The Time Machine (film, 1960)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Vremenski stroj (1960.))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Time Machine
kino-poster koji je izradio Reynold Brown
RežijaGeorge Pal
ProducentGeorge Pal
ScenarioDavid Duncan
PredložakThe Time Machine; autor:
H. G. Wells
UlogeRod Taylor
Alan Young
Yvette Mimieux
Sebastian Cabot
Whit Bissell
MuzikaRussell Garcia
FotografijaPaul Vogel
MontažaGeorge Tomasini
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
17. 8. 1960 (1960-08-17)
Trajanje103 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet829.000 $[1]
Bruto prihod2,610.000 $[1]

The Time Machine (sh. Vremeplov) je američki science fiction film snimljen 1960. u režiji Georgea Pala, poznat kao jedno od prvih klasičnih ostvarenja žanra na temu vremenskog putovanja.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana britanskog književnika H. G. Wellsa. Protagonist, čiji lik tumači Rod Taylor je svojevrsni Wellsov alter ego, odnosno naučnik i pronalazač koji je godine 1899. u Londonu sagradio vremeplov. Radnja, prikazana u obliku flashbacka, prikazuje njegove doživljaje kada ga odluči iskušati te otputuje u budućnost, postavši svjedokom Prvog, Drugog i Trećeg svjetskog rata prije nego što ode u još dalju budućnost u kojoj se čovječanstvo podijelilo na bezazlene Eloe na površini i čudovišne Morloke koji žive ispod površine Zemlje.

George Pal, koji je dotada već izgradio reputaciju kao jedan od majstora SF-žanra u Hollywoodu, je dugo vremena imao namjeru ekranizirati klasični Wellsov roman. Prilika za to se pružila kada su se razvile nove tehnike specijalnih efekata, prije svega temeljenih na ubrzanom filmu (time lapse), kojim se mogao relativno uvjerljivo dočarati protok milenijuma u nekoliko sekundi. The Time Machine je postigao veliki uspjeh, te je bio nagrađen Oscarom za specijalne efekte. Također je predstavljao veliki uspjeh za tada relativno nepoznatog australijskog glumca Roda Taylora, kome je to bila prva glavna uloga, te koji će postati velika zvijezda 1960-ih. Zajedno sa njim je nastupila i mlada američka glumica Yvette Mimieux; sa njom će ponovno nastupiti godine 1968. u filmu Dark of the Sun.

Pal je imao namjeru snimiti nastavak filma, ali to nije uspio ostvariti do smrti 1980. godine. The Time Machine je u međuvremenu dobio televizijski remake 1978. godine i "neslužbeni" remake pod naslovom Time After Time 1979. godine. Godine 2002. je snimljen istoimeni film sa Guyem Pearceom u glavnoj ulozi.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Napomene
  1. 1,0 1,1 The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .

Vanjske veze[uredi | uredi kod]