Wikipedija:Istaknuti članci/Arhiva/2018.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Na ovoj stranici nalazi se popis svih izabranih članaka za 2018. godinu, od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2018. godine. Sustav izbora ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu, tako da su se birala tri članka svaki mjesec. Izabrano je ukupno 36 članaka.

Pregled

1.1. - 10.1.

BG
Rómulo Betancourt

Rómulo Ernesto Betancourt Bello (Guatire, 22. veljače 1908.New York, NY, 28. rujna 1981.) bio je venezuelanski političar i državnik, znan kao "otac" venezuelanske demokracije, a koji je u dva navrata bio predsjednik Venezuele i dugogodišnji vođa Demokratske akcije, najdominantnije političke stranke u Venezueli tokom XX. vijeka.

Betancourt je neupitno bio jedan od najznačajnih ličnosti ne samo venezuelanske, već i latinoameričke politike XX. vijeka. Zbog zalaganja za demokraciju, često je bio u konfliktu s autokratskim vlastima u matičnoj zemlji; brojni periodi egzila omogućili su mu da proputuje različite zemlje iz svog podneblja, ali i Sjedinjene Države, prilikom čega je izgradio mnoge važne osobne i političke odnose.

Njegova borba za demokraciju u Venezueli započela je 1945. godine, a kulminirala je nakon puča 1958. godine, kada je Betancourt kao izabrani predsjednik vodio zemlju u prvom trajno stabilnom periodu demokracije. Na toj je poziciji proveo brojne značajne reforme i trajno se borio za očuvanje demokracije, što je i bila osnova njegove doktrine. (Čitav članak...)

11.1. - 20.1.

BG
Gojaznost kod miševa

Gojaznost (lat. obesitas) je hronična bolest (bolesno stanje), koja se ispoljava prekomernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem telesne težine. Svako povećanje telesne težine za 10% i više od idealne označava se kao gojaznost. Osobe se smatraju gojaznima kada njihov indeks telesne mase (engleski body mass index, BMI), mera koja se dobija kada se telesna masa osobe u kilogramima podeli kvadratom visine te osobe u metrima, prekorači 30 kg/m².

Epidemija ovog oboljenja je širom sveta u stalnom porastu, pa se gojaznost svrstava među vodeće bolesti savremene civilizacije. Ona dovodi do brojnih i teških komplikacija na mnogim organima i organskim sistemima, delujući istovremeno na dva polja. Osim što spada u glavne faktore rizika za nastanak široke lepeze kardiovaskularnih oboljenja, ona deluje i indirektno (agravirajućim efektom) uzrokujući druge bolesti. Na taj način, gojaznost pored očiglednih estetskih, može da stvori i ozbiljne zdravstvene probleme i da tako utiče na kvalitet života. (Čitav članak...)

21.1. - 31.1.

BG
Poster filma

Z je alžirsko-francuski politički triler iz 1969. godine kojeg je režirao Costa-Gavras. Scenarij su zajednički napisali Gavras i Jorge Semprún, a bio je temeljen na istoimenom romanu Vassilisa Vassilikosa. Film prezentira fiktivnu verziju događaja vezanih uz atentat na grčkog demokratskog političara Grigorisa Lambrakisa 1963. godine. Svojim satiričnim pogledom na grčku politiku, kao i crnim humorom te depresivnim završetkom, film vjerno prikazuje društveno-političku situaciju oko grčke vojne hunte tokom njezinih početaka.

Glavnu ulogu u filmu igra Jean-Louis Trintignant, koji tumači lik suca istrage (temeljenog na Christosu Sartzetakisu). U filmu se pojavljuju i međunarodne zvijezde Yves Montand i Irene Papas, međutim pojavljuju se u malom broju scena, a Papasova čak ima i jako malo teksta. Jacques Perrin, koji je ujedno bio i jedan od producenata, igra važnu ulogu fotoreportera. Naslov filma referira na popularni grčki protestni slogan "Ζει", koji znači "On je živ!", a odnosio se na Lambrakisa. (Čitav članak...)

1.2. - 10.2.

BG
Poster filma

Digimon Adventure (japanski: デジモンアドベンチャー; Dejimon Adobenchā) je japanski kratkometražni anime film premijerno prikazan 6. ožujka 1999. godine. Ovo je prvi od ukupno 11 filmova iz Digimon franšize te ujedno i uvod u istoimeni anime koji je s emitiranjem počeo 7. ožujka 1999. godine. Režiju filma potpisuje poznati anime umjetnik Mamoru Hosoda, dok je scenarij napisala Reiko Joshida. Film je izdala i producirala poznata animacijska kuća Toei Animation.

Digimon Adventure istovremeno je i preludij i uvod u popularni anime serijal jer objašnjava povijest Izabrane djece te njihov prvi susret s neobičnim Digimonima.

U Europi i Sjedinjenim Državama, film nikada nije prikazan samostalno (mada je imao dvadesetminutni, epizodni format), već u sklopu kompilacije Digimon: The Movie, američke produkcije koja objedinjuje prva tri Digimon filma u jedan, u trajanju od sat i pol vremena. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Z (film) · Gojaznost · Rómulo Betancourt

11.2. - 20.2.

BG
Kartica za prikupljanje
sredstava za kampanju

Save Our Children (engl. Save Our Children, Inc. - Spasite našu decu) je bila politička koalicija koja je formirana 1977. u Miamiju, s ciljem da ukine okružnu uredbu koja je zabranjivala diskriminaciju u oblastima stanovanja, zapošljavanja i javnih usluga na osnovu seksualne orijentacije. Koaliciju je predvodila slavna pevačica Anita Brajant, koja je tvrdila da uredba predstavlja diskriminaciju jer je sprečava da uči svoju decu biblijskom moralu. Radilo se o dobro organizovanoj kampanji koja je pokrenula žestoku političku borbu između gej aktivista i tradicionalnih hrišćanskih fundamentalista spremnih da zaustave liberalne društvene promene. Kada se ukidanje uredbe našlo na referendumu, privuklo je najveći odziv od svih posebnih izbora u istoriji okruga Dade, i prošlo sa skoro 70% glasova.

