Vojna baza Guantanamo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Položaj Baze Gvantanamo
Pogled na zaliv i bazu Gvantanamo

Vojna baza Gvantanamo ili Gvantanamo baza (engl. Guantanamo Bay Naval Base) posed je u Zalivu Gvantanamo na ostrvu Kuba pod konrolom Sjedinjenih Američkih Država.[1]

Status[uredi | uredi kod]

Teritorija obuhvata 120 km² i na njoj se nalazi vojna pomorska baza vojske SAD. Baza Gvantanamo je podignuta nakon špansko-američkog rata 1898. godine. Nalazi se u Gvantanamo zalivu na jugoistoku ostrva Kuba, 15 km od istoimenog grada. To je najstarija američka vojna baza van teritorije Sjedinjenih Država, a jedina vojna baza u zemlji sa kojom Sjedinjene Države nemaju diplomatske odnose.

Kubanska vlada se protivi prisustvu pomorske baze, tvrdeći da je Kubansko-američki ugovor iz 1903. godine, koji je dozvolio izgradnju baze, nevažeći po međunarodnom pravu, jer Kuba nije bila suverena država u to vreme. Sjedinjene Države ignorišu taj stav.

Zatvor Gvantanamo Bej[uredi | uredi kod]

Od 2002. godine, u pomorskoj bazi nalazio se i vojni zatvor "Gvantanamo Bej" koji je bio logor za lica osumnjičena da protivzakonito pomažu islamske teroriste, te zarobljenici iz Avganistana i kasnije Iraka. Januara 2009. godine, predsednik Barak Obama je potpisao nalog kojim se raspušta zatvor.[2][3][4][5]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Military Commissions Courtroom, with the USA, Army, Marine, Navy, Air Force, and Coast Guard flags
  2. „Guantanamo Bay – Camp Delta”. GlobalSecurity.org. Pristupljeno 3. 09. 2012. 
  3. „GTMO CTD Inspection Special Inquiry”. Federal Bureau of Investigation. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-21. Pristupljeno 26. 01. 2011. 
  4. „Article 10: Right to fair public hearing by independent tribunal”. BBC World Service. Pristupljeno 3. 09. 2012. 
  5. „Draft motion by the Cuban delegation to the UN”. Arhivirano iz originala na datum 2004-06-04. Pristupljeno 2004-06-04. 

Izvori[uredi | uredi kod]