Wikipedia:Članci u začetku

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Upozorenje: ovaj je članak djelomično preuzet sa srpske Wikipedije, čiji je članak, pak, prijevod smjernica s engleske Vikipedije; dok su osnovni podaci manje-više primjenljivi na srpskohrvatskoj Vikipediji, odjeljak Dodatni podaci još nije usaglašen sa našom praksom, pa je čisto informativnog karaktera. Kada i on bude suglasan, ovo upozorenje će biti sklonjeno.

Klice, patrljci, mrve ili članci u začetku su članci kojima urednici Vikipedije još uvek nisu pružili dovoljno pažnje. Napravljeni su, ali još uvek ne sadrže dovoljno informacija da bi se smatrali člancima. Daleko od toga da ih zajednica smatra bezvrijednim. Oni su prije smatraju za prvi korak kojim članak započinje svoj put do kompletiranja. Svrha ovog članka je da bude opšti vodič u rukovanju sa klicama.

Preporučuje se da svi korisnici pročitaju odeljak Osnovni podaci koji čini prvu polovinu članka. Dodatni podaci sadrži dodatne činjenice koje mogu biti interesantne samo naprednim korisnicima te stoga nisu obavezne.

Osnovni podaci[uredi izvor]

Prepoznavanje klice[uredi izvor]

Klica je članak koji je očigledno prekratak, ali ne toliko kratak da bi bio beskoristan. U principu, mora biti dovoljno dugačak da bar definišine naslov članka. To obično znači 3 do 10 kratkih rečenica. Znajte da i duži članak može biti klica, ako je tema dovoljno složena; obrnuto, kratak članak o temi koja ima vrlo uzak opseg ne mora biti klica. Poveliki članci kojima nedostaje sređivanje se obično ne smatraju klicama i uobičajeni je postupak da se njima umesto toga doda oznaka za {{proširenje}}.

Također je moguće da kratki članci sa malo podataka mogu biti nominirani za brisanje. Vikipedija nije rječnik, ali ima sestrinski projekt koji to jest — Vikirječnik. Ako je vaš članak prekratak, razmotrite da ga ili premestite u Vikirječnik ili, što je još bolje, proširite dodavanjem podataka.

Ovo ne važi u potpunosti na srpskohrvatskoj Vikipediji. Pogledajte Wikipedia:Šta Vikipedija nije#Vikipedija nije rečnik za zvaničnu politiku Vikipedije.

Razvrstavanje (kategorizacija) klica[uredi izvor]

Kada urednik napiše ili pronađe kratak članak,treba da ubaci tzv. predložak/šablon za klicu, koji čini da članak bude označen kao klica. Po dogovoru se ovi predlošci za klice uvek postavljaju na vrh članka. Predlošci za klice se sastoje od dva posebna dijela: prvog, koji je kratka poruka koja kaže da je rečeni članak klica određene vrste i ohrabruje urednika da ga proširi; drugog, veze ka kategoriji, koji smješta članak u kategoriju klica, zajedno s drugim klicama iste teme.

Potreba za kategorijama klica se javila kada je glavna kategorija klica - {{patrljak}} - postala toliko opsežna da je postalo veoma teško naći članke o određenoj temi. Uz kategorije klica, urednik može, ako je na primer biolog, potražiti članke s oznakom {{klica-biol}} u rečenoj kategoriji i lako pronaći klice koje može uređivati ili mijenjati.

U principu, dogovor za imenovanje predložaka za klice je klica-tema; za potpun spisak ovih predložaka, pogledajte Wikipedia:Šabloni/Klice. Kada neki članak označavate kao klicu, molimo vas da budete što precizniji i točniji — to značajno smanjuje kasniji posao za urednike. Ako se članak potencijalno nalazi u dvije kategorije, dva različita predloška za klice su prihvatljiva, ali korištenje više od dva nije i ne preporučuje se.

Ako naiđete na klicu koja nema glavnu kategoriju (kao što je na primer Rok muzika), toplo vam preporučujemo da je dodate. Dodavanje kategorije se smatra podjednako važnim kao i pravilno označavanje klice. Takođe valja znati da jednom kada se klica propisno proširi i postane članak, treba iz njega da uklonite oznaku za klicu.

Radnje vezane za klice su centralizirane na strani Wikipedia:Sortiranje klica. Taj projekat treba da vam bude glavni izvor o ovoj temi.