Spasite našu decu je bila prva organizovana opozicija pokretu za prava homoseksualaca, koji nastaje nakon Stounvolske revolucije, 1969. Ukidanje uredbe podstaklo je grupe u drugim gradovima da pokušaju da obore slične zakone. Sledeće godine, birači u Saint Paulu (Minnesota), Wichiti (Kansas), i Eugene (Oregon) ukinuli su slične uredbe u tim gradovima, a koristila se uglavnom ista strategija u kampanji. Spasite našu decu je takođe bila uključena u sličnu kampanju u Sijetlu, gde su bili neuspešni, a izvršila je veliki uticaj na Predlog 6, predloženi državni zakon u Kaliforniji koji bi učinio obaveznim otpuštanje otvoreno gej zaposlenika u školama, a koji su kalifornijski glasači odbili 1978. godine. (Čitav članak...)

21.2. - 28.2.

BG
Slike mačaka Louisa Waina
često se koriste kao ilustracija
uma shizofreničara

Šizofrenija ili shizofrenija (nem. Schizophrenie < grč. σχίζω: cepam + φρήν: svest, duša, um), mentalni poremećaj koji se karakteriše naglim prekidom misaonog procesa i veoma emotivnom reakcijom. Najčešće se manifestuje slušnim halucinacijama, paranoidnim ili čudnim obmanama, ili neorganizovanim govorom i razmišljanjem, a sve to je praćeno značajnom socijalnom i poslovnom disfunkcijom. Početni simptomi se najčešće javljaju u ranoj mladosti sa globalnom rasprostranjenošću tokom života od oko 0,3–0,7%. Dijagnoza se zasniva na posmatranom ponašanja i na podacima iz pacijentovog života.

Smatra se da su doprinoseći faktori: genetika, okruženje u detinjstvu, neurobiologija i psihološki i socijalni procesi. Pojedini lekovi koji se samostalno uzimaju ili koje lekar propisuje isto tako mogu da doveju do pojave simptoma, kao i njihovog pogoršanja. Trenutno istraživanje je usmereno na ulogu neurobiologije, mada nije pronađen nijedan izolovani organski uzročnik. Mnoge moguće kombinacije simptoma nametnule su raspravu o tome da li dijagnoza predstavlja samo jedan poremećaj ili veliki broj diskretnih sindroma. Uprkos etimologiji termina iz grčkog korena skhizein (σχίζειν, "podeliti") iphrēn, phren- (φρήν, φρεν-; "um"), šizofrenija ne podrazumeva „podeljeni um“ i ona nije isto što i disocijativni poremećaj identiteta — koji je takođe poznat pod nazivom "višestruki poremećaj ličnosti" ili "podeljena ličnost"—stanje sa kojim se u javnosti često meša. (Čitav članak...)

1.3. - 10.3.

Grb Saveza
komunista Jugoslavije

Komunistička partija Jugoslavije (KPJ; sl. Komunistična partija Jugoslavije, mak. Комунистичка партија на Југославија), od 1952. godine Savez komunista Jugoslavije (SKJ; sl. Zveza komunistov Jugoslavije, mak. Сојуз на комунистите на Југославија), je bila komunistička partija u Jugoslaviji.

KPJ je osnovana 1919. godine kao najsnažnija KP na Balkanu, pod nazivom Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista) (SRPJ(k)). Nakon velikog uspeha na izborima, zabranjena je i desetkovana policijskom represijom već krajem 1920. godine.

Od 1918. do 1928. godine trajao je "dramatski period" partijskog života, tragično razdob­lje krvavih sudara sa dvorom i generalatom, a isto tako razorne "frakcijske borbe" između ljevice i desnice unutar partijskih redova. Uprkos tome, ilegalna KPJ do 1928. godine održava svoja prva četiri kongresa, a onda u narednih 20. godina ne održava nijedan. (Čitav članak...)

11.3. - 20.3.

Ilustracija boli
kod migrene

Migrena je kronična bolest obilježena recidivirajućom srednje do jako izraženom glavoboljom koja je često povezana a nizom simptoma od strane autonomnog živčanog sustava. Ime bolesti potječe iz grčkog jezika ἡμικρανία (hemikrania), a znači "bol u jednoj polovici glave", što dolazi od ἡμι- (hemi-), "pola", i κρανίον (kranion), "lubanja".

Glavobolja je tipično jednostrana (zahvaća jednu polovicu glave) i pulsirajuća, a traje od 2 do 72 sata. Ostali simptomi mogu biti mučnina, povraćanje, fotofobija (osjetljivost na svjetlost), fonofobija (osjetljivost na zvukove), a bol se obično pojačava pri tjelesnoj aktivnosti. Oko trećine bolesnika s migrenskim glavoboljama doživljava simptome aure: prolazne poremećaje vida, osjeta, govora ili motorike koji ukazuju na skoru pojavu glavobolje. (Čitav članak...)

21.3. - 31.3.

Poster za predstavu

Antigone (srpskohrvatski: Antigona) je tragedija Jeana Anouilha iz 1942. godine, koja je premijerno izvedena 13. veljače 1944. godine u režiji Andréa Barsacqa, u pariškom Théâtre de l'Atelier. Antigone je druga u nizu od pet Anouilhovih drama inspirirane grčkom mitologijom (ostale su bile Eurydice, Médée, Tu étais si gentil quand tu étais petit i Œdipe ou le Roi boiteux), a zbog uvjeta u kojima je izvedena i poruke koju je poslala, postala je jedna od njegovih najpoznatijih i najkvalitetnijih djela. Drama je premijerno izvedena usred od strane nacista okupiranog Pariza i to nakon što je prošla oštre cenzorske uvjete, a sve zahvaljujući Anouilhovom spisateljskom umijeću, odnosno činjenici da je uspio prenijeti poruku bez izazivanja direktne sumnje kod cenzora.

