Wikipedija:Istaknuti članci/Arhiva/2015.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Na ovoj stranici nalazi se popis svih izabranih članaka za 2015. godinu, od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2015. godine. Tokom ove godine došlo je do promjene sustava izbora članaka, odnosno promijenjen je tempo njihove izmjene. Tako se, za razliku od prethodne godine, biraju tri izabrana članka po mjesecu, po principu prvog do desetog, jedanaestog do dvadesetog i dvadesetprvog do posljednjeg dana u mjesecu. Izabrano je ukupno 36 članaka.

Pregled

1. siječnja/januara - 10. siječnja/januara

Fudbalska ili nogometna reprezentacija Francuske predstavlja Francusku na međunarodnim nogometnim natjecanjima. Reprezentacija se nalazi pod upravom Francuskog nogometnog saveza (francuski: Fédération Française de Football), a natječe se kao članica UEFA-e. Tradicionalne reprezentativne boje su plava, bijela i crvena, derivirane iz nacionalne zastave, a znane kao drapeau tricolore, dok je coq gaulois simbol reprezentacije. Francuska reprezentacija kolokvijalno je znana kao Les Bleus, što je nadimak koji prati sve francuske reprezentacije, a nastao je zbog plavih dresova koje ima svaka reprezentacija.

Francuska je svoju prvu službenu utakmicu odigrala 1904. godine, a danas svoje domaće utakmice uglavnom igra na Stade de Franceu u Saint-Denisu, predgrađu Pariza. Reprezentacija je dosad osvojila jedno svjetsko i dva europska prvenstva, jedno olimpijsko zlato te dva Kupa konfederacija. Nakon osvajanja Kupa konfederacija 2001. godine, Francuska je postala druga reprezentacija nakon Argentine koja je osvojila sva tri velika natjecanja koja organizira FIFA. Francuska ima snažno rivalstvo sa susjednom Italijom, a tokom povijesti je imala i važna rivalstva s Belgijom, Brazilom, Engleskom, Njemačkom i Španjolskom. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Penguin – Škotski referendum o nezavisnosti 2014. – Katalog žena


11. siječnja/januara - 20. siječnja/januara

Drugi čečenski rat (rus. Вторая чеченская война) je bio oružani sukob koji se od 1999. do druge polovice 2000-ih vodio između oružanih snaga Ruske Federacije na jednoj, te oružanih snaga i paravojnih formacija samoproglašene Čečenske Republike Ičkerije na drugoj strani. Uzrok sukoba je bio neriješeni status Čečenije, koja je 1996. godine u Prvom čečenskom ratu izborila de facto nezavisnost, ali koju vlada tadašnjeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina nije htjela formalno priznati. Povod za izbijanje sukoba su bili nasilni incidenti usmjereni protiv ruskih funkcionara i građana u samoj Čečeniji i izvan nje, a za koje se odgovornima smatrale militantne vahabističke frakcije među samim Čečenima, i čije će aktivnosti eskalirati u kratkotrajnu invaziju Dagestana u ljeto 1999. godine. Rusija je kao odgovor na njih prvo započela sa kampanjom zračnog bombardiranja, da bi 1. oktobra otpočela kopnenu invaziju Čečenije, koja će kulminirati opsadom i zauzimanjem čečenskog glavnog grada Grozni u februaru 2000. godine; do proljeća iste godine su ruske snage uspjele ostvariti nominalni nadzor nad svim važnijim naseljima i strateškim točkama Čečenije čime je Čečenska Republika Ičkerija de facto prestala postojati, odnosno završila konvencionalna faza rata. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Fudbalska ili nogometna reprezentacija Francuske – Penguin – Škotski referendum o nezavisnosti 2014.


21. siječnja/januara - 31. siječnja/januara

Apokolocintoza božanskog Klaudija (latinski: Apocolocyntosis divi Claudii), odnosno Pretvorba božanskog Klaudija u tikvu, poznata i kao Šala o Klaudijevoj smrti (Ludus de morte Claudii), oštra je i duhovita satira na račun pokojnog rimskog cara Klaudija koju je najverovatnije napisao filozof Seneka Mlađi. Uz delimični izuzetak Petronijevog Satirikona, to je jedino delo koje pripada žanru menipske satire, a u potpunosti se sačuvalo iz antike do današnjih dana. Napisano je na samom početku Neronove vladavine i izvrguje ruglu apoteozu njegova prethodnika Klaudija, pri čemu se "tikvom" možda aludira na Klaudijevu tupavost. Ovo neveliko delo, koje se sastoji od petnaest kratkih poglavlja, opisuje dolazak pokojnog cara na nebo, teškoće oko utvrđivanja njegovog identiteta te predlog božanskog cara Avgusta da Klaudija, zbog svih zločina koje je počinio, treba baciti u podzemni svet; tu sreće svoje žrtve i potom bude izveden na sud pred Eaka, koji sasluša samo optužbu i naposletku dodeli Klaudija jednom od njegovih oslobođenika, da mu pomaže kod suđenja. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Drugi čečenski rat – Fudbalska ili nogometna reprezentacija Francuske – Penguin


1. veljače/februara - 10. veljače/februara

Minojska erupcija (grčki Μινωική έκρηξη) odnosi se na vulkansku erupciju There, otoka u Egejskom moru, danas u sklopu Grčke, u 2. milenijumu pne. Točno datiranje ovog događaja je predmetom spora: arheološki nalazi ukazuju da se ono odigralo u 16. stoljeću pne., no datiranje ugljikom-14 ukazuje da se ono odigralo 100 godina prije toga, u 17. stoljeću pne. Bila je to jedna od najvećih vulkanskih erupcija na Zemlji u periodu pisane ljudske historije, iako nisu otkriveni dokazi o ljudskim žrtavama jer je otok bio slabo naseljen, te je evakuiran neposredno prije izlaska magme. Cijeli proces trajao je četiri dana. Erupcija je uništila najveći dio otoka Thera, zajedno s minojskim gradovima u neposrednoj okolici i na sjevernoj obali Krete, što je doprinijelo kolapsu minojske kulture. Pojedini povjesničari su smatrali da je ova erupcija i dovela do propasti minojske kulture, no danas se ta teorija odbacuje jer je ta kultura nastavila postojati još otprilike 150 godina nakon ove prirodne katastrofe. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Apokolocintoza – Drugi čečenski rat – Fudbalska ili nogometna reprezentacija Francuske


11. veljače/februara - 20. veljače/februara

Hipoteza o multiregionalnom porijeklu modernog čovjeka je naučni model koji pruža alternativno objašnjenje za obrazac ljudske evolucije od šire prihvaćenog modela "Iz Afrike".

