Vladimir Majder

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
VLADIMIR MAJDER
Pošalji fotografiju
Datum rođenja 1911.
Mesto rođenja Sisak,  Austrougarska
Datum smrti jun 1943. (32 god.)
Mesto smrti Otočac, Flag of Hrvatska ND Hrvatska
Profesija student medicine

Član KPJ od 1932.
Učešće u ratovima Španski građanski rat
Narodnooslobodilačka borba

Vladimir Majder Kurt (Sisak, 1911Otočac, jun 1943), student medicine, učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođen je 1911. godine u Sisku. Posle završene osnovne škole i gimnazije, otišao je u Zagreb gde je studirao na Medicinskom fakultetu.

Još kao učenik gimnazije u Sisku, priključio se omladinskom revolucionarnom pokretu i postao član Saveza komunsitičke omladine Jugoslavije (SKOJ). Za vreme studija aktivno je učestvovao u studentskom revolucionarnom pokretu 1932. godine primljen u članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). Pošto je često odlazio u rodno mesto, služio je kao veza između Zagreba i partijske organizacije u Sisku. Takođe je veoma aktivno politički delovao u Sisku i okolini.

Godine 1935, po odluci Partije, otišao je na školovanje u Saovjetski Savez.

Jugoslovenski borci u Španiji. Vladimir Majder treći u gornjem redu.

Kada je 1936. godine otpočeo građanski rat u Španiji, bio je među prvim jugoslovenskim dobrovoljcima koji su tamo otišli i borili se za odbranu Španske republike. Tokom rata u Španiji najpre je bio sekretar partijske ćelije Balkanske čate 12. internacionalne brigade, a kasnije obaveštajni oficir u toj brigadi.

Posle poraza Španske republikanske armije, 1939. godine, zajedno sa drugim borcima Internacionalnih brigada, prešao je u Francusku, gde su bili zatvoreni u koncentracione logore. Iz Francuske je uspeo da pobegne i u avgustu 1942. godine je došao u okupiranu Jugoslaviju. Odmah po dolasku stupio je Narodnooslobodilačku vojsku.

Nalazio se na funkciji obaveštajnog oficira Treće operativne zone Hrvatske, a kasnije i člana Glavnog štaba NOV i PO Hrvatske. Umro je, od pegavog tifusa, juna 1943. godine u Otočcu.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Dr Jaša Romano Jevreji Jugoslavije 1941-1945. Žrtve genocida i učesnici Narodnooslobodilačkog rata. Beograd 1980. godina.