Wadha El-Ameri

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Wadha El-Ameri je rođen u Dalmaciji i zatim je postao vojskovođa u srednjovjekovnoj Španjolskoj. Dostupni podaci o njegovom privatnom životu prilično su oskudni, pa su mu godine rođenja i smrti nepoznate. Rodio se na otoku Braču ili na Korčuli, a živio je krajem 9. i u 10. stoljeću. Kao mladić je stigao u Španjolsku, gdje je u Kordovskom kalifatu prešao na islam i dobio novo ime.

Tamo je krajem 10. stoljeća postao vojni plaćenik u doba dinastije Omajida, pa se zbog svojih sposobnosti i vojne uspješnosti postupno uzdigao do najviših vojnopolitičkih dužnosti u Kordovskom kalifatu. Zato je za vrijeme kalifa Sulejmana I (1009-1010), pa Hišama II (1010-1012) i Sulejmana II (1012-1017) postao po položaju drugi najmoćniji čovjek nakon samog kalifa i bio je od 1009.- 1013. glavni vojskovođa tadašnje islamske Španjolske (približno kao potkralj ili vojni ministar).

U to doba zahvaljujući bar dijelom i njegovim sposobnostima, Kordovski kalifat je postigao vrhunac vojnopolitičke moći, pa je u njegovoj vlasti bio čitav Magreb (sjeverozapadna Afrika) i najveći dio Pirenejskog poluotoka osim sjeverozapadnog ruba (kršćanska Asturija i Baskija). Na istom položaju u Cordobi ga je uskoro naslijedio (1018-1036) drugi Dalmatinac i glavni vojskovođa Zohair Al-Ameri, tako da su u Kordovskom kalifatu iz 10. stoljeća dvije glavne uloge imali naši vojskovođe (vjerojatno otac i sin).

Povezano[uredi | uredi kod]