Prema multiregionalnoj evoluciji, ljudska vrsta prvi put se pojavila prije oko 2 miliona godina i potonja ljudska evolucija odvijala se kontinuirano unutar samo jedne ljudske vrste. Ta vrsta obuhvata sve arhajske ljudske forme kao što su H. erectus i Neandertalci, kao i moderne forme i u cijelom svijetu evoluirala je u raznoliku populaciju modernog Homo sapiens sapiensa. Prema toj teoriji, mehanizam klinalne varijacije po modelu "Centar i rub" pružio je neophodnu ravnotežu između genskog drifta, genskog toka i prirodne selekcije u pleistocenu, te omogućio cjelokupnu evoluciju kao globalne vrste uz očuvanje regionalnih razlika u nekim morfološkim osobinama. Zastupnici multiregionalizma ukazuju na fosilne i genomske podatke i kontinuitet arheoloških kultura kao dokaze svoje hipoteze. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Minojska erupcija – Apokolocintoza – Drugi čečenski rat


21. veljače/februara - 28. veljače/februara

Britanska monarhija odnosi se na ustavnu monarhiju Ujedinjenog Kraljevstva i njegovih prekomorskih teritorija. Trenutni monarh je kraljica Elizabeta II, koja je stupila na presto nakon smrti svog oca, kralja Georgea VI, 6. februara 1952. godine.

Monarh i njegova bliska porodica obavljaju različite službene, ceremonijalne i diplomatske dužnosti. Kako je britanska monarhija ustavna, monarh je neutralan u odnosu na politiku. Među dužnostima monarha jeste dodeljivanje odličja i imenovanje premijera, a takođe obavlja i dužnost vrhovnog zapovednika britanskih oružanih snaga. Premda teoretski britanski monarh, putem kraljevskog prerogativa, i dalje poseduje vrhovnu izvršnu vlast, on tu vlast vrši samo u skladu sa zakonima usvojenim u parlamentu i sa ograničenjima koja nameću ustavne konvencije i presedani. Lična rezervna ovlašćenja monarha obično se mogu upotrebiti samo u slučaju ozbiljne vanredne situacije ili ustavne krize. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Hipoteza o multiregionalnom porijeklu modernog čovjeka – Minojska erupcija – Apokolocintoza


1. ožujka/marta - 10. ožujka/marta

Katinjski masakr ili masakr u Katinjskoj šumi (poljski: zbrodnia katyńska, mord katyński, "Katinjski zločin"; ruski: Катынский расстрел "Katinjsko strijeljanje") bio je niz masovnog strijeljanja poljskih državljanja koji je izvršio Narodni komesarijat unutrašnjih poslova (NKVD), tajna policija Sovjetskog Saveza, između IV. i V. 1940. Izvorno se naslov "masakr u Katinju" odnosio na masakr u Katinjskoj šumi, koja je prva otkrivena te je bila najveća lokacija smaknuća ovog tipa.

Pokolj je pokrenuo šef NKVD-a Lavrentij Berija koji je htio ubiti sve zarobljene poljske oficire, a naredba je izdata 5.3. 1940., i odobrio ju je sovjetski Politbiro, uključujući i njen vođa, Josif Staljin. Broj ubijenih se procjenjuje na oko 22,000. Žrtve su ubijene u Katinjskoj šumi u Smolenskoj oblasti, Ruskoj SFSR, zatvorima u Tveru i Harkivi i drugdje. Od ukupnog broja smaknutih, oko 8.000 su bili oficiri zarobljeni nakon Sovjetske invazije Poljske, dodatnih 6.000 su bili policijski oficiri, dok su ostatak sačinjavali poljski intelektualci koju su Sovjeti smatrali "tajnim agentima, žandarmerijom, zemljoposjednicima, saboterima, vlasnicima tvornica, advokatima, činovnicima i svećenicima". (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Britanska monarhija – Hipoteza o multiregionalnom porijeklu modernog čovjeka – Minojska erupcija


11. ožujka/marta - 20. ožujka/marta

Pterodactylus (od grčkog πτεροδάκτυλος, pterodaktulos, što znači "krilati prst") rod je pterosaura čiji se pripadnici često nazivaju pterodaktilima. Bio je prvi koji je identificiran kao leteći gmaz i imenovan. Njegovi fosilni ostaci uglavnom se mogu pronaći u solnhofenskom vapnencu u Bavarskoj (Njemačka), koji je nastao u kasnojurskom periodu (rani tithonij), prije između 150,8 i 148,5 miliona godina, mada su djelići skeleta pronađeni u ostalim dijelovima Evrope i u Africi. Bio je mesožder i vjerovatno se hranio ribama i ostalim malenim životinjama. Kao i kod svih pterosaura, krila kod Pterodactylusa sastojala su se od kožne i mišićave membrane koja se protezala od njegovog izduženog četvrtog prsta do zadnjih udova. Iznutra su kao potpora služila kolagenska vlakna, a izvana keratinski grebeni.

Njegov naziv potiče od grčkog pteron (πτερόν, "krilo") i daktylos (δάκτυλος, "prst") i odnosi se na način na koji je jedan veliki prst pružao potporu cijelom krilu. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Katinjski masakr – Britanska monarhija – Hipoteza o multiregionalnom porijeklu modernog čovjeka


21. ožujka/marta - 31. ožujka/marta

Riddler, pravim imenom Edward Nashton ili Edward Nigma je fiktivni lik, stripovski superzlikovac koji se pojavljuje u stripovima koje izdaje DC Comics. Riddler je najpoznatiji kao Batmanov protivnik, no nerijetko se pojavljivao i kao protivnik drugih DC-jevih likova, poput Green Arrowa. Riddlera su zajednički stvorili Bill Finger i Dick Sprang, a prvi put se pojavio u stripu Detective Comics #140 (listopad 1948.). Riddler je danas jedan od rijetkih glavnih likova čije je pitanje autorstva nesporno.

