Wikipedija:Kurs/Tečaj (Prijavljivanje)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog kursa/tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Wikipedia:Pomoć

Ne morate postati korisnik da biste čitali Wikipediju. Ne morate postati korisnik čak ni da biste uređivali članke u Wikipediji - bilo tko može uređivati svaki članak. Ipak, prijavljivanje ne stoji ništa, a postoji mnogo razloga zašto je ono dobro.

Korisničko ime

Kad se prijavljujete, trebate napisati korisničko ime. Sve izmjene koje napravite u srpskohrvatskoj Wikipediji, dok ste prijavljeni kao korisnik, bit će vezane uz vaše korisničko ime. To znači da će Historija/повест (kartica/poveznica na vrhu stranice) zauvijek zabilježiti da ste upravo vi pridonijeli stranici. Kad niste prijavljeni, izmjene se samo bilježe uz vašu anonimnu internetsku adresu (niz brojeva). Osim toga, možete vidjeti popis svih svojih doprinosa tako da kliknete na poveznicu Prilozi/прилози, koja se vidi na vrhu stranice s desne strane kad ste prijavljeni.

Veća privatnost

Kad se prijavljujete, ne morate odavati nikakve osobne podatke, čak ni e-mail adresu. Zanimljivo je da imate veću anonimnost nakon prijave nego prije nje. Kako to? Kad niste prijavljeni, sve vaše izmjene bilježe se uz vašu internetsku adresu, što je niz brojeva. To znači da ostali korisnici mogu otkriti koji je vaš davatelj usluga Interneta, a mogu otprilike odrediti i vaš zemljopisni položaj. Sve to možete izbjeći tako da se prijavite kao korisnik, jer se onda vaša internetska adresa više ne vidi.

Više mogućnosti za uređivanje teksta

MediaWiki softver na kojem se zasniva Wikipedija, ima mnogo mogućnosti koje su na raspolaganju samo prijavljenim korisnicima. Na primjer, prijavljeni korisnici mogu označavati izmjene kao "manje" (o manjim izmjenama vidi ovdje).

Jedna vrlo važna osobina koju aktivni korisnici često koriste jest poveznica Watchlist na vrhu stranice. Kao prijavljeni korisnik, na svakoj stranici imate poveznicu/karticu prati. Ako je kliknete, ta se stranica dodaje vašem osobnom popisu praćenih stranica. Poveznica Spisak praćenja/списак праћења prikazuje samo izmjene na tim stranicama (za razliku od poveznice Izmjene/измене, koja prikazuje sve izmjene u srpskohrvatskoj Wikipediji). Tako ćete lakše znati što se događa sa stranicama koje vas zanimaju.

Samo prijavljeni korisnici mogu preimenovati stranice, a ta je djelatnost vrlo važna za strukturu i dosljednost Wikipedije.

Radi lakšeg snalaženja u članku, prijavljeni korisnici mogu koristiti i uređivanje odlomaka, što radite tako da kliknete na malu poveznicu [uredi/уреди] pokraj naslova dotičnog odlomka.

Kako napraviti prijavu

Zašto postati korisnik.

Upute za prijavu:

  • Gore u desnom kutu ekrana imate plavi znakić Prijavi se.
  • Kliknite na to
  • Otvorit će Vam se stranica za prijavu
  • Tamo između ostalog piše: Nemate korisničko ime? Otvorite račun.
  • Kliknite na Otvorite račun
  • sad vidite tekst Kao zaštitu od automatskog spama, pri otvaranju računa trebate unijeti slova koja vidite na slici: unesite ta slova koja vidite
  • U prozorčić korisničko ime upišete Vaše ime ili nadimak koji želite
  • U prozorčić Upišite lozinku upišite Vašu lozinku (skup brojeva i slova koji ćete lako pamtiti) npr. 1234marko
  • U prozorčić Ponovno upišite lozinku upišete ponovo Vašu lozinku
  • U prozorčić Vaš e-mail upišete Vaš e-mail (možete i ne morate)
  • Kliknete na prozorčić ispred Želite li da idući put ne morate upisivati lozinku? (da ne morate svaki put kad dođete na Wikipediju upisivati Vaše korisničko ime i lozinku)
  • I za kraj samo kliknite na Otvori novi korisnički račun

I to je to. :-))


dalje >>>