Stranka na vlasti

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Vladajuća stranka)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Vladajuća ili stranka na vlasti je politička stranka čiji članovi kontroliraju sve ili najveći dio organa vlasti u nekoj državi.

Taj se izraz često koristi za jedinu legalnu stranku u jednopartijskim sistemima, ali i stranku koja u višestranačkim sistemima uspiju na izborima osvojiti većinu mjesta u parlamentu ili na neki drugi način dobiti ustavnu legitimaciju za preuzimanje vlasti.

U nekim državama se vladajućom strankom smatra i stranka koja sama nema većinu u parlamentu niti sama drži vlast, ali zato predstavlja najveći i najvažniji dio vladajuće koalicije stranaka. Kao primjeri za to se navode CDU u Njemačkoj, Srpska napredna stranka u Srbiji i HDZ u Hrvatskoj.

U nekim je državama, zbog specifičnosti političkog sistema, a pogotovo u slučaju kada je ustavom propisana oštra podjela vlasti, ponekad teško utvrditi koja stranka predstavlja vladajuću. U SAD se tako stranka čiji je član predsjednik tradicionalno smatra vladajućom, ali ne i u slučajevima kada njemu suprotna stranka ima kvalificiranu većinu u Kongresu.