Wallace Reid

Izvor: Wikipedia

Wallace Reid

Accéder aux informations sur cette image nommée Wallace Reid 1917.jpg.
Lični podaci
Ime po rođenju William Wallace Reid
Rođenje 15. april 1891. (1891-04-15)
St. Louis
Smrt 18. januar 1923. (dob: 31)
Los Angeles
Bračni drug(ovi) Dorothy Davenport (1913 - 1923)
Djeca Wallace Reid, Jr. (1917-1990)
Profesionalna karijera
Period aktivnosti 1910 - 1922

Wallace Reid (15. april 189118. januar 1923.) bio je američki glumac iz doba nijemog filma, poznat kao jedan od prvih idola matineja, ali i prvih značajnijih žrtava droge u historiji Hollywooda.

Biografija[uredi - уреди]

Wallace Reid je rođen u zabavljačkoj porodici - otac Hal Reid (1860-1920) je vodio kazališta, a majka Bertha Westbrook je bila glumica. Prvi put je na pozornici nastupao s četiri godine, a godine boravka u vojnoj školi su mu dale atletske vještine.

Zajedno s ocem se iz teatra preorijentirao na film, pri čemu ga je više zanimala režija i pisanje scenarija od glume. Međutim, kada je te usluge ponudio tvrtki Vitagraph Studios, njenim direktorima je odmah u oči zapao Reidov markantni izgled, te su ga angažirali za ulogu glavnog junaka u nizu filmova. Reid je brzo stvorio bazu fanova, uglavnom među ženskim gledateljstvom, a tumačio je atletske junake. Od njegovih uloga je danas najpoznatija ona u D.W. Griffithovom filmu Rađanje nacije te u Netrpeljivosti.

Usprkos slavi, Reid je živio uzornim porodičnim životom. Sve se promijenilo kada se 1919. godine ozlijedio na snimanju jednog filma te počeo uzimati morfij kako bi nastavio snimati. Vrlo brzo je postao ovisnik, a njegov organizam je s godinama oslabio te je pao kao žrtva infekcije. Reidova smrt je izazvala šok u američkoj javnosti.

Reidova udovica je godinu dana nakon smrti financirala film Human Wreckage čiji je cilj bio upoznati javnost s opasnostima konzumiranja droge.

Izabrana filmografija[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]