Wikipedia:Pet stubova Wikipedije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Prečica:
WP:5S

Sva Vikipedijina zvanična pravila i smernice se temelje na pet stubova koji određuju karakter Vikipedije:

 1. BluePillar.svg
  Vikipedija je enciklopedija koja uključuje elemente opštih enciklopedija, specijalizovanih enciklopedija i almanaha. Vikipedija nije zbirka podataka bez razlike. Ona nije kolekcija izvornih dokumenata, niti trivijalnosti, niti rečnik, govornica, novina, uslužni izdavač, ni eksperiment u anarhiji ili demokratiji, niti -{web}- direktorijum. Ona takođe nije mesto da ubacujete svoja mišljenja, iskustva ili argumente – svi urednici moraju poštovati politiku bez originalnog istraživanja i težiti tačnosti.
 2. GreenPillar.svg
  Vikipedija ima neutralnu tačku gledišta, što znači da mi težimo člancima koji ne zastupaju ni jednu pojedinačnu tačku gledišta. Ovo ponekad zahteva predstavljanje više stanovišta; predstavljanje svakog stanovišta tačno; davanje konteksta za svako stanovište, da bi čitaoci razumeli čije se stanovište predstavlja; i nepredstavljanje bilo čijeg stanovišta kao „istine“ ili „tačnog gledišta“. To podrazumeva navođenje proverljivih, merodavnih izvora kad kod je moguće, naročito u kontroverznim temama. Kada nastane sukob oko toga koja je verzija najviše neutralna, oglasite primirje i označite da je članku osporena neutralnost; detalje raspravite na strani za razgovor i pratite postupak za rešavanje sukoba.
 3. YellowPillar.svg
  Vikipedija je slobodan sadržaj koji svako može da uređuje. Sav tekst je dostupan pod Creative Commons Autorstvo-Deliti pod istim uslovima 3.0 Unported (CC-BY-SA 3.0) i može se distribuirati ili povezivati u skladu sa njom. Znajte da članke može svako da menja, i da nijedan pojedinac ne kontroliše bilo koji određeni članak; stoga, sve što doprinesete može biti nemilosrdno uređivano i dalje distribuirano po volji zajednice. Nemojte činiti kršenje autorskih prava ili dela licenciranih na način koji nije saglasan sa GFDL licencom.
 4. OrangePillar.svg
  Vikipedija ima pravila ponašanja: Poštujte druge Vikipedijance čak i kada se ne slažete sa njima. Budite uljudni. Izbegavajte lične napade i preterana uopštavanja. Ostanite smireni kada se uređivanje zažari; izbegavajte bezvezne uređivačke ratove; setite se da Vikipedija na srpskohrvatskom jeziku ima 438.470 članak(a) na kojima možete raditi ili o njima raspravljati. Radite u najboljoj nameri tako što nikada nećete narušiti Vikipediju da bi dokazali nešto i pretpostavite najbolju nameru kod drugih. Budite otvoreni, nemojte biti isključivi i poželite svima dobrodošlicu.
 5. RedPillar.svg
  Vikipedija nema čvrsta pravila osim pet opštih principa razjašnjenih ovde. Budite odvažni pri uređivanju, premeštanju i menjanju članaka, zato što je radost uređivanja u tome da, mada mu treba težiti, savršenstvo nije neophodno. I nemojte da brinete da ćete nešto zabrljati. Čuvaju se sve ranije verzije članaka, tako da ne postoji način da nenamerno oštetite Vikipediju ili da nepovratno uništite sadržaj. Ali zapamtite jedno - šta god da napišete ovde, možda će biti sačuvano za vjeke vjekova.

Vidi još[uredi izvor]