Riddler zauzima posebno mjesto među Batmanovim protvnicima. Iako ne posjeduje nikakve supermoći, Riddlerov intelekt ga čini jednim od Batmanovih najopasnijih protivnika. Riddler na Batmana gleda kao na intelektualnog rivala te ga nerijetko naziva jedinom osobom koja mu intelektualno može parirati. Svoje zagonetke često modelira tako da izazove Batmana i njihovi mu dvoboji često predstavljaju veliko intelektualno zadovoljstvo. Riddler se uglavnom pojavljuje u zelenoj odjeći (bilo da je to odijelo sa šeširom, bilo da je kostim), a gotovo je uvijek popraćen upitnicima, najčešće ljubičaste boje. Nerijetko je vođen i sa štapom čiji vrh ima oblik upitnika. Godine 2009., IGN je Riddlera proglasio 59. najboljim stripovskim zlikovcem svih vremena. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Pterodactylus – Katinjski masakr – Britanska monarhija


1. travnja/aprila - 10. travnja/aprila

Ropstvo je u staroj Grčkoj bilo uobičajena institucija, kao i u drugim antičkim društvima. Procenjuje se da je većina atinskih građana posedovala bar po jednog roba, a grčki pisci uglavnom su ropstvo smatrali i prirodnim i nužnim. Na određeno preispitivanje tog stanovišta nailazi se u sokratovskim dijalozima, a kod stoičkih filozofa nalazi se najstarija zabeležena osuda ropstva.

Danas historiografija razlikuje robove koji su predstavljali ličnu pokretnu imovinu vlasnika i robove koji su bili vezani za zemlju, kakvi su, na primer, bili penesti u Tesaliji ili heloti u Sparti, koji su više nalikovali srednjovekovnim kmetovima i na neki način bili smatrani delom nekretnine na kojoj su se nalazili. Lični rob je osoba lišena slobode i prisiljena da se potčini vlasniku, koji ga može kupiti, prodati ili ga posuditi drugoj osobi, kao i bilo koju drugu ličnu stvar. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Riddler – Pterodactylus – Katinjski masakr


11. travnja/aprila - 20. travnja/aprila

Svjetsko prvenstvo u rukometu 2015. bilo je 24. izdanje IHF Svjetskog prvenstva koje se od 15. siječnja do 1. veljače 2015. godine održalo u Kataru. Bilo je to drugi put u historiji svjetskih prvenstava da je jedno izdanje održano u Aziji (nakon Japana 1997. godine) te treći put da je održano u arapskoj zemlji (nakon Egipta 1999. i Tunisa 2005.). Katar je domaćinstvo dobio 27. siječnja 2011. godine nakon sastanka Vijeća IHF-a. Turnir se igrao u tri dvorane u Lusailu (1) i Dohi (2), što je najmanji broj kako gradova tako i dvorana otkako je IHF, kao krovna organizacija profesionalaca, zadužen za organizaciju prvenstava.

Prvak je po peti puta u povijesti postala Francuska, koja je s 25:22 porazila Katar. Katar je tako postao prva neeuropska i prva azijska zemlja koja je osvojila medalju na svjetskom prvenstvu, dok je Francuska je postala rekorder po broju osvojenih svjetskih prvenstava te, po drugi puta u historiji, istovremeno bila i svjetski i europski i olimpijski prvak. U utakmici za treće mjesto, Poljska je nakon dva produžetka, s rezultatom 29:28, porazila branitelje naslova, Španjolsku. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Ropstvo u staroj Grčkoj – Riddler – Pterodactylus


21. travnja/aprila - 30. travnja/aprila

Građanski rat u Vizantiji 1341–1347 (poznat i kao drugi građanski rat Paleologa) naziv je za sukob koji je izbio nakon smrti Andronika III Paleologa oko starateljstva nad njegovim devetogodišnjim naslednikom Jovanom V Paleologom. U središtu sukoba nalazili su se, s jedne strane, Andronikov veliki domestik Jovan Kantakuzin i, s druge, Andronikova udovica Ana, carigradski patrijarh Jovan XIV Kalekas te veliki vojvoda Aleksije Apokavk. Rat je podelio vizantijsko društvo po klasnim linijama, tako da je aristokratija podržavala Kantakuzina, dok su donji i srednji slojevi svoju podršku dali carskom namesništvu. U manjoj meri sukob je dobio i verski karakter, budući da je u to doba isihastički spor dobio na zamahu, a poštovanje mistične doktrine isihazma često je izjednačavano s podrškom Kantakuzinu.

Kao najbliži prijatelj cara Andronika III, Kantakuzin je postao namesnik maloletnog Jovana V nakon careve smrti u junu 1341. Dok je Kantakuzin bio odsutan iz Carigrada u septembru iste godine državnim udarom Aleksija Apokavka i patrijarha Jovana XIV osigurana je podrška carici Ani i postavljeno novo namesništvo. Kao odgovor na to, Kantakuzinova vojska i pristalice proglasili su ga za savladara u oktobru, a ubrzo je izbio i oružani sukob. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: IHF Svjetsko prvenstvo 2015. – Ropstvo u staroj Grčkoj – Riddler


1. svibnja/maja - 10. svibnja/maja

Sovjetska invazija Poljske bila je sovjetska vojna operacija koja je započela bez formalne objave rata 17.9. 1939. Tog dana - 16 dana nakon njemačke invazije Poljske - SSSR je i sam otpočeo svoju invaziju sa istoka. Invazija je završila 6.10. podjelom i aneksijom cijele Poljske između Trećeg Reicha i SSSR-a.

Početkom 1939., SSSR je ušao u pregovore sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Francuskom, Poljskom i Rumunjskom kako bi uspostavio savezništvo protiv Trećeg Reicha. Pregovori su propali jer je SSSR zahtijevao da Poljska i Rumunjska daju sovjetskim vojnicima slobodan prolaz kroz njihov teritorij kao dio ugovora o kolektivnoj sigurnosti. Propast pregovora je dovelo do toga da se SSSR okrenuo Trećem Reichu sa kojim je sklopio pakt Ribbentrop-Molotov 23.8.; to je bio pakt o nenapadanju sa tajnim protokolima u kojim bi te dvije države napale druge u istočnoj i sjevernoj Evropi, koje bi podelile na njemačke i sovjetske sfere interesa. Tjedan dana nakon potpisivanja pakta, njemačka vojska je izvršila invaziju Poljske sa sjevera, juga i zapada. Poljske snage su se tada povukle na jugoistok gdje su se pripremale za dugu odbranu i čekale na francusku i britansku pomoć i pojačanje. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Građanski rat u Vizantiji (1341–1347) – IHF Svjetsko prvenstvo 2015. – Ropstvo u staroj Grčkoj


11. svibnja/maja - 20. svibnja/maja

Georges André Malraux (Pariz, 3. studenog 1901.Créteil, 23. studenog 1976.) je bio francuski pisac, pustolov, političar i intelektualac.

