Vrste preduzeća

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

S obzirom da je preduzeće osnovni subjekt privređivanja na kome počiva privredni i celokupni društveni razvoj, od izuzetnog značaja su njegov organizacioni i ciljni aspekt.


Vrste preduzeća u Srbiji[uredi - уреди | uredi izvor]

Zakonodavstvo Srbije ima veoma izgrađen pojam preduzeće, kome bez obzira na svojinski oblik i vrstu priznaju pravni subjektivitet. Kao pravni subjekt, preduzeće je vlasnik svih sredstava koja ulaze u njegovu imovinu i sa njima može slobodno raspolagati. To se utvrđuje statusom preduzeća. Na primer ako je u pitanju prodaja – prodato sredstvo izlazi iz imovinske mase preduzeća. Ali, u nju ulazi kupovna cena i tako se ne menja ništa u njenoj vrednosti. Istovremeno, vlasnici preduzeća, zavisno od vrste preduzeća, mogu raspolagati:

  • svojim udellima u preduzeću, ili
  • deonicama preduzeća.

S obzirom na to da li osnivač postaje titular nad preduzećem ili ne, razlikuju se vlasnički tipovi preduzeće i nevlasnički tipovi preduzeća.

Prema važećim zakonima SCG koji se primenjuju u Republici Srbiji vlasnički tipovi preduzeća se definišu kao društva lica i društva kapitala.

Društva lica su:

Društva kapitala su:

Nevlasnički tipovi preduzeća su:

Pojam i osnovne vrste preduzeća (lično preduzeće, partnersko preduzeće, akcionarsko preduzeće); Posebne vrste preduzeća (malo preduzeće i preduzetnička firma; Multinacionalno i globalno preduzeće

Vrste preduzeća u Crnoj Gori[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema važećim zakonskim regulativama Crne Gore vlasnički tipovi preduzeća se dele na privredna društva i preduzetnike.

Privredna društva su: