Wikipedia:Pijaca-Пијаца

Izvor: Wikipedia
Dodaj komentar!

Dobrodošli na Pijacu! / Добродошли на Пијацу!
Dobrodošli na Pijacu Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku. Ovdje se može razgovarati o bilo čemu što se tiče Wikipedije i gdje bismo se trebali dogovoriti kako da ova Wikipedia uznapreduje.

Добродошли на Пијацу Википедије на српскохрватском језику. Овде се може разговарати о било чему што се тиче Википедије и где бисмо се требали договорити како да ова Википедија узнапредује.

Šablon:Trolovanje - glupost ili i dalje neophodnost?[uredi - уреди]

Ima li neko neku ozbiljnu primedbu na ideju da se ukine ovaj templejt? Osim redovitih primedbi na regularnost postojanja ove vikipedije zbog nazovi imaginarnosti samog jezika (kada bi on mogao biti pri ruci), trenutno ne razumem kada bi se templejt morao koristiti a da se razgovorom i diskusijom ne bi moglo polako ali ipak nekako "dojahati" do neke druge alternative. Pristajem samo na razborite i vrlo detaljne eksplikacije. >:-) --Biblbroks (razgovor) 01:01, 21 jul-српањ 2015 (CEST)

Predložak obrisati, a sadržaj preoblikovati i pretočiti u primjerenije stranice. Za označivanje potencijalnog trolanja na stranicama za razgovor, uključujući ovdje i ovu stranicu, dovoljno je postaviti uputnicu WP:TROL po uzoru na WP:TROLL. Naravno, treba ispisati nekoliko eseja na ovu temu da se neupućenim korisnicima skrene pažnja na ovu karakteristiku internetskog svijeta. I svakako izmijeniti i dopuniti wikipedijski članak internetski trol. --Conquistador (razgovor) 14:34, 21. jula 2015. (CEST)
Šablon sam označio za brzo brisanje u svetlu ovoga. Ja sam za ukidanje.--176.104.110.11 15:23, 8 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Operacija Pekinška patka[uredi - уреди]

Velika dvorana za održavanje partijskog kongresa. Dekoracija minimalistička, prevladava grimizno crvena boja. Broj sjedećih mjesta: 1,000. Ispred sjedalica, velika bina s prostranim stolom za kojem sjede najviši dužnosnici. Ispred stola, govornica. Iznad stola, vise slike velikih i dragih vođa.

Za govornicu prilazi govornik. Velebna ličnost, pjesnička duša, nadasve inspirativan i konstruktivan. Pravi sin naših naroda i narodnosti, pionir ideologije i pokretač napretka. Odjeven je u svečano modro odijelo. Skuplja papire pred sobom i nakašlje se (*khm khm*). Pročistio je grlo. Spreman je govoriti.

Emblem of North Korea.svg

Draga nacijo,

obraćam se ovdje i danas u ovom svečanom trenutku, u ovoj svečanoj prilici kako bih iznio izvještaj našeg, a primarno moga, plodnog rada. Radom naših dičnih obavještajnih službi, saznali smo da je dana 2. februara godine gospodnje 2015., diverzantski petokolonaš čiji identitet još ne želimo otkriti, a koga svi znaju pod kodnim imenom Pekinška patka, rovareći protiv našeg plemenitog poretka ukazao na tek sitni tehnički nedostatak, administrativnu pogrešku, uvjeravam vas, od samo 6,370 stranica s neispravnim linkovima do datoteka. Ne želeći dozvoliti diverzantima da koriste administrativne omaške kako bi rušili naš bjelosvjetski priznati poredak, ono što smo gradili godinama, mi, a primarno ja, uhvatili smo se rada na tom problemu i u vremenu od nešto više od 5 mjeseci sredili problem i doveli brojku od 6,370 na 0.

Bio je to dugotrajan proces jer je zahtijevao najveću preciznost kako bi nacija bila zadovoljna našim, a primarno mojim, radom. Greške nije smjelo biti. Velika preciznost uložena je u taj rad. Višečlani timovi su danonoćno radili na korigiranju tog problema, a sve pod mojim budnim okom, koje je uvijek imalo naciju na pameti. Pogreške su uklanjane, došlo je do uklanjanja nepoćudnog i protudržavnog sadržaja, dio sadržaja je uljepšan i unaprijeđen, a dio sadržaja popunjen. Svi ti potezi, rađeni s brigom i pažnjom, urodili su plemenitom brojkom od 0 takvih datoteka i, što mogu s ponosom reći, praznom kategorijom. Ovim smo činom prestigli mnoge naše opnonente, one koji svresrdno žele vidjeti rušenje ovog našeg demokratskog poretka, ali mi znamo da im to nećemo dozvoliti! Mi znamo da možemo i moramo bolje, jer naši protivnici nam nisu ni do koljena!

Malo je reći da su diverzanti tokom tog rada uspješno podmetali svoje mine i podle poteze, ostavljajući jasne tragove svog rada i ubacujući vlastite pogreške u naš dični sustav. No, i s tom smo se suočili i pokazali neprijatelju da smo jači od njega. Posao kojim se Pekinška patka nedavno hvalila, a koji je percipiran kao revolucionaran, odrađen je manjkavo jer smo morali sređivati neke stvari koje su vam predstavljene kao riješene. Kategorizacija sadržaja je loša, izvedena kao propagandno-politikanski pamflet da vam se zamažu oči i da vam se sakrije istina, koja glasi - loše i manjkavo odrađen posao! No, kao i svaki puta do sada, mi, a primarno ja, riješili smo sve probleme koji su pred nas stavljeni i sada s ponosom možemo reći kako koračamo naprijed, svakim danom sve više i više, prema boljitku i prema idealima naših velikih i dragih vođa! Nećemo dozvoliti diverzantima i petokolonašima da rovare i ruše ovaj plemeniti poredak! Pokazat ćemo im da možemo bolje i da nema te prepreke koja nas može zaustaviti! Pokazat ćemo im da smo bolji od njih! Živjela Partija! Živjeli vođe! Živio napredak!


