Ladislas Starevich

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Władysław Starewicz)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ladislas Starewitch
Biografske informacije
RođenjeWładysław Starewicz
Vladislav Aleksandrovič Starevič
8. 8. 1882.
Moskva, Rusko Carstvo
Smrt26. 2. 1965. (dob: 82)
Fontenay-sous-Bois, Francuska
Profesionalne informacije
Zanimanjefilmski režiser
Znamenita djela

Ladislas Starevich (rođen kao Władysław Starewicz; 8. august 1882 - 26. februar 1965) je bio rusko-francuski filmski režiser poljskog porijekla, poznat kao jedan od pionira lutkarske animacije.

Rođen je u poljskoj plemićkoj porodici rodom iz današnje Litve (koja je tada bila dio Ruskog Carstva. Za film se počeo zanimati nakon što je 1910. godine postavljen za direktora Prirodoslovnog muzeja u Kauanasu, pri čemu su mu posebnu pažnju privukli insekti. O njima je snimio nekoliko kratkih dokumentarnih filmova; sklonost jelenaka da ugibaju pod svjetlom reflektora ga je potakla da njihov život rekonstruira putem filmske animacije.

Godine 1911. se zaputio u Moskvu i postao bliski suradnik producenta Aleksandra Hanžonkova. Za njega je snimio niz zapaženih ostvarenja, među kojima se ističe igrano-animirani film Noć pred Božić za koji je dobio i međunarodna priznanja. Nakon Oktobarske revolucije je za vrijeme građanskog rata iz Moskve pobjegao nad Krim pod vlašću belogardejaca, prije nego što je pred pobjedničkom Crvenom armijom emigrirao u Francusku.

U Francuskoj je nastavio raditi na razvoju tehnika animacije, a što je kulminiralo 1930. godine sa znamenitim animiranim filmom Le Roman de Renard koji je, nakon što je 1937. godine distribuiran sa nadodanim zvukom, postao jednim od prvih cjelovečernjih ostvarenja u historiji animacije.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]