Wikipedia:Marginalne teorije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Na Vikipediji se predstavljaju značajna mišljenja koja treba da budu zastupljena srazmerno njihovom značaju. Vikipedijin članak o marginalnoj teoriji ne sme tu teoriju predstaviti značajnijom nego što ona zaista jeste. Sve tvrdnje moraju biti zasnovane na nezavisnim pouzdanim izvorima. Ideji koja nema široku podršku u opšteprihvaćenoj naučnoj literaturi u datoj oblasti ne sme se dati preteran značaj u članku o opšteprihvaćenoj ideji,[n 1] i moraju biti navedeni pouzdani izvori koji uspostavljaju ozbiljnu i značajnu vezu između marginalne ideje i opšteprihvaćene ideje.

Za ovo postoje brojni razlozi. Vikipedija nije i ne sme da postane izvor koji promoviše ili opravdava beznačajne ideje i subjekte. Vikipedija nije forum za originalna istraživanja.[n 2] Kako bi se članci o kontroverznim idejama pisali na neutralan način, od vitalnog je značaja da urednici Vikipedije unose u članke samo ono što je već napisano u nezavisnim sekundarnim izvorima razumne pouzdanosti i kvaliteta.

Relevantne politike u vezi sa marginalnim teorijama su tri ključne politike koje određuju kvalitet sadržaja na Vikipediji, neutralna tačka gledišta, bez originalnog istraživanja i proverljivost. Ove politike zajedno nalažu da članci ne bi trebalo da sadrže bilo kakve književne analize ili sinteze, da je za materijal koji bi mogao biti osporen potreban pouzdan izvor, i da svi većinski i značajni manjinski pogledi koji su objavljeni u pouzdanim izvorima treba da budu zastupljeni proporcionalno njihovoj zastupljenosti i značaju. Ukoliko se javi bilko kakva nedoslednost između ove smernice i sadržaja relevantnih politika, politike uvek imaju prednost.

Marginalne teorije i povezani članci su bili predmet nekoliko arbitražnih slučajeva na Vikipediji na engleskom jeziku.

Napomene[uredi izvor]


Greška kod citiranja: <ref> oznake postoje za grupu pod imenom "n", ali nije pronađena pripadajuća <references group="n"/> oznaka, ili zatvarajući </ref> nedostaje