No, šalu na stranu :) (neću sa ja proglašavati meštrom kao neki, a onda ostavljati drugima da sređuju njegov posao s Pokemonima :P). Svakako, posao oko neispravnih linkova je sređen. Nakon dosta rada, dio sadržaja je naprosto uklonjen, dio je popunjen, a dio je nanovo postavljen i onda popunjem. Neki članci su usputno sređivani, barem djelomično pa tako mislim da je ovim napravljen prilično velik korak za napredak ovog projekta, za povećanje njegovog kredibiliteta i ugleda, jer smo po ovome bolji od cijele serije drugih Wikipedija. Želio bih se zahvaliti svima koji su na ovaj ili onaj način pomogli, posebice Kolegi, koji se stvarno iskazao, ali i Orijentologu koji mi je ukazao na ovaj problem. Sada je tehničko-administrativna strana ove Wikipedije još uznapredovala, a drago mi je da sam ja tome, kao admin i korisnik, mogao doprinijeti (pogotovo jer, eto, nekako uvijek ja završim na tim slikama :D).

Kategorija je sada prazna i to je dobro. Naravno, ona neće takvom i ostati; neke slike s Commonsa će biti brisane i mada delinker uglavnom odradi posao, nekad mu se omakne pa se kategorija puni. Isto je i s nekim slikama na ovoj Wikipediji, ali to će se također lako srediti. Ja ću redovito pratiti kategoriju i sređivati te probleme, no sada će biti lakše - barem ih nema 6,000+. Ono što bih rado zamolio kolege, a tu ću biti dosadan kao i Orijentolog s kategorijama, da kada prebacuju članke s drugih Wikipedija (znaju oni koji to najviše rade, da sad ne imenujem) samo pripaze na te datoteke - ako ih nema i na našoj Wiki ili na Commonsu, neka ili uklone link ili ih postave. Ja znam da je lakše samo makaze i lepak, ali kada je u ovaj projekt uložen određeni trud, bilo bi mi drago da se to ispoštuje, a ne da se kategorija nepotrebno puno zbog lijenosti ili nekog drugog razloga. Nadam se da to neće biti problem.

Eto, to je moj drugi veliki projekt sređivanja na Wiki i sada se Orijentolog može poklopit svojim diverzantskim krilima i plakat :P Neš' ti posla sredit kategorije kad odradiš posao polovično i manjkavo pa ja Pokemone moram sređivat :P Pih! :P

Ako ima kakvih pitanja, rado ću odgovoriti, a ako ne, radujem se sljedećem ovakvom pothvatu pa tkogod ga realizirao :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 03:18, 24 jul-српањ 2015 (CEST)

Ne razumijem o čemu je riječ kad u kategoriji jasno stoji da sadrži još 2474 neispravnih linkova do datoteka. Pojašnjenje? --Orijentolog (razgovor) 03:23, 24 jul-српањ 2015 (CEST)
Kao što rekog, diverzantski pokušaji neće upaliti! :D --Biljezim se sa štovanjem,Poe 03:27, 24 jul-српањ 2015 (CEST)
Ozbiljno pitam, da očistiš cache i refreshaš? Izgleda da to nisi dugo radio pa se u međuvremenu nagomilalo još. --Orijentolog (razgovor) 03:29, 24 jul-српањ 2015 (CEST)
[1] ... (sad ja možda ispadam glup, ali...) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 03:33, 24 jul-српањ 2015 (CEST)
Pa to i jest bila poanta, da ispadneš glupast bar na pola sata, tj. da ti u ranu uru usred ljeta ne dam ono malo mira da zadovoljan zaspeš nakon teškog posla. :P Uzgred, čestitam! :) --Orijentolog (razgovor) 03:58, 24 jul-српањ 2015 (CEST)
Znaš ti što je bilo s ujakom koji je zaspao tokom govora? :P --Biljezim se sa štovanjem,Poe 04:03, 24 jul-српањ 2015 (CEST)
Čime ono? Protuavionskim topom?--Wolmar (razgovor) 01:50, 25 jul-српањ 2015 (CEST)
Ja sam negdje vidio da je bačen psima, ali ovo je jednako inventivno :3 --Biljezim se sa štovanjem,Poe 02:02, 25 jul-српањ 2015 (CEST)
Propaganda za naivne ovce, pih. :P --Orijentolog (razgovor) 13:29, 25 jul-српањ 2015 (CEST)

Proposal to create PNG thumbnails of static GIF images[uredi - уреди]

The thumbnail of this gif is of really bad quality.
How a PNG thumb of this GIF would look like

There is a proposal at the Commons Village Pump requesting feedback about the thumbnails of static GIF images: It states that static GIF files should have their thumbnails created in PNG. The advantages of PNG over GIF would be visible especially with GIF images using an alpha channel. (compare the thumbnails on the side)

This change would affect all wikis, so if you support/oppose or want to give general feedback/concerns, please post them to the proposal page. Thank you. --McZusatz (talk) & MediaWiki message delivery (razgovor) 07:07, 24 jul-српањ 2015 (CEST)

Prijedlog za stvaranje PNG minijaura statičkih GIF slika[uredi - уреди]

