Wikipedia:Pijaca-Пијаца

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dodaj komentar!

Dobrodošli na Pijacu! / Добродошли на Пијацу!
Dobrodošli na Pijacu Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku. Ovdje se može razgovarati o bilo čemu što se tiče Wikipedije i gdje bismo se trebali dogovoriti kako da ova Wikipedia uznapreduje.

Добродошли на Пијацу Википедије на српскохрватском језику. Овде се може разговарати о било чему што се тиче Википедије и где бисмо се требали договорити како да ова Википедија узнапредује.

Jezik interfejsa[uredi izvor]

Budući da dobar dio interfejsa nije preveden, na Translatewikiju je predloženo da, ako prevod određene poruke ne postoji, da se učitaju prevodi standardnih varijanata srpskohrvatskog jezika. Predloženi redoslijed je: "bs, sr-el, hr" na osnovu broja identičnih poruka. Ovim bi se pomoglo novim korisnicima koji ne razumiju engleski. Komentare možete ostaviti ovdje. – Srdjan m (razgovor) 22:03, 15 januar 2017 (CET)

15. godišnjica shwikija[uredi izvor]

Praha, Skautský institut, oslava 15 let Wikipedie, dort.jpg
Birthday cake (8973445388).jpg

Svim korisnicima čestitam 15. godišnjicu rada srpskohrvatske Wikipedije! Živjeli! --Conquistador (razgovor) 23:59, 16. januara 2017. (CET)

Mašala! :) Pridružujem se čestitkama :) --E.A.Poe 00:15, 17 januar 2017 (CET)
Također. :) --OC Ripper (razgovor) 08:46, 17 januar 2017 (CET)
Čestitke i od mene! --Wolmar (razgovor) 11:51, 17 januar 2017 (CET)
Po običaju ja kasnim - ali je bar iskreno....----Vitek (razgovor) 02:09, 3 februar 2017 (CET)
Ludilo, žao mi je što ne mogu više da pridonesem al se trudim promovirati--DobarSkroz (razgovor) 11:34, 3 februar 2017 (CET)

Greška[uredi izvor]

Jel' se još nekome kod otvaranja stranica pojavljuje "[WIdF1gpAAD8AAVa-jIQAAACX] 2017-01-24 12:17:26: Terminalna pogreška "ConfigException""? Dakle, sve radi, mogu uređivati stranicu, ali mi je ne prikazuje nego daje ovaj error u crvenom okviru. --E.A.Poe 13:18, 24 januar 2017 (CET)

Pojavljuje li se još? Meni je sve uredno. --Conquistador (razgovor) 17:23, 24. januara 2017. (CET)
Sada nemam više problema --E.A.Poe 18:34, 24 januar 2017 (CET)

Razgovor:Glavna stranica[uredi izvor]

Predlažem da se Razgovor:Glavna stranica otključa za registrirane korisnike, tj. da se spusti trenutni nivo zaštite, i da se tekuća poruka izmijeni tako da glasi:

»Dobro došli! Ovo je stranica za raspravu o organizaciji i layoutu glavne stranice. Ona nije namijenjena općim pitanjima ili enciklopedijskom sadržaju. Za pitanja o upotrebi Wikipedije ili o doprinošenju Wikipediji, molimo vas da ih postavite na pijacu ili pripadnu stranicu.«

odnosno u wiki markupu:

<div><center><span style="font-size: 120%;">'''''Dobro došli! Ovo je stranica za raspravu o organizaciji i layoutu [[glavna stranica|glavne stranice]].<br/>Ona nije namijenjena općim pitanjima ili enciklopedijskom sadržaju.'''''</span></center></div>
<p style="text-align: center;">'''Za pitanja o upotrebi Wikipedije ili o doprinošenju Wikipediji, molimo vas da ih postavite na [[Wikipedia:Pijaca-Пијаца|pijacu]] ili pripadnu stranicu.'''</p>

