Voor een Verloren Soldaat

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Voor een Verloren Soldaat
Prijevod Za izgubljenog vojnika
Žanr Dramski film
Režija Roeland Kerbosch
Produkcija Guurtje Buddenberg
Matthijs van Heijningen
Scenario Don Bloch
Roeland Kerbosch
Knjiga:
Rudi van Dantzig
Uloge Maarten Smit
Jeroen Krabbé
Andrew Kelley
Freark Smink
Elsje de Wijn
Muzika Joop Stokkermans
Premijera 22. maj 1992 (1992-05-22)
Jezik Holandski jezik
Engleski jezik
Trajanje 92 min
Država  Nizozemska
Kompanija
Distributer Malofilm Distribution
Concorde Pictures
Tehnička ekipa
Fotografija Nils Post
Montaža August Verschueren
Voor een Verloren Soldaat na Internet Movie Database

Voor Een Verloren Soldaat je holandski film iz 1992. godine, zasnovan na autobiografskom romanu baletskog igrača i koreografa, Rudija van Dantziga. Film se bavi romantično-seksualnim odnosom izmedu dvanaestogodišnjeg dečaka (Dantzig) i kanadskog vojnika za vreme poslednjih meseci Drugog svetskog rata.

Radnja[uredi - уреди | uredi izvor]

Jeroen (Jeroen Krabbé) se priseća perioda iz 1944. godine kada je on (Maarten Smit) sa drugom decom bio poslat iz Amsterdama na selo kako bi izbegao rat i glad u gradu. Jeroen boravi u ribarskoj porodici i, uprkos izobilju hrane, pati za domom.

Stvari se menjaju kada selo oslobadaju kanadske trupe. Jeroen sreće Walta Cooka (Andrew Kelley), kanadskog vojnika u ranim 20-im godinama, sa kojim se sprijateljuje. Jeroen uživa u pažnji koju mu Walt poklanja i vremenom prijateljstvo postaje seksualno. Porodica u kojoj boravi je svesna njegove bliskosti sa Waltom, ali u filmu ostaje nejasno da li znaju za seksualni aspekat njihovog odnosa.

Nekoliko dana kasnije Waltova trupa nastavlja dalje i Walt ga ostavlja bez pozdrava, poručujući jedino po ocu Jeroenove hraniteljske porodice da odlazi. Jeroen je veoma skrhan. Nakon rata vraća se svojoj porodici u Amsterdam i odlučuje da se preseli u SAD.

Film se završava scenom u kojoj se, sada odrasli, Jeroen priseća ovih dogadaja i pokušava da se izrazi kroz baletsku koreografiju. Za vreme probe, asistentkinja mu pruža koverat u kome se nalazi uvećana slika jedine fotografije koju ima iz tog perioda i, dalje, uvećana slika sa Waltovom vojničkom identifikacionom pločicom. Jeroen shavata da sada može da pronade svog izgubljenog vojnika.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljne veze[uredi - уреди | uredi izvor]