Werner Krauss

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Werner Krauss
Biografske informacije
RođenjeWerner Johannes Krauss
(1884-06-23)23. 6. 1884.
Gestungshausen, Bavarska,
Njemačko Carstvo
Smrt20. 10. 1959. (dob: 75)
Beč, Austrija
Znamenite uloge

Werner Johannes Krauss (Krauß na njemačkom; 23. jun 1884 – 20. oktobar 1959) bio je njemački teatarski i filmski glumac, poznat po nastupima u nekih od najznačajnijih ostvarenja njemačke kinematografije u međuratnom periodu, gdje je uglavnom tumačio negativce.

Glumom se počeo baviti tokom školovanja za učitelja. S vremenom je iz provincijskih teatara došao u Berlin gdje ga je u svoju trupu uzeo Max Reinhardt. Nakon kraće službe u Carskoj mornarici u Prvom svjetskm ratu, godine 1916. je nastavio karijeru. Sa vremenom je stekao reputaciju majstora "demonskih" likova poput naslovnog protagonista znamenitog filma Kabinet dr. Caligarija, kao i nadimak "Čovjek sa hiljadu lica".

Krauss je bio deklarirani antisemit i otvoreno je podržavao naciste prilikom dolaska na vlast kao i u njihovoj politici. Treći rajh ga je koristio kao svojevrsnog kulturnog ambasadora, a Krauss im se odužio glumeći u propagandnim filmovima uključujući zloglasni Jevrej Süss 1940. godine. Nakon završetka Drugog svjetskog rata su ga savezničke okupacijske vlasti podvrgle režimu denacifikacije i stavile na crnu listu, zbog koje mu nekoliko godina nije bio dozvoljen rad. Vlasti Zapadne Njemačke su ga pred smrt rehabilitirale, te je 1954. dobio najviša državna odlikovanja, kao i u Austriji gdje je nekoliko godina kasnije umro.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]