Vojne vježbe

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Vojni manevri)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vojne vježbe peruanske vojske

Vojne vježbe (ili vojni manevri) su u vojnoj terminologiji najviši oblik vježbi operativno-taktičkih jedinica kopnene vojske, ratne mornarice i avijacije. Izvode se na terenu u svim godišnjim dobima, u uslovima sličnim stvarnim ratnim uslovima.

Termin manevri (mn.) je različitog značenja od sličnog termina manevar (pokret vojne jedinice na ratnom zadatku).

Ciljevi manevara su različiti. Mogu se izvoditi s ciljem: provjera spremnosti i obučenosti jedinica, provjera ratnog plana, plana mobilizacije, organizacije jedinica, ispitivanje naoružanja, sposobnost štabova i komandovanja, demonstracija snage, itd.

U Srbiji, prvi manevri stajaće vojske su održani septembra 1837. kod Požarevca. Trajali su 20 dana i na njima je učestvovala čitava regularna vojska od 1700 ljudi. Na kasnijim manevrima na Kosmaju 1908. učesvuje 40.000 vojnika a njima rukovodi vojvoda Radomir Putnik.

Jugoslovenska vojska održava najveće Kupske manevre u septembru 1937. godine. Učestvuje 55.000 vojnika, 11.000 konja i 130 aviona. Manevri traju 15 dana.

U FNRJ i SFRJ, izvodi se niz većih manevara. U manevrima 1949. i 1953. učestvuju skoro sve operativne jedinice JNA. U manevrima Sloboda 71 (2-9. oktobar 1971) učestvuju i jedinice Teritorijalne odbrane, Civilne zaštite i stanovništvo.

Povezano[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]