What Happened to Monday

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tajna broja sedam
RežijaTommy Wirkola
Producent
  • Raffaella De Laurentiis
  • Fabrice Gianfermi
  • Philippe Rousselet
Scenario
  • Max Botkin
  • Kerry Williamson
Uloge
MuzikaChristian Wibe
FotografijaJosé David Montero
MontažaMartin Stoltz
DistribucijaSND Films[1]
Vendôme Pictures[1]
Datum(i) premijere
5. 8. 2017 (2017-08-05)
Trajanje123 min.[2]
Zemlja UK[3]
 SAD[3]
 Francuska[3]
 Belgija[3]
Jezikengleski
Bruto prihod26 mil. $[4]

Tajna broja sedam ili Šta se desilo sa Ponedjeljkom (engl. What Happened to Monday), poznat i pod naslovom Sedam sestara (engl. Seven Sisters) u Kanadi, Francuskoj, Španiji, Portugalu, Italiji, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Japanu, britansko-američko-francusko-belgijski je distopijski politički triler iz 2017. godine u režiji Tommyja Wirkole. U glavnim ulogama su Noomi Rapace, Glenn Close i Willem Dafoe. Scenario su uradili Max Botkin i Kerry Williamson.[5] Film je prvo prikazan u Evropi i Aziji, a Netflix je otkupio prava na striming za Sjedinjene Države kao i za Ujedinjeno Kraljevstvo i Latinsku Ameriku.[6][7] Netflix je film objavio 18. avgusta 2017. godine.

Radnja[uredi | uredi kod]

Oko 2043. godine, prekomjerna populacija izazvala je svjetsku krizu, rezultirajući strogom politikom za jedno dijete koju provodi Biro za alokaciju djece (C.A.B.). Sva osim najstarije djece stavljena su pod specijalnu zaštitu. Elektronske narukvice prate sve građane.

Zahvaljujući genetski modifikovanim uzgojenim kulturama za prehranu velike populacije, slučajevi višestrukog rođenja dramatično se povećavaju.

Karen Settman umire pri rađanju sestara, identičnih sedmorki. Njihov djed, Terrence, imenuje ih po danima u sedmici i obučava ih da predstavljaju pojedinačne osobe nazvane po majci, a kuću napuštaju samo na dan svog imena. Terrence osigurava da svakodnevno dijele informacije i repliciraju sve fizičke nesreće koje mijenjaju njihov izgled. Sestre koriste perike i šminku da prikriju bilo kakve karakteristike prepoznavanja. Nakon što se mlada Četvrtka išulja iz stana i povrijedi na skejtanju, Terrence odreže dio kažiprsta svake sestre.

Ponedjeljak, 2073. godina; Ponedjeljka se sprema prerušiti, nervozna zbog održavanja prezentacija. U ponedjeljak na kontrolnom punktu radi Adrian Knowles, C.A.B.-ov agent koji flertuje s njom. U banci, Ponedjeljkin kolega, Jerry, takmiči se za promociju i nagovještava ucjenu svoje saradnice.

Kada se Ponedjeljka ne uspije vratiti kući, Utorka kreće na put. Ona saznaje da je Ponedjeljka dobila promociju i sastala se sa Jerryjem u jednom baru. Prije nego što stigne ovo dodatno istražiti, C.A.B.-ovi agenti je pritvaraju i prekidaju joj komunikaciju. U C.A.B.-u, Adrian vidi Utorku u pratnji do ćelije, gdje susreće Nicolette Cayman, šeficu ureda i kandidatkinju za parlament. Caymanova kaže da zna za braću i sestre Utorke, a kada joj Utorka ponudi mito, Caymanova otkriva da je i Ponedjeljka postupila isto. Caymanova naređuje C.A.B.-ovim agentima atentat na sestre u utorak.

C.A.B.-ovi agenti koriste izvađeno oko da bi zaobišli retinalni skener kod doma Settman. Sestre ubijaju agente, ali Nedjeljka pogine. Saznavši da je oko Utorkino, sestre sumnjaju da ih je Jerry možda izdao. Sutradan, Srijeda odlazi ne prerušavajući se i sukobljava se s Jerryjem. On otkriva da je "Karen" promociju dobila kada je poslala milione eura Caymanovoj kako bi finansirala njenu kampanju. Nakon što ga C.A.B.-ov snajper ubije, Srijeda bježi iz Jerryjevog stana.