Naime, sadašnja poruka može se pogrešno shvatiti kao da je pijaca mjesto za raspravu o svemu, čime se dokida smisao i svrha drugih razgovornih stranica, pa i one o glavnoj stranici. Problem nastaje kad netko ciljano krene pretraživati arhivu određene stranice i ne znajući da je rasprava koja se tiče te stranice možda održana ovdje na pijaci. Rasprave bi trebalo održavati ondje gdje im je mjesto, a ovdje na pijaci eventualno ostaviti obavijest drugim korisnicima da izraze svoje mišljenje na dotičnim stranicama. Naravno, s vremenom se može potpuno ukloniti sva zaštita na Razgovor:Glavna stranica, što će dakako zavisiti od prakse koja pokazuje jesu li registrirani korisnici shvatili čemu služi razgovorna stranica. Neregistrirani korisnici vjerojatno će tada i sami shvatiti čemu služi stranica ako vide da se na njoj postavljaju pitanja koja se isključivo tiču stvari u vezi s njom, a ne s nečim drugim. Eventualne nevezane predmete valjalo bi prebaciti na pripadne razgovorne stranice ili ih u krajnjem slučaju izbrisati. --Conquistador (razgovor) 17:49, 27. januara 2017. (CET)

Yes check.svg Urađeno. Ako bude problema, lako će se vratiti na prethodno stanje. --OC Ripper (razgovor) 07:50, 28 januar 2017 (CET)

Zaglavni banner GS-a[uredi izvor]

Ako tko ima primjedbe, sugestije i(li) komentar na predložene (sitne) izmjene layouta GS-a, može ih ostaviti na Razgovor:Glavna stranica § Zaglavni banner. --Conquistador (razgovor) 22:19, 1. februara 2017. (CET)

Blokada[uredi izvor]

Bio sam neprijatno iznenađen kad sam video ovu blokadu korisnika Kolege na neodređeno. Pošto se radi o čoveku koji dobro radi na svim projektima Vikimedije, poznaje viki tehniku (ima bota kojim upravlja i rešava dosta stvari) i veoma je vredan, pozvao bi administratore na projektu da pogledaju o čemu se radi? Šta je razlog ovakvoj drakonskoj kazni? Mislim da svako zaslužuje drugu šansu, a pogotovo oni koji hoće da doprinose projektu slobodne enciklopedije.--Soundwaweserb (razgovor) 22:29, 5 februar 2017 (CET)

Što se tiče iznad napisanoga, kao i ovoga, stvar je u tome što je Kolega2357 nesmotreno koristio bot zbog čega je na francuskoj Wikipediji pokrenuta rasprava o tome. Budući da je Kolega2357 izrazio žaljenje zbog neugodnosti koje je eventualno prouzročio nesmotrenim botanjem, nadam se da će biti uskoro deblokiran... i da će sljedeći put uređivati Wikipediju smotrenije. Na sreću, ima toliko toga da se radi na shwikiju (patroliranje, izmjene i dopune sadržaja, tutoriranje novih korisnika itd.), a da ne uključuje botanje! :) --Conquistador (razgovor) 14:30, 15. februara 2017. (CET)

Srpskohrvatska Wikipedia dobitnica nagrade PC Press Top 50 za 2016.[uredi izvor]

PC Press Top 50 za 2016. PC Press Top 50 za 2016.
PC Press Top 50 za 2016.
Priznanje za sh.wikipedia.org

U Beogradu su jučer po dvadeseti put dodijeljene nagrade najboljim websiteovima u izboru koji organizira PC Press. Listu pobjednika organizator je prethodno objavio na svojem websiteu, a nagrade su uručene u svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Inače, svaka kategorija ima svog pobjednika, dok su ostali nagrađeni ravnopravno i navedeni su abecednim redom. Srpskohrvatska Wikipedia, sh.wikipedia.org, nagrađena je u kategoriji Baze znanja (vidi obrazloženje). Vijest su prenijeli mnogi mediji u Srbiji i izvan nje (Hrvatska, BiH i Crna Gora). Koristim ovu priliku da čestitam svim korisnicima koji na srpskohrvatskoj Wikipediji surađuju bilo neposredno na centralnom srpskohrvatskom wikiju bilo posredno putem srpskohrvatskih varijetetskih wikija (bswiki, hrwiki i srwiki). Ovo je svakako poticaj svima da nastave s (još) kvalitetn(ij)im radom u izgradnji srpskohrvatske Wikipedije. :) --Conquistador (razgovor) 11:28, 7. februara 2017. (CET)

Ovo je fenomenalno! :) Bravo mi i čestitke svim kolegama! :) --E.A.Poe 01:54, 8 februar 2017 (CET)

Hvala Kolegi2357 na preuzimanju priznanja i postavljanju skenova (desno) na Commons. --Conquistador (razgovor) 10:55, 23. februara 2017. (CET)

Review of initial updates on Wikimedia movement strategy process[uredi izvor]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. Message is available for translation on Meta-Wiki.

The Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. For 15 years, Wikimedians have worked together to build the largest free knowledge resource in human history. During this time, we've grown from a small group of editors to a diverse network of editors, developers, affiliates, readers, donors, and partners. Today, we are more than a group of websites. We are a movement rooted in values and a powerful vision: all knowledge for all people. As a movement, we have an opportunity to decide where we go from here.

This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve. We hope to design an inclusive process that makes space for everyone: editors, community leaders, affiliates, developers, readers, donors, technology platforms, institutional partners, and people we have yet to reach. There will be multiple ways to participate including on-wiki, in private spaces, and in-person meetings. You are warmly invited to join and make your voice heard.

The immediate goal is to have a strategic direction by Wikimania 2017 to help frame a discussion on how we work together toward that strategic direction.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Beginning with this message, monthly reviews of these updates will be sent to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a review of the updates that have been sent so far:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 21:31, 15 februar 2017 (CET) • Please help translate to your languageGet help

Brisanje nepotrebne datoteke[uredi izvor]

Potrebno obrisati datoteku, jer već postoji u commons-u. --Nik Oldy (razgovor) 18:42, 9 mart 2017 (CET)

Overview #2 of updates on Wikimedia movement strategy process[uredi izvor]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. This message is available for translation on Meta-Wiki.

As we mentioned last month, the Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Each month, we are sending overviews of these updates to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a overview of the updates that have been sent since our message last month:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 20:44, 9 mart 2017 (CET) • Please help translate to your languageGet help

We invite you to join the movement strategy conversation (now through April 15)[uredi izvor]

06:09, 18 mart 2017 (CET)

Huggle[uredi izvor]

Dobro вече,

Управо сам активира Хуггле тхис вики.

Ово је програм за откривање и цомбатре вандализам.

Позивам вас да пробате Wikipedia:Huggle транслате / цонфигуре / прилагодити Wikipedia:Huggle/Config / Wikipedia:Huggle/Message ако већ није.

Пријатно вече -Framawiki (razgovor) 21:06, 26 mart 2017 (CEST)

Start of the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections[uredi izvor]

Please accept our apologies for cross-posting this message. This message is available for translation on Meta-Wiki.

Wikimedia-logo black.svg

On behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, I am pleased to announce that self-nominations are being accepted for the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees Elections.

The Board of Trustees (Board) is the decision-making body that is ultimately responsible for the long-term sustainability of the Wikimedia Foundation, so we value wide input into its selection. More information about this role can be found on Meta-Wiki. Please read the letter from the Board of Trustees calling for candidates.

The candidacy submission phase will last from April 7 (00:00 UTC) to April 20 (23:59 UTC).

We will also be accepting questions to ask the candidates from April 7 to April 20. You can submit your questions on Meta-Wiki.

Once the questions submission period has ended on April 20, the Elections Committee will then collate the questions for the candidates to respond to beginning on April 21.

The goal of this process is to fill the three community-selected seats on the Wikimedia Foundation Board of Trustees. The election results will be used by the Board itself to select its new members.

The full schedule for the Board elections is as follows. All dates are inclusive, that is, from the beginning of the first day (UTC) to the end of the last.

 • April 7 (00:00 UTC) – April 20 (23:59 UTC) – Board nominations
 • April 7 – April 20 – Board candidates questions submission period
 • April 21 – April 30 – Board candidates answer questions
 • May 1 – May 14 – Board voting period
 • May 15–19 – Board vote checking
 • May 20 – Board result announcement goal

In addition to the Board elections, we will also soon be holding elections for the following roles:

 • Funds Dissemination Committee (FDC)
  • There are five positions being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.
 • Funds Dissemination Committee Ombudsperson (Ombuds)
  • One position is being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.

Please note that this year the Board of Trustees elections will be held before the FDC and Ombuds elections. Candidates who are not elected to the Board are explicitly permitted and encouraged to submit themselves as candidates to the FDC or Ombuds positions after the results of the Board elections are announced.

More information on this year's elections can be found on Meta-Wiki. Any questions related to the election can be posted on the election talk page on Meta-Wiki, or sent to the election committee's mailing list, board-elections(at)wikimedia.org.

