Wikipedija:Čitatelj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za enciklopedijski članak u Wikipediji vidi čitatelj.
Upravo je Čitatelj onaj kojeg bismo trebali uzeti u obzir pri svim, baš svim uređenjima koja činimo na Wikipediji.

Čitatelj je onaj koji posjećuje wikipedijske članke radi čitanja, a ne uređenja sadržaja. Urednici, često nazvani wikipedistima ako su prijavljeni, naravno također čitaju Wikipediju, no osim čitanja oni također uređuju stranice da bi pomogli graditi enciklopediju.

Wikipedija trenutačno ima 459.258 članaka koje uređuje 181 aktivni urednik. Od 2007. Wikipedija je jedan od deset najpopularnijih websiteova,[1] a naslovnica prima desetke hiljada pogodaka na mjesec. U aprilu 2015. imala je 69 hiljada pogodaka.[2] Pojedinim člancima popularnost varira zavisno od mijene cajtgajsta.

Većinu posjetitelja čine čitatelji i stoga je važno da su stranice i članci optimizirani za to čitateljstvo.

Demografija čitatelja[uredi | uredi kod]

Prema anketi čitateljstva iz 2011., koja je provedena globalno među čitateljima Wikipedije, prosječni čitatelj star je 36 godina, što je više od starosti prosječnog urednika na Engleskoj Wikipediji. Oko 45 % čitateljstva čine čitateljice, no samo oko 15 % uredništva čine urednice.

Oko polovice čitatelja – nadmoćna većina čitatelja u Kanadi, Sjedinjenim Državama, Ujedinjenoj Kraljevini, Njemačkoj, Australiji i Japanu – posjećuje Wikipediju više od jednom tjedno.

Projekt nasuprot sadržaju[uredi | uredi kod]

Wikipedija se može podijeliti na sadržajne i projektne stranice, iako se sve stranice ne uklapaju skladno u ovu dihotomiju. Neke stranice mogu pripaditi obama tipovima, a postoji i neslaganje o tome što zapravo tvori sadržaj. Stranice s člancima očito su dio sadržaja Wikipedije kao što su to kategorije koje sadržavaju članke sa sadržajem.

Imenski prostori Pomoć i Wikipedia sadrže mješavinu sadržajnih i projektnih stranica iako se golema većina stranica u wikipedijskom imenskom prostoru upotrebljava za sâm projekt.

Privlačenje novih urednika[uredi | uredi kod]

Važno je privući urednike da pomognu pri projektu, no to ne bi trebalo činiti nauštrb čitkosti. Gotovo svaka stranica na Wikipediji ima pridruženu stranicu »Razgovor« za bilo kakvu raspravu u vezi s njom i to je jedan od linkova gdje novi urednici mogu skoknuti na projektnu stranu i uključiti se. Postoje i drugi linkovi od sadržaja k projektu: link na Portal zajednice uz lijevi rub stranice može se isto upotrebljavati, a predlošci za održavanje i upozorenja često sadrže linkove na projektnu stranu.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Referencije[uredi | uredi kod]

  1. „Wikipedia.org is more popular than...”. Wikimedia Foundation. Pristupljeno 17. juna 2012. 
  2. „Wikipedia article traffic statistics”. stats.grok.se. Pristupljeno 7. maja 2015.