Vlak u snijegu (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vlak u snijegu (film)
RežijaMate Relja
ProducentCroatia film
ScenarioMate Relja
(prema istoimenom romanu Mate Lovraka)
UlogeSlavko Štimac
Željko Malčić
Gordana Inkret
Edo Peročević
Ratko Buljan
Antun Nalis
Branko Matić
Vlado Bačić
Vojkan Pavlović
MuzikaArsen Dedić
FotografijaIvica Rajković
MontažaBlaženka Jenčik
Datum(i) premijere1976.
Trajanje81 min.
Zemlja Jugoslavija
Jezikhrvatski

Vlak u snijegu, hrvatski dugometražni film iz 1976. godine.[1]

Film se snimao od 1973. do 1976. godine. Većina glumaca u filmu, bila su djeca iz područne škole u Cigleni, koja je tada bila dio Osnovne škole "Milan Bakić Baja" u Bjelovaru (danas II. osnovna škola Bjelovar).[2] Premijerno je prikazan u Bjelovaru 1976. godine. Iste godine prikazan je na Šibenskom dječjem festivalu i na Filmskom festivalu u Puli, gdje je osvojio nagradu publike "Jelen" kao prvi dječji film, koji je osvojio tu nagradu. Prikazan je i u inozemstvu u oko 30 država.

Mjesta snimanja[uredi | uredi kod]

Glavne scene filma snimane su na željezničkoj prugi Bjelovar-Kloštar Podravski u selu Grginac te u selu Tomaš kod Bjelovara (scene u školi i selu). Na pruzi u Grgincu snimljene su scene, kada je vlak zapeo u snijegu. Te godine nije bilo snijega, pa su upotrebljeni topovi za snijeg s Planice u Sloveniji. Pri kraju snimanja, pojavio se pravi snijeg pa su neke scene snimljene i na pravom snijegu. Dio filma snimljen je u Zagreb u Zoološkom vrtu, na željezničkom Glavnom kolodvoru, na tržnici Dolac, uspinjači, HNK-u i tiskari. Dio filma snimljen je i na željezničkoj postaji Rovišće kod Bjelovara.

Replika vlaka iz filma, postavljena je u Lovrakom centru u Velikom Grđevcu. Vlak koji danas prometuje na pruzi Bjelovar-Kloštar Podravski zove se "Mato Lovrak" po autoru ekraniziranog romana.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Hrvatski filmski arhiv: Popis hrvatskih dugometražnih filmova 1944. - 2006.”. Arhivirano iz originala na datum 2011-01-05. Pristupljeno 2012-01-10. 
  2. "Glavni glumci danas domaćica i policajac", časopis Zvono, Bjelovar, srpanj 2011.

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatskog državnog arhiva (www.arhiv.hr). Vidi dopusnicu Hrvatskog državnog arhiva.