Na korisničkom forumu Wikimedijine ostave je podnesen prijedlog odnosno poziv na raspravu o minijatirama statičkih GIF slika: Ona nvodi da bi statičke GIF datoteke trebale imati minijature u obliku PNG. Prednost PNG nad GIF je u boljoj vidljivosti kada GIF slike koriste alfa kanal. (usporedi minijature)

Ova promjena bi se odrazila na sve wikije, pa ako je podržavate/protivite joj se ili želite dati vlastito mišljenje/brige, molimo da ih iznesete nastranici prijedloga. Hvala. --McZusatz (talk) & MediaWiki message delivery (razgovor) 07:07, 24 jul-српањ 2015 (CEST)

Informacije???[uredi - уреди]

Molim Vas za stručnu pomoć.Pišem knjigu,radnja se dešava na teritoriji bivše države,međutim ja želim da se sve to događa,na primjer,na teritoriji države Švicarske,dali trebam tražiti odobrenje da u priči pominjem njihove gradove itd..itd... ili mogu da to uradim bez njihovog odobrenja. Unaprijed zahvalan Boško Adamović. Sve informacije molim Vas pošaljite na: mojaknjiga001@gmail.com

Uklanjanje komentara sa stranica za razgovor[uredi - уреди]

O tome smo vec pricali i mislim da nismo dosli do konacnog odgovora na pitanje da li je zabranjeno ili dozvoljeno. Prema pravilima na en i sr, to se tolerise i o tome sam vec pricao. Cak i prema nasoj praksi se to tolerisalo i ranije. Tako da nedavna komunikacija dvojice admina i potonjo revertovanje na korisnickoj razgovor strani (special:diff/19599772, special:diff/19599830 i dalje) je nesto sto zahteva makar dublje istrazivanje nasih pravila po tom pitanju. Verovatno i njihovo postavljanje na solidnije temelje ako ne i pokoje dobro "tusiranje hladnom vodom". Ili cak i "oprosti". A to, sto je special:diff/19494013 ova izmena na istoj toj razgovor strani prethodno mozda doprinela citavoj jednoj moguce da vrlo nezeljenoj situaciji, je barem meni donekle razumljivo. Nadam se da cemo ovo ubrzo resiti. --Biblbroks (razgovor) 18:25, 24 jul-српањ 2015 (CEST)

Ja sam samo uljudno zamolio dva korisnika koja su ušla u verbalni rat da situacija eskalira i da se komunikacija unormali. Sve što se dogodilo poslije, uz dužno poštovanje mom uplitanju, nije moja krivica. Otkako sam ja ovdje, primjenjuje se praksa da se sadržaj ne uklanja i mislim da je Igor jednom prilikom potvrdio da je to pronašao kao pravilo (međutim, ja to ne mogu naći tu rečenicu, tako da ostavljam otvorenom mogućnost da sam u krivu) tako da se ja samo vodim aktualnom praksom. Ako se pak potvrdi da sam u krivu ili ako se donese pravilo suprotno aktualnoj praksi, ja ću se u oba slučaja ispričati i poštivati doneseno pravilo --Biljezim se sa štovanjem,Poe 18:31, 24 jul-српањ 2015 (CEST)
Za rat izmena potrebno je minimum dvoje. A dva su, i to admina, ratovala izmenama. --Biblbroks (razgovor) 18:33, 24 jul-српањ 2015 (CEST)
To ne poričem. Međutim, ratovi izmjena su ovdje bili i dugotrajniji i agresivniji tako da ovo ne bih niti nazvao takvim. S druge strane, ja sam uradio apsolutno sve što je trebalo - upozorio sam ga na komunikaciju s Kolegom (na koju se, interesantno, ne osvrće nitko iako je suprotna svim pravilima), na što je on hladno uklonio komentar; nakon toga sam ga upozorio da to ovdje nije praksa, a on je i dalje bez ikakvog odgovora nastavio to revertati; u međuvremenu sam se obratio Ripperu da moderira, kao treća neutralna strana, situaciju i da vidi o čemu se radi (dakle i to sam uradio); i tek je nakon svega toga Dcirovic odlučio replicirati. Ja stvarno ne znam što sam trebao više uraditi --Biljezim se sa štovanjem,Poe 18:37, 24 jul-српањ 2015 (CEST)
Ako je ranije jednom cak citava korisnicka razgovor-strana brisana admin ovlastima (sto ponavljam da ne verujem da je radjeno u losoj nameri), ovo je mali prestup. Ako se i moze nazvati prestupom. Inace to admin brisanje upravo potvrdjuje moju tvrdnju da ovde ne postoji praksa ne-brisanja komentara sa korisnickih razgovor-strana. Da ne pricam o praksama i pravilima na drugim vikipedijima koje su u suprotnostim sa bajagi praksom ovde. --Biblbroks (razgovor) 18:53, 24 jul-српањ 2015 (CEST)
Ja ne znam za taj slučaj... o čemu se radilo? Što se druge stvari tiče, mislim da zaboravljaš kakvu vrstu replike je Dcirovic uklonio. Bilo je to dobronamjerno upozorenje na njegov krajnje agresivni komentar na Kolegino pitanje. Nisam ga napao, nisam ga vrijeđao, samo sam ga uljudno upozorio i on je to, bez ikakvog objašnjenja, uklonio. Ne znam kakva je praksa vani što se toga tiče, ali meni djeluje suludo da se takvi komentari, čak i da se ispostavi da se oni mogu uklanjati, smiju bez ikakvog razloga i replike ignorirati. --Biljezim se sa štovanjem,Poe 19:05, 24 jul-српањ 2015 (CEST)
Obrisana je korisnicka i strana za razgovor korisnika i to je dokumentovano u arhivi za razgovor tog korisnika koji je u medjuvremenu promenio ime. Na njegovoj razgovor strani nema linka ka toj arhivi. Ponavljam da je to administratorsko brisanje, i dok je ono radjeno, radjeno sa dvoumljenjem i verujem da nije radjeno s losom namerom. Medjutim sada ne postoje linkovi ka tim arhivama, pa se i to svodi na jos jedan slucaj brisanja komentara sa razgovor strane. Sto se tice pitanja Kolege2357, ono nije bilo neagresivno: sadrzalo je kvalifikaciju Dcirovicevog ignorisanja nepristojnog komentara Kolege, da je to ignorisanje prevrsilo svaku meru. --Biblbroks (razgovor) 23:19, 24 jul-српањ 2015 (CEST)