Idealna klica[uredi izvor]

Kada pišete klicu, važno je imati na umu da je njena glavna svrha biti proširena i da bi bilo idealno da sadrži dovoljno podataka da na osnovu kojih je drugi urednici mogu graditi. Vaše početno istraživanje možete izvršiti bilo u knjigama ili korišćenjem pouzdanih tražilica kao što su Yahoo! ili Google. Također možete pridodati i znanje koje ste stekli iz drugih izvora, ali korisno je prije toga sprovesti makar malo istraživanja, da bi ste bili sigurni da je vaša verzija činjenica ispravna i sa neutralne točke gledišta.

Počnite definicijom ili opisom teme koja je u pitanju. Izbjegavajte zablude definisanja. U slučajevima kada je definiranje nemoguće, napišite jasan i informativan opis teme. Napišite po čemu je rečena osoba slavna, gde se mjesto nalazi i po čemu je poznato, osnovne detalje događaja i kada se dogodio; ovo su samo neki od primjera.

Dalje, te osnovne difinicije bi trebalo objasniti. Gorespomenutim metodama istraživanja često ćete dobaviti dovoljno informacija da navedete i osnove točke u temi. Jednom kada imate dovoljno dobro sklopljenih i napisanih rečenica, postavite unutrašnje veze na bitne reči, da korisnici koji nisu detaljno upoznati sa temom mogu razmujeti ono što je u članku napisano. Izbjegavajte bespotrebno povezivanje riječi; ako se dvoumite, iskoristite dugme za predpregled i pokušajte pročitati članak s točke gledišta nekog ko nije bio izložen podacima o temi. Ako se nijedna reč ne čini teškom ili dovoljno bitnom, nemojte ništa povezati.

Jednom kada ste postavili članak, on može krenuti raznim putevima. Možda se neki urednik zainteresuje da ga dalje razvija, ili ćete ga možda i sami proširiti kada pronađete još podataka o temi ili kada budete imali više vremena za to.

Pronalaženje klica[uredi izvor]

Category:Kratki tekstovi glavni spisak kategorija klica i članaka u njima
Klicasenzor skript koji detektuje dugačke članke koji su označeni kao klice; koristi se za periodično čišćenje projekata
Wikipedia:Najtraženije klice
Wikipedia:Kratki tekstovi

Dodatni podaci[uredi izvor]

Nove kategorije za klice[uredi izvor]

Ako otkrijete grupu klica koja se ne može svrstati ni u jednu postojeću kategoriju, ili ako postojeća kategorija klica počinje biti prevelika i mora biti optimizovana da bi stvorila uža kategorija, možete predložiti stvaranje nove kategorije klica. O predlozima za nove tipove klica se raspravlja na Wikipedia:Sortiranje klica#Predložene nove klice. Prije nego što započnete novu kategoriju klica, razmotrite sledećih šest smernica:

 1. Da li već postoji klica za tu temu?
  Proverite spisak.
 2. Da li će nova kategorija biti dovoljno dobro određena da to pomogne urednicima da prepoznaju članke koje su sposobni da prošire?
  Zapamtite da je korišteće kategorija za klice naćin da se olakša proširenje članka.
 3. Da li nova kategorija pokriva polje koje nije pokriveno drugim kategorijama ili da li stvara dobro određenu podkategoriju koja pokriva?
  Nova kategorija može biti valjana podkategorija više od jedne postojeće kategorije, kao što je slučaj sa {{Klica-košarkabiog}}, koja bi bila dete i {{Klica-košarka}} i {{Klica-sportbiog}}.
 4. Da li će se u ovoj kategoriji nalaziti značajan broj klica; da li ima dovoljno klica članaka da opravdaju ovaj novi tip?
  Prag se tipično nalazi na 100 do 300 članaka. Ovog praga se odričemo kada kategorija klica postoji kao alatka za korišćenje u nekom Vikiprojektu.
 5. Da li se nova kategorija preklapa sa drugim kategorijama?
  Na primjer, klice za geografiju se sortiraju po zemlji, pa ne bi trebalo da pravite klicu za rijeku ili planinu..
 6. Ako izdvajate podkategoriju iz ranije postojeće kategorije, da li će nova klica značajno smanjiti veličinu roditeljske kategorije?
  Ovo nije apsolutno neophodno. ali je bilo pokretačka snaga za stvaranje večine postojećih kategorija klica.

Stvaranje predloška za klicu[uredi izvor]

Prvo je potrebno da napravite predložak koji će biti prikazan u članku koji sadrži klicu. Šablon treba dati logično ime, po ovom modelu Template:klica-tema. Za više informacija, pogledajte ovaj članak.

