Državni udar u Brazilu 1964.

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Vojni udar u Brazilu 1964.)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Feldmaršal Humberto Castelo Branco postao je jedan od predvodnika puča iz 1964. godine.

Državni udar u Brazilu 1964. godine (portugalski: Golpe de estado no Brasil, poznatiji samo kao Golpe de 64) započeo je 31. ožujka 1964. godine, a završen je 1. travnja 1964. godine svrgavanjem tadašnjeg predsjednika Joãa Goularta i uvođenjem desničarske vojne diktature. Uz pomoć Sjedinjenih Država, Oružane snage Brazila su uspješno svrgnule Goularta, koji je bio demokratski izabrani potpredsjednik iz redova Radničke partije, a koji je predsjedništvo preuzeo nakon što je konzervativac Jânio Quadros podnio ostavku. Quadros je ostavku podnio kako bi si povećao popularnost, što se pokazalo kao loš politički potez. Prema odredbama ustava iz 1946., koji je bio na snazi u to doba, Goulart je automatski trebao preuzeti predsjedništvo, no kako je on bio na službenom posjetu NR Kini, Pascoal Ranieri Mazzilli je bio v.d. predsjednika do njegova povratka.

Iako je Goulart bio umjereni nacionalist, desni vojni krugovi optuživali su ga da je komunist te su mu priječili preuzimanje vlasti. Nakon dugih pregovora, koje je primarno vodio Tancredo Neves, Goulart i desnica su postigli sporazum prema kojem bi dotadašnji predsjednički sustav bio zamijenjen parlamentarnim, s Goulartom kao predsjednikom, a Nevesom kao premijerom. Ipak, 1963. godine, Gouler je preko referenduma uspješno vratio prezidencijalizam. Tada je konačno preuzeo predsjedništvo u punom opsegu, no tek su se tada pojavili brojni interni problemi, kao i vanjskopolitičke situacije u kontekstu Hladnog rata koje su dodatno destabilizirale njegovu vladu. Njegov Plan o bazičnim reformama (Reformas de Base) temeljio se na socijalizaciji profita velikih stranih kompanija s ciljem osiguravanja boljeg životnog standarda za Brazilce, ali je od strane vojske i desnice prikazan kao "socijalistička prijetnja". To je dovelo do masovnih demonstracija znanih kao Marševi obitelji s Bogom za slobodu (Marchas da Família com Deus pela Liberdade).

Puč je uspješno proveden u kratkom periodu, a Goulart je 4. travnja konačno napustio zemlju za Urugvaj, odnosno kasnije Argentinu, gdje je živio u egzilu sve do svoje smrti. Pučem je ukinuta Druga Republika, a Brazil je ušao u period represivne desničarske vojne diktature koja će trajati sve do 1985. godine.