskom i bosanskom (ako treba, mogu napraviti i prototip šablona). To bi riješilo taj problem, a korisnici bi bili obavezni prilikom izrade tih članaka ubaciti i popuniti taj šablon. Naravno, to ima smisla samo ako koristimo izvornik, jer bi u suprotnom to moglo ići u samom tekstu. Oslananje na ljudski faktor ovdje je krajnje nepozdano u jednoj mjeri, jer ljudi su pokazali da nisu baš fanovi bavljenja tim trivijalnim sitnicama poput objašnjavanja i nadopisivanja i istraživanja prijevoda (lakše je skupit članak s hr. ili sr. wiki pa što bog da...). Plus, ovdje se opet otvara pitanje unificiranosti sadržaja, ali taj bi dio prepustio petokolonašu u našim dičnom kršćansko-katoličko-zapadnjačkom bastionu --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:46, 27 jun-липањ 2015 (CEST)
EAP, nisam te baš shvatio što želiš reći s onim primjerom. No da odmah istaknem još jednu važnu stvar. Wikisadržaj je podložan stalnim mijenama (to mu je sušta narav) i ono što danas bude Ubistvo u Mesopotamiji, sutra možda bude Ubojstvo u Mezopotamiji, preksutra Umorstvo u Međurječju, a naksutra ponovo Ubistvo u Mesopotamiji. Bilo kako bilo, nevažno je i potpuno promašeno dogovarati se o principima na temelju iznimaka. Što se tiče kopipejstanja s ostalih srpskohrvatskih wikipedijskih izdanja (bs.wiki, hr.wiki i sr.wiki; kad će se početi prenositi s cg.wiki? Face-badtooth.svg), moram reći da zazirem od takve prakse. Pogotovo od bezglava kopipejstanja s mišlju da je SHW kontejner koji ionako sve trpi. Što se jezičnih dobronamjernika (valjda dušebrižnika?) i jezika (jezikā?) tiče, vidiš da cijelo vrijeme brinem o montenegrinskom, a ti ga uporno ne abàdāš. Face-badtooth.svg Ovo što si mislio s predloškom napraviti, to je i meni palo na pamet, ali ne u slučaju umjetnosti, već kemije i njezine terminologije. No to je d(r)uga priča. Što se uredničke lakodelavosti tiče, ona se može oprostiti, ali ne može se oprostiti ni tolerirati čangrizavost oko ekskluziviteta mojeg izričaja ili u mome se selu tako kaže. Face-tongue.svg Podsjetit ću: Upravo je Čitatelj onaj kojeg bismo trebali uzeti u obzir pri svim, baš svim uređenjima koja činimo na Wikipediji.‎ (WP:ČITATELJ). Uostalom smatram da je višestrukost prijevoda toliko beznačajna stvar da ne zaslužuje parametar u predlošku. Za onaj mali broj djela koji tegli breme višestrukih raznolikih prijevoda to jednostavno nije potrebno. --Conquistador (razgovor) 13:41, 27. juna 2015. (CEST)
Dopuna o unificiranosti. Nadam se da petokolonaš neće zamjeriti, ali od unifikacije treba u startu odustati. Tim bolje za ovaj projekt. Uostalom, niti su englesko, njemačko, francusko, španjolsko, portugalsko, arapsko izdanje posve unificirani. Također, internetska enciklopedija zasnovana je na posve različitoj koncepciji u odnosu na klasične papirnate enciklopedije s manje-više statičnim uredništvom. No to je tema za neko drugo mjesto i drugo vrijeme. --Conquistador (razgovor) 14:06, 27. juna 2015. (CEST)
I ja se tu mahom brinem o čitatelju, samo ja šopenhauerovski gledam na čitatelja, barem čitatelja sh.wiki kao tipa koji će podbadati i, da prostiš, zajebavati jer si se ti odlučio za crnogorsku, a ne hrvatsku verziju i koji će stvarati probleme i dizati galamu, dok ti na njega gledaž lajbnicovski, kao na čovjeka širokih nazora, kozmopolita koji će jasno i argumentirano prihvatiti tvoj racionalni izbor crnogorskog u odnosu na hrvatski (a u principu sve ono što Orijentolog nije :P). Ja baš i ne vjerujem našem prosječnom čitatelju i mislim da ga, kao što je Nietzsche rekao, ipak treba malo više provesti, a manje mu dati da sam luta... no, to je opet druga tema. Ja bih svakako sačekao mišljenje ostalih, ovdje smo se nas trojica uhvatili debate, pa da vidimo gdje smo s ovime --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:49, 27 jun-липањ 2015 (CEST)
EAP, ovo s varijetetima ovim, onim ili montenegrinskim (vraški je dobar osjećaj roditi se i odmah progugutati kao poliglot! Face-badtooth.svg) treba raspraviti negdje drugdje (v. Razgovor o Wikipedia:Jezična politika/Prijedlog). Čitatelju treba pritom podastrijeti fakte i spoznaje svjetske znanosti (istina, svjetska je tu pleonazam jer je znanost sama po sebi univerzalna rabota), a da se urednik ne polakomi za tim da (pr)osuđuje o čemu piše. Za posljednje postoji Neciklopedija (Uncyclopedia) i gdjekoje druge wikipedije (enciklopedije zasnovane na wikiju, dakako). Face-grin.svg Sve u svemu, taj famozni Čitatelj lutat će to manje što principi, politike, smjernice, pravila, eseji budu zapisani i čitljivi nekomu sa strane. Ponajprije tu mislim na stilske konvencije, odn. stilski priručnik (usp. Wikipedia:Manual of Style i nacionalni varijeteti engleskog, odn. WP:ENGVAR). I tako dok čekamo druge da kažu nešto o Ubistvu u Mesopotamiji, odoh za čitanje potražiti Sarmagedon u Mesopotamaniji. --Conquistador (razgovor) 18:12, 27. juna 2015. (CEST)
Pravila o naslovima članaka su kodificirana ovdje, pa to može poslužiti kao dodatni prilog/osnova raspravi o njihovoj nadopuni ili eventualnom mijenjanju. --OC Ripper (razgovor) 10:17, 27 jun-липањ 2015 (CEST)

