Vlada Ujedinjenog Kraljevstva

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Vlada Njenog veličanstva (engl. Her Majesty's Government, skraćeno HM Government),[1] neformalno britanska vlada, jeste vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.[2]

Vladu predvodi premijer, koji odabire sve druge ministre. Premijer i ministri koji se nalaze na čelu važnijih ministarstava čine izvršno telo vlade, koje je poznato kao "kabinet".[2] Svi ministri u vladi zastupnici su u parlamentu i odgovorni su njemu. Vladini predlozi mogu postati zakonima samo uz učešće parlamenta,[3] što u praksi znači da vlada mora ići na izbore bar jednom svakih pet godina. Kraljica postavlja za premijera vođu one političke partije koja ima najviše šanse da formira većinu u parlamentu, odnosno u njegovom Domu komuna.[4]

Prema nepisanim konvencijama britanskog ustava, sva izvršna vlast formalno se nalazi u rukama monarha, koji je u normalnim prilikama vrši samo uz saglasnost ili savet premijera i kabineta.[5] Članovi kabineta savetuju kraljicu kao članovi njenog Privatnog saveta, a takođe vrše neposrednu vlast kao ministri pojedinih vladinih ministarstava.

Trenutni premijer je David Cameron, vođa Konzervativne stranke, koga je za predsednika vlade postavila kraljica Elizabeta II 11. maja 2010. nakon opštih izbora održanih 6. maja 2010. Na tim izborima nijedna partija nije osvojila apsolutnu većinu, ali konzervativci su dobili relativnu većinu u tzv. blokiranom parlamentu, pa su 12. maja 2010. formirali koalicionu vladu s Liberalno-demokratskom strankom.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Her Majesty's Government Britanski parlament, 28. jun 2010.
  2. 2,0 2,1 Pregled sistema vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu: Directgov – Government, citizens and rights. Direct.gov.uk. Pristupljeno 19. oktobra 2010.
  3. "Legislation". UK Parliament. 2013. http://www.parliament.uk/about/how/role/legislation/. pristupljeno 27. januar 2013.. 
  4. Dom komuna – Odbor za pravosuđe – Pisani podnesci. Publications.parliament.uk. Pristupljeno 19. oktobra 2010.
  5. Monarhija : Directgov – Government, citizens and rights. Direct.gov.uk. Pristupljeno 19. oktobra 2010.

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]