Kontroverzna u vrijeme premijere, Antigone je i nakon Drugog svjetskog rata podijelila kritičare, dio kojih je u njoj vidio slavlje pokreta otpora protiv nacizma, dok su drugi vidjeli apologetski pristup kolaboracionističkoj vlasti u Francuskoj. Sam Anouilh, iako nikada nije bio politički aktivan, u nekoliko je navrata dao do znanja da je Antigone prikaz borbe protiv opresivnih režima, a ne opravdavanje kolaboracionizma. (Čitav članak...)

1.4. - 10.4.

Logo prvenstva

Trinaesto europsko prvenstvo u rukometu održat će se od 12. do 28. siječnja 2018. godine u Hrvatskoj. Na turniru će sudjelovati, kao i ranije, 16 reprezentacija, od kojih je njih 15 nastup izborilo preko kvalifikacija, dok je samo domaćin, Hrvatska, imala direktan plasman. Turnir će se održati u ukupno četiri dvorane u četiri različita grada, s tim da će se posljednja faza turnira odigrati u Zagrebu.

Prvak je po prvi puta u svojoj historiji postala Španjolska, koja je u finalu porazila Švedsku rezultatom 29:23; bilo je to peto finale za Španjolsku i njihova prva zlatna medalja, a isto tako i peto finale za Švedsku, koja je prvi puta izgubila i tako osvojila svoje prvo srebro. Francuska, koja je bila statistički najbolja reprezentacija turnira, osvojila je broncu, porazivši Dansku rezultatom 32:29. Najbolji strijelac turnira bio je češki kapetan Ondřej Zdráhala, s 55 golova, dok su najboljim igračem i najboljim golmanom proglašeni, redom, Jim Gottfridsson i Vincent Gérard. (Čitav članak...)

11.4. - 20.4.

Kontracepcijske pilule

Kontrola rađanja (kontrola začeća, kontracepcija, kontrola plodnosti) jeste metoda ili sredstvo za sprečavanje neželjene trudnoće. Deo sredstava za kontrolu začeća, kao što muških kondomi ili ženske membrane, mogu da istovremeno pomognu i sprečavanju polno prenosivivih infekcija (polnih bolesti). Kontrola začeća, kao način zaštite od neželjene trudnoće koriste se još od antičkog doba, ali efikasne i sigurne metode kontrole začeča, postale su masovno dostupne tek u drugoj polovini 20. veku. U nekim kulturama svesno se ograničava kontrola začeća i proglašava moralno i politički nepoželjnom.

Najefikasnije metode kontrole začeća su sterilizacija primenom vazektomije — podvezivanje spermatičnih puteva kod muškaraca i jajovoda kod žena, intrauterine spirale (IUD) i ugradivi kontraceptivi implntati. Pored ovogih metoda, koje se ređe koriste u masovnijoj upotrebi su; veliki broj hormonalnih kontraceptiva uključujući pilule, kontraceptivni flastere, vaginalne prstenove, i injekcioni kontraceptive. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: EHF Euro 2018. · Antigone · Migrena

21.4. - 30.4.

Kambodža ili Kampućija (kmerski: កម្ពុជា; francuski: Cambodge), službeno Kraljevina Kambodža (kmerski: ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា Preăh Réachéanachâk Kâmpŭchéa; francuski: Royaume du Cambodge) je monarhija koje se nalazi na južnom dijelu indokineskog poluotoka u Jugoistočnoj Aziji. Kambodža ima površinu od 181,035 km2, a graniči s Tajlandom na sjeverozapadu, Laosom na sjeveroistoku, Vijetnamom na istoku i Tajlandskim zaljevom na jugu.

U Kambodži trenutno živi više od 15,000,000 stanovnika. Službena religija je theravada budizam, kojeg prakticira oko 95% populacije. Kmeri su dominantna etnička skupina u zemlji, a manjinske skupine su Vijetnamci, Kinezi, Cham i oko 30 planinskih plemena. Glavni i najveći grad je Phnom Penh, koji je politički, ekonomski i kulturni centar zemlje. Krajevina je uređena kao izborna ustavna monarhija, na čijem je čelu Norodom Sihamoni, kralj kojeg izabire Kraljevsko vijeće, kao šef države. Uz njega, egzekutivu predstavlja i premijer; aktualni premijer je Hun Sen, koji je na vlasti više od 30 godina te je tako najduži nekraljevski vladar u jednoj jugoistočnoazijskoj zemlji. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Kontrola rađanja · EHF Euro 2018. · Antigone

1.5. - 10.5.

Makishima ubija Yuki

"Saint's Supper" (japanski: 聖者の晩餐 Seija no Bansan) je bila jedanaesta epizoda prve sezone animea Psycho-Pass. Jedanaesta epizoda je označila završetak prve polovice prve sezone, a premijerno je emitirana 21. prosinca 2012. godine u 00:00 u sklopu Fujijevog programskog bloka noitaminA. Epizodu je režirao Naoyoshi Shiotani, dok je direktor animacije bio Hirotaka Endo. Scenarij potpisuju Makoto Fukami i Gen Urobuchi.

Ova je epizoda bila direktan nastavak na prethodnu, a donijela je rasplet situacije između Sengūjija i Kōgamija. Iako je Kōgami bio uspješan, Makishima je iskoristio situaciju i umanjio taj poraz, usput testirajući Akane i njezinu odlučnost. Jedanaesta je epizoda dobila gotovo univerzalne pohvale te je proglašena najboljom epizodom u glasovanju fanova povodom desete obljetnice bloka noitaminA. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Kambodža · Kontrola rađanja · EHF Euro 2018.

11.5. - 20.5.

Jean Anouilh

Jean Marie Lucien Pierre Anouilh (izgovor: [ʒɑ̃ a.nuj]; Bordeaux, 23. lipnja 1910.Lausanne, 3. listopada 1987.) bio je francuski dramski pisac redatelj, jedan od najznačajnijih dramskih pisaca XX. vijeka te jedan od najuglednijih modernih francuskih pisaca. U karijeri koja je trajala više od pedeset godina, Anoulih je ostavio velik broj dramskih djela, koje žanrovski sežu od komedija, često crnohumornih, preko klasičnih drama u užem smislu pa sve do tragedija i modernih reinterpretacija klasičnih teatarskih komada, poput adaptacije Sofoklove Antigone.