U suštini autodidakt i strastveni pustolov, Malraux je svoju mladost proveo u Indokini, pišući za antikolonijalni list i boraveći nakratko u zatvoru (1923.1924.) zbog krijumčarenja kmerskih antikviteta. Vrativši se u Francusku, svoje doživljaje iz Azije predočio je u uspješni roman La Voie royale (1930.), a samo tri godine kasnije stekao je enormnu popularnost romanom La Condition humaine, pustolovno-angažiranim romanom egzistencijalističke tematike koji je inspiriran borbom revolucionara u Kini, zbog kojega mu je 1933. uručena Prix Goncourt.

Kao borbeni antifašist, Malraux se od 1936. do 1937. borio na strani republikanaca u Španjolskom građanskom ratu. Iskustvo iz rata navelo ga je na pisanje romana L'Espoir (1937.), još jedne uspješnice, koji je sljedeće godine ekraniziran kao Espoir, sierra de Teruel. U ožujku 1944. se pridružio pokretu otpora i sudjelovao u borbama za oslobođenje Francuske. Nakon rata, Malraux se priključio Charlesu de Gaulleu i igrao ulogu u radu RPF-a, a nakon povratka de Gaullea na vlast bio je ministar kulture od 1959. do 1969. godine. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Sovjetska invazija Poljske – Građanski rat u Vizantiji (1341–1347) – IHF Svjetsko prvenstvo 2015.


21. svibnja/maja - 31. svibnja/maja

Krimski rat, u ruskoj historiografiji znan i kao istočni rat 1853.–1856. (ruski: Восточная война, Vostochnaya Vojna, francuski: Guerre de Crimée), bio je sukob između Ruskog Carstva i savezništva u kojem su sudjelovali Osmansko Carstvo, Francusko Carstvo, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kraljevina Sardinija. Iako je bilo kratkoročnih uzroka rata - prava kršćana u Svetoj zemlji, koju je tada kontroliralo Osmansko Carstvo, pošto je Francuska promovirala prava katolika a Rusija pravoslavaca - glavni uzroci su propadanje Osmanskog Carstva i odbijanje Britanije i Francuske da se Rusija proširi po Europi na račun Osmanlija u povlačenju. Rusija je izgubila rat a Osmanlije su stekli dvadesetogodišnji predah od ruskog pritiska na Balkanu. Kršćani su dobili stupanj službene jednakosti u Osmanskom Carstvu dok su pravoslavci stekli kontrolu nad spornim kršćanskim crkvama.

Osmansko i Rusko Carstvo ušli su u rat u oktobru 1853., a Osmanlije su počele gubiti teritorij zbog čega je ruska vojska stekla kontrolu nad velikom dijelom Crnoga mora. Rusko Carstvo je htjelo kontrolu nad Crnim morem, za što je bila ključna vojna luka u Sevastopolju, na Krimu. Shvativši da bi zauzimanjem Sevastopolja Rusija kontrolirala Crno more i pobjedila rat, Francuska i Britanija su se uključile u rat u martu 1854. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: André Malraux – Sovjetska invazija Poljske – Građanski rat u Vizantiji (1341–1347)


1. lipnja/juna - 10. lipnja/juna

Nobelova nagrada za književnost (šved. Nobelpriset i litteratu), kategorija Nobelove nagrade koju od 1901. Švedska akademija dodjeljuje za književnost. Nagrada se dodjeljuje piscu iz bilo koje zemlje koji je, prema riječima Alfreda Nobela, stvorio "na polju književnosti najbolje djelo idealističkih tendencija" (švedski: den som inom litteraturen har producerat det mest framstående verket i en idealisk riktning). Iako su ponekad, kao izrazito hvalevrijedna, navođena i pojedina djela, termin "djelo" u ovom kontekstu odnosi se na autorov cjelokupni opus. Švedska akademija odlučuje tko će, ako će uopće netko, dobiti nagradu za pojedinu godinu. Ime dobitnika objavljuje se početkom listopada svake godine. Nagrada za književnose jedna je od pet nagrada utemeljenih oporukom Alfreda Nobela iz 1895. godine.

Nobelova odluka da naglasi "idealističke tendencije" kao glavni kriterij izbora dobitnika, redovito je dovodio do kritika usmjerenih prema Akademiji. Na švedskom, termin idealisk označava ili "idealistički" ili "idealni". Početkom XX. stoljeća, komitet je riječi iz oporuke interpretirao odviše doslovno. Iz ovog razloga, neki renomirani autori poput Jamesa Joycea, Lava Tolstoja, Henrika Ibsena, Antona Čehova, Marcela Prousta i Henryja Jamesa, nisu dobili nagradu. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Krimski rat – André Malraux – Sovjetska invazija Poljske


11. lipnja/juna - 20. lipnja/juna

Otonska renesansa, poznata i kao renesansa 10. veka, period je kulturne obnove u istoriji srednjeg veka koji je trajao od početka 10. veka do oko 1030. godine. To razdoblje karakteriše živa kulturna delatnost, posebno u školama u Nemačkoj i, na raznorodniji način, širom evropskog kontinenta. Kulturom tog doba dominirala su dva velika intelektualca, Abbon od Fleuryja i Gerbert od Aurillaca. Među značajnim umetničkim dostignućima nalaze se iluminirani rukopisi i važna arhitektonska dela. Ovaj period kulturnog uspona bio je više limitiran u odnosu na karolinšku renesansu, koja mu je prethodila, i predstavljao je poslednju fazu u dugom razvoju srednjovekovnog obrazovanja, od 6. do 11. veka, pre procvata renesanse 12. veka.

Razdoblje kulture 10. veka prvi je nazvao "rensansom" nemački istoričar Hans Naumann. Tačnije, njegovo delo objavljeno 1927. grupiše pod tim terminom karolinški i otonski period pod naslovom Karolinška i otonska renesansa (Karolingische und ottonische Renaissance). Otonska je renesansa poznata i kao "renesansa 10. veka", da bi se uključili i događaji van Nemačke koja je bila pod vlašću otonske dinastije, odnosno kao "preporod 1000. godine", budući da zahvata i deo 11. veka. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Nobelova nagrada za književnost – Krimski rat – André Malraux


21. lipnja/juna - 30. lipnja/juna

Cobra (コブラ Kobura?) japanska je SF manga serija koju je napisao i ilustrirao Buichi Terasawa. Smještena u daleku budućnost, priča se odvija oko Cobre, koji živi pustolovni život sve dok njegovi neprijatelji ne krenu u lov na njega. Cobra kirurški mijenja svoje lice i briše svoju memoriju kako bi se sakrio od neprijatelja te imao normalan život. Naposljetku, dobiva ponovno svoje memorije te se ujedinjuje sa bivšom partnericom, Lady Armaroid. Teresawa je priču zamislio kao spoj špageti vesterna i pričama o samuraju, te varijacije filmova, koje sežu od Jamesa Bonda do Disneyja.