Ostali Srijedu na daljinu upućuju na sigurno, ali prekidaju komunikaciju kad se Adrian pojavi u stanu sestara, zabrinut zbog "Karen". Vjerujući da Adrian ima vezu s jednom od njih, Četvrtka uvjerava Subotu da ode s njim na spoj. Subota, koja je bila djevica, pretvarajući se da je Karen, ima seks sa Adrianom i izgubi nevinost u njegovom stanu; tajno povezuje njihove narukvice kako je to predložila Petka kojoj je to omogućilo da provali u C.A.B. Na video feedu, sestre vjeruju da su Ponedjeljku našle u ćeliji za detanaciju. U međuvremenu, C.A.B.-ovi agenti satjeraju Srijedu u ugao i ubiju je. Nakon što Adrian napusti svoj stan, C.A.B.-ovi agenti ubijaju i Subotu jer im kaže da je Ponedjeljka izlazila sa Adrianom. U stanu sestara istovremeno ratuje C.A.B.-ov odred koji vodi Joe. Priznajući da ne može preživjeti sama, Petka se žrtvuje tako što je digla u zrak svoj stan kako bi Četvrtka mogla pobjeći i spasiti Ponedjeljku.

Adrian čuje za incident i potrči nazad u dom Settman. Četvrtka se suoči s njim u svom automobilu, okrivljujući ga za smrt svojih sestara. Adrian sada shvata da je "Karen" pretpostavljeni identitet za nekoliko sestara, te tvrdi da voli Ponedjeljku, kojoj pristaje pomoći da se spasi. Adrian se u četvrtak uvukao u C.A.B.-ovo sjedište u torbi za tijelo. Ona potajno snima dijete podvrgnuto krio-snu. Umjesto da se smrzne, dijete se spaljuje. Adrian i Četvrtka otkriju Utorku u ćeliji s jednim uklonjenim okom. Oni Ponedjeljku sada traže samo da otkriju kako ih je izdala Caymanovoj.

Tokom Caymanine kampanje za prikupljanje sredstava, Četvrtka i Ponedjeljka bore se u ženskom WC-u, a Četvrtka je slučajno upucala Ponedjeljku. U međuvremenu, Utorka i Adrian emituju Četvrtkine video snimke spaljivanja djeteta. Masa se okreće Caymanovoj koja insistira na tome da je učinila ono što je bilo potrebno. Ponedjeljka izlazi iz toaleta i maše pištoljem. Joe Ponedjeljku smrtno rani, misleći da namjerava ubiti Caymanovu, a Adrian ubije Joea.

Dok mnoštvo ljudi bježi, Ponedjeljka Četvrtki otkriva da je trudna i moli je da ne pusti C.A.B. da uzme njene nerođene blizance. Četvrtka shvata da je Ponedjeljka žrtvovala sestre, primoravajući djeda da im odsječe prste kako bi ih zaštitio. Ponedjeljka umire. Akt o alokaciji djece se ukida, a Caymanova se suočava sa smrtnom kaznom. Četvrtka, Adrian i Utorka (uz očigledno obnovljeno oko) gledaju kako se Ponedjeljkini i Adrianovi blizanci razvijaju u umjetnoj maternici. Dok se kamera udaljava, stotine beba vide se kako plaču u jednom ogromnom odjelu, dok sestrinsko osoblje radi između njih.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Noomi Rapace bliznakinje Settman: Ponedjeljka, Utorka, Srijeda, Četvrtka, Petka, Subota i Nedjeljka; sedmorke koje dijele identitet svoje majke, bankarke Karen Settman
Clara Read mlada bliznakinja Settman
Willem Dafoe Terrence Settman, djed bliznakinja
Glenn Close Nicolette Cayman, šefica Biroa za alokaciju djece (C.A.B.)
Marwan Kenzari Adrian Knowles, C.A.B.-ov sigurnosni čuvar
Nadiv Molcho mladi doktor, privatni doktor ćerki Terrencea Settmana
Christian Rubeck Joe, šef osiguranja C.A.B.-a
Pål Sverre Hagen Jerry, Karenin kolega na poslu
Tomiwa Edun Eddie, portir u zgradi sedmorki
Cassie Clare Zaquia, agent C.A.B.-a
Robert Wagner Charles Benning, novinar