Svoja je djela organizirao u nekoliko tematskih ciklusa, koji su započeli s predratnim "ružičastim" i "crnim komadima", a nastavili se s poslijeratnim "blistavim", "škripećim", "kostimiranim", "baroknim", "tajnim" i "farsičnim komadima". Sva djela iz pojedinih ciklusa bila su objedinjena zajedničkom tematsko-filozofskom preokupacijom, a uvijek su prikazivala neobične i posebne pojedince u krahu s raziličitim sustavima društvenih i moralnij vrijednosti; u svom je opusu Anouilh najčešće analizirao upravo beskompromisnost posebnih pojedinaca u sustavu relativiziranih moralnih vrijednosti i kompromisa. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: "Saint's Supper" · Kambodža · Kontrola rađanja

21.5. - 31.5.

Talijanska renesansa (italijanski: Rinascimento [rinaʃʃiˈmento]) bila je najranija manifestacija opće evropske renesanse, perioda velikih kulturoloških promjena i postignuća koji je otpočeo u Italiji tokom 14. vijeka (trecento) i trajao do 17. vijeka (seicento), označivši prelaz iz srednjovjekovne u modernu Evropu. Francuska riječ renaissance (Rinascimento na tlaijanskom) znači "preporod" i definira taj period kao jedan obnovljenog zanimanja za kulturu klasične antike nakon viševjekovnog perioda označenog kao mračno doba od strane renesansnih humanista, kao i doba ekonomskog preporoda nakon Crne smrti 1348. godine. Renesansni autor Giorgio Vasari koristio je pojam "preporod" u svom djelu Životi najizvrsnijih slikara, kipara i arhitekata, ali se taj koncept proširio tek u 19. vijeku, nakon djela naučnika poput Julesa Micheleta i Jacoba Burckhardta.

Evropska renesansa otpočela je u Toskani (Centralna Italija) i koncentrirala se u gradu Firenci. Firenca, jedan od nekoliko gradova-država na tom poluostrvu, ekonomski se uzdigao pružanjem kredita evropskim monarsima i postavljanjem temelja za kapitalizam i bankarstvo. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Jean Anouilh · "Saint's Supper" · Kambodža

1.6. - 10.6.

Nebojša Glogovac

Nebojša Glogovac (Trebinje, 30. avgust 1969Beograd, 9. februar 2018) bio je srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac.

Tokom studiranja dobio je stipendiju od Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a svoju glumačku karijeru započeo je ulogom u predstavi Velika pljačka, u režiji Dejana Mijača. Prvu TV ulogu ostvario je 1987. godine, kada se pojavio u nekoliko epizoda serije Bolji život. Glogovac se na filmu prvi put pojavio 1993. godine u drami Raj Petra Zeca, gde je bio jedan od glavnih glumaca. Nakon što je skrenuo pažnju na svoj talenat, dobio je ulogu u filmu reditelja Gorčina Stojanovića Ubistvo s predumišljajem (1995).

Igrao je glavne uloge u ostvarenjima Bure baruta, Nebeska udica, Munje!, Kad porastem biću Kengur, Klopka, Hadersfild, Branio sam Mladu Bosnu, Krugovi i Ravna gora. Višestruko je nagrađivan za uloge u pozorištu i na filmu, a izdvajaju se Sterijina nagrada, Car Konstantin u Nišu i Zlatna arena u Puli za najbolju mušku ulogu. (Čitav članak...)

11.6. - 20.6.

Sovjetski časopis Bezbožnik

Ateizam (grč. α - odrični prefiks, grč. ΘεοςBog; bez Boga u doslovnom prevodu) je, u širem smislu, neverovanje u postojanje božanstava. Kroz istoriju se često pojavljuje i kao odrečan stav prema zvaničnoj religiji.

Ateizam je opozicija teizmu, koji je u svom najopštijem obliku verovanje da postoji barem jedno božanstvo.

Termin „ateizam“ je u početku imao negativno značenje kojim su označavane osobe koje su odbijale da veruju u ono u šta su tada verovali širi slojevi društva. Širenjem slobodoumlja, naučnog skepticizma i potonje kritike religije, značenje reči je primilo uže značenje. Prve osobe koje su se izjašnjavale kao ateisti pojavile su se u 18. veku.

Ateisti su skeptični prema tvrdnjama o natprirodnim pojavama, obrazlažući svoj stav nedostatkom empirijskih dokaza. Takođe, ateisti su ponudili brojne razloge za neverovanje u bilo koje božanstvo. Među njima su problem zla, argument protivrečnih otkrovenja i argument neverovanja. Drugi razlozi za ateizam spadaju u spektar od filozofskih do društvenih i istorijskih. (Čitav članak...)

21.6. - 30.6.

Partizani kod Aranđelovca (1944.)

Bitka za Srbiju 1944. je zajednički saveznički poduhvat sa ciljem uspostavljanja jakog uporišta i ovladavanja središnjim komunikacijskim prostorom nemačkih snaga na Balkanu, odnosno Armijske grupe F. Dejstva na tlu izvršavala je NOVJ, a Saveznici su obezbeđivali borbeno sadejstvo, snabdevanje i pomoć iz vazduha.

Teritorija Srbije bila je međutim od ključnog značaja za sve aktere. Sva četiri konkretna aktera: nemačka Komanda Jugoistoka, Saveznička Komanda Sredozemlja, NOVJ i JVuO, imala su konkretne interese u Srbiji, i na osnovu njih su formulisali svoje strategije. Na osnovu poklapanja interesa su se formirale koalicije.

Od kraja 1943. Saveznici su promenili stav prema Mihailovićevim snagama, a prioritet njihove politike u Jugoslaviji postala je pomoć jačanju snaga NOVJ u Srbiji. (Čitav članak...)