Manga je prvi put objavljena u Shueishinom Weekly Shōnen Jump časopisu od novembra 1978. do novembra 1984. Kasnije, Shueisha je sakupila poglavlja te ih objavila u 18 svezaka. Manga Cobra je obuhvatila razne manga serije, stripove, dugometražni anime film i dvije anime serije - jedna iz 1982. sa 31 epizodom, te druga iz 2010. sa 13 epizoda - dvije OVA serije, audio albume, video igrice i drugu franšizu. 2010., Alexandre Aja je objavio da je igrani film u produkciji, ali od njega još uvijek nije bilo ništa. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Otonska renesansa – Nobelova nagrada za književnost – Krimski rat


1. srpnja/jula - 10. srpnja/jula

Bogomoljke (lat. Mantodea) su red velikih grabežljivih kukaca podrazreda krilaša koji prednji par nogu drže uzdignute na način koji podsjeća na sklopljene ruke pri molitvi, pa su po tome nazvani. Žive u umjerenijim regijama, a dobar dio u tropskim krajevima. Neki ih zabunom pogrešno miješaju sa skakavcima, jer su u stvari u srodstvu sa žoharima (Blattodea) a ne sa ravnokrilcima (Orthoptera), kojima pripadaju skakavci. Bogomljke su karnivori, a smatra se da imaju i kanibalističke instinkte. Bogomoljke također ne mogu skakati, za razliku od skakavaca, te imaju i različitu morfologiju.

Njeno vertikalno binokularno vidno polje obuhvaća 240°, a u stanju je čuti i ultrazvuk. Žive do godinu dana. Mogu satima nepomično stajati u travi ili žbunju i vrebati plijen, a kada se isti pojavi, hvata ga prednjim nogama u vremenskom rasponu od 50 do 70 milisekundi, čime je ulov prebrz da bi bio vidljiv prostim okom. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Cobra (anime) – Otonska renesansa – Nobelova nagrada za književnost


11. srpnja/jula - 20. srpnja/jula

90377 Sedna je veliki planetoid u dalekim predjelima sunčeva sustava koji je 2012. bio tri puta udaljeniji od Sunca nego Neptun. Spektroskopija je otkrila da je površina Sedne sastavljena od sličnog materijala kao i drugi trans-neptunski objekti, dakle spoj vode, metana i dušikovog leda sa tolinima. Njena površina je jedna od najcrvenijih od svih objekata sunčeva sustava. Vrlo je vjerojatno patuljasta planeta.

Većinu svoje orbite, Sedna je čak i dalje od Sunca nego što je trenutno, jer se procjenjuje da je njen afel 937 astronomskih jeidnica (31 puta udaljenija od Neputonove orbite), zbog čega je jedan od najudaljenijih objekata sunčeva sustava ne računajući komete. Eris, najmasivniji poznati patuljasti planet, i (225088) 2007 OR10, najveći objekt u sunčevu sustavu bez imena, su trenutno dalje od Sunca od Sedne na udaljenosti od 96,4 AJ i 87,0 AJ. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Bogomoljke – Cobra (anime) – Otonska renesansa


21. srpnja/jula - 31. srpnja/jula

Mr. Freeze, pravim imenom Dr. Victor Fries je fiktivni lik, stripovski superzlikovac koji se pojavljuje u stripovima koje izdaje DC Comics. Mr. Freeze je najpoznatiji kao jedan od Batmanovih protivnika, mada se znao pojaviti i kao protivnik nekog od drugih DC-jevih superheroja. Mr. Freezea su stvorili Bob Kane, David Wood i Sheldon Moldoff, a prvi put se pojavio u stripu Batman #121 (veljača 1959.), mada je tada nosio ime Mr. Zero. Prvo pojavljivanje pod današnjim imenom imao je u stripu Detective Comics #373 (ožujak 1968.).

Mr. Freeze je vrlo specifičan Batmanov protivnik. Njegove supermoći posljedica su napredne tehnologije, dok on sam ne može uopće preživjeti bez kriogeničkog odijela ili izrazito niskih temperatura. Iako njegova geneza varira, u najčešćoj varijaciji, dr. Victor Fries je uspješan znanstvenik i kriogeničar koji je pokušavao pronaći lijek za svoju kriogenički zamrznutu, nasmrt bolesnu suprugu Noru. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: 90377 Sedna – Bogomoljke – Cobra (anime)


1. kolovoza/augusta - 10. kolovoza/augusta

Prosvjetiteljstvo (ili doba razuma) je razdoblje od 1650-ih do 1780-ih tokom kojih su intelektualne i kulturalne snage u Evropi davali naglasak razumu, analizi, i individualizmu nasuprot tradicionalnim linijama autoriteta. Promicali su ga filozofi i lokalni intelektualci u urbanim kavanama, salonima i masonskim ložama. Zagovornici prosvjetiteljstva dovodili su u pitanje i izazvali autoritet institucija koje su bile duboko ukorijenjene u društvu, kao npr. Katoličke crkve i zalagali se za reformu društva utemeljenom na toleranciji, nauci i skepticizmu.

Mnogi filozofi i naučnici kao Francis Bacon, René Descartes, John Locke, Baruch Spinoza, Pierre Bayle, Voltaire, Francis Hutcheson, David Hume, Cesare Beccaria, Immanuel Kant i Isaac Newton utjecali su na društvo objavljujući vrlo popularne radove. Pod utjecajem ideja prosvjetiteljstva, mnogi su se vladari sastajali s intelektualcima tog doba i pokušavali primijeniti njihove reforme, uvodeći princip tolerancije i prihvaćajući suživot različitih religija, započevši proces koji će se kasnije zvati prosvijećeni apsolutizam. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Mr. Freeze – 90377 Sedna – Bogomoljke


11. kolovoza/augusta - 20. kolovoza/augusta

Zvjezdane staze IV: Putovanje kući (engleski Star Trek IV: The Voyage Home) američka je SF filmska komedija iz 1986. godine. To je četvrti film temeljen na televizijskoj seriji Zvjezdane staze te završava priču započetu sa prethodna dva filma, Zvjezdane staze II: Khanov bijes (1982) i Zvjezdane staze III: Potraga za Spockom (1984). Radnja se odvija oko bivše posade svemirskog broda USS Enterprise koji putuju 300 godina natrag u prošlost, u San Francisco 1980-ih, kako bi donijeli dva grbava kita natrag u budućnost i tako spasili Zemlju koju opsjeda vanzemaljska sonda koja traži signale kitova.

