Wikipedija:Igralište

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Godišnji stočni sajam u Sint-Lievens-Houtemu

Nematerijalna svjetska baština
Godišnji stočni sajam u Sint-Lievens-Houtemu
Belgija Belgija
Regija: Evropa
Godina upisa: 2010.
ID: 00403
Ugroženost:
Poveznica: UNESCO

Godišnji stočni sajam u Sint-Lievens-Houtemu višegodišnja je tradicija u selu na jugoistoku belgijske pokrajine Istočna Flandrija, u planinskom masivu Ardeni. Gent je udaljen 15 km sjeverozapadno, a Bruxelles 36 km istočno. Selo je nizozemskog govornog područja i u njemu je naseljeno oko 10.000 stanovnika. Svake godine, 11. i 12. novembra, selo postaje mjesto posljednje velike tržnice na otvorenom u Belgiji za trgovinu stokom i rasnim konjima.[1]

Oko hiljadu godina Houtem Jaarmarkt održava se na isti dan i na istom mjestu. Trgovci i stočari tradicionalno se okupljaju u Sint-Lievens-Houtemu od ranog srednjeg vijeka. Tradicija je počela kada su se hodočasnicima od Genta do Sint-Lievens-Houtema pridružili i trgovci. Trgovalo se stokom, robom i tekstilom, pićem i zabavama. Stoka je mogla pasti na velikom travnatom trgu (današnja pijaca), gdje je bilo osigurano pojilište.

Sajam se održava na Dan svetog Martina, koji je bio dan za godišnje klanje tovljene stoke. Osim simboličnog datuma, sajam se i dalje drži nekih od starih tradicija trgovaca. Naprimjer, u toku pregovora učesnici mogu pokazati interes i dogovoriti se o dogovoru pljeskom.[2]

Nematerijalna svjetska baština[uredi | uredi kod]

Godišnji stočni vašar uvršten je na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva kao element nematerijalne kulturne baštine u Belgiji.[3] Odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalne kulturne baštine na zasjedanju u Nairobiju 2010.

Godišnji sajam važan je događaj u stočarskoj industriji. Stotine poljoprivrednika na sajam dovode više od 600 konja i do 1200 krava. Životinje su izložene pred sudijama i brojnim potencijalnim kupcima, drugim stočarima i hiljadama gledalaca.

Izvori[uredi | uredi kod]

[[Kategorija:Nematerijalna svjetska baština u Belgiji]