1.7. - 10.7.

Genetski kariotip muškarca

Genetika čovjeka (humana genetika, ljudska genetika, antropogenetika, genetička antropologija) je nauka o pojavama i procesima biološkog nasljeđivanja recentnog čovjeka i njegovih neposrednih predaka, od molekulske i ćelijske do populacijske i evolucijske razine.

Genetika čovjeka buhvata razna preklapajuća područja sa drugim naukama, kao što su: „klasična genetika“, citogenetika, molekulska genetika, biohemijska genetika, genomika, populacijska genetika, razvojna genetika, klinička genetika, genetička konsultacija i druge srodne interaktivne naučne oblasti.

Pripadajuća istraživanja u humanoj genetici mogu biti korisna jer mogu odgovoriti na pitanja o ljudskoj prirodi, „normalnim“ stanjima zdravlja i razumijevanju bolesti i razvoju djelotvornih tretmana bolesti, tj. o najopćijim i najdetaljnijim biološkim aspektima ljudskog života. Ovaj članak opisuje samo početne sadržaje genetike čovjeka, a za ostala njena područja upućuje na linkove pripadajućih nauka i pojmova. (Čitav članak...)

11.7. - 20.7.

Cvjetovi glavočika

Asteraceae ili Compositae, obično zvane glavočike (u engleskom govornom području porodica suncokreta) je široko raznolika i veoma brojnaporodica cvjetnica (Angiospermae), koje su rasprostranjene širom svijeta.

Porodica glavočika obuhvata oko 23.600 dosad prihvaćenih vrsta, u 1.620 rodova i 13 potporodica. U pogledu broja vrsta, sa Asteraceae se može porediti još samo porodica orhideja (Orchidaceae).

Mnogi predstavnici Asteraceae imaju kompozitne cvjetove u obliku cvjetne glavice (kapitula ili pseudoantij), okružene involukralnim braktejama. Gledana sa distance, svaka glavica izgleda kao jednostruki cvijet. U Kodeksu botaničke nomenklature, član 18/5 je stajalo: "Slijedeća imena, upotrebljavana tradicijski, su važeća: Compositae (Asteraceae...). (Čitav članak...)

21.7. - 31.7.

Zastava Demokratske Kampućije

Država Kampućija (kmerski: កម្ពុជា Kâmpŭchéa), službeno Demokratska Kampućija (kmerski: កម្ពុជាប្រជាធិបតេយ្យ Kâmpŭchéa Prâcheathippadey) bila je komunistička država na teritoriju moderne Kambodže, koja je postojala od 1975. do 1979. godine. Demokratska Kampućija nastala je nakon što su snage Crvenih Kmera, predvođene Pol Potom, svladale Lon Nolovu Kmersku Republiku u sklopu građanskog rata 1975. godine. Ubrzo nakon smjene režima, uspostavljena je diktatura pod kojom su praktički sve aktivnosti i djelatnosti u državi stavljene pod kontrolu vladajuće Komunističke partije Kampućije, koja je jedno vrijeme samu sebe nazivala Angkar (sh. Organizacija). U četiri godine postojanja, država je počinila niz zločina nad vlastitim stanovništvom (ubojstva, masakri, pogubljenja, etnički i vjerski progoni, deprivacije svih vrsta te generalno korištenje torture) što je dovelo do nestanka gotovo četvrtine tadašnje populacije, odnosno između jednog i dva milijuna ljudi. Demokratska Kampućija je de facto prestala postojati 1979. godine, nakon što je Vijetnam izvršio invaziju zemlje i uspostavio sebi lojalnu NR Kampućiju. (Čitav članak...)

1.8. - 10.8.

Ciklus vode esencijalan je
za funkcionalnu održivost

Održivost je sposobnost održavanja ravnoteže određenih procesa ili stanja u nekom sustavu. Danas se najčešće koristi u vezi s biološkim i ljudskim sustavima. U ekološkom smislu održivost se može definirati kao način po kojem biološki sustavi ostaju raznoliki i produktivni tijekom vremena. Za ljude ona je potencijal za dugoročno održavanje blagostanja koje pak ovisi o blagostanju prirodnog svijeta i odgovornoj uporabi prirodnih resursa.

Održivost je postao širok termin koji se može primijeniti na gotovo sve oblike života na Zemlji, od lokalne do globalne razine i kroz različite vremenske periode. Dugoživuće i zdrave močvare i šume primjeri su održivih bioloških sustava. Nevidljivi kemijski ciklusi redistribuiraju vodu, kisik, dušik i ugljik unutar živih i neživih sustava u svijetu, te su održavali život milijunima godinama. Kako se ljudska populacija na Zemlji povećavala, prirodni ekosistemi su nazadovali, a promjene u ravnoteži prirodnih ciklusa imale su negativan učinak kako na ljude tako i na ostale žive sustave. (Čitav članak...)

11.8. - 20.8.

Jacques-Louis David:
Leonida kod Termopila

Bitka kod Termopila (ljeto 480. pne.) predstavlja dio Grčko-perzijskih ratova, odnosno druge perzijske ekspedicije predvođene velikim kraljem Kserksom, sinom Darija Velikog. Bitka se održala kraj prolaza Termopila (Vruća vrata), gotovo istovremeno kad i pomorska bitka kod Artemizija. Sukobljene strane bili su savez grčkih polisa predvođenih Spartom i Perzijska Monarhija. Perzijska vojna ekspedicija bila je odgovor na atensko pomaganje jonskog ustanka, gusarenje nad perzijskim brodovima u Egejskom i Sredozemnom moru, grčko razaranje hrama u Sardu (perzijska satrapija), te kao ispravka neuspješne prve vojne ekspedicije koju je naredio veliki kralj Darije I. Veliki. Atenski general Temistoklo predložio je da se Perzijance pokuša zaustaviti istodobno kod prolaza Termopila na kopnu i kod tjesnaca Artemizija.