On behalf of the Election Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, 05:37, 7 april 2017 (CEST) • Please help translate to your languageGet help

Pokusaj da kontaktiram administratora DCirovic[uredi izvor]

Dragi DCirovic,

Nekoliko puta sam bezuspesno pokusao da postavim sliku na https://sh.wikipedia.org/wiki/Dragutin_Bo%C5%A1kovi%C4%87

Nisam siguran sta radim pogresno. Popunio sam informacije za sablon Infoslika:

Opis
Izvor
Datum
Autor
Objašnjenje

Takodje sam sliku prijavio pod GFDL licencom i Creative Commons licencom.

Molim vas da mi objasnite kako da postavim sliku. Ista slika je vec prihvacena i postavljena na https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD_%D0%91%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

Veoma bih cenio vas odgovor.

Pozdrav, Jovan Boskovic

JovanBoskovic Najelegantnija i najpouzdanija (iako malo sporija) opcija je sliku postaviti na Wikimedia Commons; ako tamo prođe, ne bi trebala imati nikakvih problema na sh.wiki, ondosno više ne bi bilo ni potrebe za njenim posebnim postavljanjem na sh.wiki ili bilo koju drugu Wikipediju. --OC Ripper (razgovor) 09:27, 9 april 2017 (CEST)
JovanBoskovic, Čarobnjak za postavljanje dostupan je ovdje, a stari obrazac nalazi se ovdje. --Conquistador (razgovor) 16:13, 9. aprila 2017. (CEST)

Read-only mode for 20 to 30 minutes on 19 April and 3 May[uredi izvor]

MediaWiki message delivery (razgovor) 19:33, 11 april 2017 (CEST)

Potrebno brisanje nepotrebnih datoteka[uredi izvor]

1, 2, 3. --Nik Oldy (razgovor) 03:03, 13 april 2017 (CEST)

Morat ćeš precizirati slike, meni nije najjasnije koje su točno i zašto bi ih trebalo pobrisati, Nik Oldy? --E.A.Poe 01:09, 14 april 2017 (CEST)

Wikidata description editing in the Wikipedia Android app[uredi izvor]

Wikidata description editing is a new experiment being rolled out on the Wikipedia app for Android. While this primarily impacts Wikidata, the changes are also addressing a concern about the mobile versions of Wikipedia, so that mobile users will be able to edit directly the descriptions shown under the title of the page and in the search results.

We began by rolling out this feature several weeks ago to a pilot group of Wikipedias (Russian, Hebrew, and Catalan), and have seen very positive results including numerous quality contributions in the form of new and updated descriptions, and a low rate of vandalism.

We are now ready for the next phase of rolling out this feature, which is to enable it in a few days for all Wikipedias except the top ten by usage within the app (i.e. except English, German, Italian, French, Spanish, Japanese, Dutch, Portuguese, Turkish, and Chinese). We will enable the feature for those languages instead at some point in the future, as we closely monitor user engagement with our expanded set of pilot communities. As always, if have any concerns, please reach out to us on wiki at the talk page for this project or by email at reading@wikimedia.org. Thanks!

-DBrant (WMF) 10:41, 14 april 2017 (CEST)

New Page previews feature[uredi izvor]

Prijevod[uredi izvor]

New Wikipedia Library Accounts Available Now (May 2017)[uredi izvor]

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access, accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

Expansions

 • Gale – Biography In Context database added
 • Adam Matthew – all 53 databases now available

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including Project MUSE, EBSCO, Taylor & Francis and Newspaperarchive.com.

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 20:52, 2 maj 2017 (CEST)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Aaron.
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Voting has begun in 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections[uredi izvor]

21:15, 3 maj 2017 (CEST)

Beta Feature Two Column Edit Conflict View[uredi izvor]

Birgit Müller (WMDE) 16:41, 8 maj 2017 (CEST)

Prijevod (Beta opcija pogleda na sukob izmjena u dvije kolone)[uredi izvor]

Birgit Müller (WMDE) 16:41, 8 maj 2017 (CEST)

Editing News #1—2017[uredi izvor]

20:05, 12 maj 2017 (CEST)

Prototype for editing Wikidata infoboxes on Wikipedia[uredi izvor]

Hello,

I’m sorry for writing in English. It’d be great if someone could translate this message if necessary.

One of the most requested features for Wikidata is to enable editing of Wikidata’s data directly from Wikipedia, so the editors can continue their workflow without switching websites.

