Vodeni vodomari

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vodeni vodomari
Ceryle rudis
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Coraciiformes
Podred: Alcedines
Porodica: Cerylidae
Reichenbach, 1851.

Vodeni vodomari (lat. Cerylidae) su jedna od tri porodice vodomara u redu modrivrana. U ovoj porodici postoji šest američkih vrsta.

Evolucija[uredi | uredi kod]

Sve su specijalizirane za hranjenje ribom, za razliku od predstavnika druge dvije porodice, i vjerojatno je da su potomci vodomara koji su se hranili ribom i koji su osnovali populacije u Novom svijetu. Vjerovalo se da je čitava porodica evoluirala u Amerikama, ali izgleda da to nije točno. Pravi predak izgleda da je evoluirao u Africi, a vrste roda Chloroceryle su evolucijski najmlađe.

Prije manje od 5 milijuna godina - moguće čak i prije 2,9 milijuna godina - jedan vodomar iz Starog svijeta je postao predak Megaceryle alcyon i Megaceryle torquata, a kasnije jedna vrsta srodna Ceryle rudis postala je predak vodomara roda Chloroceryle nakon koloniziranja Amerika. Dok je evolucijska povijest vodenih vodomara, što se tiče međusobne srodnosti, dobro istražena, nije u potpunosti jasno jesu li evoluirali od riječnih vodomara ili od vodomara dupljaša, i jesu li imigrirali preko Atlantskog ili Tihog oceana (iako je ono prvo vjerojatnije).

Vrste[uredi | uredi kod]

Postoji devet vrsta vodenih vodomara u tri roda:

Četiri velika vodomara sa ćubom, Megaceryle, su veoma rasprostranjeni u Africi, Aziji i Americi. Megaceryle alcyon je jedini vodomar koji je rasprostranjen u Sjevernoj Americi, iako je M. torquata nađen i u Texasu i Arizoni.

Galerija[uredi | uredi kod]

Drugi projekti[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: vodeni vodomari
Wikivrste imaju podatke o: vodenim vodomarima

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Fry, K & Fry, H. C. (1999): Kingfishers, Bee-eaters and Rollers (Vodomari, pčelarice i zlatovrane), novo izdanje. Christopher Helm Publishers. ISBN 0-7136-5206-3
  • Moyle, Robert G. (2006): A Molecular Phylogeny of Kingfishers (Alcedinidae) With Insights into Early Biogeographic History. Auk 123(2): 487–499. HTML puni tekst (bez slika)