Nakon što je režirao prethodni film, Potraga za Spockom, glumac Leonard Nimoy je prihvatio ponudu režiranja i četvrtog, uz veće slobode koje su mu date. Nimoy i producent Harve Bennett su zamislili priču sa ekološkom porukom i bez zlikovaca. Studio Paramount nije bio zadovoljan prvim nacrtom scenarija, te je stoga unajmljen Nicholas Meyer, redatelj drugog filma, Khanov bijes, koji je napisao različite dijelove novog scenarija sa Bennettom, uz odobrenje Nimoyja, glavnog glumca Williama Shatnera i Paramounta. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Prosvjetiteljstvo – Mr. Freeze – 90377 Sedna


21. kolovoza/augusta - 31. kolovoza/augusta

Kibela ili Cibela (frigijski: Matar Kubileya/Kubeleya "Kibelijska Majka", možda "Planinska Majka"; lidijski: Kuvava; starogrčki: Κυβέλη Kybélē, Κυβήβη Kybḗlē, Κύβελις Kýbelis) bila je izvorno anatolijska boginja majka; možda je imala preteču u ranoneolitskom naselju Çatalhöyüku (u oblasti grada Konije), gde je, u jednoj žitnici, pronađena velika statua bremenite boginje predstavljene kako sedi na lavljem prestolu. To je jedina frigijska boginja za koju se danas zna i verovatno je zauzimala položaj zvanične boginje te države.

U Grčkoj je Kibela različito primljena. Preuzela je neke atribute boginje Zemlje, Geje, njenog minojskog pandana, Reje, i žetvene boginje majke, Demetre. Neki polisi, među njima Atina, zazivali su je kao zaštitnicu, no najpoznatiji grčki obredi i rituali vezani za Kibelu prikazuju je kao suštinski stranu, egzotičnu i misterioznu boginju koja stiže na kolima koja vuku lavovi, a njen dolazak prati glasna muzika, ispijanje vina i neobuzdana, ekstatična gomila njenih poštovalaca. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Star Trek IV: The Voyage Home – Prosvjetiteljstvo – Mr. Freeze


1. rujna/septembra - 10. rujna/septembra

William Cuthbert Faulkner (New Albany, MS, 25. rujna 1897.Byhalia, MS, 6. srpnja 1962.) je bio višestruko nagrađivani američki pisac i scenarist, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1949. godine. Faulkner je pisao romane, kratke priče, poeziju, eseje, jednu dramu i nekoliko scenarija. Faulkner se danas smatra jednim od pionira avangarde i modernizma te jedan od najznačajnijih autora toka svijesti, uz Jamesa Joycea i Virginiju Woolf. Njegova najpoznatija djela smještena su u fiktivni okrug Yoknapatawpha, koji je inspiriran njegovim iskustvima u stvarnom okrugu Lafayette, Mississippi.

Faulkner je neupitno jedan od najvećih američkih književnika te jedan od najznačajnijih predstavnika južnjačke književnosti, točnije južnjačke gotike. Iako su se njegova djela objavljivala već 1919. godine, a posebice tokom 20-ih i 30-ih godina, Faulkner je bio praktički anonimac do primanja Nobela 1949. godine. Izdavačka kuća Modern Library stavila je njegov roman The Sound and the Fury na šesto mjesto svog popisa 100 najboljih romana na engleskom jeziku u XX. vijeku; na listi su još bili i As I Lay Dying i Light in August. Njegov roman Absalom, Absalom! također se, vrlo često, navodi na ovakvim popisima. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Kibela – Star Trek IV: The Voyage Home – Prosvjetiteljstvo


11. rujna/septembra - 20. rujna/septembra

Homoseksualnost u Nemačkoj je dugo bila praćena diskriminativnim zakonima i progonom, posebno za vreme nacizma, kao i dve decenije nakon stvaranja Savezne Republike Nemačke. Tokom perioda koalicione vlade Zelenih i Socijaldemokrata (1998-2005) Nemačka je postala znatno tolerantnija zemlja po pitanju, sa većim stepenom priznavanja jednakih prava LGBT osoba.

S druge strane, uprkos tada nepovoljnim prilikama, Nemačka je bila kolevka modernog LGBT pokreta, s kraja 19. i početkom 20. veka, sa veoma razvijenom LGBT kulturom i scenom i imala je značajan uticaj na dalje formiranje savremenog LGBT pokreta u svetu. Uvid u nemačku LGBT istoriju može se steći u Schwules Museumu (Gej muzej) u Berlinu, jedinstvenoj instituciji u svetu, posvećenoj očuvanju LGBT istorije. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: William Faulkner – Kibela – Star Trek IV: The Voyage Home


21. rujna/septembra - 30. rujna/septembra

Rat u Bosni i Hercegovini je izraz za oružani sukob koji se odvijao na prostoru današnje Bosne i Hercegovine od proljeća 1992. do jeseni 1995. Uzrok rata je bio raspad SFRJ, odnosno odluka Bošnjaka i Hrvata BiH da se proglasi nezavisnost, čemu se žestoko protivila srpska zajednica, nastojeći BiH zadržati u krnjoj Jugoslaviji, odnosno nasilno priključiti nju ili njene dijelove u novu srpsku državu ili države.

U ratu su se tako na jednoj strani našle vojne i policijske formacije pretežno muslimanske vlade u Sarajevu kasnije organizirane u Armiju BiH, kojima su, ovisno o periodu pomagale razne muslimanske paravojne formacije, Hrvatska vojska, Hrvatsko vijeće obrane, dobrovoljci iz islamskih zemalja, a na kraju i snage NATO. Na drugoj strani su bile srpske paravojne formacije kasnije organizirane u Vojsku Republike Srpske, kojima su, ovisno o periodu pomagale snage JNA, dobrovoljaca i paravojnih formacija iz Srbije, te snage Autonomne republike Zapadne Bosne. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: LGBT historija u Njemačkoj – William Faulkner – Kibela


1. listopada/oktobra - 10. listopada/oktobra

Psycho-Pass: The Movie (japanski: サイコパス, Gekijō-ban Psycho-Pass) je japanski anime film iz 2015. godine kojeg je producirao Production I.G. Film je dio uspješne Psycho-Pass franšize te je uslijedio kao nastavak prvih dvaju sezona animea. Premijerno je prikazan 9. siječnja 2015. godine, a distribuiran je u preko 100 kinodvorana diljem Japana. Režiju filma zajednički potpisuju Naoyoshi Shiotani i Katsuyuki Motohiro, dok su scenaristi bili Makoto Fukami i Gen Urobuchi, originalni tvorac serijala i scenarist prve sezone animea. Radnja filma prati rasplet nekih situacija iz animea, ali i koncept izvoza Sibyla iz Japana u druge dijelove svijeta te pojavu terorista na japanskom tlu.