The Wikidata development team has been working on a tool to achieve this goal: fill and edit the Wikipedia infoboxes with information from Wikidata, directly on Wikipedia, via the Visual Editor.

We already asked for feedback in 2015, and collected some interesting ideas which we shared with you in this thesis. Now we would like to present to you our first prototype and collect your feedback, in order to improve and continue the development of this feature.

We present this work to you very early, so we can include your feedback before and all along the development. You are the core users of this feature, so we want to make sure that it fits your needs and editing processes.

You will find the prototype, description of the features, and a demo video, on this page. Feel free to add any comment or feedback on the talk page. The page is currently not translated in every languages, but you can add your contribution by helping to translate it.

Unfortunately, I won’t be able to follow all the discussions on Wikipedia, so if you want to be sure that your feedback is read, please add it on the Wikidata page, in your favorite language. Thanks for your understanding.

Thanks, Lea Lacroix (WMDE)

A note about a future change[uredi izvor]

Hi everyone. Some of you have already noticed this in m:Tech News as it's been already mentioned twice, but I wanted to flag again that because of an upcoming change, there's some code that may need to be fixed on this wiki:

You can find the list of the pages you'll want to check in a table on mw.org. In most cases those are false positives, and you only really need to fix as explained on mw.org when the "defective" syntax is inside a template or a wikilink, basically. When you have completed the checks, please edit the Notes field of the table accordingly! If you have questions, please reach the team on the talk page. Hope this helps, and thanks for your attention and your help, --Elitre (WMF) (razgovor) 13:02, 16 maj 2017 (CEST)

RevisionSlider[uredi izvor]

Birgit Müller (WMDE) 16:44, 16 maj 2017 (CEST)

Join the next cycle of Wikimedia movement strategy discussions (underway until June 12)[uredi izvor]

23:08, 16 maj 2017 (CEST)

New notification when a page is connected to Wikidata[uredi izvor]

Hello all,

(Please help translate to your language)

The Wikidata development team is about to deploy a new feature on all Wikipedias. It is a new type of notification (via Echo, the notification system you see at the top right of your wiki when you are logged in), that will inform the creator of a page, when this page is connected to a Wikidata item.

You may know that Wikidata provides a centralized system for all the interwikilinks. When a new page is created, it should be connected to the corresponding Wikidata item, by modifying this Wikidata item. With this new notification, editors creating pages will be informed when another editor connects this page to Wikidata.

Screenshot Echo Wikibase notification.png

This feature will be deployed on May 30th on all the Wikipedias, excepting English, French and German. This feature will be disable by default for existing editors, and enabled by default for new editors.

This is the first step of the deployments, the Wikipedias and other Wikimedia projects will follow in the next months.

If you have any question, suggestion, please let me know by pinging me. You can also follow and leave a comment on the Phabricator ticket.

Thanks go to Matěj Suchánek who developed this feature!

Hvala! Lea Lacroix (WMDE) (talk)

Start of the 2017 Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee elections[uredi izvor]

23:06, 23 maj 2017 (CEST)

molba za pomoć[uredi izvor]

 • glavni naslov mi se pojavljeje kao "Goran Kljajic", a treba "ć" na kraju. medjutim ne znam da pristup tom naslovu, jer mi je blokiran gde god sam probao.
 • takođe, kod "uredi", pojavljuje mi se latinično ćirilično "uredi-уреди", a ne znam da uklonim ćirilični dio.
 • ne znam da postavim desno izdvojene osnovne podatke, u posebnom kvadratu.

možda neko želi da pomogne. Hvala! --Pisac-RR (razgovor) 04:07, 26 maj 2017 (CEST)

Pisac-RR Odgoviri:

 • Preimenovanje se izvodi preko opcije "Premjesti" (iako to mogu izvoditi samo potvrđeni korisnici, koji takav status dobivaju automatski nekoliko dana nakon dolaska na Wikipediju).
 • Ćirilićna slova u interfejsu se još uvijek ne mogu mijenjati; opcionalno mijenjanje interfejsa u potpuno latinični i ćirilični bi se trebalo uvesti u budućnosti.
 • Pretpostavljam da je riječ o infokutiji? Ako je to problem, riješeno je tako da se nepostojeća preusmjerila na već postojeću. OC Ripper (razgovor) 04:49, 26 maj 2017 (CEST)