Komentari na SZR smiju se uklanjati samo ako krše temeljna pravila wikipedije. Ovdje ulaze i osobni napadi, naravno, ali treba razlikovati osobne napade od oštrijeg i generalno neprimjerenog tona u razgovoru. Osobno bih u slučaju nedoumice radije ostavio tuđi komentar nego što bih ga brisao. (Na jednoj wikipediji postoji praksa da se suradnici kažnjavaju zbog komentara na SZR, no isti ti komentari se ne uklanjaju. To je nelogično s aspekta poštivanja pravila, ali je, naravno, sasvim logično s nekih drugih puno prozaičnijih aspekata...) Što se vlastitih komentara tiče, tko želi povući napisani tekst, može ga jedino precrtati - brisanje nije prihvatljivo. GregorB (razgovor) 19:59, 24 jul-српањ 2015 (CEST)

Da raspravu konacno privedemo kraju nisam ja licno imao bilo kakve lose namere da napadnem Dcirovica samo sam mu lepo rekao da je bespotrebno duplirati prava. Nepotrebno je na jednom korisnickom nalogu imati autopatoler i flood flag a istovremeno imati bot zastavicu. Praksa ove Wikipedije koliko ja znam nije dupliranje prava kao sto je recimo praksa na Meti ili en wiki. Biblbroks tacno rekao sam mu da se ne pravi Englez ali to nije bila napadacka namera, vec sam mu skrenuo paznju da sistemski administratori rade tehnicke stvari na projektu i da moze doci do odredjenih problema ako ta preusmerenja ostanu. Vec godinu dana cekamo da ti isti sistemski administratori izvrse odredjene promene na sh wiki. Sh wiki koliko ja znam nema pravila za uklanjanje sadrzaja korisnickih stranica za razgovor, pa bih predlozio da se i taj problem vec jednom resi. --Kolega2357 (razgovor) 22:22, 24 jul-српањ 2015 (CEST)

Mozda nisi imao lose namere ali si mu rekao da se ne pravi Englez. To je u najmanju ruku nepristojno a sigurno ne dolici jednom Vikipedijancu. --Biblbroks (razgovor) 22:52, 24 jul-српањ 2015 (CEST)

Gospodo, pokažimo malo razumijevanja za Dcirovica. A Kolega je znamenit sa svojih socijalnih nespretnosti na više nego jednom wikiprojektu. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 23:18, 24 jul-српањ 2015 (CEST)

Moj skromni prijedlog: kad već dođe do jednog takvog problema zbog nedorečenosti pravila, zašto se jednostavno ne pokrene inicijativa da se taj problem riješi uvođenjem pravila koji nedostaje? U ovom konkretnom slučaju na ovom projektu ne postoji jasno napisano pravilo o brisanju stranica za razgovor. Postoji dugogodišnja praksa, postoji i princip da je dopušteno sve ono što nije izričito zabranjeno. Umjesto svađe, dizanja tenzije i kilobajtova raspravljanja, pokrenimo lijepo diskusiju, iznesimo argumente za i protiv i pokušajmo naći konsenzus. Možemo pokrenuti i glasanje. U čemu je problem?--Wolmar (razgovor) 00:37, 25 jul-српањ 2015 (CEST)

Na vikipedijama sa relativno malim brojem aktivnih urednika se često implicitno koriste pravila Vikipedije na engleskom. Taj prijekat ima veoma veliki broj aktivnih korisnika, te su njihove smernice detaljno razrađene. Te smernice su podesan izbor zato što veliki broj ovdašnjih urednika govori engleski jezik, i mnogi aktivno doprinose tom projektu. Moguće praktično rešenje današnjeg, i mogućih budućih problema, je da se na ovom projektu formalno usvoji primena engleskih smernica, i da se lokalne smernice definišu samo u slučajevima gde za to postoji preka potreba. Postojanjem jasno napisanih smernica se u znatnoj meri umanjuje rizik od primene proizvoljnih nezapisanih pravila i svih problema koje to donosi. --Dcirovic (razgovor) 01:11, 25 jul-српањ 2015 (CEST)