Grčki plan bio je neutralizirati perzijsku brojčanu nadmoć koristeći prirodne uske prolaze poput Termopila koji je od planine do morskih litica bio širok svega 14 m i u kojem se mogla boriti samo grupica od obje vojske. Unatoč hrabrom pokušaju suprostavljanja nadmoćnijoj vojsci, Perzijanci su porazili grčke snage te nastavili napredovati prema jugu gdje su u znak odmazde spalili polise Atenu i Eretriju. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Održivost · Demokratska Kampućija · Glavočike

21.8. - 31.8.

Grčki partizani

Grčki građanski rat (grčki: Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος, eliinikos еmfilios polemos) je naziv za oružani sukob vođen od 1944. do 1949.god., između vladinih snaga podržavanih od strane Ujedinjenog Kraljevstva (i kasnije i SAD) i Narodnooslobodilačke armije Grčke (ELAS), podržavane od strane zemalja Istočnog bloka (komunista). Pobjeda vladinih snaga, trasirala je put Grčke u NATO savez i osigurala južni bok Nato pakta, a time i važni strategijski pravac za Sueski kanal.

Istovremeno, ta pobjeda je udaljila Grčku od susjednih sjevernih socijalističkih zemalja. Grčki građanski rat je bio i prvi primjer poslijeratne komunističke pobune. ELAS je bio pod kontrolom Grčke komunističke partije - KKE, i pomagan od snaga Istočnog bloka. To je bio prvi veći sukob snaga tzv. Istočnog bloka i tzv. snaga slobodnog svijeta, tj. kapitalizma (Zapadnog bloka). Isti taj sukob uzima se i za početak takozvnog hladnog rata, niza političko-vojnih konfrotacija, koji je po nekima trajao do pada berlinskog zida (1989.) (Čitav članak...)

1.9. - 10.9.

Poster filma

The Killing Fields (srpskohrvatski: Polja smrti) je britanska biografska drama iz 1984. godine o režimu Crvenih Kmera u Kambodži, temeljena na iskustvima dvaju novinara, Ditha Prana i Sydneyja Schanberga. Film je režirao Roland Joffé, kojemu je to bio prvi dugometražni igrani film, a producirao ga je David Puttnam za svoju produkcijsku kuću Goldcrest Films. Sam Waterston se pojavljuje u glavnoj ulozi kao novinar Sydney Schanberg, a pridružuju mu se Haing S. Ngor kao Dith Pran, Julian Sands kao Jon Swain te John Malkovich kao Al Rockoff. Scenarij za film, prema Schanbergovoj priči "The Death and Life of Dith Pran", napisao je Bruce Robinson. Glazbu za film komponirao je Mike Oldfield, a orkestraciju je odradio David Bedford.

Film je bio uspješan na blagajnama te je bio instantni hit među kritičarima. Na 57. dodjeli Oscara, film je dobio čak sedam nominacija, uključujući i onu za najbolji film; osvojio je tri, najznačajniji među kojima je bio onaj za najboljeg sporednog glumca uručen Ngoru, koji prije ovog filma nije imao nikakvog glumačkog iskustva. Na 38. dodjeli BAFTA-a, film je skupio osam nagrada, uključujući i one za najbolji film te najboljeg glumca u glavnoj ulozi (Ngor). (Čitav članak...)

11.9. - 20.9.

Fragmenti s
vladarskim nazivom

Domaslava je hipotetsko ime neidentificirane hrvatske plemkinje, predloženo od strane povjesničara N. Budaka na temelju vlastite rekonstrukcije fragmentiranog epigrafskog natpisa otkrivenog u zapadnom zidu kliške crkve sv. Vida. Arheološko istraživanje ovog objekta na Kliškoj tvrđavi provedeno je 2001. kada je potvrđeno postojanje predromaničke crkve, konvertirane sredinom 16. stoljeća u tursku džamiju, te potom u mletačku crkvu. Prilikom ovih novovjekovnih prenamjena i intenzivnih pregradnji došlo je do korištenja starijeg srednjovjekovnog materijala, među kojim su 2011. otkrivena i četiri kamena ulomka s vladarskim natpisom. Fragmente je pronašao konzervator R. Bužančić, ponudivši iste godine studiju prema kojoj se i predromanička crkva i natpisi na temelju arheološko-umjetničkih karakteristika datiraju u 9. stoljeće, zajedno s vladarskim mecenama istih. Četiri mjeseca kasnije uslijedila je i Budakova kritička analiza koja životni vijek plemkinje (lat. regina) smješta u prvu polovicu 10. stoljeća. Osim razilaženja oko datiranja, dvojac je ponudio i različita tumačenja natpisa odnosno identifikacije. Prema Bužančiću, tekst spominje neimenovanu vladaricu s titulom slavenske kraljice, pretpostavljajući da je riječ o Trpimirovoj supruzi, dok se prema Budaku radi o dosad nepoznatoj hrvatskoj kraljici Domaslavi. (Čitav članak...)

21.9. - 30.9.

Plakat za seriju

It (srpskohrvatski: Ono), punim imenom Stephen King’s It, američka je horor miniserija iz 1990. godine, temeljena na istoimenom romanu Stephena Kinga. Miniseriju od dvije epizode režirao je Tommy Lee Wallace, koji je i adaptirao scenarij zajedno s Lawrenceom D. Cohenom. Ova miniserija je bila prva adaptacija ovog Kingovog djela; godine 2017., snimljen je prvi nastavak nove adaptacije, koja zaključena nastavkom iz 2019. godine.

Priča se vrti oko nadnaravnog demona koji ima sposobnost mijenjanja oblika, a koji terorizira fiktivni gradić Derry, ME. Ono se u pravilu manifestira kao najveći strah osobe koju terorizira, mada se najčešće pojavljuje kao sadistički i dovitljivi klaun po imenu Pennywise. Protagonisti su Sretna sedmorka (The Lucky Seven), odnosno Klub gubitnika (The Losers Club), skupina djece s društvenih margina, koja otkrije Pennywisea i odluči se uništiti ga pod svaku cijenu. Radnja serije događa se kroz dva vremenska razdoblja - kada djeca prvi put susretnu Pennywisea tokom 1960. godine, odnosno, kada se kao odrasli ljudi vraćaju u Derry tokom 1990. godine kako bi ga konačno uništili. (Čitav članak...)