Čestitke za 425.000 članaka

Nema ništa slađe od zaspati dok je Sh Wiki imala 406.000 članaka, a probuditi se sa njih 425.000. Čestitke svim korisnicima na ovom uspjehu, a poglavito Dcirovicu! Izgleda da ću sada opet morati mijenjati sliku o broju članaka na domaćim Wikipedijama. --Seiya (razgovor) 11:56, 6 jul-српањ 2015 (CEST)

Čestitke. Dcirovic stvarno zaslužuje posebnu spomenicu! Ostalo kao za 400 000- sledeći cilj pola miliona!--176.104.110.11 13:15, 8 jul-српањ 2015 (CEST)
Zlatna jugoslovenska medalja
Zlatna jugoslovenska medalja
Dodelio: Drug Tito
Čestitke i od druga Tita! Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 95.156.150.196 (razgovordoprinosi) 06:14, 10. jula 2015.‎

Tragom duše

Poštovani, u Republici Srpskoj smo organizovali foto konkurs pod nazivom "Tragom duše". Konkurs je otvoren 1. jula, a traje do 31. avgusta. Da li neko može da postavi Sitenotice sa informacijama o konkursu, kako bi korisnici bili upućeni? Više informacija na td.wikimedia.rs.ba. Unapred hvala!--Bojana Wiki PG (razgovor) 23:58, 9 jul-српањ 2015 (CEST)

Bojano, možda bi bolje bilo kontaktirati nekoga na fejsu ili twitteru SHW-a i ondje pitati da se postavi obavijest o fotokonkursu. Inače svaka čast na inicijativi! Face-smile.svg (Eh, da ih je barem više!)
P. S. Smijem li znati koji je razlog zašto Vikimedija RS-a nije popisana na listi podružnica Wikimedije? Je li moguće da lista nije ažurirana? --Conquistador (razgovor) 00:47, 11. jula 2015. (CEST)
Ne postoji Vikimedija RS, vikimedija Srbije pokriva to, tj. postoji poseban ogranak vikimedije Srbije za RS...mislim da je pre oko godinu dana pokrenut ogranak i koliko vidim (po sastancima, predavanjima etc.) poprilično im dobro ide i omasovljuju se...mislim da je ovo prvo takmičenje koje ogranak pravi...*chapeou*...--Ivan VA (razgovor) 10:32, 11 jul-српањ 2015 (CEST)
S obzirom na to da se podružnice Wikimedije otvaraju po nacionalnoj osnovi (v. Vodič za stvaranje podružnice korak po korak), tj. po državama u svijetu (zbog administrativnopravnih razloga), onda bi bilo bolje da su se wikimedijanci u BiH organizirali i potrudili da se osnuje Wikimedia Bosna i Hercegovina, a ne da djeluju kao ogranak Wikimedije u drugoj državi. (Bilo bi dobro i da wikimedijanci u Crnoj Gori porade na tome da se stvori Wikimedia Crna Gora.) Budući da bi time bili zadovoljeni organizacijski uvjeti za rad wikimedijanaca u pojedinim državama (Vikimedija Srbije i Wikimedija Hrvatske postoje otprije), onda bi se moglo razmišljati o pokretanju neke zajedničke regionalne kooperativne incijative za serbokroatofonske zemlje po uzoru na wikimedijske međupodružničke incijative kao što je Iberocoop. Na taj bi se način lakše organizirao i koordinirao rad wikimedijanaca koji ionako dijele zajednički jezik i djeluju u skladu sa zajedničkim ciljem, ciljem Wikipedije (v. WP:AIM). --Conquistador (razgovor) 17:57, 11. jula 2015. (CEST)
Hvala. :) Ne postoji ogranak u Republici Srpskoj, mi smo samo grupa korisnika koja se okupila oko iste ideje. Projekat "Tragom duše" je napravljen u saradnji sa WMF, koja je i finansijer istog.--Bojana Wiki PG (razgovor) 16:09, 13 jul-српањ 2015 (CEST)
Sada imam malo više vremena da vam detaljnije odgovorim. Naime, Vikimedija Srbije nema poseban ogranak u Republici Srpskoj, već je par ljudi iz Republike Srpske bilo(i dalje jesu) članovi Vikimedije Srbije zbog toga što nije postojala alternativa. Kako se broj zainteresovanih ljudi u Republici Srpskoj povećavao, tako se javila ideja o samostalnom delovanju. Ovaj foto projekat je organizovan samostalno uz pomoć VMF, kao jedinog finansijskog partnera bez pomoći drugih Vikimedija. Zasad nas ima oko petnaestak i delujemo kao neformalna Vikimedijna grupa. Razmatramo mogućnosti da postanemo priznata korisnička grupa, a potom i ogranak u narednom periodu. Ukoliko ste zainteresovani da se priključite-dobrodošli ste. Postoji mnogo načina da se priključite u online ili offline. :)--Bojana Wiki PG (razgovor) 22:05, 14 jul-српањ 2015 (CEST)
Dakle, ako sam dobro shvatio, ne postoji nikakva Vikimedija Republike Srpske, barem ne kao udruga, tj. pravna osoba. Drugim riječima, VRS postoji tek kao neformalni naziv grupe wikipedista s područja RS-a koji djeluju u okviru Vikimedije Srbije? Ne znam, ali s pravne strane ovo je prilično zamršeno. Bilo bi bolje kada bi se osnovala Wikimedia Bosna i Hercegovina u skladu s pripadnim zakonima (usp. Zakon o udruženjima i fondacijama) jer bi se tako lakše koordinirao rad wikipedista unutar iste države, a postojala bi i mogućnost suradnje s inozemnim podružnicama Wikimedije. Baš me zanima kako su i jesu li organizirani crnogorski wikipedisti!? Bilo kako bilo, svaka čast na entuzijazmu jer će fotke obogatiti članke koji bi bez njih bili suhoparni. Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 13:11, 18. jula 2015. (CEST)
Ne delujemo u okviru Vikimedije Srbije niti u okviru bilo koje druge organizacije. Za sada smo neformalna grupa koja ide ka tome da postane priznata i formalna, a da bi se oformirala Vikimedija u BiH/R.Srpskoj treba prvo da ispunimo određene kriterijume i to je proces na kojem radimo. --Bosko23 (razgovor) 16:35, 24 jul-српањ 2015 (CEST)