To bi moglo biti kvalitetno rješenje. Ako se o tome postigne konsenzus, moglo bi se usvojiti kao smjernica. Možda će se jednog dana i naći junak koji će sve to i prevesti.--Wolmar (razgovor) 01:55, 25 jul-српањ 2015 (CEST)
@Biblbroks - ja i dalje ne znam za taj slučaj niti na koga misliš, ali smatram u potpunosti da je to neprimjereno praksi i rado bih pogledao o čemu se radi, s obzirom da kao admin imam pristup i tomu. Što se ostalog tiče, ja Kolegin komentar nisam protumačio ni napadačkim ni agresivnim, tek neumjesnim, odnosno neprimjerenim s njegove strane, što sam i rekao. Dopuštam, dakako, drugačije tumačenje. No, to je najmanje važno ovdje jer sam ja upozorio, odnosno zamoslio i Kolegu i Dcirovica da komunikacija ne eskalira i da taka način komunikacije nije primjeren, dakle nije ovdje Kolega bio pošteđen pa da se može govoriti o "razumijevanju za Dcrivovica". Da se razumijemo, ne opravdavam nijednog i smatram da su obojica krivo postupila, zbog čega i jesu upozoreni. Svatko izgubi živce (znam ja kako je s Kolegom, nije bilo lako s njim), ali zato nitko nije ni sankcioniran ni ništa, samo su oba involvirana korisnika zamoljena da se komunikacija smiri i da je njihova dotadašnja komunikacija bila neprimjerena. Ništa se ovdje nije dogodilo i ne znam zašto je ovo netko prenapuhao do te mjere je ispao incident. Pitanje brisanja sadržaja korisničke stranice je sasvim drugi problem.
@Wolmar - slažem se u potpunosti. Iako je GregorB jasno rekao da se sadržaj koji nije suprotan pravilima ne bi trebao bristati, neka se to unese i kao formalno pravilo. Što se Gregorova komentara o kaznama za ovo na nekim Wikipedijama tiče, ja se ne sjećam da je itko ovdje sankcioniran samo zbog toga (revert i upozorenje ne smatram sankcijama), a ako i jest, to je vjerojatno samo nadodano nekom drugom razlogu. Naravno, dozvoljavam da me se demantira ako sam u krivu :) Isto tako smatram da to nije dovoljan razlog za sankciju; nije to prevelik prijestup.
@Maria Sieglinda von Nudeldorf - i mada razumijem tvoju argumentaciju, administrator si ne bi smio dopustiti takvo ponašanje. Svi se mi iznerviramo, ali uglavnom je ljudima potrebno puno više tako da, iako ga možemo razumjeti, ne bismo ga smjeli i opravdavati ili tolerirati, neovisno o tome tko je sugovornik (takva nas je logika dovela do problema s drugim adminom).
@Dcirovic - tomu se pristupu oštro protivim iz dva razloga. Prvi je taj, a ja sam pravnik pa znam, da se u Hrvatskoj, nakon nezavisnosti, desilo da smo uzeli njemačke zakone i prekopirali ih, misleći da tako dobri zakoni kod nas nužno znače i dobru primjenu. Primjena prevedenog stranog prava u našem je slučaju stvorila enorman kaos jer tako napredan sustav, sveobuhvatan i detaljan, nije pravilno funkcionirao u našoj sredini. Isto to vrijedi i ovdje. Gdje je garancija da će engleska pravila funkcionirati ovdje? Metod rada, fizionimija sustava i korisnička struktura ovog projekta su drastično različiti od one na en.wiki i suludo je kopirati sustav koji je krojen prema njihovim parametrima. To je krajnje nekonstruktivno. Drugi razlog je to da ovo nije en.wiki (mislim, svodi se zapravo na prvi, al' dobro). Ovo je sh.wiki. Sasvim drugi projekt, autonoman po svim parametrima pa tako i pravilima. Ne vidim zašto bi trebalo koristiti tuđa. Rješenje je donošenje adekvatnih pravila, a ne kopiranja tuđih. Međutim, naravno, zaboravio sam dodati, poštivat ću ako tako bude --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:59, 25 jul-српањ 2015 (CEST)
Najprije, wikipedija koju sam spomenuo nije SHW, naravno, i neka tako i ostane... :-)
Što se tiče kopiranja pravila s EW, iako dobro poznajem tamošnja pravila i opći ustroj i smatram ih iznimno dobro razrađenima, ne bih nikad bio za njihovo mehaničko kopiranje, a pogotovo ne za doslovno kopiranje. Glavni razlog je upravo taj koji navodiš: korisnička baza je bitno drukčija. Međutim, založio bih se za sljedeće: pročitati što se i kako se tamo radi, pojednostaviti pravila i smanjiti razinu detaljnosti, prilagoditi ovdašnjim prilikama. (Pri čemu bih također bio za organski pristup - ili, jednostavnije rečeno: ne rješavati nepostojeće probleme.) Međutim, što se tiče konkretnog problema brisanja sadržaja sa SZR, ne vidim neki poseban razlog zašto pravila s EW ne bi bila manje-više izravno primjenjiva ovdje. GregorB (razgovor) 11:45, 25 jul-српањ 2015 (CEST)
nakon edit konflikta @Edgar Allan Poe: o slučaju brisanja korisničke strane mislim da sam dovoljno podataka dao da se može i samostalno istražiti i pronaći o čemu pričam. Da javno pominjem korisnike koji se možda i nisu ogrešili o pravila koja nisam siguran da li ovde uopšte postoje, to mi nema mnogo smisla. Što se tiče socijalne nespretnosti Kolege2357 odnosno agresivnosti njegovih komentara, o njima ne bih sudio više, pre svega jer sam mišljenja da se napadnost pa samim tim i agresija mnogo izrazitije doživljava nego što se može percipirati sa strane. A o tome da li je i koliko to tačno i sam Kolega2357 opomenut za neprimerenost svoje komunikacije čini mi se govori samo jedna kvalifikacija incidenta sa kolegom Dcirovicom na razgovor stranici Kolege2357 kao "gluposti" (za koju bi bilo dobro da se izbegne ubuduće) i to da nije viđen neki veliki problem u komentaru Kolege2357. Tako da opravdavanje ili tolerisanje nečijeg diskursa ili njegovog izostanka u vidu revertovanja se mora posmatrati i iz ugla onoga koji je video tome slične manifestacije na ovoj vikipediji i to takođe između dva administratora. Cenim da bi bilo nepametno ako bi jedan od takvih administratora sada bio na strani onog koji sugeriše moralne pouke drugima bez da se makar malo posipa pepelom. Najviše stoga što mislim da nije sitnica kada dva administratora uđu u rat izmena. I to još više onda ako nisu posredi pitanja sadržaja članaka koji su jedino ono koje se prvo vidi prema spolja, tj. izvan same zajednice, i zbog čega sama Vikipedija i jeste ujedno i enciklopedija.
Oko pravila na engleskoj vikipediji moram napomenuti da za početak bi bilo dobro povesti računa o tome koja to tačno pravila nisu prilagođena prilikama ovde. Recimo ako se pokaže da nema potrebe za suprotnim, možemo pravilo o uklanjanju komentara strana za razgovor po ugledu na EW definisati labavije (odnosno olabaviti, ako takvo pravilo postoji kod nas) i dozvoliti uklanjanje komentara sa sopstvene strane. Posledica takvog pravila biće to da će se teže pronaći uvid u predistoriju nečije interakcije sa drugim korisnicima, ali prednost je ta da se drugi korisnici ne moraju osećati toliko odgovornim za dokumentovanje tuđih omaški, grešaka ili već prestupa. Trenutno ne mogu da izvagam i kažem šta mislim da je bolje u našem slučaju. --Biblbroks (razgovor) 14:53, 25 jul-српањ 2015 (CEST)
Blizak sam GregorovuB mišljenju. Principe, politike, smjernice, pravila, eseje itsl. trebalo bi s EW-a preuzimati s razumijevanjem, pogotovo one koji su hijerarhijski niže rangirani, a time i opsegom manje obuhvatniji glede wikisadržaja. Stvar je u tome što svaka wikipedija ima svoje specifičnosti i puko preuzimanje radnog okvira EW-a može zakočiti dinamiku SHW-a. Daleko od toga da je EW uzor drugim wikipedijama u mnogočemu, no tko god se zalaže za doslovno kopiranje pravila s jednog projekta na drugi, neka pritom na ovaj projekt prekopira i tamošnji korisnički kadar. Ili barem koji postotak tamošnjeg kadra. Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 21:41, 25. jula 2015. (CEST)