1.10. - 10.10.

Topografska karta Irana

Geografiju Irana u orografskom smislu karakteriziraju visoki planinski lanci koji zauzimaju zapad i sjever zemlje, prostrana unutrašnja visoravan, te relativno uska ravničarska područja uz obale. Država se prostire na 1,648.195 km² Azije što je čini 18. najvećom u svijetu odnosno približno 6,5 puta većom od bivše Jugoslavije, a prema posljednjem popisu iz 2006. godine u njoj je živjelo 70,495.782 stanovnika. Na sjeveru omeđena Armenijom, Azerbajdžanom i Turkmenistanom odnosno Kaspijskim jezerom, na istoku Afganistanom i Pakistanom, na zapadu Irakom i Turskom, te na jugu Omanskim i Perzijskim zaljevom.

Iranom dominira masiv Zagros, serija usporednih planina od 1500 – 4000 m visine ispresjecanih ravnicama koje dijele zemlju od sjeverozapada prema jugoistoku. Na sjeveru se proteže i masiv Alborz s vulkanom Damavand (5671 m) koji je najviši vrh ne samo u Iranu već i čitavoj Evroaziji zapadno od Hindukuša. (Čitav članak...)

11.10. - 20.10.

Prijelaz partizana
preko Neretve

Bitka na Neretvi, poznata i kao bitka za ranjenike, je zajednički naziv za seriju bitaka u dolini Neretve između jugoslovenskih partizana i sila Osovine tokom februara i marta 1943. godine. Partizani su ofanzivom u dolini Neretve tokom februara naneli teške gubitke Italijanima, nakon čega su početkom marta izvršili proboj iz osovinskog obruča, rasturivši četničke snage.

U okviru bitke na Neretvi vođene su borbe za Prozor, Jablanicu, Konjic, Gornji Vakuf i druga mesta. Narodnooslobodilačka vojska je povela ofanzivu u dolini Neretve kako bi osujetila nemačko-italijansku operaciju Weiss, pokrenutu sa namerom okruženja i uništenja Bihaćke republike i glavnine ustaničkih snaga u Jugoslaviji. U prvoj fazi Vajs I, januara 1943. godine, udružene snage Osovine su napale prostranu slobodnu teritoriju, poznatu kao Bihaćka republika, dok je Glavna operativna grupa NOVJ započela prodor od Bihaća ka Mostaru. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Geografija Irana · It (miniserija) · Domaslava

21.10. - 31.10.

Poster filma

It, znan i kao It: Chapter One (srpskohrvatski: Ono / Ono: Prvo poglavlje) američki je horor film iz 2017. godine, temeljen na istoimenom romanu Stephena Kinga. Film je režirao argentinski režiser Andrés Muschietti, prema scenariju što su ga napisali Chase Palmer, Cary Fukunaga i Gary Dauberman. Radnja filma fokusira se na sedmero djece u fiktivnom gradiću Derryju, ME, koje terorizira naslovno stvorenje, samo da bi se ona u procesu suočila s vlastitim demonima. Ovo je druga adaptacija Kingovog uspješnog romana, nakon miniserije iz 1990. godine.

U glavnim ulogama pojavljuju se Jaeden Lieberher i Bill Skarsgård kao Bill Denbrough i Pennywise, dok se u sporednim ulogama pojavljuju Sophia Lillis, Jeremy Ray Taylor, Finn Wolfhard, Wyatt Oleff, Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer, Nicholas Hamilton i Jackson Robert Scott. Snimanje filma započelo je u četvrti Riverdale u Torontu 27. lipnja 2016., a zaključeno je 21. rujna 2016. godine. Ostale lokacije snimanja u Ontariju bile su općina Port Hope i grad Oshawa. (Čitav članak...)

1.11. - 10.11.

Logotip prvenstva

FIFA Svjetsko prvenstvo 2018. bilo je 21. izdanje FIFA Svjetskog prvenstva, koje se od 14. lipnja do 15. srpnja 2018. godine održalo u Rusiji. Rusija je domaćinstvo dobila 2. prosinca 2010. godine, postavši tako prva istočnoeuropska zemlja koja je organizirala ovo natjecanje. Turnir se igrao na ukupno 12 stadiona u 11 gradova; dva stadiona nalazila se u Moskvi, gdje će se igrati i finalna utakmica. Svi gradovi domaćini nalazili se u europskom dijelu Ruske Federacije, kako bi se izbjegle vremenske razlike prilikom putovanja.

Ukupno 32 reprezentacije sudjelovale su na završnom turniru, 31 od kojih je pravo nastupa izborila kroz kvalifikacije te domaćin, Rusija. Prvak je, po drugi puta u povijesti, postala Francuska, koja je u finalu svladala Hrvatsku 4:2. Za Hrvatsku je to bio debitantski nastup u finalu Svjetskog prvenstva, dok je Francuska treći put igrala posljednju utakmicu turnira; šest golova postignutih u finalu je najveći broj golova u toj fazi još od 1966. godine. Treće mjesto je, po prvi puta u svojoj povijesti, osvojila Belgija, koja je pobijedila Englesku 2:0. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: It (2017) · Bitka na Neretvi · Geografija Irana

11.11. - 20.11.

Kaligrafija posvećena Aliju

Ali (arap. علي‎, translit. ʿAlī) ili Alija, punim imenom Ali ibn Abi Talib (arap. علي ابن أبي طالب, translit. ʿAlī ibn Abī Ṭālib; Meka, oko 600. – Kufa, 28. januara 661), četvrti muslimanski kalif i posljednji u nizu tzv. pravednih kalifa po sunitskom gledištu, odnosno prvi imam i izravni nasljednik islamskog poslanika Muhameda za sve šijitske pravce. Bio je sin Abu Taliba i Fatime bint Asad, otac Hasana, Huseina i Zajnabe, suprug Fatime Zahre, te Muhamedov rođak i zet. Od 656. do 661. AD (od 35. do 40. AH), manje od pet godina, vladao je prvom muslimanskom državom tj. Rašidunskim Kalifatom. Ali uživa visoku reputaciju i ima velik značaj kod svih muslimana.

Za vrijeme Alijevog djetinjstva, njegov otac našao se u dugovanjima pa je brigu o dječaku preuzeo Muhamed, nećak Abu Taliba. Nakon Muhamedovog poziva, Ali je negdje između svoje 9. i 11. godine prihvatio islam i tako postao jedan od prvih muslimanskih vjernika. Njegovo prihvaćanje poziva je javno obznanjeno u hadisu Javm al-Inzaru u kojem ga je Muhamed nazvao njegovim namjesnikom, zamjenikom i vezirom. (Čitav članak...)

21.11. - 30.11.

Talking Heads, pioniri novog vala

Novi val ili novi talas (engleski: New wave) je bio muzički pravac popularan tokom kraja 1970-ih i tokom 1980-ih godina, koji je usko povezan s punk rockom iz 70-ih godina. Novi val se odmaknuo od stilskih korijena bluesa i rock'n'rolla kako bi stvarao rock (u ranoj fazi) ili pop muziku (kasnije) koja je inkorporirala elemente disca, moda i elektronike. Inicijalno je novi val bio prilično sličan punk rocku, prije nego se tokom 80-ih u potpunosti isprofilirao kao samostalni žanr. Iz novog vala su kasnije nastali brojni podžanrovi i fusion žanrovi, među kojima je najpopularniji bio synthpop.

Novi val se razlikuje od ostalih pokreta proizašlih iz prvovalnog punka, mahom jer je inkorporirao elemente popa, za razliku od "artističkijeg" post-punka. Iako inkorporira velik dio originalnog punk rock zvuka i ethosa, novi val prezentira mnogo veću kompleksnost kako u glazbi, tako i u tekstovima. Neke zajedničke odlike novog vala su korištenje sintesajzera i elektronskih zvukova, važnost stila i umjetnosti, ali i veliki diverzitet. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Ali · FIFA Svjetsko prvenstvo 2018. · It (2017)

1.12. - 10.12.

Operacija Crno (njemački: Fall Schwarz), poznata kao peta neprijateljska ofenziva, je bila udružena osovinska operacija sa ciljem razoružanja četnika i uništenja partizana na teritoriji okupirane Jugoslavije, tokom Drugog svjetskog rata, od 15. svibnja do 16. lipnja 1943. godine.

Najpoznatija bitka pete neprijateljske ofanzive je Bitka na Sutjesci, kojom su partizani izvršili proboj iz njemačkog obruča juna 1943. godine, u blizini rijeke Sutjeske u jugoistočnoj Bosni.

Nijemci su imali za cilj razbiti grupe otpora i čvrsto posesti jadransko zaleđe, usled nastupanja Saveznika u Sredozemlju. Sile Osovine su pod Njemačkim zapovjedništvom okupile oko 127,000 vojnika i oklopnih vozila, uključujući Njemačke, Talijanske, Endehazijske, Bugarske i neke četničke jedinice, te preko 300 zrakoplova, protiv 18,000 vojnika Jugoslavenske Narodnooslobodilačke vojske. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Novi val · Ali · FIFA Svjetsko prvenstvo 2018.

11.12. - 20.12.

Beba spava

Spavanje je prirodno, periodično i fiziološki reverzibilno stanje umanjene budnosti, koje karakterišu smanjena percepcija i reagovanje na spoljašnje draži. Ono je praćeno kompleksnim bihejvioralnim (hrkanje, mrmljanje, okretanje u krevetu itd.) i biološkim procesima (izmena srčane frekvencije, disanja, lučenja hormona itd.). Može se definisati i kao nesvesno stanje iz koga se osoba može probuditi senzornim ili drugim dražima, i u tom smislu se razlikuje od kome, koja je takođe nesvesno stanje, ali se iz nje na ovaj način ne može probuditi.

U toku spavanja opća aktivnost je smanjena, što znači da, izostaju reakcije na većinu podražaja iz okoline, smanjena je aktivnosti skeletnih mišića, smanjen je i veći broj vegetativnih funkcija (puls, krvni tlak, tjelesna temperatura, disanje), pri čemu prevladava rad parasimpaticusa, a mijenjaju se biopotecijali mozga. Psihička aktivnost tijekom spavanja također je smanjena i značajno promijenjena. Javlja se u obliku povremenih snova. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Operacija Crno · Novi val · Ali

21.6. - 31.12.

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe, rođen kao Edgar Poe (Boston, MA, 19. siječnja 1809.Baltimore, MD, 7. listopada 1849.) bio je američki pisac, urednik i književni kritičar. Najpoznatiji po svojim pjesmama i kratkim pričama, posebice onima u kojima je njegovao misterij i makabrističan stil, Poe je nesumnjivo centralna figura američkog romantizma (posebice podstila mračnog romantizma), ali i jedna od najvažnijih i najutjecajnijih ličnosti svjetske književnosti; uz to je bio i jedan od pionira kratke priče u Sjedinjenim Državama. Danas ga se smatra začetnikom detektivskog i kriminalističkog žanra, a ističe se i njegov doprinos tada još uvijek mladom žanru znanstvene fantastike. Bio je prvi poznati američki pisac koji je pokušao živjeti kao profesionalni pisac, nešto što je istovremeno u Francuskoj radio Honoré de Balzac, a kasnije u Rusiji i Fjodor Dostojevski, što je rezultiralo karijerom i životom obilježenim financijskim poteškoćama.

Poe i njegov rad su izvršili trajan utjecaj na američku i svjetsku književnost, ali i na specijalizirana područja poput kozmologije ili kriptografije. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Spavanje · Operacija Crno · Novi val