Vladimir Jaroslavič

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Vladimir Jaroslavič od Novgoroda)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vladimir
knez Novgoroda

Vladavina 1036–1052
Suprug/a Ana
Potomstvo Rostislav Vladimirovič, Jaropolk
Puno ime Vladimir Jaroslavič
Kuća Rjurikovići
Otac Jaroslav Mudri
Majka Ingegard Ana
Rođen/a 1020
Umro/la 4. oktobar 1052 [staorst: ~32]
Novgorod

Vladimir Jaroslavič (ruski: Владимир Ярославич) (1020 – 4. oktobar 1052) bio je knez Novgoroda od 1036. do smrti. Bio je najstariji sin velikog kijevskog kneza Jaroslava I Mudrog i Ingigerd, kćeri kralja Olofa Skötkonunga od Švedske.[1]

O njegovom životu i vladavini ima malo podataka. Dijelom se to tumači činjenicom da je umro dvije godine prije oca i nije stigao sudjelovati u žestokoj borbi za vlast, odnosno tzv. trijumviratu koji su činila njegova braća Izjaslav I, Svjatoslav II i Vsevolod I. Njegov sin-jedinac Rostislav Vladimirovič je ostao bez zemlje i apanaže, te ju je izborio u Tmutarkanu. Njegova loza je uspjela vladati Galicijom do izumiranja 1199.

Preci[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Ingegerd se tradicionalno povezuje sa Anom od Novgoroda, sahranjenoj u sabornoj crkvi nedaleko od Vladimira. Sovjetski arheolozi su, međutim, otkrili da sarkofag sadrži posmrtne ostatke žene umrle u 30-im godina, a za Ingegard se govorila da je doživjela 50-te godine. Zbog toga se ponekad navodi da je Vladimiova majka Ana bila Jaroslavova prva supruga, te da nije ista ličnost kao Ingegerd.
Vladimir Jaroslavič
Rurikovich
Rođen/a: 1020 Umro/la: 1052
Pretendirane titule
Prethodi:
Mstislav od Černigova
veliki knez Kijeva
1038–1052
Slijedi:
Izjaslav Jaroslavič