Predlažem energetski isplativiji pristup[uredi - уреди]

Pravila s En-WP reguliraju jednostavne ljudske odnose, situacije i ponašanja, i kao takva sličnija su kombinaciji bontona i manuala za mikser negoli krivičnom zakoniku ili zakonu o zdravstvu.

Osim toga, gotovo svi mi iskušali smo ta pravila radeći na EnWP i Wiktionaryju, i dobro su nam legla.

Zato predlažem da paketno usvojimo engleska pravila, a ako se za neko pravilo s vremenom pokaže da je neprimjereno za domaću upotrebu, onda ćemo ga posebno raspraviti i modificirati. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 14:48, 25 jul-српањ 2015 (CEST)

Meni to, kao što sam rekao, nema smisla. Meni pristup usvoji pa što bude, odnosno, primjeni pa kasnije krpaj nema smisla. Bolje je izraditi pravila po mjeri pa da se ona ne moraju krpati --Biljezim se sa štovanjem,Poe 15:51, 25 jul-српањ 2015 (CEST)

What does a Healthy Community look like to you?[uredi - уреди]

Community Health Cover art News portal.png

Hi,
The Community Engagement department at the Wikimedia Foundation has launched a new learning campaign. The WMF wants to record community impressions about what makes a healthy online community. Share your views and/or create a drawing and take a chance to win a Wikimania 2016 scholarship! Join the WMF as we begin a conversation about Community Health. Contribute a drawing or answer the questions on the campaign's page.

Why get involved?[uredi - уреди]

The world is changing. The way we relate to knowledge is transforming. As the next billion people come online, the Wikimedia movement is working to bring more users on the wiki projects. The way we interact and collaborate online are key to building sustainable projects. How accessible are Wikimedia projects to newcomers today? Are we helping each other learn?
Share your views on this matter that affects us all!
We invite everyone to take part in this learning campaign. Wikimedia Foundation will distribute one Wikimania Scholarship 2016 among those participants who are eligible.

More information[uredi - уреди]


Happy editing!

MediaWiki message delivery (razgovor) 01:42, 1 avgust-коловоз 2015 (CEST)

What does a Healthy Community look like to you?[uredi - уреди]

Community Health Cover art News portal.png

Hi,
The Community Engagement department at the Wikimedia Foundation has launched a new learning campaign. The WMF wants to record community impressions about what makes a healthy online community. Share your views and/or create a drawing and take a chance to win a Wikimania 2016 scholarship! Join the WMF as we begin a conversation about Community Health. Contribute a drawing or answer the questions on the campaign's page.

Why get involved?[uredi - уреди]

The world is changing. The way we relate to knowledge is transforming. As the next billion people come online, the Wikimedia movement is working to bring more users on the wiki projects. The way we interact and collaborate online are key to building sustainable projects. How accessible are Wikimedia projects to newcomers today? Are we helping each other learn?
Share your views on this matter that affects us all!
We invite everyone to take part in this learning campaign. Wikimedia Foundation will distribute one Wikimania Scholarship 2016 among those participants who are eligible.

More information[uredi - уреди]


Happy editing!