Please join the 2nd edition of the VisualEditor Translathon

VisualEditor-logo-pacifico.svg

Hello!

I'm pleased to announce the 2nd edition of the VisualEditor Translathon.

It is a translation rally, focused on interface messages and help pages related to VisualEditor. In order to participate, you need to sign up on the Translathon page on TranslateWiki.

The top 3 contributors will each win a Wikipedia t-shirt of their choice from the Wikipedia store[1]. Translations made between July 15th and July 19th (CDT time zone) qualify[2].

If you are at Wikimania Mexico this year, you are also welcome to join a related sprint during the hackathon in Workplace 1 - Don Américo, Thursday 16 July at 4pm (CDT) at the conference venue, so you can meet other fellow translators and get support if you need some.

Interface messages have the priority. You will need to create an account at translatewiki.net in order to work on them, if you don't have one. It is recommended to create the account ASAP, so that it can be confirmed in time.

You can also help translate documentation pages about VisualEditor on mediawiki.org. You can use your Wikipedia account to work there.

You will find instructions, links and other details on the Translathon page.

Thanks for your attention, and happy translating!
Elitre (WMF) 23:00, 13 jul-српањ 2015 (CEST)

 1. You can choose between any short-sleeve shirt, or other items for the same value.
 2. This means both new translations, and updates for messages in the "Outdated" tab of the translation interface.

Vrijedni suradnik

Kako imate vrijednog suradnika koji napravi 16 izmjena [18] nečega što se radi u jednoj izmjeni. Čestitke vrijednom Kolegi (suradniku s puuuuuno doprinosa) i svima koji ga podržavaju. Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik 95.156.154.19 (razgovordoprinosi) 06:40, 19. jula 2015.‎

Lijepo je pročitati da pored brojila koja vode evidenciju uređenja automatski, postoje i korisnici koji to vrijedno (bez kurziva!) čine na prste. K tomu napisano i na Pijaci, čitalac bi se mogao zapitati na koga se točno naslov poglavlja odnosi. Onoga koji kategorije uređuje ili onoga koji uređenja kategorizira? Bilo kako bilo, samo jedna uputa: eventualan ostatak analize doprinosa dotičnog korisnika možda je primjerenije ostaviti na SZR-u korisnika kojeg se sve ovo tiče. S čestitkama ili bez njih. --Conquistador (razgovor) 02:47, 20. jula 2015. (CEST)
Kad se koristi HotCat, kategorije se mogu dodavati, mijenjati ili brisati jedna po jedna, ili zajedno, u jednoj izmjeni. Svatko radi kako mu odgovara, u tome nema ništa loše, pa je i sarkazam potpuno deplasiran. GregorB (razgovor) 13:52, 20 jul-српањ 2015 (CEST)