Wikipedia:Pijaca-Пијаца

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodaj komentar!

Dobrodošli na Pijacu! / Добродошли на Пијацу!
Dobrodošli na Pijacu Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku. Ovdje se može razgovarati o bilo čemu što se tiče Wikipedije i gdje bismo se trebali dogovoriti kako da ova Wikipedia uznapreduje.

Добродошли на Пијацу Википедије на српскохрватском језику. Овде се може разговарати о било чему што се тиче Википедије и где бисмо се требали договорити како да ова Википедија узнапредује.

Stara diskusija na temu uvođenja konvertora za transliteraciju ćirilica⇿latinica

Vandalizam anonimnih korisnika[uredi izvor]

Primetio sam dosta čestu pojavu vandalizma ili besmislenog uređivanja članaka (poput ovog) od strane neregistrovanih korisnika, posebno sa mobilnih telefona. Obzirom da nemamo dovoljno patrolera, kao na drugim wiki, koji bi se redovito time bavili, šta mislite o predlogu da onemogućimo uređivanje za anonimne korisnike? Osobe sa svojim korisničkim nalozima to uglavnom ne rade. --Mladifilozof (razgovor) 22:26, 20 rujan-септембар 2020 (CEST)

Na primer, ovde nam je neko, pre gotovo pola decenije, izmenio značenje termina tako da postanu potpuno pogrešni, i niko to od tada nije primetio. --Mladifilozof (razgovor) 22:32, 20 rujan-септембар 2020 (CEST)
Vandalizma je sve više, a sudeći po opsegu, moguće da smo na meti i botova.--Mladifilozof (razgovor) 14:12, 21 rujan-септембар 2020 (CEST)
Ja sam načelno za to, ja - dapače - ako vidim neki članak koji se češće tako vandalizira od strane IP adresa ga odmah zaključam. Sad, jasno, ne može čovjek sve popratiti, ali ja sam načelno za. S tim da ja ne znam kako bi se to izvelo, mislim da bi OC Ripper to trebao znati. Mi stvarno nemamo baš puno anonimaca - ljudi koji uređuju uglavnom uređuju preko accounta - tako da ne bismo baš puno izgubili. Ja sam primijetio dosta slučajeva "dječjih" izmjena, kao da se djeca u OŠ ili SŠ sprdaju pa onda namjerno šaraju po Wiki :/ --E.A.Poe 14:50, 21 rujan-септембар 2020 (CEST)
Osnovni principi, II. Nije u skladu s Osnovnim principima da se onemogući uređivanje anonimnim korisnicama/korisnicima. Štoviše, naglašen je globalni konsenzus o tome, uklanjanjem ovoga uređivanja, jer, Osnovni principi iznad su wikipedijskih lokalnih konsenzusa. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Несмир Кудилович (разговор) 0,42; уторак, 22. септембра 2020. (СЕВ)
Postoji li onda neki drugi standardan način da se ovo zaustavi? Neke od promena su veoma opasne, kao na primer one koje su unete u članku o struji, što sam gore naveo. Wikipedija je kredibilan izvor informacija mnogim ljudima, a ovakve dezinformacije na našim stranicama (neko je zamenio značenja pojmova jednosmerne i naizmenične struje) mogu potencijalno izazvati smrtni ishod. --Mladifilozof (razgovor) 12:23, 22 rujan-септембар 2020 (CEST)
Jedino pojačan rad svih uključenih u projekt. Postoji i čaroban odgovor na svako pitanje, tako i pitanje bilo kakve odštete: Wikipedia:Opće odricanje od odgovornosti (na wikipodacima). -- Несмир Кудилович (разговор) 21,41; уторак, 22. септембра 2020. (СЕВ)
Ja sam protiv zaključavanja stranica po defaultu. Zaključavanje stranica se mora primjenjivati od slučaja do slučaja, odnosno samo za one članke i one stranice za koje je vrlo vjerojatno da će biti učestale mete vandalizma. --OC Ripper (razgovor) 13:40, 23 rujan-септембар 2020 (CEST)
Izgleda da često nije u pitanju neki ciljani vandalizam, pre mi izgleda kao "deca se igraju", ali problem je što prevazilazi naše kapacitete patroliranja, te takve besmislene ili štetne izmene opstaju u člancima više godina. Ukratko, mnogo je manje nas koji gradimo, nego anonimnih koji ruše. Samo želim da ukažem na ovaj ogroman problem i možda zajedno pronađemo neko održivo rešenje, bez kršenja duha Wikipedije. Ne znam kakva su iskustva na drugim projektima, ali možda neki autopatroler bot može pomoći, ili obavezno polje sa opisom izmene ili nešto slično. --Mladifilozof (razgovor) 12:28, 24 rujan-септембар 2020 (CEST)

Wiki of functions naming contest[uredi izvor]

23:22, 29 rujan-септембар 2020 (CEST)

Predlog za upotrebu novog karaktera[uredi izvor]

Ne znam koliko vas je čulo za međuslovenski jezik, ali to je neka vrsta međusobno razumljivog jezika za sve Slovene. Glavni cilj mu je razumljivost, što se postiže upotrebom zajedničkih izraza i minimiziranjem dijalektskih razlika - u tom smislu je sličan srpskohrvatskom. Kako bi ujednačio razliku između ekavice, ijekavice, ikavice i jakavice (u bugarskom jeziku), međuslovenski koristi slovo ě. Na primer, reči u kojima se jat različito izgovara pišu se na sledeći način: hlěb, mlěko, vrěme, grěh, rěč... Ako predlog nije previše radikalan, meni se čini da bi nam upotreba ovog karaktera pomogla da ujednačimo naslove. Dakle ne neko formalno uvođenje u jezik, samo tehnička upotreba u naslovima, isto kao što u naslovima često koristimo slova engleske ili nemačke abecede. Šta mislite o tome? --Mladifilozof (razgovor) 00:31, 7 oktobar 2020 (CEST)

Možda samo za preusmjeravanja? Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 22:14, 12 oktobar 2020 (CEST)
Niko to neće tražiti kao pojam, pa preusmeravanje nema neku vrednost. Ja sam mislio, na primer, da vreme i vrijeme budu preusmerenja, a naslov članka bude vrěme. Inače, upravo pročitah da se taj znak već koristio u srpskohrvatskoj latinici. --Mladifilozof (razgovor) 00:45, 22 oktobar 2020 (CEST)

Call for feedback[uredi izvor]

Pozdrav. Apologies if you are not reading this message in your native language. Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik.

Today the Wikimedia Foundation Board of Trustees starts two calls for feedback. One is about changes to the Bylaws mainly to increase the Board size from 10 to 16 members. The other one is about a trustee candidate rubric to introduce new, more effective ways to evaluate new Board candidates. The Board welcomes your comments through 26 October. For more details, check the full announcement.

Hvala vam! Qgil-WMF (talk) 19:17, 7 oktobar 2020 (CEST)

Important: maintenance operation on October 27[uredi izvor]

-- Trizek (WMF) (talk) 19:11, 21 oktobar 2020 (CEST)