MediaWiki message delivery (razgovor) 02:59, 1 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Wikidata: Access to data from arbitrary items is coming[uredi - уреди]

(Sorry for writing in English)

When using data from Wikidata on Wikipedia and other sister projects, there is currently a limitation in place that hinders some use cases: data can only be accessed from the corresponding item. So, for example, the Wikipedia article about Berlin can only get data from the Wikidata item about Berlin but not from the item about Germany. This had technical reasons. We are now removing this limitation. It is already done for many projects. Your project is one of the next ones. We will roll out this feature here on August 12.

We invite you to play around with this new feature if you are one of the people who have been waiting for this for a long time. If you have technical issues/questions with this you can come to d:Wikidata:Contact the development team.

A note of caution: Please be careful with how many items you use for a single page. If it is too many pages, loading might get slow. We will have to see how the feature behaves in production to see where we need to tweak and how.

How to use it, once it is enabled:

Cheers Lydia Pintscher MediaWiki message delivery (razgovor) 19:46, 3 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Reference Tooltips[uredi - уреди]

Ne znam je li tko primijetio, ali pri postavljanju kursora iznad oznake za referenciju ne pojavljuje se referencijalni tooltip. Bilo bi dobro da se to sredi što prije jer je ovo osnova za funkcioniranje bilo kojeg wikimedijskog projekta. Nisam detaljnije proučavao problematiku pa molim one koji su vični tom segmentu wikirada da doprinesu koju kap znoja. Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 02:45, 4. augusta 2015. (CEST)

Podržavam ovu inicijativu :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:03, 4 avgust-коловоз 2015 (CEST)
Je li ovo ikad radilo na SHW? GregorB (razgovor) 15:41, 4 avgust-коловоз 2015 (CEST)
Koliko ja znam, nije. Međutim, kako sam ja vidio, ali možda se i varam, to treba samo inkorporirati taj .css i .jss, štoveć i trebalo bi raditi? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 16:52, 4 avgust-коловоз 2015 (CEST)
Upravo to. Trebalo bi kopirati sadržaj s MediaWiki:Gadget-ReferenceTooltips.css i MediaWiki:Gadget-ReferenceTooltips.js na MediaWiki:Gadget-ReferenceTooltips.css i MediaWiki:Gadget-ReferenceTooltips.js i vidjeti da li je problem time riješen. Budući da nemam ovlasti za stvaranje ovih stranica, molim ovlaštene korisnike da to učine što prije i jave rezultat. Mislim da bi s ovime trebalo sve proraditi odmah. Face-smile.svg --Conquistador (razgovor) 01:39, 5. augusta 2015. (CEST)
To je sada urađeno. Neka kolege jave radi li, odnosno je li moja izmjena uradila kakvu grešku pa da se izbriše --Biljezim se sa štovanjem,Poe 02:09, 5 avgust-коловоз 2015 (CEST)
Obavijest - nakon malo igranja s vlastitim vector i common.jsom, sve je proradilo. Sada je meni isto kao i na en.wiki --Biljezim se sa štovanjem,Poe 02:33, 5 avgust-коловоз 2015 (CEST)
Odlično! Barem za tebe. Face-smile.svg Kod mene nema nikakvih promjena. Inače, trebalo bi moći raditi i bez intervencije u vlastiti vector i common jer treba imati na umu anonimne korisnike i funkcionalnost sadržaja iz njihove pozicije. --Conquistador (razgovor) 02:52, 5. augusta 2015. (CEST)
Koliko sam ja pratio tamo na Wiki, nužno je importirati taj kod u vlastiti vector i common.js. Inače ne funkcionira. Ako trebaju upute za to, mogu ovdje to ispisati. Što se implementacije bez toga tiče, to bi trebalo vidjeti s Ripperom ili nekim tko se bolje razumije u cjelokupnu strukturu ove Wiki. Možda bi se taj implementacijski kod trebalo negdje implementirati? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:50, 5 avgust-коловоз 2015 (CEST)
Mogu potvrditi da na EW nije potrebna intervencija u vector/common.js - dapače, i posjetiteljima koji nisu ulogirani ovo radi. Dakle, očekivao bih da će raditi i ovdje ako se doda to što se treba dodati u globalni js. GregorB (razgovor) 19:12, 5 avgust-коловоз 2015 (CEST)
Onda meni treba link za globalni .js naše Wikipedije, gdje bi onda ubacio ovaj kod. Drugu soluciju ne znam --Biljezim se sa štovanjem,Poe 02:42, 6 avgust-коловоз 2015 (CEST)
Mislim da je MediaWiki:Common.js. GregorB (razgovor) 09:03, 6 avgust-коловоз 2015 (CEST)
Ja sam tu ubacio taj kod, neka netko od kolega javi radi li --Biljezim se sa štovanjem,Poe 11:49, 6 avgust-коловоз 2015 (CEST)
Meni ne radi - probao sam i Ctrl-F5 na Common.js, ali nije pomoglo... GregorB (razgovor) 12:00, 6 avgust-коловоз 2015 (CEST)
Možda onda treba i vector.js isto ubacit, međutim ja ne znam pronaći Wikipedijin vector.js :/ --Biljezim se sa štovanjem,Poe 12:03, 6 avgust-коловоз 2015 (CEST)
Trebalo bi ubaciti i vector.js. To je isto što i lokalni common.js, samo je ograničen na vector skin. Mislim da taj gadget ne ovisi o skinu. Možda ne bi bilo loše usporediti s Common.js na EW npr. Htio sam baciti pogled i isprobati, ali ne stignem... Nema žurbe svakako, riješit će se već... GregorB (razgovor) 15:06, 6 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Uspoređivao s EW, proučavao, ali nisam uspio shvatiti u čemu je stvar. Ako ti je radilo u nekom trenutku, znači da se može riješiti na način da se "privatni" js i css ugrade u globalni.

