Vrhovni sud pravde (Venezuela)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zgrada Vrhovnog suda pravde u Caracasu.

Vrhovni sud pravde (španjolski: Tribunal Supremo de Justicia) je najviši sud u Venezueli i glavni tijelo njezine sudske vlasti. Sud zasjeda u posebnoj zgradi u Caracasu, a njegov aktualni predsjednik je Maikel José Moreno Pérez.

Vrhovni sud pravde može zasjedati ili u sklopu posebnih odjela (postoji ih šest: ustavni, upravno-politički, izborni, građanski, kazneni i društveni) ili na plenarnoj sjednici. Svaki odjel ima pet sudaca, osim ustavnog, koji ih ima sedam. Glavna funkcija suda je, prema Ustavu i pratećim zakonima, kontrola ustavnosti i zakonitosti javnih akata.

Vrhovni sud pravde sastoji se od ukupno 32 suca (magistrados), koje Narodna skupština izabire na jedinstveni i neobnovljivi mandat u trajanju od 12 godina. Suci se izabiru dvotrećinskom većinom ili, ako se ista ne uspije postići nakon tri uzastopna pokušaja, običnom većinom. Opoziv sudaca moguć je, prema Ustavu, uz dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini, ali samo ako su prethodno državni odvjetnik, državni revizor i pravobranitelj za ljudska prava supotpisali ocjenu o "ozbiljnoj nesposobnosti" i suspendirali suca.

Zbog iznimnog utjecaja izvršne vlasti na rad suda, Vrhovni sud pravde godinama trpi oštre kritike, a Transparency International ga je 2014. godine proglasio najkorumpiranijim sudom na svijetu.