Studio Toho je bio zadužen za distribuciju filma, dok je licencu za Sjevernu Ameriku dobio Funimation Entertainment. Film je prošao iznimno dobro među kritikom i publikom, a zaradio je preko ¥850,000,000 u Japanu. U srpnju 2015. godine je objavljeno kako će Funimation distribuirati sinkroniziranu verziju filma u američkim kinima tokom 2016. godine. Kućno izdanje filma izdano je 15. srpnja 2015. godine u Japanu. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Rat u Bosni i Hercegovini – LGBT historija u Njemačkoj – William Faulkner


11. listopada/oktobra - 20. listopada/oktobra

Romantizam, umjetnički, književni i intelektualni pokret nastao u Evropi krajem 18. vijeka, a u većini zemalja dosegao je vrhunac u razdoblju od 1800. do 1850. Djelomično je nastao kao reakcija na industrijsku revoluciju, društvene i političke norme iz doba prosvjetiteljstva i naučnu racionalizaciju prirode. Najviše je utjelovljen u likovnoj umjetnosti, muzici i književnosti, ali imao je i velik utjecaj na historiografiju, obrazovanje i prirodoslovlje. Imao je također značajan i kompleksan utjecaj na politiku i, mada je većina razdoblja romantizma karekterizirao liberalizam i radikalizam, njegovi dugoročni i najznačajniji efekt bio je rast nacionalizma.

Ovaj je pokret isticao intenzivne emocije kao jedini autentični izvor estetskog doživljaja, dajući novi naglasak na osjećaje kao strahovanje, stravu i užas i strahopoštovanje, posebno ono koje se doživi kod suočavanja s novim estetskim kategorijama kao što je uzvišenost i ljepota prirode. Smatrao je narodnu umjetnost i drevne običaje plemenitima, ali je također vrlo cijenio spontanost, kao na primjer impromptu u muzici. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Psycho-Pass: The Movie – Rat u Bosni i Hercegovini – LGBT historija u Njemačkoj


21. listopada/oktobra - 31. listopada/oktobra

Pluton (službena oznaka 134340 Pluto), patuljasti planet Kuiperova pojasa, pojasa transneptunskih objekata. To je najveći i drugi po masivnosti patuljasti planet Sunčeva sustava te deveti po veličini i deseti po masivnosti poznati objekt koji kruži oko Sunca. Po volumenu je najveći poznati transneptunski objekt ili ima manju masu od Erisa, patuljastog planeta u raspršenom disku. Kao i drugi objekti Kuiperova pojasa, Pluton je sastavljen od leda i kamena i relativno je malen – posjeduje tek oko 1/6 mase i 1/3 volumena Mjeseca. Ima razmjerno ekscentričnu i nakrivljenu putanju u rasponu od 30 do 49 astronomskih jedinica (AJ), odnosno udaljen je između 4,4 i 7,3 milijarde km od Sunca. To znači da se Pluton povremeno približi Suncu više od Neptuna, ali stabilna orbitalna rezonancija sprečava njihov sudar. Svjetlosti Sunca treba 5,5 sati da stigne do Plutona pri srednjoj udaljenosti od 39,4 AJ.

Pluton je 1930. otkrio Clyde Tombaugh i sve do 24. 8. 2006. bio je smatran devetim planetom Sunčeva sustava, kada je na konferenciji IAU-a u Pragu usvojena definicija planeta koja isključuje Pluton, koji je definiran kao »patuljasti planet«. Neki astronomi ipak smatraju da bi Pluton trebalo kategorizirati kao planet. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Romantizam – Psycho-Pass: The Movie – Rat u Bosni i Hercegovini


1. studenog/novembra - 10. studenog/novembra

Afgansko-sovjetski rat (ruski Афганская война; paštunski د افغانستان جگړه (۱۹۷۹-۱۹۸۹)), ponekad nazvan i Sovjetska invazija Afganistana, je naziv za sovjetsko učešće u građanskom ratu koji se vodio u Afganistanu od 1978. do 1989. (građanski rat je trajao i nakon sovjetskog povlačenja) između komunističke vlade i islamističkih pobunjenika. Nakon Saur revolucije, vlast u Afganistanu su preuzele dvije suparničke komunističke partijeKhalq i Parcham—ali su bile izrazito nepopularne jer se tradicionalno stanovništvo opiralo ideologiji ateizma i društvenih reformi. U strahu da ta komunistička vlast ne propadne, SSSR je intervenirao 1979. na strani partije Parcham po naredbi Leonida Brežnjeva, koja se zalagala za jače veze sa Sovjetima. Moskva je planirala ostati najviše dvije do tri godine u zemlji, ali se zadržala gotovo cijelo desetljeće. Udružene vojne snage sovjetskih i afganistansko-komunističkih snaga su potom vodile teške borbe sa antikomunističkom oporbom u zemlji, a sustavno bombardiranje sela i razni masakri doveli su do katastrofalnih ljudskih žrtava. Usprkos četiri rezolucije Opće skupštine UN-a u kojoj se poziva na povlačenje stranih vojnika, Crvena armija je ostala u Afganistanu. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Pluton (astronomija) – Romantizam – Psycho-Pass: The Movie


11. studenog/novembra - 20. studenog/novembra

Neon Genesis Evangelion (japanski 新世紀エヴァンゲリオン, Shin Seiki Evangerion; doslovno "Evanđelje Novog Vijeka"), ponekad navedena i samo kao EVA, japanska je SF anime serija iz 1995. koju je producirao studio Gainax a režirao Hideaki Anno. Emitirana je na programu TV Tokyo od oktobra 1995. do marta 1996. Glasovne uloge su podarili Megumi Ogata, Kotono Mitsuishi i Megumi Hayashibara, dok je glazbu skladao Shiro Sagisu. 10 mjeseci prije TV premijere, Anno je surađivao sa autorom Yoshiyukijem Sadamotom te objavio mangu koja bi podigla interes za anime serijom. Prvi svezak je objavljen decembra 1994. te je trajala i dugo nakon što je završena serija: manga je završena tek juna 2013.

To je apokaliptična serija sa judejsko-kršćanskim simbolima iz knjige postanka i biblijskih apokrifnih spisa: ogromna demonska bića, zvana "Anđeli", napadaju zemlju 2015. godine a troje tinejdžera se bore protiv njih u ogromnim robotima. Među njima je i glavni junak, 14-godišnji Shinji, nesigurni tinejdžer kojeg muče anksioznost i depresija. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Afgansko-sovjetski rat – Pluton (astronomija) – Romantizam


21. studenog/novembra - 30. studenog/novembra

Two-Face, pravim imenom Harvey Dent, je stripovski superzlikovac koji se pojavljuje u stripovima koje izdaje DC Comics, primarno kao protivnik Batmana. Two-Facea su stvorili Bob Kane i Bill Finger, a svoje prvo pojavljivanje imao je u stripu Detective Comics #66 (kolovoz 1942.), gdje se pojavio kao Harvey Kent. Ime je kasnije promijenjeno kako bi se izbjegla poveznica s Clarkom Kentom, alter egom Supermana. Iako se u prvim godinama pojavljivao prilično malo, Two-Face je danas jedan od najustrajanijih Batmanovih protivnika, općepoznat i interpretiran na svim medijima, a spada u kolektiv Batmanovih najvećih suparnika znan kao Rogues Gallery.

Varijacije Two-Faceove geneze bile su brojne, međutim najčešća geneza govori o Harveyju Dentu kao uglednom okružnom tužitelju u Gothamu, spremnom da se bori protiv korupcije i kriminala u gradu, a koji doživi tragediju kada ga mafijaški vođa pospe kiselinom po lijevoj strani lica i tako ga trajno unakazi. Dent tada postaje Two-Face i započinje kriminalnu karijeru, donoseći sve svoje odluke temeljem bacanja kovanice koju uvijek nosi sa sobom. Bob Kane je u svojoj autobiografiji napisao kako je inspiracija za Two-Facea zapravo bila Stevensonova priča "Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde", točnije filmska verzija iz 1931. godine koju je gledao kao dječak. Dio inspiracije svakako je bio i lik Black Bata, koji se pojavljivao u šund magazinima, a čije je lice u jednoj priči također poliveno kiselinom. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Neon Genesis Evangelion – Afgansko-sovjetski rat – Pluton (astronomija)


1. prosinca/decembra - 10. prosinca/decembra

Pelazgi (starogrčki: Πελασγοί, Pelasgoí; jednina Πελασγός, Pelasgós), ime kojim su starogrčki pisci nazivali domorodačko stanovništvo koje je u Grčkoj živelo pre samih Grka, odnosno stanovništvo koje su smatrali precima Helenâ; u krajnjoj liniji, to je bio »opšti naziv za svaki drevni, primitivan i navodno domorodački narod u grčkom svetu«. Taj je termin dobio šire značenje i počeo se, u načelu, upotrebljavati za sve domorodačke stanovnike u oblasti Egejskog mora i za njihove kulture do stupanja grčkog jezika na istorijsku pozornicu. Taj je termin ponekad imao i druga značenja, no ona se javljaju u specifičnom kontekstu. U klasičnom razdoblju tim su se imenom nazivale neke enklave u nekoliko oblasti kopnene Grčke, Krita i na drugim lokalitetima egejske regije. Stanovništvo koje se smatralo »pelaškim« govorilo je jezikom ili jezicima koje su Grci u istorijsko doba smatrali »barbarskim«, iako su neki antički pisci Pelazge opisivali kao Grke. Prema predanju, veliki delovi Grčke bili su pelaški pre no što su helenizovani. Ti su se delovi uglavnom poklapali s onim oblastima koje su u 5. veku naseljavali Jonjani. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Two-Face – Neon Genesis Evangelion – Afgansko-sovjetski rat


11. prosinca/decembra - 20. prosinca/decembra

Srednji vijek, razdoblje u povijesti Europe koje je trajalo od 5. do 15. stoljeća, odn. od pada Zapadnog Rimskog Carstva do renesanse i velikih geografskih otkrića. Srednji je vijek srednje razdoblje u klasičnoj podjeli povijesti zapadnoga svijeta, koja se dijeli na stari, srednji i novi vijek. Samo srednjovjekovno razdoblje može se podijeliti na rani, razvijeni i kasni srednji vijek. Depopulacija, deurbanizacija, invazije i seobe naroda, koje su počele tokom kasne antike, nastavile su se tijekom ranog srednjeg vijeka. Tijekom razvijenog srednjeg vijeka, koji je počeo nakon 1000. godine, europska se populacija znatno uvećala, jer su tehnološki i poljoprivredni izumi omogućili procvat trgovine, a promjena klime srednjovjekovnog toplog razdoblja omogućila je povećanje prinosa usjeva. Kasni srednji vijek obilježile su teškoće i nesreće, među kojima su bili glad, kuga i ratovi, što je sve utjecalo na značajno smanjenje broja stanovnika zapadne Europe. Napredak na području kulture i tehnologije transformirao je europsko društvo i označio kraj srednjeg vijeka i početak ranog novog vijeka. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Pelazgi – Two-Face – Neon Genesis Evangelion


21. prosinca/decembra - 31. prosinca/decembra

Psycho-Pass (stilizirano PSYCHO-PASS, jap. サイコパス), japanski anime koji je s emitiranjem započeo 12. listopada 2012. godine u sklopu Fujijevog bloka noitaminA. Radnja animea odvija se u futurističkoj distopiji, budućoj viziji svijeta u kojem senzori na svakom koraku i na svim javnim mjestima skeniraju Psycho-Pass svakog čovjeka, određujući na taj način njegovo mentalno stanje, osobnost i vjerojatnost počinjenja zločina. Kada senzori utvrde prekoračenje unaprijed određene norme, šalju obavijest vlastima koje, preko članova Ureda javne sigurnosti (Public Safety Bureau, PBS), čiji članovi posjeduju posebna oružja znana kao dominatori, nanovo uspostavljaju red. Radnja animea primarno se vrti oko inspektorice Akane Tsunemori te njezinih kolega u Odjelu 1 Divizije za istraživanje kriminala pri PBS-u, među kojima su Shinya Kogami i Nobuchika Ginoza, prilikom istraživanja teških zločina. Psycho-Pass je izvorno nastao kao ideja studija Production I.G., koji je želio napraviti dostojnog nasljednika djela Mamorua Oshiija. Na razvoj i nastanak serije utjecali su brojni filmovi i knjige, posebice iz zapadne kulture. Cilj serije bio je istražiti psihološke teme u mladeži jednog društva kroz distopijske priče. Kako bi se distopija ostvarila, stvorena je serija strogih pravila koja su društvo činila upravo takvim. (Cijeli članak...)

Recentni izabrani članci: Srednji vijek – Pelazgi – Two-Face