Terms of Endearment

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Vreme nežnosti)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Terms of Ednearment
kino poster
RežijaJames L. Brooks
ProducentJames L. Brooks
ScenarioLarry McMurty
(roman)
James L. Brooks
(scenarij)
UlogeShirley MacLaine
Debra Winger
Jack Nicholson
Danny De Vito
Jeff Daniels
John Lithgow
MuzikaMichael Gore
FotografijaAndrzej Bartkowiak
MontažaRichard Marks
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere1983.
Trajanje132 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$15,000,000
Terms of Ednearment na Internet Movie Database

Vrijeme nježnosti (eng. Terms of Endearment) je američka drama Jamesa L. Brooksa iz 1983. prema romanu Larryja McMurtryja.

Lik Jacka Nicholsona, astronaut Garrett Breedlove, ne pojavljuje se u romanu. Uloga je napisana za Burta Reynoldsa, ali je on već radio na drugom filmu, pa je ona predana Jamesu Garneru. Garner se svađao s redateljem zbog različitih intepretacija, pa je uloga konačno pripala Nicholsonu. Debra Winger i Sissy Spacek bili su originalni izbori za uloge majke i kćeri. Film je pobrao pohvale kritike te je osvojio nekoliko nagrada.

Radnja[uredi | uredi kod]

Film govori o odnosu majke i kćeri i njihovoj neuspješnoj potrazi za ljubavlju. Počinje s novorođenom Emmom u njezinoj kolijevci, kako spava. Njezina majka, Aurora, ulazi kako bi je provjerila te ne vjeruje da je njezino dijete živo sve dok se beba ne probudi i počne plakati. Kao odrasla žena, Emma stupa u brak s profesorom Flapom Hortonom s kojim dobiva troje djece, usprkos protivljenu Aurore. Njihov brak krene nizbrdo, te Flap ima aferu sa studenticom Janice a Emma sa Samom. Istodobno, udovica Aurora započinje vezu sa susjedom, bivšim astronautom i ženskarom Garrettom. Tijekom jednog pregleda, doktor otkriva da Emma boluje od raka. Aurora i Garrett su tu da joj daju potporu tijekom njenog boravka u bolnici. Aurora odluči pobrinuti se za njenu djecu. Emma umire a Aurora, Garrett i ostali sudjeluju na pokopu.

Predstava[uredi | uredi kod]

Dramatičarka Rebecca Gilman napisala je o Vremenu nježnosti: "Pogledajte u Vrijeme nježnosti. Gledamo i gledamo, ali tu zapravo nema radnje. Tada... oh, ona dobiva rak. To se uvijek događa kad ljudi ne znaju što bi napravili, a mislim da je to u tim slučajevima prečac do tragedije."

Nastavak[uredi | uredi kod]

1996. je snimljen nastavak Večernja zvijezda, s MacLaine i Nicholsonom koji su reprizirali originalne uloge.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Nagrade[uredi | uredi kod]

Film je osvojio pet Oscara: za najbolji film, redatelja, adaptirani scenarij (James L. Brooks), glavnu glumicu (Shirley MacLaine) i sporednog glumca (Jack Nicholson).

Nagrađen je i sa četiri Zlatna globusa: za najbolji film - drama, scenarij, glavnu glumicu (MacLaine) i sporednog glumca (Nicholson).

Nagrada Udruženja njujorških filmskih kritičara nagradila je film s tri nagrade: za najbolji film, glavnu glumicu (MacLaine) i sporednog glumca (Nicholson).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]