Volio bih ovo riješiti - ako ima zainteresiranih, pitao bih na EW kako ovo osposobiti. GregorB (razgovor) 12:37, 9 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Možda ovo ne radi na globalnoj razini zbog ovog updatea, kao ni ostali? Svakako, iako malo kasnim, moju podršku oko informiranja imaš :) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 10:56, 12 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Ne rade gadgeti[uredi - уреди]

Kako stvari stoje, na sh.wiki ne funkcionira nijedan gadget (uključujući HotCat). Pretpostavljam da je stvar do Wikimedijinog softvera, odnosno na globalnoj razini. --OC Ripper (razgovor) 10:50, 9 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Ne rade izgleda ni na sr tako da jeste verovatno globalno. --Biblbroks (razgovor) 10:58, 9 avgust-коловоз 2015 (CEST)
Wikimedijin softver se azurira. --Kolega2357 (razgovor) 13:12, 9 avgust-коловоз 2015 (CEST)
Do sloma JS spravica došlo je vjerojatno zbog kopanja po JavaScriptu. Za više informacija o njihovu popravku vidi ResourceLoader/Migration guide (users) i pripadni SZR. --Conquistador (razgovor) 11:00, 11. augusta 2015. (CEST)
Meni i dalje ništa nije jasno --Biljezim se sa štovanjem,Poe 10:56, 12 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Problem je nastao u uredjivanju javascripta lepo je Conquistador rekao. Samo treba vratiti na odgovarajucu verziju. Na drugim Wikipedijama radi HotCat. Face-smile.svg --Kolega2357 (razgovor) 11:19, 12 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Jel' ovo proradilo? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 22:23, 13 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Nije jos uvek mozda bi trebalo kes ocistiti u browseru. --Kolega2357 (razgovor) 23:43, 13 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Uradio sam to, ali bez uspjeha --Biljezim se sa štovanjem,Poe 10:53, 14 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Sada rade gadgeti. Popravljen je HotCat. --Kolega2357 (razgovor) 02:06, 19 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Wikidata: Access to data from arbitrary items is here[uredi - уреди]

Petnaesta godišnjica[uredi - уреди]

Početkom sljedeće godine Wikipedija slavi petnaestu godinu od svog osnivanja. Ja i ostali sa Facebooka imali smo nekoliko ideja o tome šta bi se moglo uraditi po pitanju obilježavanja tog datuma. Namjeravamo objaviti post sa činjenicama i zanimljivostima (verifikabilnim u oba slučaja) o Wikipediji, što je posao koji biste nam vi olakšali navođenjem nekih od njih ovdje. Ispod tog teksta nalazit će se članak Wikipedia, koji u svom sadašnjem stanju nije adekvatne kvalitete za predstavljanje javnosti.

Šta bi se konkretno trebalo uraditi je ispraviti pravopisne greške, proširiti članak sadržajem sa en wiki (sa naročitom pažnjom na dio o jezicima, budući da se spominje Srpskohrvatska Wikipedija), dodati izvore i vanjske poveznice, te doraditi povezane članke i važne poveznice koje se još uvijek crvene, kao što su Larry Sanger i GNU Slobodna Dokumentaciona Dozvola.

Postavljam obavještenje ovako rano kako bismo imali vremena da to sve završimo. Ukoliko imate neke vlastite prijedloge, možete ih iznijeti u dijelu za komentare. --Duma (razgovor) 21:15, 13 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Činjenice i zanimljivosti[uredi - уреди]

Volonteri[uredi - уреди]

Komentari[uredi - уреди]

VisualEditor News #4—2015[uredi - уреди]

Elitre (WMF), 00:28, 15 avgust-коловоз 2015 (CEST)

VisualEditor News #4—2015[uredi - уреди]

Elitre (WMF), 04:40, 15 avgust-коловоз 2015 (CEST)

How can we improve Wikimedia grants to support you better?[uredi - уреди]

My apologies for posting this message in English. Please help translate it if you can.

Hello,

The Wikimedia Foundation would like your feedback about how we can reimagine Wikimedia Foundation grants, to better support people and ideas in your Wikimedia project. Ways to participate:

Feedback is welcome in any language.

With thanks,

I JethroBT (WMF), Community Resources, Wikimedia Foundation.

(Opt-out Instructions) This message was sent by I JethroBT (WMF) through MediaWiki message delivery. 01:08, 19 avgust-коловоз 2015 (CEST)

How can we improve Wikimedia grants to support you better?[uredi - уреди]

My apologies for posting this message in English. Please help translate it if you can.

Hello,

The Wikimedia Foundation would like your feedback about how we can reimagine Wikimedia Foundation grants, to better support people and ideas in your Wikimedia project. Ways to participate:

Feedback is welcome in any language.

With thanks,

I JethroBT (WMF), Community Resources, Wikimedia Foundation.

(Opt-out Instructions) This message was sent by I JethroBT (WMF) (talk - contribs) through MediaWiki message delivery. 03:11, 19 avgust-коловоз 2015 (CEST)

Mjesec lagan san plete[uredi - уреди]

postovani kako da obrisem moju pjesmu s vase stranice, samo sam htjela provjeriti da li je ona pisana u Kvarter formi, 4 Puta cetiri reda ... Kako da izbrisem je sa stranice

Hvala

Andeljka