W. C. Handy

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
W.C. Handy
Lični podaci
Ime po rođenjuWilliam Christopher Handy
Drugo imeOtac bluesa ("The Father of Blues")
Datum rođenja(1873-11-16)16. 11. 1873.
Florence, Alabama, SAD
Datum smrti28. 3. 1958. (dob: 84)
New York, SAD
PorijekloMemphis, Tennessee, SAD
ZanimanjeKompozitor, tekstopisac, muzičar, vođa orkestra, književnik
Muzički rad
ŽanrBlues, Jazz
Instrumentklavir, jornet, truba, vokali

William Christopher Handy (16. novembar 1873 - 28. mart 1958.) bio je američki muzičar i kompozitor, koji se često naziva "Ocem bluesa".

Handy je rođen u kolibi u mjestu Florence u državi Alabama. Otac mu je bio nekadašnji rob koji je nakon emancipacije postao pastorom Afričke metodističke episkopalne crkve. U mladosti se počeo baviti muzikom, ali se školovao za učitelja. Nakon diplome je neko vrijeme bio na turnejama s putujućim zabavljačima. Godine 1896. se oženio za Elizabeth Price s kojom će imati šestoro djece. Od 1900. do 1902. je podučavao muziku na crnačkom Alabamskom poljoprivrednom i mehaničkom koledžu. Njega je napustio zbog neslaganja sa nastavnim programom koji je inzistirao na bjelačkoj i evropskoj nasuprot crne i američke muzike. Tada se priključio jednom putujućem orkestru.

Godine 1912. je komponirao Memphis Blues, kompoziciju koja se smatra jednim od prvih komercijalnih primjera žanra, a 1914. i St. Louis Blues, koja će u kasnijim decenijama steći veliku popularnost. Godine 1917. se preselio u New York gdje se osim komponiranjem, bavio i muzičkim izdavaštvom, a godine 1926. je izdao knjigu u kojoj je sakupio preko 53 tradicionalnih crnačkih pjesama i melodija. Godine 1941. je izdao autobiografiju Father of the Blues.

Godine 1943. je oslijepio nakon nesreće u podzemnoj željeznici, a posljednje godine života je proveo u invalidskim kolicima.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]
Audio-snimke
Ostalo