Produkcija[uredi | uredi kod]

Radni naslov filma bio je Seven Sisters.[8]

Originalni scenario koji je 2001. osmislio scenarista Max Botkin imao je sedmero braće umjesto sestara. Kada se Tommy Wirkola pridružio projektu, odlučio je promijeniti priču tako da govori o ženama i za ulogu se javila Noomi Rapace.[9]

Promocija[uredi | uredi kod]

Prvi trailer filma objavljen je 31. jula 2017. na kanalu Netflixa na YouTube-u.[10]

Izlazak[uredi | uredi kod]

Prihodi[uredi | uredi kod]

Film je imao prihode od 26 miliona dolara.[4]

Kritički prijem[uredi | uredi kod]

Rotten Tomatoes, agregator recenzija, izvještava da je 59% od 37 anketirana kritičara dalo filmu pozitivnu ocjenu (prosječna je 5,80/10).[11] Jessica Kiang iz Varietyja nazvala je film „smiješnom, nasilnom, zabavno glupom naučnofantastičnom akcijom”; Kiangova je rekla da, iako je pun rupa u radnji i Rapaceovi likovi tanko karakterizovani, vjerovatno je da će postati kultni film.[3]

Distribucija[uredi | uredi kod]

Film je distribuiran na Netflixu od 18. avgusta 2017. godine,[8][10] dok je u Italiju u kina stizao od 30. novembra iste godine.[12]

Priznanja[uredi | uredi kod]

Originalni scenario Maxa Botkina uvršten je na crni popis najboljih scenarija 2010. godine.[13]

Na Internacionalnom filmskom festivalu Locarno 2017. film je nominovan za nagradu "Variety Piazza Grande".

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 John Hopewell, Elsa Keslassy (2015-05-06). „Cannes: SND Takes Noomi Rapace Sci-Fi Actioner 'Monday?'”. Variety. 
  2. „WHAT HAPPENED TO MONDAY”. British Board of Film Classification. Pristupljeno 2017-11-06. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Kiang, Jessica (2017-08-06). „Locarno Film Review: 'What Happened to Monday?'”. Variety. Pristupljeno 2017-08-22. 
  4. 4,0 4,1 „What Happened to Monday?”. The Numbers. Pristupljeno 2018-05-02. 
  5. Richford, Rhonda (2015-07-31). „Willem Dafoe Joins Glenn Close, Noomi Rapace in 'What Happened to Monday'”. Hollywood Reporter. Pristupljeno 2015-08-01. »The Oscar-nominee boards the sci-fi thriller as it starts principal photography in Romania.« 
  6. Setoodeh, Ramin; Lang, Brent. „Toronto: Netflix Buys 'What Happened to Monday?' With Noomi Rapace (EXCLUSIVE)”. Variety. Pristupljeno 2016-09-14. 
  7. „'Seven Sisters' Trailer Shows off Noomi Rapace's Strong 'Orphan Black' Vibes”. 2017-06-02. 
  8. 8,0 8,1 Mirko D'Alessio (2017-08-01). „What Happened to Monday, il nuovo trailer con Noomi Rapace nei panni di sette gemelle”. badtaste.it. Pristupljeno 2017-08-01. 
  9. Silenzio in Sala. „Seven Sisters (2017) - Curiosità e citazioni”. Pristupljeno 2017-11-10. 
  10. 10,0 10,1 Netflix (2017-07-31). „What Happened to Monday | Official Trailer [HD] | Netflix”. Pristupljeno 2017-08-01. 
  11. „WHAT HAPPENED TO MONDAY” (en). Pristupljeno 2021-07-09. 
  12. „Seven Sisters: Ecco il poster italiano dello sci-fi con protagonista Noomi Rapace”. badtaste.it. 2017-10-13. Pristupljeno 2017-10-13. 
  13. „Чёрный список лучших сценариев в 2010 году”. Arhivirano iz originala na datum 2017-09-19. Pristupljeno 2017-09-14. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]