Vladimir Vesović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vladimir Vesović
Rođenje6. 2. 1956. (1956-02-06) (dob: 68)
Beograd, NR Srbija, FNRJ
Alma materAkademija umetnosti u Novom Sadu
Zanimanjelikovni umetnik, strip-scenarista

Vladimir Vesović (Beograd, 6. februar 1956) je srpski likovni umetnik (stripar, ilustrator, animator), scenarista, urednik i pedagog. Diplomirao je Višu pedagošku školu u Beogradu, likovni odsek, a zatim Akademiju umetnosti u Novom Sadu, odsek grafika. Član je Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Srbije. Živi u Beogradu.

Umetnički rad[uredi | uredi kod]

Profesionalno je debitovao u stripu 1980. godine u beogradskim časopisima Student i Mladost, a od tada neprekidno objavljuje i izlaže u zemljama bivše Jugoslavije i inostranstvu. Pored stripova u najbitnijim jugoslovenskim izdanjima kao što su Ju strip, Kekec i RS magazin, dosta se bavio i knjiškom i novinskom ilustracijom — za srpske narodne bajke, Luisa Kerola, Dž. R. R. Tolkina, Dragana Orlovića, Jovu Kneževića, kao i za savremenu naučnu fantastiku u časopisima Sirijus (Zagreb), Emitor (Beograd) i Alef (Novi Sad).

Koautor je stripa „Točak“ sa Goranom Skrobonjom i Draženom Kovačevićem, ostvarenja koje je 2000. pobedilo na međunarodnom takmičenju izdavačke kuće „Glena“ iz Francuskoj i postalo tamošnji serijal „La roue“.

Deo je tima prvog srpskog dugometražnog animiranog filma za odrasle, Alekse Gajića Technotise: Edit i ja.

Stručni i kulturni rad[uredi | uredi kod]

Suosnivač je stripske grupe „Beogradski krug 2“ (1978), Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ (1981), glavni osnivač Škole stripa i ilustracije „Đorđe Lobačev“ (1992) i suosnivač Međunarodnog salona stripa pri Studentskom kulturnom centru u Beogradu (2000).

Komesar i organizator brojnih domaćih i međunarodnih izložbi.

Uređivanje i izdavaštvo[uredi | uredi kod]

Bio je pokretač specijalizovanog stripskog časopisa „Tron“ („Bata“, Beograd 1992). Osnivač i glavni urednik časopis „Stripmania“ posvećenog srpskom stripu („Luksor“, Beograd, 1996).

Pedagogija[uredi | uredi kod]

Od 1992. vodi školu stripa „Đorđe Lobačev“ kao i „Otvorenu radionicu stripa i ilustracije“, prvo u Narodnom univerzitetu „Braća Stamenković“, a zatim u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Kao pedagog, urednik i mentor, Vesović je uticao na obrazovanje i opuse oko 200 autora Srbije i bivše Jugoslavije.

Važnije nagrade i priznanja[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]