Ovo je osnovni oblik novog šablona za klicu:

<div class="boilerplate" id="stub"> ''Ovaj [[Wikipedia:Kako pisati članke|nezavršeni članak]] [[{{STRANICA}}]] je vezan za [[A]]. Koristeći [[Wikipedia:Pravila i smernice|pravila]] Vikipedije, dajte svoj doprinos [{{SERVER}}{{localurl:{{IMENSKIPROSTOR}}:{{STRANICA}}|action=edit}} uredivši] ga''. </div>[[Kategorija:B]]

Možete iskoristiti ovaj kod tako što ćete ga prebaciti u novi šablon i promijeniti tekst u njemu, zamenjujući slova A i B na sledeći način:

 • A: U ovo polje ide tema klice, na primerPut. Tema mora imati razvijen članak a ne da bude samo još jedna klica.
 • B: Ovo se zamjenjuje odgovarajućom kategorijom, tako da klica bude automatski izlistana zajedno sa drugim klicama iste vrste. Nastavljajući gornji primjer, zamijenili bi ste B sa Klice puteva ili Klice vezane za puteve. Kada strana bude snimljena, bit će napravljen novi šablon; u ovom slučaju {{klica-put}}.

U prošlosti je bila standardna praksa da se predlošku klice doda i mala slika („ikona klice“), ali se sada to obeshrabruje, pošto to povećava opterećenje Vikipedijinih servera.

Stvaranje kategorije klica[uredi izvor]

Dalje, potrebno je da napravite kategoriju koja će sadržavati članke koji će biti označeni novom oznakom za klicu. Ovo uradite pre nego što dodate vaš novi obrazac bilo kom članku.

Da bi ste počeli da ga uređujete, treba samo da pratite crvenu vezu ka kategoriji na šablonu za klicu koji ste napravili. U našem slučaju, pojavio bi se kao Category:Klice puteva. Sledi osnovni oblik za kategorije klica:

<div class="boilerplate" id="stub">{{Kategorija klice|article=[[A]]|newstub=B|category=V}}</div>
 • A: Ovdje upišite opis kategorije. U našem primjeru to bi bilo Putevi, a opis možete proširiti dodavanjem još izraza; na primer, Putni prevoz.
 • B: Ovdje upišite ime nove klice.
 • V: Upišite ime odgovarajuće kategorije višeg nivoa; u ovom primjeru to bi bilo Klice putevi prevoz. Ako ste vašu novu klicu odvojili iz postojeće kategorije klica, preporučuje se da ovde navedete tu kategoriju.

Ovom sintaksom postižete sledeće četiri stvari:

 1. dodajete Category:Klice puteva u Category:Klice
 2. osiguravate opis kategorije
 3. prikazuje se tekst klice
 4. ubacujete ovu kategoriju u kategoriju višeg nivoa, u našem primjeru Category:Klice puteva će biti biti član kategorije Category:Putni prevoz.

U našem primjeru bi to bilo uobličeno na sledeći način:

<div class="boilerplate" id="stub">{{Kategorija klice|article=[[Putevi]] ili [[Putni prevoz]]|newstub=Klica-put|category=Putni prevoz}}</div>

U cilju povećanja učinka i vidljivosti kategorija, poželjno je da svoju dodate u nekoliko kategorija. Na primjer, ovo bi je dodalo u kategoriju Putevi:

<div class="boilerplate" id="stub">[[Kategorija:Putevi]]</div>

Kada ste završili, važno je da se uvjerite da su nova klica i kategorija klica pravilno povezane sa drugim kategorijama. Koristeći gornji primer klica-put, kategorija Klice put treba da bude u Category:Kategorije klica (zato što je kategorija klica) i Category:Putevi (zato što je kategorija koja se sastoji od puteva). Ako je vaša nova kategorija nastala od dela postojeće kategorije (ili kategorija) klica, i ona bi trebalo da bude navedena ovde (tako bi, na primer, Category:Klice francuske geografije trebalo da pripadaju i Category:Klice vezane za Francusku i Category:Klice geografije Evrope).

U ovom trenutku bi trebalo da dodate novu kategoriju klica na ovaj spisak: Wikipedia:Templatei/Klice

Ako imate sumnje ili pitanja u vezi bilo kojeg dela postupka, nemojte oklijevati da ih iznesete ovde.

Postojeće predloške za klice pogledajte ovde.